Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X (Twitter)

Volg Cadd op X  (Twitter)

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Column

Martin Jol, de Haagse Tony Soprano

Door: Sjoerd Mosou (AD)

11 november 2020

Bij Tottenham Hotspur werd Martin Jol altijd liefkozend ‘Tony Soprano’ genoemd. Logisch ook: de gelijkenis is verbluffend. De kin van Jol is net zo geblokt als die van Tony, de stem net zo hees, de haarlijn net zo ver teruggetrokken. Zelfs qua kledingstijl ben je geneigd te denken dat Martin Jol zijn evenbeeld heel bewust in stand houdt.

Laatst in de Kuip had hij de blouse onder zijn colbert een stukje open geknoopt, met vrij uitzicht op het borsthaar. ADO Den Haag-directeur Mohammed Hamdi was schuin achter Jol gaan zitten in zijn beste pak, ook dat nog, samen met zijn vrouw, die zich verstopt had achter haar fenomenaal grote zonnebril.

Nooit kwamen ‘The Sopranos’ treffender tot leven op een voetbaltribune.

Er is nog wat anders dat Jol gemeen heeft met Tony Soprano: een onbegrensde hang naar loyaliteit. Of zoals Tony het zelf zou zeggen: ,,Once you’re into this family, there’s no getting out.’’

Jol werkt al zijn hele trainersleven zo. Hij was amper begonnen bij Tottenham, of een Engelse collega van The Guardian belde of het echt waar was, schaterend van ongeloof: had Martin Jol twee broers die Cock en Dick heetten?

Nou, niet helemaal, jammer genoeg was Dick Jol geen familie, maar de journalist raakte hier wel een relevant thema. Jol verzamelt altijd en overal ‘familie’ om zich heen, een hechte clan van getrouwen en gelovigen. (Bij Ajax was dat min of meer zijn ondergang geworden. De clan van Johan Cruijff bleek nog net ietsje machtiger.)

Jarenlang was er zijn onafscheidelijke broer Cock. Verder heb je de onvermijdelijke Albert van der Dussen, bij ADO Den Haag tegenwoordig ‘Performence & Operational Director Youth’.

Je kon jarenlang wachten tot conditietrainer Michael Lindeman kwam aanwaaien, nog zo’n trouwe metgezel. Taco van de Velde schreef als VI-journalist decennialang exact op wat Martin Jol wilde – en kreeg dit jaar als beloning een baantje als scout bij ADO.

Jol is een heerlijke charmeur, een prachtig character, maar wie niet netjes rappor­teert, fluistert en meeknikt, behoort automa­tisch tot het andere kamp.

Wie Martin Jol zegt, zegt ook Mino Raiola natuurlijk. Jol heeft niet alleen een loyaal netwerkje van lakeien, maar ook van zaakwaarnemers, altijd handig als er weer wat spelertjes moeten worden binnengehengeld.

Meer trainers werken zo: om in het voetbal te overleven, heb je mensen nodig die je vertrouwen kunt. Maar voor Jol is ‘loyaliteit aan de grote baas’ niets minder dan een voorwaarde.

Jol is een heerlijke charmeur, een prachtig character, maar wie niet netjes rapporteert, fluistert en meeknikt, behoort automatisch tot het andere kamp.

Trainer Aleksandar Rankovic was zo onverstandig om niet blind achter ‘hoofd technisch hart’ Martin Jol aan te lopen. Dom. Al had-ie twee keer zoveel punten gehaald: een ontslag kon niet uitblijven natuurlijk. Het is exact zoals Tony Soprano het ooit poëtisch verwoordde: ,,You don’t shit where you eat. And you really don’t shit where I eat.”

Reacties

Freek

@Ronnie
Ik heb het hele interview met Jol gezien tijdens de presentatie van Brood, daar zegt Jol dat hij het ook heel spijtig vind dat het zo is gelopen met Rankovic, Rankovic zat duidelijk niet op een lijn met het technisch hart, waarom geen advies aannemen als beginnend trainer, als zijn tactiek wel had gewerkt had de club meer punten gehad en deed het voetbal geen pijn aan je ogen, het voetbal zag er niet uit, af en toe een goed moment meer niet. Rankovic had in mei al duidelijk moeten zijn over zijn denkwijze dan had de club nooit met Rankovic in zee gegaan, dit was een dure les voor de club en voor Rankovic.
Woensdag 11 november 2020 om 21:30 uur

Ronnie

Nee het is allemaal hartstikke netjes gegaan de afgelopen week met ook een "clubman" als Rankovic.
Ik ben niet negatief maar realistisch.
Het gaat mij net allemaal te gladjes met die Jol.
Nu weer die Santoni en Hoogendorp terug,wat heeft dat voor nut gehad dan?
Alleen maar onrust en alles was toch al bekend met Rankovic.
Die wilden ze al na 2 weken ontslaanden ben je toch niet goed bij je hoofd.
En Brood was ook al nummer 1 eerder op de lijst boven Rankovic,nou raar toch allemaal.
Het kost nu weer een hoop geld en we staan er lekker op.
Dus nogmaals niet negatief maar realistisch.
Woensdag 11 november 2020 om 19:44 uur

Freek

@Gâhwe fietse
Je heb helemaal gelijk, je eige club mensen gaan lopen afzeiken is diep en dieptriest, als je wat wilt bereiken moeten alle neuzen dezelfde kant op staan en de club positief steunen, met negativiteit bereik je helemaal niets, dat is in het verleden wel gebleken, stonden we 18de in de jupilair.
Woensdag 11 november 2020 om 14:20 uur

Gâhwe fietse

@ Freek. Helemaal mee eens. We kennen ze allemaal opnoemen. Die badgasten waarbij ADO altijd speciaal is en waar ze zeker terug komen. Als Utrecht of Feyenoord niet meer betaald.
Jol komt z n woord na en probeert voor de toekomst ADO een stabiele club te maken die misschien eens door kan groeien naar t linker rijtje. Zonder geld gebeurt dat nooit in een paar weken. Dus degene die z n nek (gratis) uitsteekt en z n woord na komt al na een paar weken afbranden, tja, wat moet ik daarvan zeggen?
Woensdag 11 november 2020 om 13:56 uur

Freek

Niemand is perfect dus ook Martin Jol niet, het is wel iemand zich inzet voor de club en niet enkel maar wat roept, zoals zovele die het allemaal zo goed weten, de beste stuurlui staan zoals altijd weer aan wal.
Woensdag 11 november 2020 om 12:36 uur

Spelersklassement

De top3:
Daryl van Mieghem Jort van der Sande Matteo Waem

Laatste wedstrijd

Logo Helmond Sport Logo ADO Den Haag
3-2
1 december 2023

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Willem II
8 december 2023 om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II 17 - 38
2 Roda JC + 17 - 32
3 FC Emmen 17 - 32
4 ADO Den Haag 17 - 30
5 Graafschap 16 - 29
6 SC Cambuur 17 - 28
7 FC Dordrecht 16 - 26
8 NAC Breda 16 - 25
9 FC Groningen 17 - 25
10 Helmond Sp. 17 - 24
11 Jong AZ 17 - 24
12 FC Eindhoven 17 - 23
13 VVV-Venlo 17 - 23
14 MVV Maastr. 17 - 19
15 Jong PSV 16 - 17
16 Jong Utrecht 16 - 17
17 Jong Ajax 17 - 17
18 Telstar 16 - 13
19 FC Den Bosch 17 - 11
20 TOP Oss 17 - 8