Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Bij ADO denk je bijna aan opzet

Door: Wilfred Genee

14 februari 2017

AD-columnist Wilfred Genee denkt dat ADO Den Haag op degradatie afstevent.

 

Wat is er toch met de belchinees gebeurd? Er was een tijd dat je bij voetbal en China onmiddellijk aan fanatiek bellende Aziaten dacht, die bij Nederlandse wedstrijden alle (afgesproken?) ontwikkelingen doorgaven aan de gokkende achterban in het Verre Oosten. Hoewel dit verhaal nooit echt hard werd gemaakt, werd de belchinees een begrip.

Inmiddels is de associatie tussen China en voetbal vooral geld, heel veel geld. Al lijkt het in Europa ook een kwestie van tijd dat de meeste clubs speeltjes van vage investeerders worden. Naast ­Vitesse, ADO en Roda JC komt er ongetwijfeld meer buitenlands geld deze kant op, want afgezet tegen andere competities is de eredivisie de outlet store van Europa. Bovendien maakt het met de huidige screening van de KNVB niet uit hoe je als ­beoogd clubeigenaar aan je geld komt.

Vooralsnog kan niemand in Kerkrade bijvoorbeeld precies uitleggen hoe Korotajev aan zijn geld is gekomen. Het leidt tot oneerlijke concurrentie met clubs die hun broek zelf weten op te houden.

Je mag daarom best bewondering hebben voor een provincieclub als FC Groningen, die als een van de weinige buiten de top 3 opnieuw een hoofdsponsor heeft weten te strikken die bereid is ruim een ­miljoen euro per jaar te betalen om op het shirt te staan.

 

De situatie bij ADO Den Haag laat weer eens zien dat een buitenlandse investeerder geen garantie voor succes is. Organisatorisch en sportief is het daar een chaos.

 

Dat zag ­iedereen, maar nieuwbakken trainer Alfons Groenendijk was na afloop van de wedstrijd tegen Go Ahead enorm geschrokken van het niveau. Dan moet je de afgelopen maanden toch echt onder een steen hebben geleefd. Gelukkig trok hij direct van leer: ,,Ik heb geen zin om bij deze club te komen werken en dan dit te zien!"

Teksten waar je als speler wat mee kunt. Maar zo kennen we hem. Groenendijk heeft namelijk ook een harde kant, zegt Groenendijk. ,,Dit is onacceptabel!", riep hij vorig seizoen na een wedstrijd van Excelsior, de club die hij ondanks een doorlopend contract na een 'zwaar seizoen'(gek hè, bij een club als Excelsior) voor een 'nieuwe uitdaging' ­verliet. Een uitdaging kun je ADO zeker noemen.

Het Chinese geld heeft ADO tot nu toe niets dan ellende gebracht. Mede door het gevoerde wan(g)­beleid in Nederland. Hoewel Wang inmiddels zijn financiële verplichtingen is nagekomen, heeft hij zijn bevoegdheden nog niet terug, want die zijn door de Ondernemingskamer bevroren. Een onderzoek naar zijn rol moet meer duidelijkheid scheppen, maar de 60.000 euro kosten voor dit onderzoek- dat half januari van start moest gaan- zijn niet gedekt. ADO kan het niet betalen en Wang wil dat natuurlijk niet. Dus hobbelt de club uit Den Haag zonder nieuwe toezeggingen en perspectief richting de afgrond.

Gelet op de wedstrijd van afgelopen zaterdag lijkt degradatie onvermijdelijk, want de fouten die dit weekeinde werden gemaakt, waren onvoorstelbaar. Het leek bijna opzet. Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat er iemand veel geld verdient aan het verlies van ADO. Gelukkig komt zoiets in het voetbal niet voor... Voorlopig is Wang enkel de 'betaalchinees' van ADO.

 

Bookmark and Share

Reacties

Leidse ADO-fan

Bij Genee denk je bijna aan slap lullen en zakken vullen
Dinsdag 14 februari 2017 om 19:59 uur

Hagenees

Kan je hem een kwal etc vinden maar hij heeft wel,gelijk.
Degradatie is een feit,kom je nooit meer boven op.
Dinsdag 14 februari 2017 om 19:13 uur

RF

Cambuur doet t ook lekker Wilfred
Dinsdag 14 februari 2017 om 17:50 uur

D.H.zuid-west

Walgelijke insinuaties van een kwal van een vent.
Dinsdag 14 februari 2017 om 16:14 uur

dick

Riooljournalistiek heet dat toch ?
Dinsdag 14 februari 2017 om 14:54 uur

Nor

Wat is ADO den haag slecht zeg
Dinsdag 14 februari 2017 om 13:20 uur

rd..

dichtelijke vrijheid van de columnschrijver, niks mis mee.
Dinsdag 14 februari 2017 om 11:32 uur

Klaas

Ja dat klopt pietje :shouten: :stork:
Dinsdag 14 februari 2017 om 11:12 uur

Pietje

Maar t gaat wel echt slecht bij ado :stork: :tired:
Dinsdag 14 februari 2017 om 11:11 uur

dick

Genee is gestoord met dit soort insinuaties ben je fout bezig
Dinsdag 14 februari 2017 om 10:35 uur

Spelersklassement

De top3:
Aaron Meijers Ernestas Setkus Edouard Duplan

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Excelsior
4-1
14 mei 2017

Volgende wedstrijd

Logo Lugdunum Logo ADO Den Haag
1 juli 2017 om 14:30 uur
Sportpark Kikkerpolder

Advertentie

Stand Eredivisie

1 -