Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X (Twitter)

Volg Cadd op X  (Twitter)

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Column

Stripfigurenclub verdwijnt nooit

Door: Sjoerd Mossou (AD)

24 april 2021

De salarissen voor de maand april kon ADO Den Haag gisteren nog net overmaken, maar inmiddels is het geld op.

 

De rekeningen zijn leeg. De bodem van de schatkist is al jaren geleden verkocht op een rommelmarkt. Een faillissement was nog nooit zo dichtbij.

Laatst vroeg iemand zich af wat we eigenlijk aan ADO zouden missen, mocht de boel daar definitief instorten. Was dit niet het schoolvoorbeeld van een mislukte profclub, een bolwerk zonder duidelijke voetbalidentiteit, een club met een zielloos stadion in de stinkende oksel van de A4?

Ik was het daar niet mee eens. Voor ADO heb ik altijd een zwak gehad, en de reden blijkt na enig onderzoek heel simpel. Geen club brengt zo onwaarschijnlijk veel stripfiguren voort.

Het is echt ongelooflijk, het lijkt wel alsof ze allemaal rechtstreeks zijn weggelopen uit het brein van Gummbah, Dik Bruynesteyn of Hein de Kort. Er komen bovendien steeds weer nieuwe typetjes bij. Je hebt John van Zweden natuurlijk, alias De Behangkoning. Je hebt de Chinezen 'Kleine Wang' en 'Grote Wang'. Martin 'Tony Soprano' Jol behoeft geen verdere introductie. 'Kale Kees' Jansma is er ook nog, net als Dickie uit de Transvaalbuurt en - uiteraard - 'Sexy Lexy' Schoenmaker.

Rob Jansen zit veel op Curaçao tegenwoordig, maar je kunt Robbie de Spelersmakelaar wel uit Den Haag halen, maar Den Haag niet uit Rob. Gisteren las ik dat ook Tscheu La Ling weer is opgedoken in de omgeving van het Laakkwartier, vlassend op een overname met een paar 'Haagse vastgoedjongens'. (Je ziet ze meteen voor je, die Haagse vastgoedjongens. Zelfs als ze helemaal geen bontjas dragen, dragen ze toch een bontjas.)

Op Midden-Noord is de stripfigurendichtheid zo groot dat elke voetbaltribune in Nederland er strontjaloers op zou moeten zijn. Je hebt er Marokkaanse Koos, maar ook Rasta Rico, Haagse Sjonnie en Haagse Hannes. De legendarische Rooie Aad haalde ooit het wereldnieuws toen hij stiekem zijn leuter uit zijn spijkerbroek friemelde, speciaal voor een foto met burgemeester Wim Deetman.

En dan heb je nog een onwaarschijnlijke lijst van cartooneske oud-spelers. Michel Adam, de vuurwerkdealer, officieus cultuurbewaker van de klassiek Haagse mat. Tommie 'Rustâââgh' Beugelsdijk en Lex Immers. Jopie Lankhaar, Frans Danen, die lange Van Vianen, Cor Lems.

De meeste clubs zouden al blij zijn als ze één equivalent van 'Haagse Aadsje' hadden, maar ADO heeft Aad de Mos én wijlen Aad Mansveld. Als al die typetjes tegelijk in een Appie Happie-album zouden staan, zou het ongeloofwaardig worden.

Gisteren klonk ADO-supporter Joop Buyt via WhatsApp hevig verontrust. Joop en zijn vrienden maken zich grote zorgen over het einde van ADO Den Haag, nu niemand nog lijkt te weten wat de oplossing is.

Logisch wel, maar niettemin durf ik te wedden dat ADO niet verloren gaat. Het is een wetmatigheid: voetbalclubs gaan hoogst zelden failliet, en áls ze ten onder gaan, dan gebeurt dat alleen als er te weinig mensen over zijn om de club te redden.

Bij ADO Den Haag staat er heel snel weer een nieuwe stripheld op, let maar op mijn woorden.

Reacties

Erwin 070

Jap23
mooi stukkie
Zaterdag 24 april 2021 om 10:06 uur

Jap23

ADO zal altijd blijven bestaan. De club heeft een heel bijzondere aantrekkingskracht en prachtige traditie. De echte fans, die jaren buitenspel zijn gezet zullen de club uiteindelijk wel redden. Hoe diep ADO ook zal wegzakken. Helaas is het verval begonnen toen mensen zonder ADO hart zich gingen bemoeien met club. De club moest nodig een stadion buiten de stad krijgen, want dat is logistiek handiger en het biedt meer zakelijke mogelijkheden. Voor de echte Hagenezen stierf toen al een deel van de ziel van ADO. Een zielloos en kil stadion tussen snelwegen op een Leidschendams industrieterrein. Erger kon niet. Nu, al die jaren later, is het een kille blikken bedoeling. Niets dat ook maar enigszins lijkt op het machtige Zuiderpark.
Toen verdween ook de naam van het stadion. Weer een stuk traditie de nek omgedraaid. Het gevoel dat de fans met de club hadden kreeg steeds meer afstand.
Als klap op de vuurpijl verkoopt van der Kallen de club aan een onbekende Chinees. Het doemscenario van elke fan werd waarheid. Het hart, de ziel van de club verkopen aan een op geld beluste duivel , een passant die geen nacht minder slaapt als zijn projectje mislukt.
En wie zitten er met de gebakken peren, wie zijn hun club, hun ziel en zaligheid kwijt? Juist ja, duizenden fans binnen en ver ver buiten Den Haag. Die prachtige Haagse volksclub naar de klote geholpen door dwazen en minkukels die nooit een ADO hart gehad hebben. Dieven in de nacht die je grootste goed stelen.
Nu zitten wij fans, met een failliete chaotische rommelclub , met een sfeerloos sardienblik op een grijze, kille locatie opgescheept. We hebben alleen nog de herinneringen van weleer. De jongeren hebben niets.
Zaterdag 24 april 2021 om 10:03 uur

grijze gek

Ja, er is altijd wel weer een Dagobert Duck die ADO voor de zoveelste keer uit de
malaise haalt
Zaterdag 24 april 2021 om 09:46 uur

Spelersklassement

De top3:
Matteo Waem Daryl van Mieghem Henk Veerman

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Willem II
1-1
8 december 2023

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo NAC Breda
15 december 2023 om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II 18 - 39
2 Roda JC + 18 - 35
3 FC Emmen 18 - 32
4 ADO Den Haag 18 - 31
5 SC Cambuur 18 - 31
6 NAC Breda 18 - 31
7 Graafschap 18 - 30
8 FC Groningen 18 - 28
9 FC Dordrecht 18 - 27
10 FC Eindhoven 18 - 26
11 VVV-Venlo 18 - 26
12 Jong AZ 17 - 24
13 Helmond Sp. 18 - 24
14 MVV Maastr. 18 - 22
15 Jong Utrecht 17 - 18
16 Jong Ajax 17 - 17
17 Jong PSV 18 - 17
18 Telstar 18 - 14
19 FC Den Bosch 17 - 11
20 TOP Oss 18 - 8