Haags kwartiertje terug van weggeweest

22 november 2020 1 reactie

Al decennia lang is het ‘Haags Kwartiertje’ een voetbalbegrip dat verder reikt dan Den Haag.

De tegenstander kan er van op aan dat de Haagse supporters na precies 74 minuten en vijftig seconden beginnen met aftellen voor het meest hoopvolle deel van de wedstrijd aan de Haagse kant.

Vaak in een poging een achterstand weg te werken, vaak tevergeefs.

Toch houdt de traditie stand, zelfs de AZ-supporters namen het fameuze voetbalbegrip over toen de Alkmaarse club het Haagse stadion in leen had vorige seizoen en spraken van het 'Kaas Kwartiertje'.

Dit seizoen zijn er geen supporters, maar vallen wél de helft van alle Haagse doelpunten in de 76ste minuut of later, zo blijkt uit cijfers van OPTA. Toch zijn er clubs die meer recht hebben op het scanderen van hun kwartier.

Voor de oorsprong en traditie moeten we bijna negentig jaar terug in de tijd. Het 'Haags Kwartiertje' is waarschijnlijk een afgeleide versie van het 'Hollands kwartiertje' uit de jaren ’30, toen het Nederlands elftal een aantal wedstrijden op rij in een mum van tijd de goals aaneenreeg. Zoals in 1934 tegen België, toen de Oranjemannen vijf keer scoorden in zestien minuten (9-3 winst).

Die uitschieters heeft ADO nooit kunnen evenaren, maar in de midden jaren '60 maakte de club wel heel constant een paar seizoenen op rij ongeveer een kwart van de doelpunten in het laatste kwartier. De grootste uitschieter stamt uit het seizoen 2005/2006: 41 procent van de Haagse goals vielen toen vanaf de 76ste minuut. Dit seizoen staat na acht duels het percentage zelfs op vijftig procent en haalde ADO ook nog drie punten uit die late goals, samen met VVV-Venlo het hoogste aantal van de Eredivisie.

bron: FOX Sports