Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

`Aandacht incidenten vergroot probleem`


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

9 februari 2016 7 reacties

Het AD heeft twee deskundigen gesproken naar aanleiding van incidenten in stadions.

 

Aanleiding is het wangedrag van Ajax-fans richting Kenneth Vermeer.


Emeritus hoogleraar Hans van de Sande, een autoriteit op het gebied van massapsychologie en crowd management ziet het zo: ,,In het normale dagelijkse leven worden deze jongens geacht zich te gedragen en hun uitje op zondag naar het stadion voelt voor hen als morele vakantie,’’

 

Iedereen spreekt na afloop schande maar alle aandacht vergroot volgens hem het probleem juist.

 

 ,,Vergelijk het met het fenomeen belletje trekken,’’ vertelt Van de Sande. ,,Als er niemand thuis is, hou je ermee op. Dan is er niets aan. Maar komt die buurvrouw kwaad achter je aan, dan wordt het leuk. Deze jongelui, al zitten er ook wat ouderen tussen, merken dat er op hun leuzen wordt gereageerd en dat geeft ze het gevoel dat ze leven. En dat ze er toe doen. De commotie werkt averechts.’’

 

Psychiater Bram Bakker spreekt in het AD van ,,imitatiegedrag’’. ,,Er begint er eentje, de tweede haakt in en voor je het weet is het bijna een heel vak dat de spreekkoren overneemt, zonder überhaupt echt over de inhoud of boodschap na te denken. Veel mensen komen zonder bewustzijn naar het stadion en tonen dan primitief neanderthalergedrag. Het is puur platte onderbuik-sensatie. Ze lijken het heerlijk te vinden om zich tijdens de wedstrijd even te laten gaan.’’

Reacties

Erik84

ik geef deze heren ook gelijk.... geen aandacht aan geven dan houden ze vanzelf op..... als hun theorie waar is zoeken ze eens een echte baan dan slap lullen
Donderdag 11 februari 2016 om 11:53 uur

Olitano

Natuurlijk kan de focus op die foute supporters gelegd worden. Straffen uitdelen is terecht.

Maar waar blijft die club die over ons een klacht wilde indienen ? En al die 020 gezinde journalisten en aanverwant volk ? Waar blijft de aanhoudende publieke verontwaardiging ? Alleen Valentijn Driessen durft een statement te maken.

Waarom is dat spandoek niet verwijderd ? Hoe is het mogelijk dat die supporter met die pop door de toegangscontrole is gekomen ? Waarom is die pop niet (tijdig) uit het stadion verwijderd ?

Vooral deze vragen niet (publiekelijk) stellen maar vooral focussen op 1 persoon die een stadionverbod heeft gekregen.
Woensdag 10 februari 2016 om 09:25 uur

Tja

Het is een vorm van massa hysterie opgeblazen door programma`s als met die blonde dolly.
ADO doet wat juist is, registreren, nagaan identiteit, stadion verbod opleggen en doorgen aan het OM.
Verder geen aandacht aan schenken.
Maar 020 heeft wel altijd en grote bek over anderen maar waarom zijn zij dan niet van t veld gestapt als statement?
Dinsdag 9 februari 2016 om 16:50 uur

JB

Er worden nu dus geen beroepsslachtoffers à la Frits Barend en Herman Loonstein van stal gehaald om de boel op te blazen, maar "deskundigen" om de boel te bagatelliseren.

Wat kan de wereld er in 2 weken toch heel anders uit zien.
Dinsdag 9 februari 2016 om 16:16 uur

Rikkie

@ dirk
Toch heeft deze man gelijk, ik deed vroeger ook mee met dit soort dingen.. In die tijd ( toen ik jong was) dacht je daar veel minder bij na.
Voetbal is ook synoniem voor de jacht (op de bal) en stammenoorlog ( de tegenstander) heb ik eens gehoord en ook daarin kan ik mij vinden. Door eeuwen evolutie zijn die oerdriften voor de meesten wat ingedamd, maar voor sommigen vooral de niet zo nadenkende jeugd is het voetbal een (oer-) uitlaatklep.
Als je in de oertijd een vrouw wilde sloeg je haar met een knuppel neer en sleepte je haar naar je grot..en nu kun je zeker Valentijnsdag niet vergeten anders heb je een probleem.. De tijden zijn (voor de meesten) veranderd..
Dinsdag 9 februari 2016 om 15:12 uur

MiG

@dirk: Amen
Dinsdag 9 februari 2016 om 15:11 uur

dirk

Ziehier de bespiegelingen van 2 omgevallen boekenkasten die behoorlijk naast de werkelijkheid van alledag leven. Na ruim 40 jaar hooliganisme komen deze zeer geleerde heren nog altijd niet verder dan termen uit te braken als imitatiegedrag, platte onderbuiksensatie en de bizarre vergelijking te maken met belletje trekken. Al die jaren in de boeken gezeten in een ei, zou je zeggen. Ik durf het vermoeden uit te spreken dat ze nooit een stadion van binnen hebben gezien en een bal in het wild langs hebben zien vliegen. Wat heb je aan dergelijk soft gezwatel? De heren zijn weer in hun ijdelheid gestreeld doordat de zoveelste pennenlikker van een krant ze na het zoveelste tribune-incident heeft benaderd voor een interview. De volgende keer graag komen met een paar statements die enig oplossingsgericht denken doen vermoeden, mijne heren. De voetballerij schreeuwt daarom, want er is al genoeg verziekt door wat jullie alternatieve belletjestrekkerij en imitatiegedrag noemen.
Dinsdag 9 februari 2016 om 14:33 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Helmond Sport
0-1
12 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
Morgen om 16:30 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 34 - 73
2 Roda JC + 34 - 70
3 Groningen + 34 - 67
4 FC Dordrecht 34 - 63
5 ADO Den Haag 34 - 58
6 Graafschap 34 - 58
7 NAC Breda 34 - 50
8 MVV Maastr. 34 - 49
9 Jong AZ 34 - 49
10 SC Cambuur 34 - 45
11 VVV-Venlo 34 - 45
12 FC Emmen 34 - 45
13 Helmond Sp. 34 - 44
14 Jong Ajax 34 - 39
15 FC Eindhoven 34 - 38
16 Telstar 34 - 33
17 TOP Oss 34 - 32
18 Jong PSV 34 - 31
19 FC Den Bosch 34 - 29
20 Jong Utrecht 34 - 24