Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X (Twitter)

Volg Cadd op X  (Twitter)

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Column

De ADO-top 10 van 2021

Door: Dennis Drooglever

30 december 2021

De (coronavrije) ADO-top 10 van 2020 En weer is een jaar voorbij. Een jaar met niet alleen maar dieptepunten.

 

Hieronder Dennis Drooglevers persoonlijke top tien van groengele hoogte- en dieptepunten over het jaar 2021. De volgorde is min of meer willekeurig.

 

De dieptepunten:


1    Overlijden van Dani Ebben. Iedereen wist dat het ging gebeuren, maar toch was het een schok. De avond ervoor had hij nog alle krachten verzameld om in het stadion door de selectie in het zonnetje te worden gezet. De Hagenaar vierde de overwinning tegen Roda JC mee tijdens de ereronde lang de Haagse én Limburgse fans.

2     Zes punten in mindering. Wat moet je met regels die clubs die het al moeilijk hebben, nog verder in het moeras duwen? Spelers en staf kregen de rekening van falend bestuur, maar weigerden kopje onder te gaan. Sterker nog: het werd een bron van motivatie.

3     ADO technisch failliet. Gevolg van stapels schulden en een Chinese eigenaar die weigert nog langer geld te stoppen in een bodemloze put. Leveranciers en andere debiteuren zijn een groot deel van hun geld kwijt. Op het kantoor van de club verliezen mensen hun baan. De rechtbank heeft voor een overlevingstraject een deskundige aangesteld.

4     Een laatste plaats in de eredivisie. Degradatie - een jaar eerder dankzij corona nog voorkomen - werd toch een feit. Het seizoen liet zich lezen als een aangekondigde dood. Even was er nog een opleving. Het Feyenoord van Dick Advocaat werd zelfs aan de kant gezet. Het bleek een stuiptrekking, want een houdini-act zat er niet meer in. Na het uithuilen opnieuw beginnen. En hoe.

5     Onder de diverse overlijdens van oud-spelers en -medewerkers van de club was ook dat van Ton Thie. Gouwenaar met een Afrikaans hart. Hij was de betrouwbare sluitpost in de gloriedagen van de generatie Mansveld, Schoenmaker, Advocaat. Keepte maar liefst 380 duels in dertien seizoenen.

6     Hou het Haags. Velen hoopten na de Chinese periode op een overnamekandidaat uit de eigen stad of regio. Maas/Lentze/Jol, Vanad en Anthony Rothengatter kwamen voorbij. Rob Jansen sprak zich uit. Maar puntje bij paaltje, lijkt een Amerikaanse investeerder die opereert vanuit Spanje aan het langste eind te trekken. Een investeerder met knowhow in het Europese voetbal, dat dan weer wel.

7     Even leek het erop dat we het nieuwe seizoen weer vanaf te tribune konden volgen. Het begon goed, maar in november gooide corona toch roet in het eten. Sindsdien zijn de stadions weer leeg. Helaas maakte ESPN zijn slogan ‘Voor de fans. Altijd en overal’ niet overal en altijd waar en waren de meeste wedstrijden niet rechtstreeks zien. 

8     In de strijd tegen degradatie en waarschijnlijk ook uit paniek, haalde ADO afgelopen winterstop alweer een blik spelers binnen. De winteraankopen bakten er alleen weinig van. Dat geld had de club beter op zak kunnen houden. Alle zomeraankopen, zoals Klas, Breinburg, Bourard en Verheydt, waren gelukkig wel goed.

9     Het overnameproces, dat nog steeds niet is afgerond, verliep niet alleen moeizaam maar zorgde ook voor verdeeldheid onder de supporters. Pittige discussies ontstonden op social media, zoals op de Shoutbox van deze site. Ook in het stadion werden meningen geventileerd op spandoeken. Honderden fans stelden een daad door te demonstreren rond het stadion om hun ongenoegen te uiten over de situatie.

10   Wat ook niet hielp: de rits (veronderstelde) overnamekandidaten: Cosinus (Rothengatter), Otium Group, Jol (met Maas en Mandemakers), de broers Lentze, Vanad (Ad Nederlof), Het Haags Collectief (Maas/Lentze/Jol, later Lentze/Jol), World Soccer Holdings (Bob Heere), een rijke Duitse familie via Cosinus, Rob Jansen, ACA Investments, Joao Horta, City Football Group, Bolt Football Holdings, Globalon. Vast iemand vergeten.

 

De hoogtepunten:

 

1    Periodekampioenen! Tegen alle verwachtingen in. De ploeg van Ruud Brood onderging een metamorfose, maar reeg de punten aaneen. Het resulteerde in feest in Maastricht, feest op de weg terug en feest bij aankomst in Den Haag, waar de spelersbus door de supporters werd onthaald.

2    De gemeente stak uiteindelijk toch weer de helpende hand toe. De bestuurders van het IJspaleis leken zich lang afzijdig te houden en maakten de uitkomst van een taxatierapport van het stadion nooit publiekelijk bekend. Maar ze wisten door een move toch voor elkaar te krijgen dat de club de licentie behield en verdere puntenvermindering werd voorkomen.

3    De komst van ADO-diehard Thomas Verheydt. Dat het de armlastige club lukte hem te halen, is een kunststukje. De spits, naar wiens komst lang werd uitgekeken, heeft zich vanaf zijn debuut tegen Jong Ajax tot aan zijn twee treffers in de laatste wedstrijd tegen NAC volledig waargemaakt. Clubtopscorer met 16 goals en derde van op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie.

4   Supporters kijken niet langer toe bij de overnamesoap. Ze spreken zich uit voor een stem binnen een nieuw te vormen organisatie, met steun van wethouder Bredemeijer. Het Haags Supporters Collectief wordt opgericht en interviewt net zoals Hague City Firm menig hoofdrolspeler. Haagsche Bluf krijgt straks een nieuw jasje om sterker te staan met een nieuwe eigenaar. 

5    Het doorgebroken talent van Sem Steijn. Hij dartelt over het veld, schiet strafschoppen erin, heeft een mooie vrije trap en is vice-clubtopscorer met 11 doelpunten. Doorwerken na de training loont. Is pas 20 jaar maar geeft zeer volwassen interviews. Terecht onderscheiden als talent van de tweede periode.

   Ideale mix spreekt zich uit. De selectie bestaat inmiddels uit een mooie combi van jonge talenten, spelers met ervaring en oude rotten. Goed werk van Van der Dussen cs. Wat de groep bijzonder maakt is de eenheid en vastberadenheid. November alles winnen? Dan wordt ook alles gewonnen. December alles winnen? Ook dan krijgen ze het voor elkaar. Met Ruud Brood als rustpunt.

7    Met Milan van Ewijk verdiende ADO eindelijk weer eens geld aan een speler. De jonge rechtsback, gekomen van Excelsior Maassluis, was een van de weinige lichtpuntjes in het degradatieseizoen en ging voor een flinke transfersom (naar verluidt zes ton) naar Heerenveen. Shaquille Pinas vertrok echter gratis naar Ludogorets en speelde in de Europa League.

8    Ricardo Kishna heeft de weg naar boven eindelijk gevonden. Iedereen vreesde voor zijn carrière, maar inmiddels is hij vaste prik in de basisopstelling, waar hij geregeld zijn klasse laat zien.

9    Ondanks de degradatie en de penibele situatie bleven de supporters en sponsors ADO Den Haag trouw. Het aantal bezoekers liep dit seizoen in de eerste divisie alsmaar maar op. Veel sponsors verlengden hun contracten.

10  Wat Dani de laatste weken van zijn leven allemaal heeft losgemaakt. Fans, spelers en anderen kwamen voor hem en met hem op hartverwarmende wijze in actie. De jonge Hagenaar riep een saamhorigheid op die ongetwijfeld heeft bijgedragen aan bij het halen van de eerste periodetitel.

 

Mis je wat? Over de uitslag kan hieronder worden gecorrespondeerd.

Reacties

Neja

Mooi overzicht. Neutraal geschreven en leest lekker. Ga zo door Dennis.
Vrijdag 31 december 2021 om 10:36 uur

Jan van Dijkhuizen

Met ongelooflijk veel plezier de samenvatting van Dennis in plus en min gelezen. In 1954 geboren in den Haag, al weer 30 jaar in het Gooi, maar ADO blijft mijn clubje. Ik kom 4a5x per jaar, ga met mijn grijze hoofd in L zitten en geniet! Knuffels goioien, Dani zijn laatste wensen vervullen, keihard achterdeduinen meebrullen etc. ADO zelf staat op 1. In 2023 weer gewoon Eredivisie! Grt uit Soest
Donderdag 30 december 2021 om 19:53 uur

Hansiehansie

Het enige wat nog niet wordt vermeld en nog niet naar buiten komt door de goeie resultaten van het elftal is dat de spelers en diverse technische medewerkers klaar zijn met brood .Mede door zijn arrogantie en manier van trainingen zijn de spelers er klaarmee. Zijn laatste seizoen is aanstaande.
Donderdag 30 december 2021 om 14:00 uur

Spelersklassement

De top3:
Daryl van Mieghem Matteo Waem Jort van der Sande

Laatste wedstrijd

Logo Helmond Sport Logo ADO Den Haag
3-2
1 december 2023

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Willem II
8 december 2023 om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II 17 - 38
2 Roda JC + 17 - 32
3 FC Emmen 17 - 32
4 ADO Den Haag 17 - 30
5 Graafschap 16 - 29
6 SC Cambuur 17 - 28
7 FC Dordrecht 16 - 26
8 NAC Breda 16 - 25
9 FC Groningen 17 - 25
10 Helmond Sp. 17 - 24
11 Jong AZ 17 - 24
12 FC Eindhoven 17 - 23
13 VVV-Venlo 17 - 23
14 MVV Maastr. 17 - 19
15 Jong PSV 16 - 17
16 Jong Utrecht 16 - 17
17 Jong Ajax 17 - 17
18 Telstar 16 - 13
19 FC Den Bosch 17 - 11
20 TOP Oss 17 - 8