Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

Fans richten eigen club op na overname


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

29 december 2014 1 reactie

Supporters die uit onvrede over het grote geld een eigen club oprichten.


In Engeland is het al enkele keren gebeurd, zoals bij Manchester United, waar 10 jaar geleden FC United ontstond als protest tegen de overname door een Amerikaanse miljonair.


FC United maakt deel uit van de groeiende Anti Modern Football-beweging, die ook in andere landen de kop opsteekt en protesteert tegen de schaduwkant van het moderne voetbal, schrijft de Volkskrant.


Andy Walsh, de gekozen directeur van FC United, zou regelmatig contact hebben met binnen- en buitenlandse clubs waar onvrede heerst over het grote geld. Dat varieert van Vitesse en ADO Den Haag in Nederland tot Newcastle United in Engeland, weet de krant te melden.

De Premier League lijkt een succes: sterspelers, supersalarissen, goedbezette stadions en volgers over de hele wereld. De moderne stadions zijn van alle gemakken voorzien, en hooliganisme is nagenoeg uitgestorven.


Toch voelt een aantal supporters zich niet meer thuis. Spandoeken, vuurwerk en staanplaatsen zijn in een aantal gevallen niet meer toegestaan, het gezang komt soms uit luidsprekers en seizoenskaarten zijn haast onbetaalbaar.

 
De hoge prijzen, ook voor programmaboekjes, consumpties en voetbaltenues, hebben geleid tot een stille revolutie, vervolgt de Volkskrant. De arbeidersklasse heeft in de stadions plaatsgemaakt voor de middenklasse. De sfeer is anders.

Onlangs klaagde Chelsea-manager Mourinho over de zwijgzaamheid van de toeschouwers op Stamford Bridge. In het stadion van Arsenal is het zo stil als in een bibliotheek. 

De roep klinkt om net als in de Bundesliga de staantribunes terug te brengen, noteert de krant verder. Duitsland is een gidsland van de Anti Modern Football-beweging. Op VFL Wolfsburg en Bayer Leverkusen na zijn alle Bundesligaclubs deels in handen van de supporters.


In Engeland zijn op het hoogste niveau de meeste clubs van buitenlanders. In de laagste Engelse divisie spelen nu drie verenigingen die bezit zijn van de fans: Exeter City, Portsmouth en AFC Wimbledon. FC United begon in de tiende laag van het Engelse voetbal en speelt inmiddels in de zevende. 

 

Het voorbeeld voor de 'supportersclubs' is Swansea City. The Swans waren 10 jaar geleden op sterven na dood. Nadat trouwe aanhangers in 2002 een eind hadden gemaakt aan het bewind van een Australische investeerder begon een opmars naar de de Premier League.


Fans, onder wie John van Zweden, staken geld in de club. Toch is Swansea inmiddels ook in beeld bij een Amerikaanse investeerder, tevens eigenaar van een honkbalclub, aldus de Volkskrant.


 

Reacties

Mike

Onlangs naar de wedstrijd Schalke - HSV geweest. Zo`n 2500 van de 62000 supporters waren voortdurend aan het zingen (en trommelen...)
Vergelijkbaar zou dat bij ADO ca 600 man zijn...
Het stadion is groot en het aantal toeschouwers indrukwekkend. De sta-tribune (Nordkurve) is geweldig om te zien. Het dak is gesloten en het stadion oogt en klinkt als een giga-sporthal. Verschrikkelijke akoustiek als de speaker wat omroept en het getrommel wordt op een gegeven moment wel wat irritant. De grasmat was slecht, de wedstrijd was erg matig van niveau en zeker niet beter dan Heerenveen - ADO.
Ik ga af en toe naar een wedstrijd in de Bundesliga maar kom iedere keer weer tot de conclusie dat het in Nederland kleinschaliger maar zeker niet minder is (Dortmund is een kwa sfeer een positieve uitzondering).



Dinsdag 30 december 2014 om 13:22 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
1-1
20 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo Jong FC Utrecht Logo ADO Den Haag
Vandaag om 20:00 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 36 - 75
2 Roda JC + 36 - 72
3 Groningen + 36 - 71
4 FC Dordrecht 36 - 67
5 Graafschap 36 - 62
6 ADO Den Haag 35 - 59
7 NAC Breda 36 - 54
8 Jong AZ 36 - 53
9 MVV Maastr. 36 - 50
10 FC Emmen 35 - 48
11 Helmond Sp. 35 - 47
12 SC Cambuur 36 - 46
13 VVV-Venlo 36 - 45
14 Jong Ajax 36 - 40
15 FC Eindhoven 36 - 40
16 Telstar 36 - 34
17 Jong PSV 36 - 34
18 FC Den Bosch 36 - 33
19 TOP Oss 36 - 33
20 Jong Utrecht 35 - 24