Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

Word net als Dion Malone stamceldonor


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

24 april 2015 1 reactie

Wist je dat onze eigen Dion Malone zich ook heeft aangemeld als stamceldonor?

 

Vanavond is een wervingsactie voor stamceldonoren rond ADO DenHaag-Vitesse.

 

Wanneer je de diagnose leukemie krijgt dan stort je wereld in. Er volgen chemokuren maar die slaan niet aan.

 

Je enige kans op genezing blijkt een stamceltransplantatie. In de familie wordt gekeken of er een donor is die overeenkomt; die kans is maar 30procent en een zenuwslopende tijd breekt aan. Het enige wat je kunt doen is wachten op het nieuws dat er een passende stamceldonor is. 

Dit overkwam Melissa uit Zoetermeer, 29 jaar en moeder van Stefan van nog geen jaar. Kimberley, haar zus, bleek geen match te zijn en dat is de reden geweest voor familie en vrienden van Melissa om een grote wervingsactie te starten. Melissa staat symbool voor alle patiënten met bloedkanker die afhankelijk zijn van een geschikte stamceldonor.

 

Bij het duel ADO Den Haag - Vitesse zullen vrijwilligers van Stichting Europdonor, de stichting die donoren probeert te werven, in en rond het Kyocera Stadion flyers uitdelen en informatie verstrekken.
 
Stamcellen geef je bij leven en waarschijnlijk maar eenmaal in je leven want je weefsel moet namelijk overeenkomen met dat van een patiënt. De kans dat twee vreemden met elkaar matchen is minder dan 1 op de 50.000.

 

De Stichting Europdonor heeft een hele grote groep potentiële donoren nodig! Ben je een match dan bellen zij je op en vragen ze of je nog steeds bereid bent om je stamcellen te geven. Waarschijnlijk wordt je nooit opgeroepen maar mocht je toch iemands levensredder kunnen zijn dan krijg je een medische keuring. Je moet gezond en tussen de 18 en 50 jaar zijn. 

Hoe weten ze of je een match bent? Ze vragen je met wattenstaafjes wat wangslijmvlies af te nemen. Die worden opgestuurd naar een laboratorium en daarmee wordt je HLA weefseltypering bepaald. Deze gegevens worden geheel anoniem in de Nederlandse stamceldonorbank gezet. Stamcellen worden tegenwoordig bijna allemaal uit het bloed gehaald. Je moet een medicijn innemen om je stamcellen in je bloedbaan te krijgen en daar worden ze uitgefilterd. Je ligt dan een dag in het ziekenhuis. Het is dus meer dan alleen bloed geven maar je geeft iemand wel een laatste kans op leven.

Wist je dat Cristiano Ronaldo ook stamceldonor is?!? En wist je dat onze eigen Dion Malone zich ook heeft aangemeld als stamceldonor?!?

Dion Malone: “Het is en blijft ongelooflijk dat mensen om je heen zo maar ineens iets gaan mankeren, ernstig ziek worden of zelfs sterven. Zeker bij jonge mensen. Als jonge vader leef ik immens mee en kan ik me alle angsten zeer intens voorstellen. Een verhaal zoals wij dat kennen van Melissa raakt iedereen. En wij allemaal kunnen dus iets doen om te helpen. Ik heb me aangemeld als Stamceldonor. Mochten mijn stamcellen matchen met een patiënt die ze hard nodig heeft, dan zal ik ze afstaan. De moeite is eigenlijk minimaal maar het resultaat kan van levensbelang zijn. Meld u ook aan!”

 

www.wordstamceldonor.nl

 

(bron ADO Den Haag)

Lees meer over

Reacties

Ricky

Ik meld mij vanavond aan!! Bring back the passion! Laten we met z`n allen dit tot een succes maken!!!!
Vrijdag 24 april 2015 om 14:06 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo SC Telstar Logo ADO Den Haag
3-1
15 maart 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Groningen
Vandaag om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 31 - 66
2 Roda JC + 31 - 61
3 FC Groningen 30 - 57
4 ADO Den Haag 31 - 55
5 FC Dordrecht 31 - 54
6 Graafschap 31 - 52
7 NAC Breda 31 - 49
8 Jong AZ 31 - 46
9 FC Emmen 30 - 42
10 SC Cambuur 31 - 42
11 VVV-Venlo 31 - 42
12 Helmond Sp. 31 - 41
13 MVV Maastr. 31 - 40
14 FC Eindhoven 31 - 38
15 Jong Ajax 31 - 36
16 TOP Oss 31 - 29
17 Jong PSV 31 - 28
18 Telstar 31 - 27
19 FC Den Bosch 31 - 23
20 Jong Utrecht 31 - 23