Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Nieuwsbericht

De belangrijkste factoren die Nederlands voetbal naar het wereldtoneel hebben getild


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

9 juni 2024 Nog geen reacties

Cruyff, Van Basten, Bergkamp, Gullit, Seedorf, de lijst met internationaal beroemde Nederlandse voetballers én coaches is bijzonder lang. Ook ons nationaal team wordt gevreesd door landen die aanzienlijk groter zijn in oppervlak en inwoneraantal, en op het wereldtoneel hebben de Oranje leeuwen (en leeuwinnen) al vaak schitterend voetbal en verbluffende resultaten laten zien. Hoe komt het eigenlijk dat Nederlands voetbal overal ter wereld te vinden is? 

 

Totaalvoetbal als revolutionaire filosofie

Jack Reynolds, coach van Ajax nog voor de Tweede Wereldoorlog, had een filosofie. Hij vond dat elke speler op het veld (met uitzondering van de keeper) de positie over moest kunnen nemen van andere spelers wanneer dat nodig was. Rinus Michels zou dit later uitwerken tot een complete voetbalfilosofie, die vandaag de dag nog altijd bekend staat als ‘Totaalvoetbal’. Een manier van spelen die zorgt voor vloeiende overgangen, veel dynamiek en waarmee kansen creëren aanzienlijk makkelijker wordt. Cruyff nam de filosofie over en tegenwoordig kun je tijdens het kijken van grote wedstrijden nog regelmatig de term horen vallen, de term die bij Ajax uitgevonden werd in de jaren ’70.

 

Aandacht voor de jeugd

Een ander belangrijk aspect is de aandacht voor de jeugd. Nagenoeg alle grote clubs hebben een eigen jeugdopleiding, waar jonge spelers al getraind worden om mee te kunnen spelen op het hoogste niveau. Veel van deze talenten haken halverwege af, maar het handjevol spelers dat jaarlijks uit de jeugdopleidingen naar het eerste elftal komt, zorgt ervoor dat de Nederlandse voetbalclubs goedkope, loyale spelers toe kunnen voegen aan het team zonder miljoenen te betalen. Mocht dit talent vervolgens naar het buitenland willen vertrekken, dan wordt de kas van de club weer goed gevuld, waarna een deel weer geïnvesteerd kan worden in de jeugdopleiding.

De trainingen binnen de jeugdopleiding zorgen er daarnaast voor dat de jonge spelers de technische en tactische vaardigheden hebben waarmee zij kunnen schitteren op het veld. De trainingen bestaan dus niet alleen uitsluitend uit fysieke oefeningen, zoals rondjes rond het veld moeten lopen wat je bij de gemiddelde voetbalvereniging ziet. 

 

De rol van de KNVB

Een factor die ook sterk bijgedragen heeft aan het succes van Nederlandse voetballers en Nederlands voetbal zelf, is de KNVB. De KNVB heeft een meervoudig plan van aanpak ontwikkeld om ervoor te zorgen dat respect op en rond het veld gestimuleerd wordt, mede om zo een waardige én veilige plek te bieden voor het voetbal (wat helaas niet vanzelfsprekend is). Ook heeft dezelfde KNVB veel aandacht voor de jeugdopleidingen, mede omdat de kracht van voetbal ingezet moet worden om een sterke, positieve impact te bewerkstelligen voor de Nederlandse samenleving, wat overigens ook één van de missies van de voetbalbond is. 

 

Dé nationale sport in Nederland?

Al deze factoren hebben voetbal de nationale sport in Nederland gemaakt, waarbij in veel gezinnen de televisie aangaat op zondagmiddag voor de wedstrijden of de samenvattingen. Voetbal is zo groot dat menig Nederland al eens een gokje gewaagd heeft op zijn of haar favoriete team, zeker wanneer de club op Europees niveau mee mag spelen op een van de grote toernooien. Nu voetbalweddenschappen gewoon legaal en veilig afgesloten kunnen worden in nagenoeg elk Nederlandse online casino, hoef je daar niet eens meer de deur voor uit.

 

Dat voetbal leeft in Nederland, is ook goed te zien tijdens het WK en EK, waarin veel Nederlandse volksbuurten volledig Oranje kleuren, mensen samen in de kroegen de wedstrijd volgen en menigeen in de omgeving exact kan horen wanneer er een doelpunt valt en waarbij belangrijke overwinningen tot diep in de nacht gevierd moeten worden. 

 

Daarom vind je Nederlands voetbal overal ter wereld

Aandacht voor de jeugdopleiding, totaalvoetbal als filosofie die overgenomen is door grote clubs als FC Barcelona en een actieve voetbalbond die ervoor wil zorgen dat voetbal verbindt en samenbrengt. Tegelijkertijd is voetbal een volkssport in Nederland wat betekent dat er altijd aandacht is voor de wedstrijden, zeker wanneer het Nederlands elftal op het hoogste niveau meespeelt en de bondscoach in elke Nederlander omhoog komt tijdens het kijken van de wedstrijden. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo Excelsior Logo ADO Den Haag
7-1
25 mei 2024

Advertentie