Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

ADO Den Haag-jaaroverzicht 2008


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

31 december 2008 3 reacties
2008, het jaar van


Het randje van de afgrondAfgrond
Elke club zit wel eens krap bij kas, maar zo peniebel als het bij ADO Den Haag dit jaar was, komt weinig voor. Het scheelde weinig of de stekker werd uit de Haagse trots getrokken. Er was geen geld, alleen een torenhoge schuld van meer dan tien miljoen euro. Het begin van februari stond volledig in het teken van de financiële malaise. Er waren zeven miljoen in harde euro’s nodig en daarbovenop moesten de schuldeisers genoegen nemen met maar 25% van het credit. Helpende handen waren er gelukkig wel. Aan de ene kant ondernam de groep achter Lambert Braaksma een poging om de club te redden. Daarnaast was er de Rijswijkse ondernemer Mark van der Kallen die eind 2007 al verantwoordelijk was voor het feit dat de Haagse club de tent niet hoefde te sluiten. De gemeenteraad was duidelijk: Geen cent gemeentegeld meer naar ADO Den Haag. Wel kon het stadsbestuur wat financiële ruimte bieden door de rente van de miljoenenlening te verlagen en de doorlooptijd te verlengen. Alle kampen vergaderden druk met elkaar, maar direct tot een akkoord kwam het niet. De groep Braaksma haakte als eerste af omdat zij naar eigen zeggen gedwongen werden om dubbel te betalen. De Haagse supporters wilden de besprekingen niet afwachten en liepen met zo’n 1000 man mee in een demonstratie vanaf het Malieveld naar het stadhuis. De supporters hadden een lijst opgesteld waarin ze onder meer eisten dat er een grondig onderzoek komt naar hoe de club zo ver in de problemen heeft kunnen komen. Verantwoordelijke (ex-)bestuursleden moeten volgens hen uit hun functie worden ontheven en een stadionverbod krijgen. Daarnaast moet het beleid richting de bezoekers van de club weer versoepeld worden. Of zij verantwoordelijk waren of niet, na deze betoging leken de zaken beter te gaan. Mark van der Kallen was hard op weg om met een investering de club de redden. Van der Kallen bereikte een akkoord met de club en de gemeenteraad. Maar naast het geld van de ondernemer waren ook de crediteuren nog nodig. In de tussentijd brak er ook nog een machtstrijd los, waarbij de namen van Dick Advocaat, Martin Jol en André Wetzel als munitie werden gebruikt. Mark van der Kallen liet zich niet gek maken en zette zijn reddingsplan voort. Na een lange periode van touwtrekken deden ook de schuldeisers hun duit in het zakje en was ADO Den Haag gered. Eind dit jaar kwam er nog een lijk van zes miljoen uit de kast, maar deze werd snel weer weggepoetst met hulp van de gemeente Den Haag.

Mark van der KallenMark van der Kallen
Als de populariteitsprijs bestond, dan zou Mark van der Kallen hoge ogen gooien. De Rijswijkse ondernemer redde ADO Den Haag met een miljoeneninvestering. Hij werd hierop lid van de raad van commissarissen en behoort dus tot het bestuur van de club. Of hij de ADO Den Haag voor een appel en een ei heeft gekocht moet nog blijken, maar we moeten er niet aan denken wat er gebeurt was als Van der Kallen zijn nek niet uitgestoken en zijn portemonnee niet had getrokken.

PromotiePromotie
Het seizoen 2007/2008 was in eerste instantie geen succes. Met moeite werden de benodigde puntjes voor deelname aan de nacompetitie binnen gesleept. Een absoluut dieptepunt was de nederlaag thuis tegen FC Volendam. De palingdorpers werden in het Haags Bakkie kampioen. Dit terwijl het bestuur aan het begin van de competitie in 2007 zonder aarzeling riep dat ADO Den Haag de schaal omhoog zou houden. Veel vertouwen in de nacompetitie was er daarom niet. Toch werd Go Ahead Eagles in de eerste ronde vrij eenvoudig aan de kant gezet (1-1 en 3-0). Daarna volgde het pikante duel tegen VVV-Venlo met de toekomstig ADO Den Haag-trainer André Wetzel op de bank. Thuis was de residentieclub met 1-0 het sterkst. In Venlo moest de Haagse selectie met dezelfde score buigen voor VVV. Een beslissingswedstrijd in Den Haag volgde. Deze won ADO Den Haag door doelpunten van de excellerende Knopper en Janmaat. RKC was de laatste tegenstander. Ook deze strijd was na twee duels (1-1 en 2-2) nog onbeslist. Weer was ADO Den Haag gastheer voor de beslissingswedstrijd. Op 18 mei was het dan zover, ADO Den Haag won met 2-0 na doelpunten van Knopper en Cornelisse. Vriend en vijand werden verrast door de promotie die hierop volgde. Het feest barstte los in Den Haag.

Wiljan VloetWiljan Vloet
Makkelijk had de graag pratende Vloet het dit jaar niet. De eerste seizoenshelft was al niet bepaald een eitje, maar toen ging het vooral over voetbal. In de tweede seizoenshelft tot medio 2008 waren het vooral de randzaken die de sfeer bepaalden. De financiële crisis bijvoorbeeld. Of wat te denken over de massale vechtpartij na afloop van de wedstrijd tegen Helmond Sport, waardoor Daniel Rijaard een nacht in de cel kwam te zitten. Aan Wiljan Vloet de schone taak om ondanks alles de selectie door te laten voetballen. Dit alles niet nog een jaar dacht de Brabander en in januari liet hij zijn clubleiding weten hij zijn in de zomer aflopende contract niet zou verlengen. Ondanks de tegenvallende resultaten loodste hij de club wel de nacompetitie in. En daar bleef het niet alleen bij. ADO den Haag won de play-offs en promoveerde onder leiding van Vloet. Hierna keerde hij terug naar Brabant om hoofd jeugdopleiding bij PSV te worden.

André WetzelAndré  Wetzel
Nadat hij alweer een kleine tien jaar geleden vertrokken was bij ADO Den Haag, liet hij toen 2008 nog maar net begonnen was, weer van zich horen. “Ik droom niet van Ajax, maar wel van de ADO-selectie die in 2012 op het bordes in Den Haag staat omdat ze Europees voetbal gehaald hebben.” Liet hij weten in de Sportweek. “ADO terugbrengen in de Eredivisie, dat zou ik graag willen. Den Haag is mijn stad, ADO mijn club. In de functie van hoofdtrainer of technisch directeur, dat maakt niet uit, maar niet voor één of twee jaar.” Toen bekend werd dat Wiljan Vloet ermee stopte, richtte ADO Den Haag zijn peilen op Wetzel. Even had de club nog concurrentie van FC Twente, maar begin april werd het duidelijk: André Wetzel wordt voor drie jaar de nieuwe hoofdtrainer en technische baas van ADO Den Haag. Hij had het in januari dus goed voorzien. Pikant detail: Wetzel was toen hij het contract tekende nog hoofdtrainer van VVV-Venlo. ADO Den Haag kwam VVV werden in de nacompetitie tegen elkaar uitgeloot. Zo zat Wetzel tijdens zijn eerste bezoek aan het Haags Bakkie in de dug-out va n de tegenstander. De uitkomst van de drie duels tegen VVV is bekend, ADO Den Haag ging verder in de play-offs en de Venlonaren degradeerden. Zo bleef Wetzel ondanks de degradatie in de eredivisie.

Nummer één van NederlandNummer één van Nederland
Na een warrige voorbereiding waarin er een tribunevak gevuld kon worden met proefspelers die kwamen en weer vertrokken, begon de competitie 2008/2009 goed. ADO Den Haag verraste door in de openingswedstrijd Sparta in het Kasteel te verslaan. De Rotterdammers werden met maar liefst 5-2 verslagen. Een week later werd AZ werd met 3-0 van het veld geveegd. ADO Den Haag pakte hierdoor na twee wedstrijden de koppositie en was een week lang de beste club van Nederland. Daarna belandde de club in een vrije val door zeven keer achtereenvolgens te verliezen. Door de fantastische 4-0 overwinning in Breda tegen NAC krabbelde de residentieclub weer wat op. Het jaar werd afgesloten met een 14e plaats nadat de club vijftien punten uit zeventien wedstrijden pakte.

John ArzbachJohn Arzbach
De komst van Wetzel verliep niet zonder slag of stoot. ADO Den Haag verliest binnen 1,5 jaar tijd voor de derde keer een algemeen directeur. Interimmer John Arzbach legde in april als gevolg van de Wetzel-soap per direct zijn functie neer. Hij vond dat de raad van commissarissen op zijn directeursstoel is gaan zitten door Wetzel zonder zijn tussenkomst te contracteren. Arzbach trad in 2007 aan als vervanger van Piet van de Pol. In zijn tijd leidde hij de club door een woelige periode die de ene na de andere crisis kende. Harm de Boer werd ad interim als opvolger van Arzbach aangesteld. Sinds het vertrek van De Boers in september is de club nog steeds op zoek naar een nieuwe directeur.

Peter HofstedePeter Hofstede
De wisselingen aan de top van ADO Den Haag en de komst van André Wetzel betekende het einde van Peter Hofstede. De oud-spits van de residentieclub was anderhalf jaar lang in dienst als technisch manager. Wetzel wilde alle voetbaltouwtjes in handen en de clubleiding stemde hiermee in. Hofstede werd hierdoor buitenspel gezet en hield de eer aan zichzelf.

Karel Jansen sr.Karel Jansen
Oud-ADO-speler Karel Jansen sr. overleed begin dit jaar. Jansen was al enige tijd ziek. De vader van Rob Jansen en Karel Jansen jr. was in de periode tussen 1949 en 1959 speler van ADO en speelde in die periode meer dan driehonderd wedstrijden. Na zijn carrière als voetballer was hij oprichter van de nog altijd zeer actieve spelersvakbond VVCS. Karel Jansen sr. was lid van verdienste van HFC ADO Den Haag, bondsridder van de KNVB en Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De laatste jaren was Jansen vice-voorzitter van Business to Business ADO Den Haag en van de jubileumcommissie van ADO Den Haag.

Midden NoordMidden Noord
Bivakkeerde de fanatieke aanhang van ADO Den Haag begin 2008 nog aan de zijkant van de lange zijde of de korte zijde, nu is het midden van de lange zijde het middelpunt van de sfeer. Midden Noord werd in de nacompetitie als een proef in ere hersteld. Dit beviel alle partijen zo goed, dat de vakindeling van Ruurd de Boer in de prullenbak belandde.

Daryl JanmaatDaryl Janmaat
De ster van Janmaat rees snel in Den Haag. Het talent had in 2007 een basisplek veroverd en dit jaar wist ADO Den Haag niet hoe snel ze erbij moesten zijn om zijn amateurcontract om te zetten in een volwaardige verbintenis. De verrichtingen van de rechtsback vielen niet alleen binnen de Haagse gemeentegrenzen op. De zelfbenoemde voetbalkenner Johan Derksen werd helemaal idolaat van de speler en zo werd de interesse van een aantal eredivisieclubs gewekt. SC Heerenveen was het daadkrachtigst en na een goede reeks tijdens de nacompetitie was Janmaat niet meer te houden en vertrok hij naar het noorden.

Stefan PostmaStefan Postma
Sloot 2007 af met de titel van keeper van het jaar. En werd medio dit jaar uitgeroepen als beste speler van het seizoen 2007/2008. Toch speelde hij in 2008 geen minuut. Robert Zwinkels had zijn plek onder de lat overgenomen. De reden? Begin dit jaar werd bekend dat de sluitpost een contract voor anderhalf jaar bij Queens Park Rangers had afgesloten. ADO Den Haag was het hier alleen niet mee eens. Beide partijen kibbelden over een bepaalde clausule in Postma’s contract. De keeper zelf dacht er het zijne van en verbleef al in Engeland, zonder de toestemming van ADO Den Haag en in het bijzonder Wiljan Vloet. Een arbitragezaak volgde, waarin Postma in het gelijk werd gesteld. De doelman had de medische keuring alleen nog niet doorlopen. En deze werd geen succes. Queens Park Rangers zag in tweed instantie af van Postma, die zojuist een transfer geforceerd had. Hij keerde met handende pootjes weer terug in Den Haag. De residentieclub stond niet meer te springen om de doelman die ondanks een uitstekende eerste seizoenshelft op de bank belandde. In de zomer liep zijn contract af en vertrok hij naar zijn oude club de Graafschap.

Gekomen
Harm de Boer, Frans Boogaard, André Wetzel, Bob Kootwijk, Ahmed Ammi, Fabio Caracciolo, Gino Coutinho, Robin Faber, Csaba Horvath, Ekrem Kahya, Tim De Meersman, Bogdan Milic, Mitchel Piqué, Karim Soltani en Boy Waterman.

Vertrokken
John Arzbach, Harm de Boer, Steven de Haseth, Frans Boogaard, Tonny Dijkhuizen, Pierre Heijnen, John van Ringelenstein (als voorzitter van de HFC ADO Den Haag), Wiljan Vloet, Marco Gentile, Danilo Arends, Nick Coster, Hans van de Haar, Daryl Janmaat, Geoffrey Knijnenburg, Stefan Postma, Raimund Riedewald, Daniël Rijaard, Raymond Victoria en Josh Wagenaar.

Reacties

Nix

Iedereen met een DH hart de beste wensen voor 2009!
Donderdag 1 januari 2009 om 10:47 uur

Sander

prachtig, je zou er zo een boek over kenne schrijven. Nu maar hopen dat de tweede seizoenshelft meer spectakel gaat beloven. :)
Woensdag 31 december 2008 om 17:52 uur

Kareltje

Wat moet je hierop zeggen?
Woensdag 31 december 2008 om 17:11 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
1-1
20 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo Jong FC Utrecht Logo ADO Den Haag
29 april 2024 om 20:00 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 36 - 75
2 Roda JC + 36 - 72
3 Groningen + 36 - 71
4 FC Dordrecht 36 - 67
5 Graafschap 36 - 62
6 ADO Den Haag 35 - 59
7 Jong AZ 36 - 53
8 NAC Breda 35 - 51
9 MVV Maastr. 36 - 50
10 FC Emmen 35 - 48
11 Helmond Sp. 35 - 47
12 SC Cambuur 36 - 46
13 VVV-Venlo 36 - 45
14 Jong Ajax 36 - 40
15 FC Eindhoven 35 - 39
16 Jong PSV 35 - 34
17 Telstar 35 - 33
18 FC Den Bosch 36 - 33
19 TOP Oss 36 - 33
20 Jong Utrecht 35 - 24