Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

Clubarts Van de Pol: soms moet je op je strepen staan


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

22 maart 2023 1 reactie

In het ziekenhuis heeft hij een witte jas aan en bij ADO Den Haag loopt hij in trainingspak.


Ook de werktijden verschillen voor sport- en clubarts Daan van de Pol. In zijn normale spreekkamer zit hij van acht tot vijf en bij ADO vanwege de wedstrijden veel in de avonduren en in de weekenden.

 

,,Een ander groot verschil is dat je in het ziekenhuis vaak 1 op 1 met een patiënt of cliënt zit met wie je de diagnose en een eventuele behandeling bespreekt. In het voetbal wegen veel meer factoren mee. Je hebt te maken met verschillende belangen, zoals de duur van het contract, de wens van de trainer, zaakwaarnemer of het familielid. Ook speelt mee wanneer de volgende wedstrijd is. Dit brengt soms uitdagingen met zich mee bij het timen van een behandeling of het stellen van een diagnose'', aldus Van de Pol in ADO Den Haag Magazine.

 

,,Als clubarts moet je daarom standvastig en assertief zijn, maar tegelijkertijd empathisch en flexibel. Gezondheid gaat altijd voorop en dat botst soms wel eens met de wens van de speler of fans die het liefst zien dat een voetballer ondanks een (zware) blessure doorgaat. Als het moet, zal de clubarts dan op zijn strepen moeten staan. Zeker als de gezondheid van de speler in het geding komt.''

 

,,Dat geldt bijvoorbeeld als een speler tekenen van een hersenschudding heeft en de speler zelf, de fans, de trainer of medespelers willen dat hij terug in het veld gaat'', vervolgt de arts, die eerster actief was bij Jong AZ en de KNVB. ,,Het kan zeer gevaarlijk kan zijn om met een hersenschudding door te spelen. Het herstel kan dan erg lang duren.“

 

Van de Pol, die verbonden is aan het Haaglanden Medisch Centrun (HMC), is niet elke dag aanwezig op de club. Drie dagen per week heeft hij spreekuur op drie verschillende plekken in het land. Patiënten tussen 8 en 88 jaar komen dan langs met bijvoorbeeld blessures of inspanningsklachten als kortademigheid, hartkloppingen, duizeligheid of vermoeidheid. Ook hebben mensen vragen over de trainingsopbouw van bijvoorbeeld een marathon, wielertocht.

 

Bij ADO werkt de clubarts nauw samen met de fysiotherapeuten en is hij medisch eindverantwoordelijk. Buiten de wedstrijddag om is hij bij besprekingen met de medische en technische staf over blessures en andere gezondheidsklachten van spelers en staf. Ook is hij verantwoordelijk voor de jaarlijkse keuringen voor het eerste elftal en de andere contractspelers. Bij het aantrekken van een nieuwe speler gaat deze eerst langs Van de Pol.

 

In Haaglanden Medisch Centrum is hij niet het enige aanspreekpunt voor de club. Hij kan wanneer nodig ook collega-medisch specialisten inschakelen. 

 

Bij ADO kan Van de Pol in elk geval zijn hobby met zijn werk combineren. ,,Vanaf jonge leeftijd, ben ik dagelijks bezig met voetbal. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om te bewegen en hoe fijn en goed het voor je is om te sporten. Als ik kan helpen om mensen (weer) aan het sporten te krijgen, dan ben ik een blij mens.''

 

   

Foto: ADO Den Haag

Ander nieuws:

Reacties

diederik

Die is druk
Woensdag 22 maart 2023 om 20:03 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo NAC Breda Logo ADO Den Haag
2-2
3 mei 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Jong PSV
10 mei 2024 om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II * 37 - 76
2 Roda JC + 37 - 75
3 Groningen + 37 - 72
4 FC Dordrecht 37 - 68
5 ADO Den Haag 37 - 63
6 Graafschap 37 - 63
7 NAC Breda 37 - 55
8 FC Emmen 37 - 54
9 MVV Maastr. 37 - 53
10 Jong AZ 37 - 53
11 Helmond Sp. 37 - 50
12 VVV-Venlo 37 - 48
13 SC Cambuur 37 - 46
14 Jong Ajax 37 - 40
15 FC Eindhoven 37 - 40
16 Jong PSV 37 - 37
17 Telstar 37 - 35
18 FC Den Bosch 37 - 33
19 TOP Oss 37 - 33
20 Jong Utrecht 37 - 25