Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Welkom in de shoutbox, gast

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 8
Volgende pagina

BLEISWIJK-1

Gemeente praat over ADO, maar doet geen enkele toezegging

Vandaag, 08:30•4 minuten leestijd

Supporters ADO Den Haag© Soccrates Images

DEN HAAG - Wethouder Hilbert Bredemeijer denkt met ADO Den Haag mee om de financiële problemen op te lossen. Dat vertelde de sportwethouder in een minidebat in de gemeenteraad. Maar hoe de stad de noodlijdende voetbalclub gaat helpen, dat liet Bredemeijer in het midden. Wel kondigde hij aan dat hij samen met wethouder Anne Mulder binnenkort met de curator om tafel gaat zitten.

Gemeenteraadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos drong er nadrukkelijk op aan dat het stadsbestuur in financiële zin bijspringt. `Als er niets gebeurt, koerst onze club regelrecht op een faillissement af`, aldus Sluijs. `De gemeente is dan eigenaar van een stadion zonder club.`

Sportwethouder Hilbert Bredemeijer gaf desondanks geen krimp. Hoewel hij aangaf dat hij meedenkt over een oplossing, bleef hij formeel en klonk er geen enkele concrete toezegging. `De gemeente probeert niet in verantwoordelijkheden van anderen te treden, maar wil gewoon zorgvuldig bijdragen aan een goede situatie`, aldus Bredemeijer.

Alleen steun van PVV

Op zijn beurt zei Sluijs dat hij bij de wethouder een gevoel van `clubliefde` mist. De enige partij die hem hierin steunde, was de PVV. `Andere gemeenten met een mooie voetbalclub hebben een gemeentebestuur dat om die club gaat staan`, stelde PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. `Maar hier gebeurt zo weinig, terwijl de club mogelijk op omvallen staat.`

Sluijs kaartte de situatie bij ADO aan vanwege de tumultueuze ontwikkelingen van de afgelopen periode. De club kampt met een miljoenenschuld en is naarstig op zoek naar een nieuwe eigenaar. ADO is nu in handen van het Chinese bedrijf United Vansen Sports, maar dit wil zijn aandelen zo snel mogelijk van de hand doen.

Partijen haken af

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de afgelopen weken haakten de geïnteresseerde overnamepartijen één voor één af, totdat er geen enkele potentiële koper meer over was. De laatste die nog in de race was, was Het Haags Collectief van de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze met oud-speler en ADO-icoon Martin Jol.

Hun woordvoerder wil niet zeggen of hun belangstelling inmiddels is teruggekeerd. Advocaat en curator mr. Jeroen Reiziger is al net zo vaag: `Er is contact met eerdere en nieuwe gegadigden`, is het enige wat hij over de huidige stand van zaken kwijt wil.

`Constructief`

Reiziger is eind mei door de rechtbank aangesteld om als `herstructureringsdeskundige` de club in veilig vaarwater te loodsen. Reiziger praat hiertoe met alle betrokken partijen en heeft zijn plan van aanpak gisteren ook naar de gemeente Den Haag gestuurd. `De gemeente zit er constructief in`, verzekert Reiziger.

Toch stellen Bredemeijer en zijn collega-wethouder Anne Mulder (van Financiën) zich uiterst terughoudend op. De reden is dat de gemeente zich niet in onderhandelingen tussen commerciële partijen wil mengen. Bovendien heeft de gemeente formeel niets met ADO te maken.

Lagere inkomsten

De enige relatie met het voetbalbedrijf is dat de gemeente de verhuurder is van het stadion, het veld en de omringende parkeerterreinen. ADO betaalt hier iets meer dan een miljoen euro per jaar voor. Verschillende partijen die belangstelling toonden om de club over te nemen, vinden dit een veel te hoog bedrag. Hier komt bij dat ADO is gedegradeerd van de eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie, waardoor de inkomsten het komende seizoen lager zullen uitvallen.

Anders dan raadslid Sluijs vindt D66`er Daniël Scheper dat er in deze kwestie voor de gemeente geen of nauwelijks een rol is weggelegd. `Dat ADO is gedegradeerd is natuurlijk niet iets dat op de gemeente moet worden afgewenteld`, zei Scheper.

Hart voor de club

De supporters zien dit anders. Zij rekenen op de hulp van de gemeente. Bredemeijer verzekerde dat ook hij hart heeft voor de club. De wethouder kondigde aan dat hij en wethouder Mulder zeer binnenkort met curator Reiziger om de tafel gaan zitten. Dan zullen ze bezien wat de mogelijkheden zijn.

Het Haags Supporters Collectief, het samenwerkingsverband van alle officiële supportersgroepen, is hier blij om. Het trekt al meteen een wel érg optimistische conclusie. `De schreeuw van de fans is gehoord`, is de boodschap van het collectief die meteen op internet werd gezet.

Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier

0
Donderdag 15 juli 2021 om 09:57 uur

purnie&pino

ADO Den Haag heeft nog altijd geen nieuwe eigenaar. Volgens de aangewezen herstructureringsdeskundige moet er voor 1 augustus iets gebeuren: anders dreigen sancties én financiële problemen.

Het verhaal van ADO is inmiddels bekend. Grootaandeelhouder United Vansen is de club nog ruim twee miljoen euro verschuldigd en wil de club het liefst verkopen. ADO startte een WHOA-procedure, die er op gericht is een doorstart te maken. Herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger deed de crediteuren een voorstel een deel van de schulden kwijt te schelden. En met succes. `Dat WHOA-akkoord ligt in hoofdlijnen klaar`, vertelt Reiziger. `Wat alleen nog ontbreekt is een nieuwe aandeelhouder. En de tijd dringt.`

`Maandenlang is er een stoelendans geweest. Partijen waren geïnteresseerd en dan weer niet`, vervolgt Reiziger. `Nu moeten we doorpakken, deze maand moet er een oplossing komen. Het geld is op en anders brengt de KNVB drie punten in mindering. We brengen nu de gegadigden in kaart. Dat gaat om partijen die eerder aan tafel hebben gezeten én nieuwe gegadigden.`

Het Haags Collectief (HHC) met als kopstukken Ed Maas, Jeroen Lentze en Martin Jol, heeft nog altijd interesse. Groot voordeel is dat deze groep al een deal heeft gesloten met United Vansen. Een nieuw gezicht, dat afgelopen weekend aan tafel probeerde te komen, was Johan Braspenning. Hij heeft aangegeven de club te willen kopen. De vraag is of hij gehoor heeft gevonden bij Reiziger.

0
Dinsdag 13 juli 2021 om 12:29 uur

JP

Het is een lang verhaal, er is tijd voor genomen om de hele soap rondom de club te belichten. Spelen we een wedstrijd met volle tribunes tegen 1 persoon, gezien het verhaal oud-wethouder Stolte? Is er een politiek spelletje vanuit de CDA aanhangers aan de gang?

Oordeel zelf en neem de tijd voor dit stuk.
Vi

De ADO-soap: is het nu écht gedaan met de droomkandidaat?
Door Stef de Bont

Achtergrond
U bent het spoor bijster in de overnamesoap bij ADO Den Haag? Geen zorgen, u staat niet alleen. We kunnen inmiddels een boek schrijven over de ontwikkelingen achter de duinen. Ditmaal over Het Haags Collectief dat af dreigt te haken als koper, achterkamertjespolitiek en vreemde telefoongesprekken.
Alweer een update over ADO Den Haag. Zeker. Afgelopen maandag spraken we diverse partijen over de mogelijke aandelen-overname. Voor de bühne waren de partijen hoopvol gestemd. Toch hoorden we off the record links en rechts alweer wat twijfel en achterdocht. Eén van de betrokkenen zei het treffend: ‘Bij ADO zijn het geen dagkoersen, maar uurkoersen. Het kan zo weer omslaan.’

Met die woorden eindigden we dat artikel. Een goede twaalf uur later, op dinsdag, was het kwaad alweer geschied. Het Haags Collectief (HHC) gevormd door Ed Maas, Jeroen Lentze en Martin Jol, een dag eerder volgens de Haagse clubleiding nog de belangrijkste overnamekandidaat, liet doormiddel van een persbericht weten af te zijn gehaakt.

De inzet was het prioriteitsaandeel, dat is ondergebracht in De Stichting Toekomst ADO (STA), dat wordt voorgezeten door voormalig CDA-wethouder Wilbert Stolte. HHC wilde, net als eerdere potentiële overnamepartijen, dat dit aandeel naar de nv ADO Den Haag zou gaan. Stolte zou met dat aandeel te veel invloed hebben op het beleid van de club. Ook het overnameproces zou vertraagd kunnen worden. Een heikel onderwerp, wat ook door grootaandeelhouder United Vansen meermaals op tafel was gelegd.
In het persbericht, dat uitgebreid terug te lezen is op de site van Omroep West, laat HHC weten plaats te maken voor de andere overgebleven overnamekandidaat, te weten Ad Nederlof. HHC benadrukte expliciet te hopen dat ADO onder Nederlof een frisse start zou kunnen maken. De ICT-zakenman heeft er naar het schijnt geen problemen mee als het aandeel bij de STA blijft.

Een helder verhaal zou je denken. De ene overnamepartij heeft een zekere eis die door één van de stakeholders niet ingewilligd kan worden. Gelukkig is er nog een andere partij die, al is het vele malen minder dan HHC, een bedrag (zes miljoen in plaats van tien miljoen euro) op tafel wil leggen om ADO te kopen. En dat is nodig ook, aangezien de mensen binnen de club steevast blijven communiceren dat de spaarkas leeg is.

Telefoontje
Maar dan volgt er op diezelfde dinsdag een belletje van een Haagse woordvoerder richting de redactie van VI. Hij vindt het maar een vreemd verhaal. Er zijn helemaal nog geen gesprekken geweest tussen de HHC en de diverse partijen binnen ADO. Die zouden pas op z’n vroegst op woensdag plaatsvinden. Hij heeft navraag gedaan bij Stolte, maar die heeft niemand van HHC gesproken. Er wordt zelfs de suggestie gewekt dat de problemen binnen het Haags Collectief zitten.

Het is een reactie die de mannen van het HHC van ver zagen aankomen. Ze hebben al veel langer het idee dat de ADO-deal in de achterkamertjes wordt beklonken. Het begon al in een vroeg stadium. Het had grote moeite om bij herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger (die het proces in goede banen moet leiden) aan tafel te komen. En toen ze eindelijk werden uitgenodigd voor het diner, stonden ze voor het hoofdgerecht alweer buiten. Het was Nederlof die was uitgenodigd voor een voor-, hoofd- en nagerecht.

Hoe zit dat precies? Maas en Lentze hadden eerder al moeite om als serieuze overnamekandidaat te worden opgemerkt. Hetzelfde gebeurde Jol, toen hij nog afzonderlijk in de race was. Hij wendde zich tot United Vansen, maar had zich volgens ADO in de Residentie moeten melden. De Haagse woordvoerder schreeuwde van de daken dat enkel Nederlof zich bij het juiste loket had gemeld. Hij was dan ook lange tijd de enige serieuze kandidaat.

Pas nadat UVS een boos persbericht uitdeed en HHC een request for proposal had ingediend, werden ze als serieuze kandidaat gezien. En plots draaide het draaiboek volledig. Op basis van de ingediende documenten was HHC dé kandidaat. Zij wilden ADO niet alleen overnemen, ze wilden tien miljoen euro op tafel leggen. De club moest niet alleen schuldenvrij worden gemaakt, maar ook gezond de toekomst in kunnen.
Nederlof deed een stapje opzij, maar verdween nooit helemaal van het speelveld. Eerder in het proces dreigde hij ook al eens uit te stappen, maar keerde hij ook al terug. Maar goed, nu zou ADO in handen komen van HHC. Maar een paar uur nadat er eindelijk eens een positief artikel verscheen hier op VI PRO, zaten de mannen van Het Haags Collectief alweer in een call. En de sfeer was niet best.

Wat was het probleem? Stolte en het prioriteitsaandeel. Formeel hadden er nog geen gesprekken plaatsgevonden tussen ADO en HHC. Wel had Reiziger de contactpersoon van HHC laten weten dat er een kink in de kabel was. Na een uitgebreid beraad hadden zowel de directie als de HFC (andere minderheidsaandeelhouder) laten weten akkoord te zijn met de HHC als voornaamste overnamekandidaat. Alleen Stolte, de man van het prioriteitsaandeel zou tegen zijn geweest. Dit verhaal wordt overigens nu volledig tegengesproken door ADO. Er zou enkel zijn gezegd dat HHC het gesprek met Stolte goed moest voorbereiden.

Het werd er niet direct gezelliger op in de call van HHC. Zowel Maas/Lentze als Jol, hebben in het verleden meermaals duidelijk laten weten dat één van de voornaamste voorwaarde voor een overname dat prioriteitsaandeel is. Dat weet iedereen binnen de club en ook Stolte. Maar twee dagen nadat de club op de eigen website had geplaatst dat groep MLJ (Maas, Lentze, Jol) de voorkeurspositie had, werd één van de belangrijkste voorwaarden niet gehonoreerd.

Ergens doet het er niet toe of Stolte tegen was óf dat er nog zware gesprekken gevoerd (hadden) moeten worden. Toen ADO op de eigen site schreef dat HHC de belangrijkste overnamekandidaat was, wisten ze dat het prioriteitsaandeel naar de nv zou moeten gaan. Het had eigenlijk nooit meer een issue mogen zijn.

Stadionhuur
Vooral voor Maas is dat een hard gelag. De vastgoedhandelaar die volgend jaar zeventig wordt, was in het verleden partijvoorzitter van de LPF en heeft zijn buik vol van politieke spelletjes. En dat is precies waar Stolte in zijn ogen mee bezig is. Is het niet vreemd dat een partij die tien miljoen euro wil investeren in de club door de ballotage moet bij Stolte? Zeker als al veel langer bekend is dat het prioriteitsaandeel een dealbreaker is?
Maas en zijn kompanen voelen zich al langer tegengewerkt. Zo zouden er documenten rondgaan waaruit blijkt dat diverse betrokkenen binnen de club Maas helemaal geen geschikte kandidaat vinden. Personen die direct bij het proces zijn betrokken zouden hebben geschreven dat er met Maas geen frisse start gemaakt zou kunnen worden. Het zou verklaren waarom er in het statement van dinsdag nadrukkelijk werd verwezen naar ‘een frisse start’. Maar hoe valt dat te rijmen met de mededeling dat HHC op pole position ligt? Is dat dan enkel voor de bühne geweest?

Het rijtje met aantijgingen en mogelijke complottheorieën is indrukwekkend. Neem de stadionhuur. Zo wordt de onafhankelijkheid van Reiziger in twijfel getrokken, evenals die van bepaalde leden van de RVC.
Zowel Nederlof als Het Haags Collectief wil aan de voorkant weten wat het beoogde huurbedrag is. Niet dat het na twee jaar al twee miljoen ziet verdampen

HHC was bovendien één van de partijen die er al eerder bij Reiziger op aan had gedrongen om te kijken naar de stadionhuur. Deze zou komend seizoen tussen de achthonderdduizend en één miljoen euro liggen. Om een gezonde doorstart te kunnen maken, moest dat bedrag omlaag. Maar daar wilde de gemeente nog geen gehoor aan geven. Hun antwoord was: ‘Het maakt niet uit wie ADO koopt. We horen het wel en zullen vervolgens met de aankopende partij in gesprek gaan.’

Fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, Richard de Mos, stelde er al openlijk vragen over. Intussen dachten steeds meer mensen aan een complot. Zou de wethouder, ook van CDA-huize misschien een ander bedrag rekenen als Nederlof de aandelen in handen krijgt?

Is HHC te ongeduldig en rust alles op een misverstand óf voeden de recente ontwikkelingen het beeld dat er in en rondom het Cars Jeans Stadion een sterke voorkeur is voor Nederlof? Is het kapitaalkrachtigere HHC een serieuze partij of eerder een afleidingsmanoeuvre? Binnen de club wordt steevast gezegd dat het één voor twaalf is, dat de club een praktisch lege bankrekening heeft. Als niet snel iemand inspringt is een faillissement nog altijd een serieuze optie. De groep JLM wil daar niet verantwoordelijk voor worden gehouden. De angst kan ontstaan dat uiteindelijk Nederlof als reddende engel binnenkomt en de STA gewoon in leven kan blijven.

Het laatste bericht is dat de STA en dus Stolte, zeker nog met HHC in gesprek wil. Het is de vraag of Jol, Lentze en vooral Maas daar nu nog trek in hebben. Zeker nu het lijkt alsof het prioriteitsaandeel een heet hangijzer blijft. Er is eigenlijk al te veel gebeurd.

In het Haagse wordt er nu zelfs weer rekening mee gehouden dat er alsnog contact wordt gelegd met een Amerikaanse partij, die eerder al afhaakte. Het overgrote deel van de achterban lijkt juist wel wat te voelen voor Maas, Lentze en Jol. Niet alleen brengen ze de grootste portemonnee mee, ook hebben ze een gevoel bij de club én een voetbalinhoudelijk plan. De vraag is of de mensen binnen de club over hun eigen ego kunnen stappen om dit reddingsplan alsnog te laten slagen.

Steun aan Maas, broertjes en Martin
0
Donderdag 8 juli 2021 om 12:55 uur

Heino

De ADO-soap: is het nu écht gedaan met de droomkandidaat?
Door Stef de Bont

Achtergrond

U bent het spoor bijster in de overnamesoap bij ADO Den Haag? Geen zorgen, u staat niet alleen. We kunnen inmiddels een boek schrijven over de ontwikkelingen achter de duinen. Ditmaal over Het Haags Collectief dat af dreigt te haken als koper, achterkamertjespolitiek en vreemde telefoongesprekken.

Alweer een update over ADO Den Haag. Zeker. Afgelopen maandag spraken we diverse partijen over de mogelijke aandelen-overname. Voor de bühne waren de partijen hoopvol gestemd. Toch hoorden we off the record links en rechts alweer wat twijfel en achterdocht. Eén van de betrokkenen zei het treffend: ‘Bij ADO zijn het geen dagkoersen, maar uurkoersen. Het kan zo weer omslaan.’

Met die woorden eindigden we dat artikel. Een goede twaalf uur later, op dinsdag, was het kwaad alweer geschied. Het Haags Collectief (HHC) gevormd door Ed Maas, Jeroen Lentze en Martin Jol, een dag eerder volgens de Haagse clubleiding nog de belangrijkste overnamekandidaat, liet doormiddel van een persbericht weten af te zijn gehaakt.

De inzet was het prioriteitsaandeel, dat is ondergebracht in De Stichting Toekomst ADO (STA), dat wordt voorgezeten door voormalig CDA-wethouder Wilbert Stolte. HHC wilde, net als eerdere potentiële overnamepartijen, dat dit aandeel naar de nv ADO Den Haag zou gaan. Stolte zou met dat aandeel te veel invloed hebben op het beleid van de club. Ook het overnameproces zou vertraagd kunnen worden. Een heikel onderwerp, wat ook door grootaandeelhouder United Vansen meermaals op tafel was gelegd.

In het persbericht, dat uitgebreid terug te lezen is op de site van Omroep West, laat HHC weten plaats te maken voor de andere overgebleven overnamekandidaat, te weten Ad Nederlof. HHC benadrukte expliciet te hopen dat ADO onder Nederlof een frisse start zou kunnen maken. De ICT-zakenman heeft er naar het schijnt geen problemen mee als het aandeel bij de STA blijft.

Een helder verhaal zou je denken. De ene overnamepartij heeft een zekere eis die door één van de stakeholders niet ingewilligd kan worden. Gelukkig is er nog een andere partij die, al is het vele malen minder dan HHC, een bedrag (zes miljoen in plaats van tien miljoen euro) op tafel wil leggen om ADO te kopen. En dat is nodig ook, aangezien de mensen binnen de club steevast blijven communiceren dat de spaarkas leeg is.

Telefoontje

Maar dan volgt er op diezelfde dinsdag een belletje van een Haagse woordvoerder richting de redactie van VI. Hij vindt het maar een vreemd verhaal. Er zijn helemaal nog geen gesprekken geweest tussen de HHC en de diverse partijen binnen ADO. Die zouden pas op z’n vroegst op woensdag plaatsvinden. Hij heeft navraag gedaan bij Stolte, maar die heeft niemand van HHC gesproken. Er wordt zelfs de suggestie gewekt dat de problemen binnen het Haags Collectief zitten.

Het is een reactie die de mannen van het HHC van ver zagen aankomen. Ze hebben al veel langer het idee dat de ADO-deal in de achterkamertjes wordt beklonken. Het begon al in een vroeg stadium. Het had grote moeite om bij herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger (die het proces in goede banen moet leiden) aan tafel te komen. En toen ze eindelijk werden uitgenodigd voor het diner, stonden ze voor het hoofdgerecht alweer buiten. Het was Nederlof die was uitgenodigd voor een voor-, hoofd- en nagerecht.

Hoe zit dat precies? Maas en Lentze hadden eerder al moeite om als serieuze overnamekandidaat te worden opgemerkt. Hetzelfde gebeurde Jol, toen hij nog afzonderlijk in de race was. Hij wendde zich tot United Vansen, maar had zich volgens ADO in de Residentie moeten melden. De Haagse woordvoerder schreeuwde van de daken dat enkel Nederlof zich bij het juiste loket had gemeld. Hij was dan ook lange tijd de enige serieuze kandidaat.

Pas nadat UVS een boos persbericht uitdeed en HHC een request for proposal had ingediend, werden ze als serieuze kandidaat gezien. En plots draaide het draaiboek volledig. Op basis van de ingediende documenten was HHC dé kandidaat. Zij wilden ADO niet alleen overnemen, ze wilden tien miljoen euro op tafel leggen. De club moest niet alleen schuldenvrij worden gemaakt, maar ook gezond de toekomst in kunnen.

Nederlof deed een stapje opzij, maar verdween nooit helemaal van het speelveld. Eerder in het proces dreigde hij ook al eens uit te stappen, maar keerde hij ook al terug. Maar goed, nu zou ADO in handen komen van HHC. Maar een paar uur nadat er eindelijk eens een positief artikel verscheen hier op VI PRO, zaten de mannen van Het Haags Collectief alweer in een call. En de sfeer was niet best.

Wat was het probleem? Stolte en het prioriteitsaandeel. Formeel hadden er nog geen gesprekken plaatsgevonden tussen ADO en HHC. Wel had Reiziger de contactpersoon van HHC laten weten dat er een kink in de kabel was. Na een uitgebreid beraad hadden zowel de directie als de HFC (andere minderheidsaandeelhouder) laten weten akkoord te zijn met de HHC als voornaamste overnamekandidaat. Alleen Stolte, de man van het prioriteitsaandeel zou tegen zijn geweest. Dit verhaal wordt overigens nu volledig tegengesproken door ADO. Er zou enkel zijn gezegd dat HHC het gesprek met Stolte goed moest voorbereiden.

Het werd er niet direct gezelliger op in de call van HHC. Zowel Maas/Lentze als Jol, hebben in het verleden meermaals duidelijk laten weten dat één van de voornaamste voorwaarde voor een overname dat prioriteitsaandeel is. Dat weet iedereen binnen de club en ook Stolte. Maar twee dagen nadat de club op de eigen website had geplaatst dat groep MLJ (Maas, Lentze, Jol) de voorkeurspositie had, werd één van de belangrijkste voorwaarden niet gehonoreerd.

Ergens doet het er niet toe of Stolte tegen was óf dat er nog zware gesprekken gevoerd (hadden) moeten worden. Toen ADO op de eigen site schreef dat HHC de belangrijkste overnamekandidaat was, wisten ze dat het prioriteitsaandeel naar de nv zou moeten gaan. Het had eigenlijk nooit meer een issue mogen zijn.

Stadionhuur

Vooral voor Maas is dat een hard gelag. De vastgoedhandelaar die volgend jaar zeventig wordt, was in het verleden partijvoorzitter van de LPF en heeft zijn buik vol van politieke spelletjes. En dat is precies waar Stolte in zijn ogen mee bezig is. Is het niet vreemd dat een partij die tien miljoen euro wil investeren in de club door de ballotage moet bij Stolte? Zeker als al veel langer bekend is dat het prioriteitsaandeel een dealbreaker is?

Maas en zijn kompanen voelen zich al langer tegengewerkt. Zo zouden er documenten rondgaan waaruit blijkt dat diverse betrokkenen binnen de club Maas helemaal geen geschikte kandidaat vinden. Personen die direct bij het proces zijn betrokken zouden hebben geschreven dat er met Maas geen frisse start gemaakt zou kunnen worden. Het zou verklaren waarom er in het statement van dinsdag nadrukkelijk werd verwezen naar ‘een frisse start’. Maar hoe valt dat te rijmen met de mededeling dat HHC op pole position ligt? Is dat dan enkel voor de bühne geweest?

Het rijtje met aantijgingen en mogelijke complottheorieën is indrukwekkend. Neem de stadionhuur. Zo wordt de onafhankelijkheid van Reiziger in twijfel getrokken, evenals die van bepaalde leden van de RVC.

Zowel Nederlof als Het Haags Collectief wil aan de voorkant weten wat het beoogde huurbedrag is. Niet dat het na twee jaar al twee miljoen ziet verdampen

HHC was bovendien één van de partijen die er al eerder bij Reiziger op aan had gedrongen om te kijken naar de stadionhuur. Deze zou komend seizoen tussen de achthonderdduizend en één miljoen euro liggen. Om een gezonde doorstart te kunnen maken, moest dat bedrag omlaag. Maar daar wilde de gemeente nog geen gehoor aan geven. Hun antwoord was: ‘Het maakt niet uit wie ADO koopt. We horen het wel en zullen vervolgens met de aankopende partij in gesprek gaan.’

Zowel Nederlof als Het Haags Collectief wil aan de voorkant weten wat het beoogde huurbedrag is. Niet dat het na twee jaar al twee miljoen ziet verdampen. Fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, Richard de Mos, stelde er al openlijk vragen over. Intussen dachten steeds meer mensen aan een complot. Zou de wethouder, ook van CDA-huize misschien een ander bedrag rekenen als Nederlof de aandelen in handen krijgt?

Is HHC te ongeduldig en rust alles op een misverstand óf voeden de recente ontwikkelingen het beeld dat er in en rondom het Cars Jeans Stadion een sterke voorkeur is voor Nederlof? Is het kapitaalkrachtigere HHC een serieuze partij of eerder een afleidingsmanoeuvre? Binnen de club wordt steevast gezegd dat het één voor twaalf is, dat de club een praktisch lege bankrekening heeft. Als niet snel iemand inspringt is een faillissement nog altijd een serieuze optie. De groep JLM wil daar niet verantwoordelijk voor worden gehouden. De angst kan ontstaan dat uiteindelijk Nederlof als reddende engel binnenkomt en de STA gewoon in leven kan blijven.

Het laatste bericht is dat de STA en dus Stolte, zeker nog met HHC in gesprek wil. Het is de vraag of Jol, Lentze en vooral Maas daar nu nog trek in hebben. Zeker nu het lijkt alsof het prioriteitsaandeel een heet hangijzer blijft. Er is eigenlijk al te veel gebeurd.

In het Haagse wordt er nu zelfs weer rekening mee gehouden dat er alsnog contact wordt gelegd met een Amerikaanse partij, die eerder al afhaakte. Het overgrote deel van de achterban lijkt juist wel wat te voelen voor Maas, Lentze en Jol. Niet alleen brengen ze de grootste portemonnee mee, ook hebben ze een gevoel bij de club én een voetbalinhoudelijk plan. De vraag is of de mensen binnen de club over hun eigen ego kunnen stappen om dit reddingsplan alsnog te laten slagen.
0
Woensdag 7 juli 2021 om 18:57 uur

Kees

Het allerergste is dat niet de direct betrokkenen zoals Maas, Jol en Nederlof in gesprek zijn met de directie van de club. Het verloopt via advocaten en derden waardoor de hakken steeds meer in het zand gezet worden.
Wat zou het fijn zijn als de direct betrokkenen zelf aan de tafel aanschuiven.

Nieuw ADO-tumult komt door interpretatie telefoongesprek

DEN HAAG - De jongste episode van de overnamesoap rond ADO Den Haag heeft opnieuw veel stof doen opwaaien. De gesprekken over het kopen van de club zijn gestaakt door het consortium van de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze met oud-speler Martin Jol. Een telefoongesprek blijkt de oorzaak te zijn.
GESCHREVEN DOOR
Danny Verbaan
Maas, Lentze en Jol hebben zich verenigd in Het Haags Collectief (HHC). Sinds vrijdag mocht HHC zich de belangrijkste partij in de onderhandelingen noemen.

Maar dinsdag werd bekend dat de drie partners een streep onder dit overleg hebben gezet.

Wat is er gebeurd?

De commotie komt voort uit een telefoongesprek van exact 28 minuten en 45 seconden. Joyce den Besten, de advocaat van Maas/Lentze/Jol heeft het nog even teruggezocht. Het was advocaat en curator Jeroen Reiziger die haar op vrijdag 2 juli om precies 19.22 uur belde. Uit dit overleg maakte Den Besten op dat de plannen niet kunnen doorgaan op de wijze zoals haar cliënten dit voor ogen hebben.

Reiziger verzekert dat er sprake is van een misverstand, bij ADO wordt de interpretatie van Het Haags Collectief zelfs naar het rijk der fabelen verwezen. `Het is een hoogst opmerkelijk iets`, zegt ADO-woordvoerder Ronald Florisson.

Wat is er aan de hand?

De Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS) wil het noodlijdende ADO zo snel mogelijk verkopen. Eind mei is Jeroen Reiziger door de rechtbank aangesteld om er als herstructureringsdeskundige voor te zorgen dat de club niet failliet gaat. Hierbij is de overname cruciaal. De gegadigden zijn de Vanad Group van de succesvolle ict-zakenman Ad Nederlof en Het Haags Collectief van Maas, Lentze en Jol.

Vanad gaf eerder aan maximaal 6 miljoen euro beschikbaar te hebben, HHC wil ruim 10 miljoen euro op tafel leggen. De groep Maas/Lentze/Jol heeft afgelopen vrijdag de voorkeur van de ADO-directie en herstructureringsdeskundige Reiziger gekregen. Vanad toonde zich bereid om in de wachtkamer plaats te nemen. Diezelfde avond belde Reiziger met advocaat Den Besten.

En toen?

De twee kwamen te spreken over de Stichting Toekomst ADO (STA). Deze zelfstandige stichting waakt over de continuïteit en de zelfstandigheid van de club. Oud-CDA-wethouder Wilbert Stolte is de voorzitter. STA beschikt over een `prioriteitsaandeel`. Dit geeft haar niet alleen belangrijke invloed op het beleid, maar ook stemrecht bij een voorstel over de komst van een nieuwe eigenaar.

Maas/Lentze/Jol willen dat STA dit aandeel aan de club overdraagt. Dit geldt ook voor het aandeel van de vereniging HFC ADO Den Haag. Deze maatregel moet de slagkracht en efficiency van ADO ten goede komen.

Wat is dan het misverstand?

Reiziger zegt dat hij HHC heeft geadviseerd om een voorgenomen gesprek met de STA goed voor te bereiden. Dit in verband met het verlangen van Maas/Lentze/Jol om deze stichting op te heffen.

Maar advocaat Den Besten verzekert dat ze van Reiziger heeft begrepen dat de STA `niet bereid is` haar prioriteitsaandeel af te staan. De stichting zou het plan van HHC zelfs dwarsbomen. Den Besten is hier heel stellig over.

Wat is het gevolg?

HHC vreest dat de discussie over de rol van de STA veel tijd gaat kosten, terwijl de club het water tot aan de lippen staat.

Om die reden doen Maas/Lentze/Jol een stap opzij: in `het belang van de club` pleiten ze ervoor dat Vanad de belangrijkste kandidaat voor de overname wordt.

Hoe denkt STA-voorzitter Wilbert Stolte hierover?

Zijn reactie is geïrriteerd, maar helder: `Ik heb nog nooit met meneer Maas, met meneer Jol of met meneer Lentze gesproken`, aldus Stolte. `We hebben nooit contact gehad tot nu toe. Dus ik weet niet waar ze dit vandaan halen.`

Hij geeft aan dat al wel was besloten om met HHC in gesprek te gaan. `We waren eigenlijk in afwachting van een uitnodiging om over een en ander te praten.`

Wat vindt de ADO-directie ervan?

Volgens woordvoerder Florisson hebben Maas/Lentze/Jol nog `geen enkel inhoudelijk gesprek` gehad. `Niet met de directie, niet met de Raad van Commissarissen, niet met de STA, niet met de HFC. Er is nog niks gebeurd`, zegt Florisson. `Maar laten ze snel een afspraak met de STA maken. Dat kan een goed gesprek worden.`

Dus een storm in een glas water?

Dat valt te bezien. Het blijft nog altijd onduidelijk wat het standpunt van de STA is.

Advocaat Den Besten twijfelt in elk geval niet aan wat haar is verteld: `HHC heeft vrijdag van Jeroen Reiziger gehoord dat Stolte namens de STA niet akkoord was`, laat ze weten. Achteraf vindt ze het jammer dat ze dit gesprek niet heeft opgenomen. `We verkeerden niet in de veronderstelling dat het nodig zou zijn`, aldus Den Besten.

Hoe kijkt Reiziger er nu tegenaan?

`De STA staat er positief in en wil graag in gesprek met HHC`, verzekert hij.
0
Woensdag 7 juli 2021 om 11:35 uur

Advertentie

rd..

Tommy schreef:

Dat staat helemaal nergens das een aanname.
Ze hoeven misschien niet eens weg. Er staat.
We verwachten op deze manier in de toekomst problemen. Meer staat er niet.
Ook qua aandelen is in de ogen van HHC een verandering noodzakelijk. De groep met Lentze, Maas en Jol wil niet alleen de aandelen overnemen van de huidige Chinese eigenaar United Vansen (UVS), maar vindt ook dat de twee andere aandeelhouders hun belang moeten inleveren. Behalve de Stichting Toekomst ADO Den Haag is dat de vereniging HFC ADO Den Haag. Die laatste groep bewaakt de clubcultuur en heeft een veto als het gaat om bijvoorbeeld verandering van clubkleuren of naam.
0
Dinsdag 6 juli 2021 om 16:19 uur

JP

DEN HAAG - De belangrijkste kandidaat voor de overname van ADO Den Haag heeft de onderhandelingen hierover gestaakt. De groep met de vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze en met oud-speler Martin Jol zegt niet verder te kunnen vanwege de opstelling van één van de Haagse aandeelhouders: namelijk Stichting Toekomst ADO Den Haag (STA).

GESCHREVEN DOOR
Danny Verbaan

STA staat onder voorzitterschap van de Haagse oud-CDA-wethouder Wilbert Stolte. Dankzij een zogeheten prioriteitsaandeel kan STA belangrijke invloed uitoefenen op het beleid van de club in de aandeelhoudersvergaderingen. Daarnaast kunnen ze bij een eventuele overname de boel ophouden en zelf op zoek gaan naar een alternatieve koper.

De groep Maas/Lentze/Jol, verenigd in Het Haags Collectief (HHC), vindt dat dit tot onwerkbare situaties kan leiden. HHC wil daarom dat dit aandeel aan de nv ADO Den Haag wordt overgedragen, maar heeft begrepen dat voorzitter Stolte hiertoe niet bereid is. Het HHC voelt zich gedwarsboomd door deze opstelling. De groep vreest dat dit tot een slepende kwestie gaat leiden, terwijl de tijdsdruk groot is om een faillissement van ADO te voorkomen.

Belangrijkste concurrent
Om die reden heeft HHC besloten om plaats te maken voor zijn belangrijkste concurrent. Dat is de Vanad Group van ict-zakenman Ad Nederlof. Hij heeft juist géén bezwaar tegen de huidige positie van de Stichting Toekomst ADO Den Haag.

Nederlof was tot eind vorige week in de race, maar nam toen vrijwillig plaats in de wachtkamer. De reden is dat Het Haags Collectief in de ogen van de ADO-directie een veel beter financieel bod op tafel legde. Vanad gaf aan hier begrip voor te hebben en koos ervoor een stap opzij te doen.

Gereorganiseerd
HHC zegt gehandeld te hebben `in het belang van de club`. Een cruciaal element in het HHC-overnameplan is dat ADO ingrijpend moet worden gereorganiseerd: de groep Maas/Lentze/Jol wil dat de leden van zowel de directie als de Raad van Commissarissen hun functies neerleggen.

Ook qua aandelen is in de ogen van HHC een verandering noodzakelijk. De groep met Lentze, Maas en Jol wil niet alleen de aandelen overnemen van de huidige Chinese eigenaar United Vansen (UVS), maar vindt ook dat de twee andere aandeelhouders hun belang moeten inleveren. Behalve de Stichting Toekomst ADO Den Haag is dat de vereniging HFC ADO Den Haag. Die laatste groep bewaakt de clubcultuur en heeft een veto als het gaat om bijvoorbeeld verandering van clubkleuren of naam.

`Frisse start maken`
Het HHC gaat ervan uit dat ADO met Vanad nu `de zo gewenste frisse start kan maken`. Ook wijst het HHC wijst erop dat de opzet van de plannen al op 2 juni bekend is gemaakt bij de ADO-directie en herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger; hij is door de rechtbank aangesteld om de noodlijdende club in veilig vaarwater te loodsen. `Wij komen niet met nieuwe eisen`, benadrukt de woordvoerder van HHC. `Ze waren helder vanaf dag één.`

De HFC beschikt bovendien over de voetballicentie. Ook die hoort thuis bij de nv ADO Den Haag, vindt de HHC. Door de beoogde aanpassingen ontstaat volgens haar een veel slagvaardigere en modernere organisatie. Ook de supporters zullen hierin een rol gaan vervullen.

Vrijwel alle seinen op groen
Volgens de woordvoerder van HHC staan vrijwel alle lichten op groen, aangezien op Stichting Toekomst ADO na alle partijen willen meewerken. Zij stelt dat curator Reiziger op 2 juli heeft laten weten `dat de directie van ADO, de Raad van Commissarissen en de HFC unaniem bereid zijn om aan de voorwaarden van HHC te voldoen`. Toch staakt HHC de onderhandelingen, omdat die stichting niet mee wil werken.
0
Dinsdag 6 juli 2021 om 15:43 uur

PD

Er breekt een belangrijke week aan voor ADO Den Haag. Nu de rechter eens te meer heeft aangegeven dat grootaandeelhouder United Vansen moet betalen, praten diverse geledingen binnen de club met HHC over een overname. Komt er dan eindelijk licht aan het einde van de tunnel?

‘Noem het een opsteker. In de basis verandert er niks.’ In Den Haag was niemand verrast door de rechterlijke uitspraak van maandagochtend. Grootaandeelhouder United Vansen (UVS) moet ADO Den Haag twee miljoen euro betalen. Daarmee werd een eerder vonnis bekrachtigd. ‘Daar hield ook iedereen rekening mee’, vervolgt een woordvoerder. ‘Het is nu zaak om verder te kijken naar de toekomst van ADO Den Haag.’

Aan de situatie van de club verandert er in principe niks. De club zit al enige tijd in een WHOA-procedure (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) met als inzet om te voorkomen dat de club failliet gaat. Herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger heeft zich over de enorme schuldenlast gebogen en zich tevens opgeworpen als intermediair in een poging de aandelen van de club aan een nieuwe partij over te doen.

De verwachting is dat deze op korte termijn met een eindoordeel komt, mogelijk deze week nog. Daarin moet duidelijk worden welke schikking hij heeft getroffen met de schuldeisers van de club. In een ideale situatie komt hij met één alomvattend plan, waarin ook de mogelijke aandelenoverdracht wordt meegenomen.

JOL
In een eerder stadium was het UVS dat zelf de boer opging om de aandelen te verkopen. De afgelopen maanden heeft ADO echter zelf het initiatief naar zich toegetrokken. Nadat diverse cowboys zich hadden gemeld aan de poorten van het Cars Jeans Stadion, bleef er nog één partij over: een consortium rondom zakenman Ad Nederlof. Deze genoot de voorkeur binnen diverse geledingen van de club.

Een andere partij, Het Haags Collectief (HHC), vond lange tijd dat het geen eerlijke kans had gekregen. Deze groep, in eerste instantie aangestuurd door vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze, hadden naar eigen zeggen al een overeenkomst met UVS. Maar in Den Haag kwamen ze niet aan tafel. Dit tot grote woede van de Chinezen, die zelf financieel beter werden van de deal met Maas en Lentze.

Een kleine week geleden was HHC not amused over de gang van zaken, maar inmiddels is het speelveld weer volledig veranderd. Op 2 juli maakte de club via de eigen kanalen bekend dat het een ingevulde request for proposal had ontvangen van HHC én dat deze nu de voorkeur genoot boven die van Nederlof.


Nederlof liet meermaals weten bij een beter bod van een andere partij, graag een stap opzij te willen zetten. En dus is HHC deze week dé gesprekspartner van Reiziger en ADO Den Haag. Naast Maas en Lentze heeft ook Martin Jol zich bij deze club gevoegd. HHC wil niet alleen de schulden overnemen maar ook investeren in de club. Een bedrag van tien miljoen euro wordt genoemd. Het plan is om ADO met een Haags gezicht, zo snel mogelijk uit de Keuken Kampioen Divisie te krijgen.


© Pro Shots
Deze week mag HHC de diverse geledingen binnen de club overtuigen van de plannen. Tegelijkertijd heeft het zelf ook nog wel wat vragen. Net als de andere potentiële aandeelhouder wil het van de gemeente weten hoe hoog de huur van het stadion en de kantoren zijn. Die zou nu rond de achthonderdduizend euro liggen. Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos maakte hier afgelopen week al een punt van.

‘De gemeente stelt doodleuk dat ze afwachten wie de nieuwe aandeelhouder gaat worden en dat ze dan pas gaan praten’, aldus De Mos. ‘Echter, geen enkele koper zal miljoenen willen investeren als de gemeente niet laat weten hoe hoog de nieuwe huur zal zijn, bijvoorbeeld het stadion, de kantoren en het onderhoud van het veld.’

UVS
En zo liggen er nog wel meer prangende thema’s die deze week verder uitgewerkt moet worden. De rechterlijke uitspraak van maandag verandert volgens een woordvoerder van ADO weinig aan de situatie. Wél kan het een voordeel zijn dat nu uitgerekend HHC aan tafel zit.

Het Haags Collectief sloot in tegenstelling tot Nederlof eerder al een akkoord met United Vansen. En die partij moet nog altijd twee miljoen euro overmaken naar de Haagse bankrekening. Aangezien de verhoudingen tussen HHC en UVS goed zijn, moet ook daar een geschikte oplossing voor gevonden kunnen worden.

UVS zit door de uitspraak van de rechter in feite klem en moet haast wel akkoord gaan met een oplossing vanuit de Residentie. Aangezien het niet voornemens lijkt alsnog te betalen, kan het zomaar de aandelen verliezen. Een deal met Reiziger en HHC lijkt de enige manier om er financieel nog wat wijzer van te worden.

De Chinezen hebben er overigens nooit een geheim van gemaakt dat ze graag een paar procent van de aandelen willen behouden

De Chinezen hebben er overigens nooit een geheim van gemaakt dat ze graag een paar procent van de aandelen willen behouden. Dus het is maar zeer de vraag of ADO definitief van de Chinese grootaandeelhouder af weet te komen.

De hoop is dat na maanden van moddergooien en lekken de herstructureringsdeskundige in samenspraak met de directie van ADO Den Haag met een voorstel komt. Bij voorkeur één alomvattend voorstel waarin de crediteuren én de aandelenoverdracht is meegenomen. Een plan waarmee ADO Den Haag gezond de toekomst in kan. Dat plan moet vervolgens worden voorgelegd aan de rechterbank.

Is deze akkoord, dan kan in het in Den Haag eindelijk weer over voetbal gaan. Achter de duinen gloort eindelijk weer een klein beetje licht, al is de laatste weken gebleken dat het snel kan verkeren. ‘Het zijn geen dag- maar uurkoersen’, laat een betrokkene weten. En daar valt niks tegenin te brengen.

0
Maandag 5 juli 2021 om 16:15 uur

jdewitt

Overname ADO Den Haag rond

ADO Den Haag is in nieuwe handen. Zo is zojuist bekend gemaakt door United Vansen Sports (UVS). Na de hoorzitting eerder op de dag is gebleken dat UVS nogmaals de rechtszaak verloor. Hierdoor is UVS genoodzaakt de eerder beloofde 2 miljoen over te maken of zij raken alsnog de aandelen kwijt aan de Haagse club.

Maar een oplossing blijkt gevonden. Direct na de hoorzitting heeft UVS contact gezocht met de laatste overgebleven partij van Haagse icoon Martin Jol, Ed Maas en de gebroeders Lentze (JLM). Nadat Ad Nederlof eerder deze week liet weten een stap opzij te zetten voor de overname zijn zij nog de enige kandidaat in de race.

Tijdens dit contact zijn de laatste puntjes bij gewerkt waardoor niks een overname in de weg staat. Dit zorgt er voor dat UVS hun overgebleven betaling van 2 miljoen niet hoeft te betalen en afstand doet van de aandelen.

Er moet nog goedkeuring komen van de KNVB maar dat lijkt geen probleem te worden. Voor het einde van de week is de bedoeling om alles rond te krijgen.

- AD Sportwereld
0
Maandag 5 juli 2021 om 14:59 uur

Club Achter de Duinen

Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:

Rechter legt bezwaren UVS naast zich neer
De rechter heeft geen boodschap aan de argumenten van United Vansen dat zij ADO niet hoeven te betalen.
Lees het nieuwsbericht
0
Maandag 5 juli 2021 om 11:53 uur

Nu online

Marcie, Alle ballen op Jort, 10, morley, DHFC070, Rooie91, opper, Franky, Bolskie en 112 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 8
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Helmond Sport
0-1
12 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
20 april 2024 om 16:30 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 34 - 73
2 Roda JC + 34 - 70
3 Groningen + 34 - 67
4 FC Dordrecht 34 - 63
5 ADO Den Haag 34 - 58
6 Graafschap 34 - 58
7 NAC Breda 34 - 50
8 MVV Maastr. 34 - 49
9 Jong AZ 34 - 49
10 SC Cambuur 34 - 45
11 VVV-Venlo 34 - 45
12 FC Emmen 34 - 45
13 Helmond Sp. 34 - 44
14 Jong Ajax 34 - 39
15 FC Eindhoven 34 - 38
16 Telstar 34 - 33
17 TOP Oss 34 - 32
18 Jong PSV 34 - 31
19 FC Den Bosch 34 - 29
20 Jong Utrecht 34 - 24