Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Welkom in de shoutbox, gast

Kies een pagina

Pagina 1
Volgende pagina

Lellow

Het is allemaal niet zo spannend om enigszins succesvol te zijn in de KKD.

Jong AZ en Jong Feyenoord (Dordrecht) zijn daar het voorbeeld van , Dordrecht staat op 1 puntje achterstand en Jong AZ houdt clubs als Cambuur en Emmen onder zich.

Nu moet je overal lezen dat Joris het zo goed gedaan heeft maar wij hebben by far het grootste spelersbudget van de KKD.

Die 7 miljoen van vorig jaar en waarschijnlijk hetzelfde bedrag van dit jaar zijn weggegooid geld want er staat 0 waarde tegenover.
Ideho ,Waem en Asante zijn de enige die een transfersom waard zijn .
Van 80% van de selectie wordt na 1 juli gelukkig afscheid genomen.
Dus terugkomend op Joris zijn prestaties, hij heeft gewoon gefaald als TD met zo’n gigantisch budget en zijn netwerk beperkte zich tot Henk zijn whatsapp groep uit Volendam en 2 huurlingen vanuit Bolt ,aangevuld met vriendjes van de trainer.
Een eredivisie club zou jaloers zijn op onze gecreëerde begroting.
Eigen jeugd heeft weer een seizoen kunnen toekijken hoe bejaarden die over the hill zijn en wekelijks door het ijs zakken,hun droom op betaald voetbal heeft doen laten uiteenspatten.
Gemiddeld 7000 toeschouwers en eretribune die nog nooit zo leeg is geweest dus commercieel heeft men/vrouw ook gefaald.

1 groot geluk ,begin Juli kan er weer een blanco cheque worden uitgegeven.
9
Zondag 24 maart 2024 om 12:25 uur

FC Den Haag!

De Curatele Kampioen Divisie: flinke geldproblemen op het tweede niveau

Door Tom Knipping Tom Knipping

De Keuken Kampioen Divisie heeft een nogal ongezond jaar achter de rug. Slechts enkele clubs schreven zwarte cijfers. Steeds meer ploegen liggen aan het infuus bij een internationale investeringsmaatschappij.

VVV-Venlo dat bekendmaakte technisch failliet te zijn, MVV dat uitstel van betaling aanvroeg bij de gemeente, FC Den Bosch dat spoedarbitrage aanspande tegen zijn eigen aandeelhouders; de afgelopen tijd kwamen er alarmerende berichten uit de Keuken Kampioen Divisie. Geldproblemen zijn daar bepaald geen incident, zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen over 2022/23, die inmiddels door vijftien van de zestien clubs zijn gepubliceerd.

De verslagen doornemende, ontstaat het beeld van een financieel slagveld. Tien clubs eindigden in de rode cijfers. Dat is best opmerkelijk, omdat een van de belangrijkste argumenten om geen degradatie naar de amateurs in te voeren juist is om gezond beleid te bevorderen. Als het valluik open zou gaan, dan zou dat leiden tot onverantwoorde financiële risico’s, zo redeneren clubdirecties vaak. Die risico’s nemen ze echter nu ook al, want de zekerheid van eeuwige deelname aan betaald voetbal leidt niet tot sluitende begrotingen. Acht clubs verloren minstens een miljoen. ADO Den Haag, de nummer twaalf van vorig seizoen, is de aanjager van de ratrace op het tweede niveau en verloor zelfs zeven miljoen euro (zie kader met uitslagen).

WINNAARS
Eerst maar even het goede nieuws belichten. Zo verraste Roda JC Kerkrade met een netto winst van 1,2 miljoen. Een uitslag die nogal detoneert met de andere Limburgse voetbalbolwerken. VVV-Venlo en MVV kwamen in de problemen, terwijl buurman Fortuna Sittard in de Eredivisie een peperdure rekening voor het beruchte Burak Yilmaz-seizoen kreeg gepresenteerd. Dat wil niet zeggen dat Roda JC nu meteen is gepromoveerd tot voorbeeldclub, want de winst was te danken aan de gemeente die een huurschuld van 2,6 miljoen kwijtschold. Had de gemeente dit niet gedaan, dan was Roda JC net zoals veel divisiegenoten diep in de min geëindigd. Aangezien de eenmalige meevaller dit seizoen weer is weggevallen, calculeren de Kerkradenaren in 2023/24 weer een verlies in.

Het zilver in het winst- en verliesklassement ging vorig seizoen naar Heracles Almelo, dat best wel een opmerkelijke prestatie neerzette. Niet alleen werd een jaar na de degradatie van 2022 direct het kampioenschap gegrepen, maar ook gebeurde dat met een keurig rendement van dik een miljoen. Dat is nogal ongebruikelijk, omdat clubs die terugvallen uit de Eredivisie altijd met een gapend gat worstelen. Vooral omdat de tv-inkomsten grotendeels verdwijnen. Vaak moet er dan ook personeel worden ontslagen. Bij Heracles gebeurde dat niet. Weliswaar was er een tekort van vier miljoen, maar dankzij de uitstekende transferzomer van 2022 wist Heracles al vrij snel dat dit helemaal goedgemaakt zou worden met verkooopwinsten op onder anderen Delano Burgzorg (FSV Mainz) en Giacomo Quagliata (Cremonese).

Verder voorkwamen ook Helmond Sport, FC Eindhoven en het gepromoveerde Almere City een strop, al is bij Almere niet te duiden in hoeverre de huishouding nou echt rendabel was. De Flevolanders spelen jaar in jaar uit quitte. Voor het zesde seizoen op rij werd een resultaat van precies nul euro gepresenteerd. In de loop der jaren ging er steeds meer geld uit om de ambities waar te kunnen maken, maar de omzet groeide steeds exact hard genoeg mee (van vier naar tien miljoen in zes jaar) om op break-even uit te komen. Dat is wel erg toevallig natuurlijk. Aangezien Almere City in tegenstelling tot andere clubs geen specifieke gegevens deelt over de herkomst van de inkomsten, valt niet te zeggen waar de voor Eerste Divisie-begrippen nogal spectaculaire omzetgroei vandaan is gekomen. Mogelijk voert eigenaar/sponsor Lesley Bamberger de inkomsten op.

VERLIEZERS
Dan door naar de rest. Wonderlijk is uiteraard de geldsmijterij bij ADO Den Haag. In 2022 werd via een speciale procedure bij de rechtbank nog afgedwongen dat schuldeisers afzagen van bijna al hun geld dat ze tegoed hadden. Alleen zo kon een faillissement worden voorkomen.

Toen de rekeningen eenmaal waren verscheurd, stond er een Amerikaanse miljardair klaar die doodleuk twintig miljoen in één seizoen uitgaf. Dat was meer dan Eredivisie-clubs zoals Sparta Rotterdam en NEC te besteden hadden. In de Eredivisie is twintig miljoen zonder Europees voetbal al niet terug te verdienen, laat staan in de Eerste Divisie. Eigenaar David Blitzer pompte in zijn debuutjaar de salarisrekening spectaculair op.

Slechts tien profclubs in Nederland hebben een duurdere loonlijst dan ADO, dat in januari Nick Marsman, Alex Schalk en Jari Vlak nog even aan de selectie toevoegde. Na de episode met de Chinezen die nooit wilden betalen, spuit het geld aan het Haags Kwartier nu opeens als fonteinen uit de grond, want ook dit seizoen dekt Blitzer weer een verwacht verlies van zes miljoen af.

Voor nogal scheve verhoudingen binnen de competitie zorgt het wel. De clubs jagen elkaar op en steeds grotere risico’s zijn nodig om op de spelersmarkt op te kunnen boksen tegen de met privaat geld opgevoerde ploegen. VVV-Venlo kon die race niet volhouden en bloedde leeg. De geldzorgen werden dermate groot dat de club op een faillissement afstevende. Halverwege 2023 was het eigen vermogen negatief en het banksaldo te laag om alle rekeningen te kunnen betalen. De Venlonaren startten daarom net als eerder ADO een procedure bij de rechtbank om een akkoord af te dwingen met de schuldeisers. Vorige week kwam de rechter met goed nieuws voor de club: een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden.

Zeven clubs kwamen uit op tekorten tussen één en twee miljoen euro. Dat lijkt wellicht niet zo schokkend, aangezien Paris Saint-Germain en FC Barcelona het nieuws haalden met verliezen van wel honderden miljoenen, maar dat moet uiteraard wel in het perspectief gezien worden van de economische omvang van de clubs. MVV, FC Den Bosch en FC Dordrecht verdienen maar tweeënhalf tot drieënhalf miljoen in een heel seizoen. Relatief gezien zijn hun tekorten extremer dan bij PSG en Barça.

De vraag is hoe dit royale leefpatroon de komende jaren gefinancierd gaat worden. Veel clubs hebben zich overgeleverd aan aandeelhouders en menigeen blijkt niet zo vrijgevig als Blitzer van ADO. FC Den Bosch heeft zelfs een acuut probleem omdat de Amerikaanse Pacific Media Group de betalingsafspraken niet nakomt. Van alle grote ambities – binnen een paar jaar AZ achterna – is niets terechtgekomen. In december spande FC Den Bosch spoedarbitrage aan tegen zijn eigenaar en won, maar onduidelijk is of FC Den Bosch het geld intussen ook heeft kunnen innen bij de Amerikanen.

MVV heeft tot nu toe 24 procent van de aandelen verkocht aan Dutch Soccer Holdings – ook alweer een Amerikaanse groep. Als investeerders minder dan 25 procent kopen, hoeven ze niet langs de controlecommissie in Zeist. In juli werd aangekondigd dat het fonds een meerderheidsbelang wilde nemen, maar er is nog altijd geen groen licht van de licentiecommissie, die net als bij Vitesse exact wil weten waar het geld vandaan komt en wie de uiteindelijke financier is. Dutch Soccer Holdings heeft tot nu toe ongeveer een miljoen in MVV gestoken en wil niet verder investeren zolang onzeker is of de Limburgse club kan worden overgenomen. Vandaar dat MVV vorige maand moest bedelen bij de gemeente, dat 425 duizend euro aan stadionhuur heeft uitgesteld.

FC Dordrecht heeft een Turkse investeringsgroep die eveneens is begonnen met een aandeel van minder dan 25 procent en al enige tijd probeert de volledige controle te bemachtigen. Gezien het verlies van 1,3 miljoen op een omzet van 2,5 miljoen zal het Turkse geld hard nodig zijn. De directies van MVV en FC Dordrecht leggen nu de druk neer bij de KNVB en onderstrepen het belang van snelle goedkeuring gezien hun penibele financiële situatie, maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Ze hebben zelf het uitgavenpatroon alvast enorm opgevoerd terwijl helemaal niet zeker is of de aandelenverkoop überhaupt wordt goedgekeurd. Gezien de eerdere blokkade van de komst van Kakhi Jordania bij FC Den Bosch en slepende procedures bij Vitesse (Common Group) en Fortuna Sittard (waar de beoogde eigenaar Principion zich uiteindelijk terugtrok) hadden ze kunnen voorzien dat de KNVB een uitverkoop van de clubaandelen niet ziet als formaliteit.

Tot slot valt op dat een handvol clubs nieuwe verliezen niet zelf kan opvangen, omdat ze een negatief eigen vermogen hebben. Halverwege 2023 hadden Roda JC, FC Den Bosch, FC Dordrecht, De Graafschap en VVV-Venlo geen buffer om op in te teren.

ROEKELOOS
De licentiecommissie heeft zijn handen vol aan de redelijk roekeloze financiële koers, want behalve alle aanvragen van investeringsfondsen die openstaan, neemt ook het aantal clubs onder KNVB-curatele toe. De bond heeft een beoordelingssysteem om casinobeleid te detecteren. Clubs kunnen maximaal veertig punten scoren en scoren ze er vijftien of minder, dan komen ze voor langere tijd onder toezicht. Momenteel geldt dat voor FC Dordrecht, FC Den Bosch, De Graafschap, MVV en VVV-Venlo. Vijf KKD-clubs scoren dus onder de norm. Vorig jaar waren dat er nog twee. Conclusie: er wordt behoorlijk gegokt in de Curatele Kampioen Divisie.
1
Donderdag 8 februari 2024 om 12:36 uur

Rob2002

Verhaal uit de VI - interview met Kalezic.

Van enorme leegte naar KKD-top: hoe Kalezic zorgt voor rust bij ADO

09.00 uur,
Vandaag
Opslaan

Door Freek Jansen Freek Jansen
INTERVIEW
Na een periode vol sportieve en bestuurlijke onrust is dit seizoen alles anders bij ADO Den Haag. Aan de hand van trainer Darije Kalezic (53) nestelt de Residentieclub zich weer in de top van de Keuken Kampioen Divisie. Het verhaal van een Bosnische pragmaticus over de Haagse wederopbouw, een sterk aanpassingsvermogen en bevlogen vakmanschap.
Dit verhaal is afkomstig uit het VI-weekblad. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Vanavond (vrijdag) een topper in de KKD: FC Emmen-ADO Den Haag. Het is snel gegaan met ADO.
‘We kunnen met zijn allen heel tevreden zijn over de start van dit seizoen. Helemaal als je de achtergronden kent, want de eerste duels moesten we noodgedwongen nog de nodige aanpassingen doen. Maar dat wisten we vooraf en hebben daar ook niet te lang bij stilgestaan. De ontwikkeling van het team stond in de afgelopen periode voorop, maar wel in combinatie met presteren, aangezien we niet achterop wilden raken bij de grote groep clubs in de Keuken Kampioen Divisie die om promotie spelen. Dat is gelukt en we komen nu in de volgende fase van onze wederopbouw. Daar past een topduel bij zoals komende vrijdag in Emmen, een mooi meetmoment weer voor ons waar we staan.’
Wat trof u aan begin juli op uw eerste werkdag als trainer van ADO Den Haag?
‘Een enorme leegte. De directie, met technisch directeur Joris Mathijsen en algemeen directeur Natascha van Grinsven-Admiraal, was net geïnstalleerd, maar er waren geen assistent-trainers, geen scouting en slechts vijf spelers van de eerste selectie, van wie er afgelopen seizoen twee minuten maakten als basisspeler. Twintig spelers waren vertrokken.’
'De directie, de technische staf, de spelersgroep: bij ADO is na afgelopen seizoen het roer omgegooid en alles anders ingericht. De club is gewoon helemaal opnieuw begonnen'
Dat klinkt even bizar als rigoureus.
‘Het was gewoon de realiteit. De directie, de technische staf, de spelersgroep: bij ADO is na afgelopen seizoen het roer omgegooid en alles anders ingericht. De club is gewoon helemaal opnieuw begonnen. Maar dit is mij in de gesprekken duidelijk kenbaar gemaakt en triggerde mij ook om deze uitdaging aan te gaan. Na twee jaar Jong FC Utrecht verlangde ik weer naar het hoofdtrainerschap van een eerste elftal. Dat verlangen kwam samen met de wens van ADO om op zoek te gaan naar een trainer met een heel duidelijk profiel. Dat gaf Joris Mathijsen aan in het eerste gesprek. Hij en Scott McLachlan waren op zoek naar een trainer die ervaring heeft met kampioen worden in de Eerste Divisie, die ervaring heeft in de Eredivisie, die een team kan bouwen en jonge spelers ontwikkelen, met beperkte middelen maximaal kan presteren, en dit voor elkaar krijgt met zowel Nederlandse als buitenlandse spelers in de selectie.’
‘Ze kwamen bij mij uit, de gesprekken waren goed en eerlijk. Natuurlijk had ik zelf ook de nodige vragen, want ik heb de afgelopen jaren de ontwikkelingen bij ADO ook wel meegekregen. Joris Mathijsen en Scott McLachlan schetsten een helder beeld en dat de wederopbouw deze zomer zou beginnen. Met als doel om binnen twee jaar te promoveren naar de Eredivisie. De combinatie van een nieuw project, waarbij vrijwel alles vanaf de grond moet worden opgebouwd met een duidelijk doel trok mij aan.’
U noemt de naam van Scott McLachlan. Hij is het hoofd voetbalzaken van de groep Global Football Holding (GFH), waar jullie Amerikaanse eigenaar ook grootaandeelhouder van is, en tevens jullie aanspreekpunt op technisch vlak vanuit de eigenaar Bolt ADO Den Haag Holding LLC. Hoe groot is zijn invloed?
‘Scott McLachlan is heel erg betrokken bij ADO, op een goede manier. Joris Mathijsen heeft het meeste contact met Scott, maar met zijn drieën praten we sowieso elke week een keer met elkaar om van alles te bespreken. Dat ervaar ik als zeer prettig. Scott is al dertig jaar actief in het topvoetbal, jarenlang topscout geweest bij Chelsea en heeft een rijk netwerk. Vanuit Global Football Holdings is hij naar voren geschoven om meerdere clubs in Europa op technisch vlak te leiden. Zo zijn Brøndby IF, Estoril en SK Beveren in handen van de investeringsmaatschappij, terwijl ze ook een aandeel hebben in Crystal Palace en FC Augsburg. Scott is bij alle clubs op technisch vlak aanwezig en na afgelopen seizoen vanuit onze eigenaar ook nadrukkelijker bij ADO geposteerd omdat er veel moest gebeuren. De wisselwerking is goed en natuurlijk hebben we het daar in de gesprekken ook uitvoerig over gehad. Welk raamwerk is er en wie pakt welke rol op? Daar is heel open over gesproken en dat moet ook, want onderling vertrouwen is voor mij een cruciale voorwaarde om succesvol samen te werken.’
Blije gezichten bij de spelers van ADO Den Haag na de 4-1 overwinning op Jong AZ.
© Pro Shots/Toon Dompeling
Blije gezichten bij de spelers van ADO Den Haag na de 4-1 overwinning op Jong AZ.
Wie bepaalt het selectiebeleid?
‘Dat gebeurt in goede harmonie. Aangezien we vrijwel geen spelers hadden, konden we heel gericht functieprofielen per positie opstellen. Die profielen zijn door mij en Joris samengesteld en vervolgens zijn wij drieën dat heel gericht gaan invullen met spelers vanuit ons netwerk. Daarin hebben we allemaal ons aandeel gehad. Om voorbeelden te geven: Joris was wekenlang bezig met spelers als Daryl van Mieghem en Henk Veerman, ik ging Matteo Waem en Kürsad Surmeli aanbevelen. Toen ik hoorde dat Jort van der Sande opeens vrijkwam, heb ik dat direct bij Joris bekend gemaakt. Hij pakte meteen door, want hij wilde hem destijds ook al naar Willem II halen. Spelers als Justin Ché en Henri Koudossou kwamen bijvoorbeeld dan weer uit het netwerk van Scott. Die legde hij aan Joris voor, en dan gingen wij uitvoerig beelden bekijken.’
‘Niets werd ons opgelegd en andersom ook niet. Met elkaar zijn we secuur te werk gegaan en is tot de laatste dag van de transferperiode de tijd genomen om de selectie in te richten. We wisten daarom ook dat we in de eerste competitieduels niet over de volledige spelersgroep konden beschikken. Dat was als trainer soms wel irritant, want je wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar een vast elftal toewerken. Maar het was een duidelijk onderdeel van de wederopbouw, dus hebben we het zo goed mogelijk proberen in te vullen. Dat is volgens mij wel gelukt en nu hebben we met veertien nieuwe spelers de selectie op orde om voor de prijzen mee te doen. En geen enkele speler is gekomen waar Joris en ik niet overtuigd van waren.’
Na jaren met grote financiële verliezen viel op dat ADO zich met spelers als Veerman, Van Mieghem en Van der Sande kon versterken op de transfermarkt.
‘Dat klopt, alleen vergeet niet dat we financieel ook uitstekende zaken hebben gedaan. Finn van Breemen, een eigen talent, is voor ongeveer één miljoen euro verkocht aan FC Basel. Van de verkoop van Milan van Ewijk van SC Heerenveen naar Coventry City vloeide een mooi bedrag terug naar ADO en dan heb je het nog over twintig spelers die van de loonlijst afgingen met aflopende contracten, waaronder ook Thomas Verheydt. Naar mijn inzien is nog altijd een deel gebruikt om schulden af te lossen, maar er kon ook een groot deel worden geherinvesteerd in de selectie. En dat was natuurlijk ook nodig, want er moesten goede spelers bij komen.’
'ADO moet een stabiele Eredivisie-club worden'
Wat is voor dit seizoen realistisch om van ADO Den Haag te verwachten?
‘ADO moet een stabiele Eredivisie-club worden. Als je kijkt naar de stad, de historie, het stadion, de fans, dan verdient deze club een mooie plek in de subtop de Eredivisie.’

© Pro Shots/Toon Dompeling
Het eeuwige verhaal van de Sleeping Giant achter de duinen.
‘Dan moet je wel presteren en dat moet gaan gebeuren. Het doel is om binnen twee jaar te promoveren en daar loop ik niet voor weg. Dit seizoen zijn we helemaal opnieuw begonnen, dus zal het niet allemaal in één rechte lijn omhoog gebeuren. Maar we willen wel meedoen om de bovenste plekken, met een grote groep clubs met FC Groningen, Willem II, FC Emmen, NAC Breda, SC Cambuur, De Graafschap, Roda JC. Stuk voor stuk grote clubs, die ook willen promoveren, waarbij het verschil is dat zij een betere basis voorafgaand aan dit seizoen hadden staan. Daar zijn wij nu mee bezig en het begin is goed. Tegelijkertijd zijn de supporters realistisch qua verwachtingspatroon, vanuit hun kant wordt zelfs gesproken over een tussenjaar. Want zij beseffen als geen ander waar we vandaan komen.’
'Overal waar ik trainer ben, zijn kraakheldere afspraken, heerst duidelijkheid en ontstaat rust'
We horen zelfs geluiden dat het rustig is bij ADO. Het moet niet gekker worden.
‘Overal waar ik trainer ben, zijn kraakheldere afspraken, heerst duidelijkheid en ontstaat rust. Toen ik bij De Graafschap trainer was, kwam Raymond Willemsen van De Gelderlander geregeld naar me toe: “Het is hier nog nooit zo rustig geweest Darije, ik weet haast niet meer waar ik over moet schrijven!?” We speelden met De Graafschap stabiel boven de degradatiestreep in de Eredivisie. Met Roda JC, hetzelfde verhaal. De journalisten van L1 spraken me er op een gegeven moment ook op aan dat het zo opvallend rustig was bij de club.’
‘Dat die geluiden nu bij ADO doorsijpelen, verbaast mij dan ook niet. Het draait weer om voetbal en mijn visie en aanpak zijn voor iedereen helder. Ik zorg dat mijn omgeving, zowel spelers, de staf als andere mensen binnen de club, weten wat er wordt verlangd en ben continu in contact met die mensen. Er zal nooit ruis op de lijn zitten en daarmee voorkom ik ook onduidelijkheid, die weer voor onrust zorgt. Zo heb ik altijd gewerkt en door mijn ervaringen als hoofdtrainer in de afgelopen vijftien jaar is dat alleen maar gegroeid.’
Maar hoe gaat een trainer te werk met een volledig nieuwe selectie?
‘We begonnen in juli met vijf/zes spelers van de A-selectie, aangevuld met allemaal spelers van Jong ADO Den Haag. Die kregen de kans om zichzelf te laten zien, in afwachting van de nieuwe versterkingen. Tegelijkertijd moet je bouwen aan eenheid, aan een duidelijke speelwijze met spelprincipes, die weer trainbaar maken om de ploeg te laten groeien en daarbij ook rekening houden met dat het beoogde nieuwe elftal door veel nieuwe spelers nog samengesteld gaat worden.’
‘De zomermaanden waren hectisch en intensief. Het kwam geregeld voor dat ik na een lange dag nog even een deel van de nacht doortrok achter de laptop, om potentiële nieuwe spelers te bekijken. Alles met als doel om de spelers die er al waren beter laten worden, maar ook nieuwe betere spelers naar ADO te halen. Het uitgangspunt was voor Scott, Joris en mij ook heel simpel: alle nieuwe spelers moesten beter zijn dan de spelers die we al hadden. We gingen dus heel kritisch te werk.’
‘Op het trainingsveld was ik elke dag met de spelers bezig die ik tot mijn beschikking had. In mijn wekelijkse blok trainingsschema’s heb ik vaste trainingsoefeningen week in week uit juist herhaald. Dat was enerzijds gericht op het ontwikkelen van onze speelstijl en de principes, maar ook met oog op de wekelijkse binnenkomst van nieuwelingen. Op het moment dat een nieuwe speler instroomde werd hen al snel duidelijk wat er werd verwacht bij ADO, aangezien de rest van de groep vertrouwd was met de oefeningen. Met toevoer van betere spelers ging het niveau van de trainingen omhoog, waardoor de spelers een extra tandje bij moesten schakelen. Zo heb ik mijn trainingsbeleid en teamontwikkeling heel gericht moeten aanpassen naar wat de situatie op dat moment het meest nodig had en ik voelde op een gegeven moment dat we stappen maakten. Met de groep, maar ook met de staf. Levi Schwiebbe werd in het begin vanuit de jeugd erbij gezet als tijdelijke assistent-trainer, want die functies waren niet bezet. Met Levi ontstond een goede klik en hij is er nu vast bij, net zoals ik na een maand Regilio Vrede als assistent erbij kreeg, met wie ik in het verleden al goed heb samengewerkt bij Roda JC en MVV. Op meerdere vlakken viel de puzzel dus steeds meer in elkaar.’
Het bestaan van voetbaltrainer heeft u gebracht tot Saoedi Arabië, Nieuw-Zeeland en Indonesië, maar ook tot trainer van de beloften van De Graafschap, PSV en FC Utrecht. Het hele pakket?
‘Zo voelt dat zeker. Als speler bij De Graafschap beleefde ik een natuurlijke overgang naar een bestaan als trainer, waarna een boeiende reis begon. Met Zulte Waregem en Stockport County ervaringen in België en Engeland, maar de grote avonturen vonden in Azië en Australië plaats. In 2016 was Saoedi-Arabië al een voetballand in opkomst en dat heb ik bij Al-Taawoun ervaren. Tegelijkertijd was het qua gewoonten en gebruiken ook een aparte gewaarwording. Zo mochten spelers bijvoorbeeld alleen met verzorgde kapsels het veld op. Met tondeuses stonden de officials voor de wedstrijd klaar om de spelers te verzorgen, pas dan mochten ze meedoen.’
‘In Nieuw-Zeeland maakte ik met Wellington Phoenix in de Australische A-League weer hele andere dingen mee. Daar was het vooral reizen. Een uitwedstrijd was al snel vier uur vliegen, op bezoek bij Perth zat je negen uur in het vliegtuig. Dat zorgde ervoor dat je als trainer met de staf om je heen continu aan het afwegen was wat qua intensiteit mogelijk was, maar ook zaken als rust, blessurepreventie en voeding heb ik daar op een hele andere manier leren kennen. In Indonesië, een land met een grote tegenstelling van armoede en rijkdom, maakte ik bij PSM Makassar de totale voetbalgekte mee. We speelden wedstrijden voor tachtigduizend man in een stadion en overal werd je aangeklampt. In de stad Makassar, met twee miljoen inwoners, kon ik geen moment even normaal over straat lopen. Als ik even ergens koffie wilde drinken, deed ik dat wat later op de avond en vaak met een petje op, anders was er gewoon echt geen beginnen aan. Heel bijzonder om te ervaren wat voetbal los kan maken.’
Wat heeft u als trainer vooral meegenomen uit al die avonturen?
‘Dat je als trainer onder alle omstandigheden moet kunnen werken. Het aanpassingsvermogen is een onderschat goed als trainer, daar kan geen trainerscursus aan tippen. Je moet je eigen visie en aanpak hebben, maar wel flexibel kunnen zijn naar je omgeving. Niet alleen met alle afwijkende factoren in het buitenland, maar dit geldt ook voor omstandigheden in Nederland. Op een trainerscursus leer je het bestaan als trainer onder vaak gewenste omstandigheden, maar in de praktijk komt dat zelden voor. Neem de voorbereiding met ADO dit seizoen. Dan moet je jezelf voortdurend kunnen aanpassen, situatief managen, en tegelijkertijd wel vanuit je visie het beste nastreven.’
‘Waar ik ook ben, ik pas mij aan mijn toegediende functieomschrijving aan, ben loyaal, werk taakgericht en bevlogen. Het belang van mijn werkgever staat altijd op de eerste plaats. Dat heb ik altijd gehad. Toen ik vanuit Bosnië als speler bij RKC Waalwijk kwam, was er geen taalcursus vanuit de club. Maar ik ging er zelf naar op zoek, in mijn vrije tijd ging ik met mijn eerst verdiende geld een Nederlandse taalcursus volgen. Pas na een half jaar kwamen ze er bij de club achter dat ik de taal aan het leren was. Zo heb ik mezelf ontwikkeld, waarbij Nederland mijn voetballand is, maar ik de buitenlandse invloeden nooit ben vergeten. Die combinatie heeft mij gevormd tot de trainer die ik ben.’
Pragmatisch in de aanpak, maar met het resultaat voorop.
‘De Hollandse school is mooi, ook met ADO hebben wij tot nu toe laten zien dat wij liefst aanvallend en dominant willen voetballen, maar dat moet wel de winst opleveren. Bij alles wat we dit seizoen doen, moet dat voorop staan. En die spirit voel ik ook om me heen binnen ADO. Als club moeten en kunnen wij nog veel beter, alleen voor dit moment mogen we tevreden zijn. Dat merk ik ook aan de supporters. Ik voel de waardering, de spelers voelen de steun, en na elke overwinning wordt het samen gevierd. Zij zijn geweldig. Dat is misschien wel de belangrijkste basis die we aan het leggen zijn met de club: samenbouwen aan een nieuw ADO. Met promotie als het ultieme doel.’
Wat vind je van dit artikel?
7
Vrijdag 20 oktober 2023 om 09:33 uur

Edwin Post

Als je wat roept over onze AD dan is dat prima maar als ze op 1 juli is begonnen dan kan ze nooit in juni iemand ontslagen hebben maar goed dat is weer iemand die het niet kan hebben dat een vrouw de baas is en zij ook nog eens goed en verstandig over komt. Hou op met die onzin er is eindelijk rust op de burelen en dan werkt dat ook door in de kleedkamer en op het veld. Dat was overigens de afgelopen jaren wel anders.
4
Woensdag 13 september 2023 om 12:22 uur

rd..

Bleek schreef:

Omdat ze hem ontsloeg omdat ze het er zelf bij zou gaan doen. Daar stak de gemeente een stokje voor..
Dit klopt niet.

Westerwoudt was een van de drie ontslagen mensen nog tijdens het bewind van Reijntjes (2 juni). Bolt heeft de drie zelf ontslagen, van Grinsven was nog niet in functie.

Natascha van Grinsven werd op 24 mei bekend gemaakt en startte haar functie op 1 juli pas.

Op 21 juni vertelde ze bij haar kennismaking op een vraag van het journaille dat het helemaal niet de bedoeling is dat de coördinator veiligheid niet ingevuld zou gaan worden. Dat kon niet want het is licentie-eis van de KNVB. Het zou alleen anders ingevuld gaan worden.
5
Woensdag 13 september 2023 om 06:42 uur

Advertentie

zuiderwijk

Ik vind dat Joris het tot nu toe zeer goed gedaan heeft. Ik zat gisteren de ADO podcast terug te luisteren en Waem zei iets interessant; Hij had veel contact met niet alleen Joris, maar ook met die andere kerel van Bolt. Hem werd verteld dat er een grote schoonmaak nodig was omdat er veel mis was in de selectie van vorig jaar, en wat de plannen waren. Als je bedenkt dat hij best wel wat keuzes had, dan is dit toch een vorm van (indirect) bewijs dat het ruim voor het tekenen op 13 juli, al echt wel goed werk werd geleverd.

Ik lees veel meningen hier die een TD beoordelen op de transfers, maar als je veel leest over het vak, veel docu’s bekijkt dan is dat maar één aspect. Ik vind dat we hem moeten beoordelen op:

1. Budgetbeheer en financiële voorzichtigheid:
Hij beoordeelt de financiën van de club en stelt realistische budgetten op voor de aanschaf van spelers, personeelssalarissen en andere gerelateerde kosten.
Hij geeft prioriteit aan kosten effectieve investeringen, waarbij hij zowel de behoeften op de korte termijn als de duurzaamheid op de lange termijn in ogenschouw neemt.

2. Werving en scouting:
Hij implementeert een uitgebreid scoutingnetwerk om talenten in binnen- en buitenland te identificeren. Hij richt zich op het scouten van ondergewaardeerde talenten of spelers waarvan het contract bijna afloopt, om waar voor hun geld te krijgen.

3. Ontwikkeling van de jeugd:
Hij investeert in de jeugdopleiding van de club en onderhoudt relaties met lokale jeugdclubs.
Hij zorgt ervoor dat de jeugd een topopleiding krijgt, waardoor er een pijplijn van talent ontstaat die kan doorstromen naar het eerste elftal.

4. Prestatie analyse:
Hij maakt gebruik van data-analyse en moderne tools voor prestatieanalyse om zowel potentiële transfers als huidige spelers te beoordelen. Met deze informatie kan het coachingsteam de training en wedstrijdtactiek beïnvloeden.

5. Coachontwikkeling en -management:
Hij ondersteunt de hoofdtrainer en technische staf met middelen en training.
Hij zorgt ervoor dat coachingstrategieën aansluiten bij de bredere visie en speelfilosofie van de club.

6. Teamcohesie en -diepte:
Hij creëert een gebalanceerde selectie met veelzijdige spelers en zorgt ervoor dat er voor elke positie goede back-upopties zijn.
Hij bevordert een positieve teamcultuur, bevordert eenheid en een sterke werkethiek onder spelers.

7. Medische en sportwetenschappen:
Hij integreert geavanceerde medische, revalidatie- en sportwetenschappelijke praktijken om blessures te minimaliseren en het herstel van spelers te verbeteren.
Hij werkt regelmatig de medische faciliteiten en praktijken van de club bij om voorop te blijven lopen.

8. Betrokkenheid van fans:
Hij bevordert een band tussen het team en zijn fans, in het besef dat hun steun cruciaal is voor het moreel en het financiële welzijn van de club. Hij houdt zich bezig met de lokale gemeenschap en onderhoudt vooral open communicatie met fangroepen.

9. Strategische planning en visie:
Hij schetst een duidelijke visie voor de toekomst van de club, zowel op als buiten het veld.
Hij evalueert dit plan regelmatig en past het aan op basis van de voortgang van de club en eventuele nieuwe kansen of uitdagingen.

10. Relaties met alle belanghebbenden:
Hij bouwt en onderhoudt sterke relaties met de clubeigenaar, sponsors en andere belanghebbenden zoals bv. de gemeente.
Hij zorgt voor transparantie in de besluitvorming (wat niet betekend dat wij als supporters alles ook moeten weten), houdt alle partijen op de hoogte en houdt zich aan de doelstellingen van de club.

Als je wat meer inzoomt op het team, dat wat ons als supporters vooral interesseert, dan vind ik vooral het volgende waarop hij moet presteren:

1. Er moet een kern in het elftal zitten:
Identificeer een reeks kernspelers rond wie het team zal worden gebouwd. Dit moet een mix zijn van ervaren leiders, spelers met een ideale leeftijd om te preseren, en veelbelovende talenten. Wijs een aanzienlijk deel van het budget toe om deze spelers te behouden, aangezien zij essentieel zijn voor de basis van het team.

2. Keuzes op de transfermarkt:
Hoog verkopen: Herken wanneer je een speler tegen de hoogste waarde moet verkopen, vooral als deze kan worden vervangen door een goedkopere optie zonder de prestaties van het team in gevaar te brengen.
Koop laag: Zoek naar ondergewaardeerde spelers of spelers die in een contractsituatie verkeren, die waarde kunnen bieden zonder hoge transferkosten.

3. Salarishuis:
Zorg voor een duidelijke loonstructuur om interne onvrede te voorkomen. Het is essentieel om een plafond in te stellen, maar er ook voor te zorgen dat de lonen concurrerend zijn om talent te behouden. Een middel is o.a. prestatie gebaseerde clausules, zodat spelers meer kunnen verdienen op basis van hun bijdragen.

4. Huur en verhuur:
Maak effectief gebruik van de mogelijkheid om spelers te verhuren. Jonge spelers die geen uitzicht op minuten in het eerste elftal hebben, kunnen worden uitgeleend om zich te ontwikkelen. Alleen, verhuur niet om van iemand af te komen, maar verhuur aan en club waarbij de spelers kan werken aan de verbeterpunten die je samen geidentificeerd hebt.

Huur alleen spelers die je selectie direct versterken en je anders niet kan binnenhalen. Huur spelers mogen nooit de jeugd in de weg zitten.
5. Veelzijdigheid van spelers:
Investeer in spelers die op meerdere posities kunnen spelen. Dit biedt tactische flexibiliteit en dekking voor mogelijke blessures zonder dat er in elke positie een diepe bank nodig is. Zeker voor een club met beperkte middelen een oplossing om je budget goed te alloceren.

6. Contract management:
Vernieuw die van belangrijke spelers vroegtijdig om te voorkomen dat ze transfervrij vertrekken.Denk aan clausules en doorverkooppercentages, die toekomstige inkomsten kunnen veiligstellen als de speler naar een grotere club verhuist. We zijn nu eenmaal geen eindstation voor spelers.

7. Rollen na de carrière:
Betrek oudere, ervaren spelers met het vooruitzicht op functies na hun carrière binnen de club (bijvoorbeeld coaching, mentoring). Dit kan een stimulans zijn om ze in de buurt te houden en kan waardevol zijn voor de ontwikkeling van jongere spelers. Maar, voorwaarde is altijd dat je als club die wel doet om er beter van te worden. Niet uit liefdadigheid.

8. Prestatiegegevens en analyses:
Gebruik geavanceerde analyses om de prestaties van spelers te evalueren die verder gaan dan traditionele statistieken. Dit kan ondergewaardeerde spelers benadrukken die mogelijk tegen lagere kosten beschikbaar zijn. Scouting, en de middelen daarvoor, is vandaag de dag totaal anders dan 10 jaar geleden. Het kan een functie binnen de club zijn waarbij je met één succes (waar je anders met onze beperkte middelen nooit naar had kunnen kijken) de kosten in één klap voor jaren dekt. Ik vind wel dat scouting in onze regio wel traditioneel zou moeten werken.

9. Culturele fit:
Houd niet alleen rekening met de vaardigheden van de speler, maar ook met zijn persoonlijkheid en culturele fit binnen het team. Een harmonieuze kleedkamer kan de prestaties aanzienlijk beïnvloeden. Ik geloof nog steeds dat wij zowel in 2010-2011 en 2021-2022 ‘overgepresteerd’ hebben, juist door de teamgeest. In de KKD kan dat serieus veel plekken op de ranglijst verschil maken.

10. Langetermijnvisie:
Hoewel succes op de korte termijn cruciaal is, moet hij altijd de toekomst in de gaten houden. Als twee spelers dezelfde vaardigheden hebben, maar één jonger is, kan de jongere speler een betere langetermijninvestering zijn.


Succesvolle technische managers zoals bijvoorbeeld Overmars, Michael Zorc (Borussia Dortmund), Monchi (Sevilla), en Dan Ashworth (Newcastle United) blinken uit in:

Anticiperen: ze voorzien markttrends, spelerspieken en teambehoeften.
Aanpassingsvermogen: Ze passen hun strategieën aan op basis van het evoluerende voetballandschap.
Relatieopbouw: ze bevorderen het vertrouwen bij spelers, makelaars en andere clubs, waardoor de onderhandelingen soepeler verlopen.
Risicobeheer: Ze begrijpen dat niet elke aanwinst een hit zal zijn, dus diversifiëren ze hun investeringen over de hele ploeg.
11
Dinsdag 5 september 2023 om 00:26 uur

Kees

Eeuwig Den Haag schreef:

Hoop dat we Matteo Waem kunnen overtuigen, maar die zal wel naar NAC of Groningen gaan
De eerste shout was van 25 april en deze van begin juli.
0
Dinsdag 29 augustus 2023 om 22:57 uur

pajam

Dappere dodo schreef:

42
Hier juli ‘81 en dus ook 42
0
Vrijdag 18 augustus 2023 om 12:17 uur

Mike

Sprinkhaan070 schreef:

Een fanshop in het centrum brengt 100% winst!
Lijkt mij toch ook. Pop-up in juli en augustus. Donderdag tm zondag open. In t stadion tijdelijk alleen op (oefen-)wedstrijddag open. Het hoeft maar 60 m2. Staan pandjes genoeg leeg.
0
Dinsdag 8 augustus 2023 om 18:07 uur

Sprinkhaan070

rd.. schreef:

Ik zie dat ik morgen 5 jaar op de box zit! Dat ga ik geheel in stijl in mijn eentje vieren.
17 juli 2013 onder deze naam mijn eerste shout. Net voorbij de 10 jaar.
0
Zondag 6 augustus 2023 om 22:01 uur

Nu online

GroenGeelHart070, yesyes, Steef070, Sinceiwasyoung, frans swa, Aad, Erik070, Ronaldo, malle eppie, Marcie, wijstaanboven en 142 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Pagina 1
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Helmond Sport
0-1
12 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
Morgen om 16:30 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 34 - 73
2 Roda JC + 34 - 70
3 Groningen + 34 - 67
4 FC Dordrecht 34 - 63
5 ADO Den Haag 34 - 58
6 Graafschap 34 - 58
7 NAC Breda 34 - 50
8 MVV Maastr. 34 - 49
9 Jong AZ 34 - 49
10 SC Cambuur 34 - 45
11 VVV-Venlo 34 - 45
12 FC Emmen 34 - 45
13 Helmond Sp. 34 - 44
14 Jong Ajax 34 - 39
15 FC Eindhoven 34 - 38
16 Telstar 34 - 33
17 TOP Oss 34 - 32
18 Jong PSV 34 - 31
19 FC Den Bosch 34 - 29
20 Jong Utrecht 34 - 24