Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Nieuwsbericht

De inspiratiebron voor bekersucces?


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

28 februari 2023 4 reacties

Bij de monsterklus overmorgen tegen PSV kan ADO Den Haag inspiratie halen uit de historische zege in Eindhoven in 2011.

 

Een avond die begon en eindigde met een polonaise in het gangpad van de spelersbus.

 

Het moet voor een aantal PSV-supporters een bijzonder gezicht geweest zijn, op die zaterdagavond 5 februari 2011. Terwijl ze keken naar de spelersbus van ADO Den Haag die anderhalf uur voor de wedstrijd bij het Philips Stadion wilde gaan parkeren, zagen ze onder anderen Timothy Derijck en Wesley Verhoek in polonaise door het gangpad van de bus lopen. Uit de speakers klonk snoeihard een nummer van John Medley. ,,Dat seizoen kon het allemaal. We hadden het gevoel dat we iedereen aan konden", zegt Verhoek in het AD.

Het huidige ADO zal dat gevoel donderdag voor de beker tegen PSV niet hebben en zal ook niet van tevoren feest vieren. Maar één ding hebben de Haagse ploegen van toen en nu gemeen: ze gaan of gingen met een goed gevoel naar Eindhoven. Het huidige ADO omdat het onder Dick Advocaat al elf duels ongeslagen is, het ADO van toen omdat de ploeg zich onder John van den Brom ontpopte tot de revelatie van het eredivisieseizoen, met plaatsing voor Europees voetbal via de play-offs als ultieme bekroning.

Gedurende het seizoen 2010-2011 werden talloze zeges geboekt, bijvoorbeeld twee keer tegen Ajax (3-2 en 0-1). ,,We hadden een goede ploeg, met de juiste mix tussen talent en ervaring", herinnert Derijck zich. ,,Het koppeltje tussen Dmitri Boelykin en Verhoek, een aanstormende Jens Toornstra, de acties van Frantisek Kubík. Het klopte. We konden het elk team lastig maken."

En dus zelfs PSV, destijds koploper, dat met spelers als Jeremain Lens, Orlando Engelaar en Balázs Dzsudzsák op papier een veel betere ploeg had. Derijck: ,,Ja, al denk ik dat onze kracht hem juist in ons als groep zat. En dat we lef toonden. We groeven ons die avond niet in en probeerden vooruit te voetballen, wat we dat seizoen in elk duel deden", zegt Verhoek.

Mede daardoor bleef ADO in 2011 in Eindhoven in de wedstrijd. De Haagse club wachtte op die ene kans, die in de 92ste minuut kwam. Verhoek: ,,Ik weet het nog goed. Charlton Vicento kwam door op links, gaf voor en nadat Boelykin de keeper blokte, kreeg ik de bal. Ik kon de bal in een leeg doel schieten, maar nam hem verschrikkelijk aan. Ik dacht echt dat-ie over de achterlijn zou rollen."

Maar Verhoek tikte de bal uit een moeilijke hoek binnen. De Hagenaar zette vervolgens, terwijl hij achterna werd gezeten door uitzinnige ploeggenoten, een sprint in naar de reservebank. ,,Een fantastisch moment. Het was logisch om het met de hele ploeg te vieren. We waren een team", zegt Verhoek. Derijck: ,,John van den Brom heeft het dat seizoen fantastisch gedaan, door er een vriendengroep van te maken."

 

Herinneringen

 

ADO won zo voor het eerst in veertig jaar in Eindhoven. ,,Uniek, dat beseften we toen ook. In die jaren ervoor gingen we er bij PSV vaak kansloos af. Dat we toen wel wonnen, paste in het seizoen. Het is ons toen gelukt om voor onszelf en supporters herinneringen voor het leven te maken. Alles viel op zijn plek", aldus Derijck.

Wie weet gebeurt dat donderdag in de KNVB-beker voor ADO ook wel. Al is de te nemen horde tegen topclub PSV een enorme. Derijck: ,,Ik geef ADO twintig procent kans. Als je negentig minuten gaat verdedigen, krijg je er altijd eentje tegen. Ze moeten mee blijven voetballen en dan hopen die ene mogelijkheid. En die dan maken. Dat zou voor ADO geweldig zijn."

Om vervolgens op de muziek van John Medley in polonaise Eindhoven te verlaten.

 

Bron: AD Den Haag/Stan Wagtman 

 

Reacties

Renearmand56"Misschien wel de grootste bekerstunt in Nederlandse voetbalgeschiedenis is die van FC Wageningen. De eerste divisionist versloeg het grote PSV met 6-1.

PSV werd in dat jaar notabene ongeslagen landskampioen, met spelers als Willy van der Kuijlen, de gebroeders Van der Kerkhof en keeper Jan van Bevern, en ze wonnen de UEFA-cup. Maar FC Wageningen bleek een forse maat te groot."

Alles is mogelijk 😉
Woensdag 1 maart 2023 om 13:06 uur

MiG

Was een schijtloting natuurlijk en bovendien zie ik na FCU-Spakenburg niet nog een verrassing in deze ronde. Dus Heracles thuis veel belangrijker ivm de periode.
Dinsdag 28 februari 2023 om 22:52 uur

Hermanos

De invloed van Advocaat misschien? Nee, wel veel geluk en een nog meer geluk.
Dinsdag 28 februari 2023 om 11:44 uur

Edwin Post

5-0 en dan doet PSV nog rustig aan (hoop ik).
Dinsdag 28 februari 2023 om 09:57 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo Excelsior Logo ADO Den Haag
7-1
25 mei 2024

Advertentie