Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X (Twitter)

Volg Cadd op X  (Twitter)

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Column

De ADO-top 10 van 2022

Door: Dennis Drooglever

28 december 2022

De (coronavrije) ADO-top 10 van 2020 En weer is een jaar voorbij. Een jaar met diepte- én hoogtepunten.

 

Hieronder Dennis Drooglevers persoonlijke top tien van groengele hoogte- en dieptepunten over het jaar 2022. De volgorde is min of meer willekeurig.

 

De dieptepunten:


1    ADO – Excelsior had ook bij de hoogtepunten kunnen staan. Een finale in een volle bak met groene en gele T-shirts mooi in vakken verdeeld. Vuurwerk, een topsfeer en een voorspoedig verloop met een 3-0-voorsprong tot gevolg. Toen kwam er een makkelijk gegeven rode kaart terwijl er daarvoor een overtreding van Excelsior was en verandert de droom in een nachtmerrie.

2     Dirk Kuyt is alweer de vierde trainer in drie jaar tijd waarvan tussentijds afscheid is genomen. Meer nog dan Aleksandar Rankovic is de Katwijker een groentje. Zijn 'systeem' blijkt voor iedereen - behalve hemzelf - te hoog gegrepen. Een ander strijdplan komt nooit uit de verf. Positivo Kuyt bleef roepen dat het goed zou komen. Wellicht is dat zo, maar niet onder hem.

3     Ron de Roode sterft na een ziekbed op 57-jarige leeftijd. De Haagse held uit Leiden speelde van 1982 tot 1989 ruim 200 wedstrijden voor FC Den Haag. Hij was onderdeel van het elftal dat in 1986 ongeslagen kampioen van de eerste divisie werd. Het publiek zong de snelle en behendige aanvaller met het blonde matje vaak toe: Ronnie de Roode! Ronnie de Roode!

4     Het ADO-stadion is dit seizoen met te weinig toeschouwers weer een echt Haags Bakkie. Strenge toegangsmaatregelen in combinatie met slecht voetbal. Veel trouwe supporters met alleen een clubcard konden in mei voor de play-off-finale geen ticket meer kopen vanwege de plotselinge vrije kaartverkoop. Mensen met een stadionverbod zaten wel vrolijk op de tribune. Pas sinds een paar wedstrijden mogen de clubcardhouders weer naar binnen. Hopen dat ze weer komen.

5     Begin dit seizoen werd nog vol verwachting over promotie gesproken. Inmiddels is de naakte waarheid een 18e plek in de Keuken Kampioen Divisie. Gelukkig kunnen we niet degraderen. Kan Dick, onze redder, nog voor versterking en een verrassing zorgen?

6     ADO is slecht in afscheid nemen van spelers. Lex Immers en Tom Beugelsdijk kregen nooit hun verdiende ereronde door het stadion. Dit jaar vertrok na een conflict ook Robert Zwinkels met stille trom. De teruggekeerde Daryl Janmaat en Eljero Elia kenden ook een vrij triest einde van hun laatste ADO-periodes.

7     Waarom kon Jamal Amofa niet worden behouden? Eerst moest hij weg, toen kwam er een supportersactie voor de verdediger. Vervolgens zou hij mogen blijven. Eind van het liedje is dat hij nu bij Go Ahead de mooie rapportcijfers aaneenrijgt. Die hadden we dit seizoen nog goed kunnen gebruiken.

8     Lange rijen wachtenden voor ADO – Jong PSV. De wedstrijd begint veel later vanwege een stroomstoring en tijdens de wedstrijd vliegen de stoppen er weer uit. De grap gaat dat een monteur snel arriveert, maar vanwege een stadionverbod niet naar binnen mag. Bedenkelijker: een oorzaak van de storing is nooit gevonden.

9     Eén van de grootste ADO-talenten van de laatste jaren had de clubs voor het uitkiezen. Want Sem Steijn kon gratis en voor niets de deur uitlopen. Hij meldde zich bij FC Twente. Daar zou de Hagenaar langzaam worden gebracht, maar zijn speciale kwaliteiten laten zich niet beteugelen.

10   Eerst plaatste ADO nog grappige foto's over storm Eunice die het stadion te grazen had genomen waardoor alleen nog de letters AR   E  N   A op het dak waren overgebleven. Even later waait het dak er echt af. 'Moet ons weer overkomen.' Sterker, het kan ons nogmaals overkomen. Want anderhalve week geleden blijkt het stadion onveilig vanaf windkracht 8. Gelukkig waait het niet zo vaak in Den Haag.

 

De hoogtepunten:

 

1    Dick Advocaat, ach die knakenpoetser zou toch nooit terugkeren. Sommigen binnen de club riepen dat al jaren. Maar de wonderen zijn de wereld niet uit. Want plots is Haagse Dickie uit de Majubastraat terug op het oude nest. 75 jaar jong, gepokt en gemazeld en een uithangbord van jewelste. Eerste alom gewaardeerde zet van Edwin Reijntjes. En Advocaat kan weer gratis douchen, zo geeft hij met een knipoog voeding aan zijn imago.

2    Het verschijnsel Verheydt. Wandelende klerenkast maakt doelpunt na doelpunt in het geelgroen. De magnifieke kopgoal thuis tegen FC Eindhoven in de play-offs is de mooiste en een schoolvoorbeeld hoe de Haagse spits ze het liefste maakt. Zo hard kunnen sommige spelers niet eens schieten. Mist na de zomerstop Sem Steijn. Hopelijk komt de productie onder Advocaat weer op gang. Verheydt spreekt uit voor Dick te willen blijven.

3    Na maanden van herstructureren is de WIHAWHOA-procedure begin dit jaar succesvol afgerond. Daarmee is ADO definitief gered en vallen er heel wat minder moeilijke woorden in het stadion te horen. Geen Chinese toestanden meer. Al zijn de ambities van Bolt Football Holding nog niet geheel duidelijk. Ook was er goed nieuws op sponsorgebied. Zoals OnlineCasinoGround.nl al meldde, werd Hommerson de nieuwe hoofdsponsor van ADO. Klik hier voor het hele artikel.

4   Giovanni Franken smeedt, als assistent met dispensatie, een vechtmachine voor de play-offs. Komt in de finale helaas tekort, maar levert als onervaren coach een topprestatie. Veelzeggend is dat Thomas Verheydt en Ricardo Kishna hem vanwege zijn tactische kennis terug willen ter ondersteuning van Dirk Kuyt. Alleen wilde Kuyt Franken er vanaf het begin niet bij hebben.

5    Met de komst van ADO Den Haag De Podcast met Wietze en Alberto is er gelukkig nog een show waarin lekker over ADO wordt geouwehoerd. Daar tegenover stond het schrappen van ADO-praat vanuit Leo's Koffiehuis. Ondanks een petitie wilde Den Haag FM niet verder met de uitzending met Pim, Nico, Hauser en Leo. En de oude ADO-podcast van Rogier en Alberto wordt ook nog steeds gemist.

   Dit seizoen bleven we eindelijk gevrijwaard van verstoringen door corona. Na twee jaar ellende door de longziekte was er zelfs weer een open dag en een dag voor de vrijwilligers van de club. Supporters mogen op bepaalde dagen ook weer bij de training komen kijken.

7    De twee counterdoelpunten in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda in de play-offs (2-1). Bij de eerste tekenen van een uitbraak zwelt het geschreeuw aan in het afgeladen stadion. De mislukte voorzet van Amar Catic die via Malone langzaam in het doel van NAC rolt. Dan Sem Steijn, eveneens vanaf rechts, die de bal snel voorslingert. Dhoaso Klas schiet hem uiteindelijk hard binnen. Er zit op dat moment nog volop hoop en vertrouwen in de Haagse harten.

8    De chauffeur van de ADO-spelersbus rijdt in maart gewoon weer naar de Krommedijk nadat hij een week eerder naar de Oekraïense grens trok om spullen weg te brengen en mensen op te halen. De 23-jarige Pawan Bahadoer van Van Heugten Tours schrikt zich bij de grens wezenloos als hij aankomt bij een loods vol vrouwen, kinderen en baby's. Hij laat een ADO-bal uit de bus achter bij een groepje jongens die met een oud, kapotgetrapt geval aan het spelen waren.

9    Na wat wisselingen in het bestuur gaat Haagsche Bluf moedig voorwaarts met het opkomen voor de belangen van de supporters. Hoewel dat met sommige gesprekspartners niet altijd even makkelijk is, blijft de supportersvereniging alle lijnen openhouden. En dat is maar goed ook, want volgens wethouder Bredemeijer zouden de fans toch een belangrijke rol moeten krijgen binnen de structuur van de club? 

10  Wentges, Damen, Amofa, Asante, Esajas, Janmaat, Kemper, Matthys, Mulder, Mulder, Bourard, Breinburg, Klas, Komljenovic, Puclin, Reemst, Steijn, Catic, Elia, Kishna, Pires, Van Mil, Rottier, Seedorf, Severina, Verheydt. Een mooi stel hoor.

 

Mis je wat? Over de uitslag kan hieronder worden gecorrespondeerd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Spelersklassement

De top3:
Matteo Waem Daryl van Mieghem Henk Veerman

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Willem II
1-1
8 december 2023

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo NAC Breda
15 december 2023 om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II 18 - 39
2 Roda JC + 18 - 35
3 FC Emmen 18 - 32
4 ADO Den Haag 18 - 31
5 SC Cambuur 18 - 31
6 NAC Breda 18 - 31
7 Graafschap 18 - 30
8 FC Groningen 18 - 28
9 FC Dordrecht 18 - 27
10 FC Eindhoven 18 - 26
11 VVV-Venlo 18 - 26
12 Jong AZ 17 - 24
13 Helmond Sp. 18 - 24
14 MVV Maastr. 18 - 22
15 Jong Utrecht 17 - 18
16 Jong Ajax 17 - 17
17 Jong PSV 18 - 17
18 Telstar 18 - 14
19 FC Den Bosch 17 - 11
20 TOP Oss 18 - 8