Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Open brief Sjaak Bral aan Wang Hui

Door: Sjaak Bral

30 november 2016

Ni hao! Kent u het sprookje van de Haagse ooievaar en de peking-eend? Er was eens een vreemde eend in de bijt. De bijt is de favoriete kaakbeweging van de Haagse ooievaar. Maar de ooievaar kreeg deze exotische eend niet doorgeknaagd.


Nu, een paar jaar later, is het sprookje veranderd in een nachtmerrie. Het geduld van de ooievaar raakt op. Hij krijgt kramp in z'n kaken. Maar de eend blijft zich vreemdsoortig gedragen. De eend eist het aftreden van twee commissarissen en als het zou kunnen een derde. De ooievaar, op zijn beurt, bijt nu eindelijk door. De pekingeend moet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Ieder sprookje kent een einde en wij, supporters van ADO en Hagenezen en Hagenaars met een groengeel hart, hadden gehoopt op een gelukkig eind. De eend komt per slot van rekening uit China en daar schijnt een happy end gebruikelijk te zijn.


Helaas, de ooievaar wordt gedwongen zijn kaken te laten kraken. En hoe dat afloopt? Het is buigen of barsten, meneer Wang.

Toegegeven: u bent niet op een juiste manier ontvangen in Den Haag. Er was veel weerstand omdat er zo lang zoveel onduidelijk was over uw komst en vooral de komst van uw centen. Dat maakt geen goede eerste indruk. Maar toen de deal uiteindelijk rond was, speelde u een partijtje voetbal met de selectie op het kunstgras. Dat veld zou u als eerste aanpakken: ons werd door u een écht grasveld beloofd. U was namelijk van plan om Barcelona of Real Madrid uit te nodigen, en die spelen niet op kunstgras. U beloofde ons spelers van allure.


U, meneer Wang, was onze ridder op het witte paard. Maar we hadden eerlijk gezegd geen idee wie u was. ADO-speler Vito Wormgoor vertolkte al in 2014 onze gevoelens: 'De enige Chinees die ik heb gesproken is de Chinees op de hoek.'


Een van de belangrijkste oorzaken van de ontstane situatie - het voorbestaan van de club is in direct gevaar - is het cultuurverschil. Althans, zo wordt stellig beweerd door China-kenners. Wij begrijpen elkaar niet. Daar zit een kern van waarheid in. De verschillen zijn groot - u schrijft achterstevoren en u vindt waarschijnlijk hetzelfde van ons - maar dit betreft iets heel anders. Dit betreft financieel fatsoen. En fatsoen, is ons geleerd, moet je doen.


Al sinds u de club kocht wordt er door u gehamerd op het genereren van eigen inkomsten bij ADO. Over uw eigen afgesproken bijdrage spreekt u niet. Op dit moment is er zelfs een acuut probleem: geld dat beloofd is, wordt niet overgemaakt. Uw eigen club verkeert in zwaar weer. De ooievaar staat doodstil in het gras. Hij verroert zich niet. Nu nog niet. Zojuist heeft hij een dagvaardiging naar u gestuurd. De eend is gelakt.

 

Ik hoop oprecht dat u de beeldspraak kunt waarderen, het is geenszins mijn bedoeling u voor het Chinese hoofd te stoten. Het is wél mijn bedoeling om namens de Haagse bevolking in z'n algemeniteit dringend een vraag te stellen: wat wilt u met ADO? Laat onze mooie club, een onlosmakelijk deel van ons Haagse dna, niet in de soep draaien. Een ooievaar is geen haaienvin, wij smaken stukken minder. Al zijn we makkelijker te vangen.


Meneer Wang, de kaken zijn hier ietwat uit de kom geknaagd. De stemming is niet jofel te noemen en dan druk ik mij nog zacht uit. Teleurstellende resultaten op het veld kunnen we aan, daar hebben we helaas veel ervaring mee. Maar de club moet gezond kunnen meedraaien.


Veel mensen bij de club, zo niet alle, worden aangesproken op een bizarre situatie waaraan ze part noch deel hebben. Denk u eens in wat dit betekent voor de medewerkers. Van de dame achter de balie tot directeur Mattijs Manders. Voor veel managers is een baan in de sport een droom, maar de bestuurscultuur is totaal anders.


De waan van de wekelijkse winst (in ons geval: verlies) speelt een grote rol. Wie betaalt, bepaalt. De carrière van een manager bij een voetbalclub is, statistisch bewezen, twee keer zo kort als in het bedrijfsleven. Dat gemiddelde wordt door ADO flink laag gehouden. En daar moeten we vanaf.


We moeten af van de onzekerheid. Dat kan alleen met een stabiele club. Is het niet op het veld, dan toch zeker in de organisatie. Daar rommelt het al veel te lang. Het is te danken aan de inzet van velen dat we nog zo ver gekomen zijn. Daarom is het tijd om uw kaarten op tafel te leggen. Wij willen een eigenaar in de letterlijke zin des woords: eigen en aardig. Toon ons de andere Wang. De ware Wang. Niet de behangWang.


Hier buiten het stadion, vanwaar ik u deze brief schrijf, is het min 5 graden. De gevoelstemperatuur binnen is nog vele graden lager. Ik hoop dan ook vurig dat mijn betoog u aanspoort om de zaak te lijmen nu het nog kan. De vrije val waarin wij thans terechtkomen voorspelt voor zowel de ooievaar als voor de eend een onzeker, duister einde. Daarom wens ik dat het sprookje tóch goed afloopt. Dat de eend niet zo vreemd is.


Wees onze ridder op het witte paard. Laat het zien, voordat we definitief besluiten om u door te slikken.


Met de warmst mogelijke groet,


Sjaak Bral

Bron: AD

Bookmark and Share

Reacties

Olitano

Uitstekend verwoord
Woensdag 30 november 2016 om 12:19 uur

Reijger

Sjaak mag ik je erop wijze dat in Italië wel een Chinezen Prins op het witte paard rondrijd en zijn belofte is nagekomen ,43 miljoen binnen 2 dagen heeft overgemaakt aan een club aldaar,Deze Wang betaler rijd op de ezel van onze Pipo de Clown luisterend naar de naam no no no no, zijn berijder Wang spreek ook maar een woord Engels om de ezels van ADO aan te sporen als zij om geld vragen no no no no no. De andere Prins volgevreten Dik ie dik dan dikker zwemmend in zijn miljoenen.verkoopt zure eieren voor citroenen en geeft ADO geen 1 euro van zijn miljoenen, hij brengt een trainer Pipo met waterlanders tot grote vreugde van meneer Manders, deze meneer heeft er ook geen kaas van gegeten, ra ra ra hoe gaat de volgende heten. en zo doen ze het in Den Haag al jaren, uiteindelijk zitten de Supporters op de blaren.
Woensdag 30 november 2016 om 12:16 uur

CUNT

...en nog wat, want ik bedoel niemand bijzonder als ik "wishful thinking" neer zet, ik heb liever een CULTCLUB met spelers van mindere kwaliteit maar wel 90 minuten schuim op de bek dan dit zooitje bagger dat inspiratieloos van de ene nederlaag naar de andere hobbelt
Woensdag 30 november 2016 om 10:52 uur

CUNT

Tuurlijk komt die z`n afspraken niet na maar...hij heeft meer knaken erin gestoken dan wie dan ook, daar heb ik geen Chinese rekenmachine voor nodig. Als Wang pleite is, wie gaat het dan doen dan?
Beetje wishful thinking tegen beter weten in allemaal dit
Woensdag 30 november 2016 om 10:49 uur

070denhaagfc

Nu nig in t Chinees
Woensdag 30 november 2016 om 10:24 uur

grijze gek

:thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb: :thumb:
Woensdag 30 november 2016 om 09:45 uur

Spelersklassement

De top3:
Aaron Meijers Ernestas Setkus Edouard Duplan

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Excelsior
4-1
14 mei 2017

Zo maar een wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Dordrecht
1-1
19 juli 2008 om 17:00 uur

Advertentie

Stand Eredivisie

1 Feyenoord CL 34 - 82
2 Ajax vCL 34 - 81
3 PSV vEL 34 - 76
4 Utrecht PO 34 - 62
5 Vitesse EL 34 - 51
6 AZ PO 34 - 49
7 FC Twente 34 - 45
8 Groningen PO 34 - 43
9 Heer'veen PO 34 - 43
10 Heracles 34 - 43
11 ADO Den Haag 34 - 38
12 Excelsior 34 - 37
13 Willem II 34 - 36
14 PEC Zwolle 34 - 35
15 Sparta R'dam 34 - 34
16 NEC NC 34 - 34
17 Roda JC NC 34 - 33
18 Go Ahead ** 34 - 23