Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

Franken bijt van zich af: ineens was ik een debiel


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

24 december 2022 14 reacties

Giovanni Franken was bij ADO Den Haag hard op weg om zijn eerste trainersavontuur in het betaalde voetbal glorieus te beginnen.

 

Tot 29 mei, toen het voor de Haagse club in de play-offs-finale tegen Excelsior misging én Franken richting een 'supporter' in woede uitbarstte. De Rotterdammer werd daarna door voetballend Nederland afgeschilderd als een 'gek' en ongeschikte trainer. Nu bijt hij van zich af in het AD.

 

Terwijl Giovanni Franken voor het eerst sinds de finale tegen Excelsior zijn weg naar het Bingoal Stadion vindt, oogt hij geen moment oncomfortabel. Bij aankomst op het stadionterrein van ADO Den Haag niet. Bij het begroeten van de medewerkers niet, die allemaal even een praatje met hem maken. En even later staand voor de Haagse dug-out ook niet.

Tot zijn blik zich plots richt op de plek waar het op 29 mei, de dag van het in alles dramatische duel met Excelsior, allemaal gebeurde. Hij kijkt naar de tribune, daar waar hij na de 4-3 van ADO zo hard naartoe schreeuwde. Het moment dat zijn jaar, zijn carrière en zijn leven voorgoed heeft veranderd. ,,Daar stond die man", wijst Franken naar een ijzeren trap vlak voor de Haagse eretribune.

,,Net daarvoor was ik op het veld van achteren door hem geslagen, bespuugd en voor 'kankerneger' uitgemaakt. Toen zag ik hem later daar op de tribune staan. Een paar meter daarachter zaten mijn kinderen. Ik ben een Rotterdamse jongen, opgegroeid in de Milinxbuurt. Daar kom je voor je geliefden op. Dat is wat ik heb gedaan en daar heb ik geen spijt van."

 

Pijn

 

Zijn pijn is tijdens het interview op een koude dinsdagmiddag nog altijd merkbaar. Als hij over dat ene moment praat, volgt geregeld een stilte of een zucht. Hij schuift heen en weer op zijn stoel. Het zit diep bij Franken. Wat had hij zich die wedstrijd tegen Excelsior anders willen herinneren. Als een dag van promotie naar de eredivisie, bijvoorbeeld. Het had voor hem de kickstart van zijn profcarrière als hoofdtrainer kunnen zijn. Maar het loopt volledig anders.

ADO geeft een 3-0 voorsprong weg en promoveert niet. En de status van Franken, die voorafgaand aan het duel door de NOS vanwege zijn gepassioneerde stijl van coachen nog de 'Nederlandse Diego Simeone' wordt genoemd, brokkelt in vijftien minuten volledig af. Na die dag is hij volgens velen plots een 'gek'. Iemand die zijn woede niet kan beheersen en ongeschikt is voor het trainersvak.

 

'Ik snap het niet'

 

,,In de maanden ervoor loopt iedereen achter je aan en vindt men je stijl van coachen super", vertelt Franken. ,,Maar in een split second ben je niets meer. Allemaal mensen die elkaar gaan napraten en zeggen: 'die is gek'. Terwijl ze mij niet kennen. Ik heb in dertien jaar één keer een rode kaart gehad. Ik snap het niet. Maar goed, ik was wel bang dat dit moment mijn carrière zou tekenen."

Als hem iets vreselijk lijkt, is het dat laatste wel. Zijn wonderlijke weg naar het proftrainerschap mag niet voor niets zijn geweest. Het is een lange weg. Van het laagste amateurniveau en functies bij het Ridderkerkse RVVH, Achilles Veen en het Rotterdamse FC IJsselmonde tot het bondscoachschap van Aruba en de jeugd van ADO. Franken traint de onder 15 en onder 18 en komt in 2021 als assistent-trainer bij het eerste elftal.

Als Ruud Brood eind februari als ADO-trainer wordt ontslagen, neemt Franken het stokje over. De club en de Rotterdammer blijken een perfecte match. De Haagse ploeg verliest onder zijn leiding slechts twee keer in achttien duels. ,,Ik heb meteen gekeken: wat past bij deze groep? Dat deed ik bij de amateurs zelfs in de vierde klasse al. Voetbal blijft hetzelfde spelletje. Ik koos ervoor om de Haagse bluf en identiteit terug te brengen. Dat heb ik gedaan met hoog druk zetten, door met passie te spelen. Dat paste bij de spelers en de supporters. We gingen voor elkaar door het vuur, wat ons succes opleverde."

De tactisch sterke en gepassioneerde Franken, die van ADO een vechtmachine maakt, speelt daar een sleutelrol in. De Haagse club blijft met hem langs de kant vanaf 25 maart ongeslagen en loopt soeverein door de play-offs heen, met dubbele zeges op NAC en FC Eindhoven. Na een gelijkspel (1-1) in de uitwedstrijd tegen Excelsior in de heenwedstrijd van de finale, is promotie binnen handbereik. En Franken staat er bij ADO en zelfs landelijk goed op, als jonge trainer die zonder het juiste trainersdiploma zo presteert.

 

Dirk Kuyt

 

Maar dan is daar 29 mei, de dag die voor Franken alles zou veranderen. En een dag die voor de oefenmeester direct met een klap begint. ,,Bij binnenkomst in het stadion liep ik de trap op, toen hoorde ik dat Dirk Kuyt de nieuwe trainer zou worden. Oké, ik had niet het juiste diploma om aan te blijven. Maar ik zou ook niet in zijn staf zitten. Dat raakte me. Ik ben in mijn kantoor gaan zitten en heb een paar minuten voor me uit gestaard. Ik was teleurgesteld, voelde me niet gewaardeerd. Ik had best goed werk geleverd, toch?"

De tegenslag raakt Franken en dan moet de finale nog beginnen. Daarin lijkt het allemaal goed te komen. ADO komt op 3-0, een stand die in de 78ste minuut nog altijd op het bord pronkt. Maar na negentig minuten staat het plots 3-2. En dan beginnen, terwijl tal van supporters ineens in de Haagse dug-out zitten, de voor Franken allesverwoestende vijftien minuten.

,,Het werd 3-3 en meteen daarna werd ik door die ene man aangevallen. Ik was in shock. Bij de amateurs is me nog nooit zoiets overkomen. En dan gebeurt het nota bene bij de profs wel. Ik ben naar de vierde official gelopen om het te melden, maar die was het ook kwijt. Toen heb ik geprobeerd me weer op de wedstrijd te focussen."

Dat lukt een emotionele Franken, tot invaller Sacha Komljenovic de 4-3 maakt. ,,Ik zag de bewuste man staan. Nu wilde hij opeens met me juichen. Hij stond zo dicht bij mijn kinderen, dat ik bang was dat hij ze iets aan ging doen. Ik schreeuwde naar hem dat hij van ze af moest blijven. Dat hij bij mijn kids in de buurt kwam, ging voor mij een grens over. Ik denk dat elke ouder dat begrijpt."

Terwijl de kinderen van Franken door de beveiliging van de tribune af worden gehaald, lijkt het op het veld allemaal nog goed te komen. Maar ADO verliest het duel na penalty's. Weer een harde klap, die voor Franken na afloop door alle kritiek die hij vanwege zijn gedrag krijgt, nog veel erger wordt.

,,In allerlei media en praatprogramma's werd ik afgemaakt. Ik stond voor het duel bekend als een tactische, kundige, passievolle trainer, maar erna was ik ineens een debiel. Ik ben academisch geschoold en niet achterlijk, hè. Wat hadden anderen gedaan in mijn situatie, als iemand zo aan je kinderen komt? Als vader bescherm je je kinderen."

 

Aanbieding eredivisie

 

De aanklager betaald voetbal spreekt Franken na een onderzoek naar zijn gedrag vrij. Maar het kwaad is volgens Franken al geschied. ,,Want mensen hadden al een oordeel over me. Ik had bijvoorbeeld een aanbieding om in het seizoen erop als assistent-trainer bij een eredivisieclub te tekenen. Maar naar aanleiding van mijn gedrag tegen Excelsior werd die aanbieding ingetrokken. Zo ver ging het."

Franken kiest na die ene dag bewust de luwte. ,,Ik had het zwaar, was angstig voor de gevolgen. Ik koos er na de wedstrijd bewust voor mijn verhaal bij me te houden, omdat ik bepaalde mensen wilde beschermen. Maar zou dit me mijn carrière kosten, vroeg ik me af. Gelukkig had ik mijn vrouw, kinderen en vrienden met wie ik kon praten. Zij hebben me geholpen en gerustgesteld. Er is een aantal mensen dat dat niet heeft gedaan. Zij hebben me teleurgesteld."

Als de storm gaat liggen, blijkt dat ADO met Franken verder wil. Maar wel als trainer van de onder 21. Een flinke stap terug voor Franken. Moeilijke maanden volgen, tot in november duidelijk wordt dat de spelers van het eerste elftal hem graag zien terugkomen. Het is voor Franken, die vermoedelijk in februari 2023 zijn trainersdiploma gaat halen, een compliment en een eyeopener.

,,Als een groep vol ervaren spelers zo in je gelooft, zegt dat iets. Voor mij is dat het bewijs dat ik goed werk heb geleverd. Het is het mooiste compliment dat ik kan krijgen. Wat ik dankzij die boodschap van de spelers zeker weet, is dat ik na dit seizoen, hopelijk met mijn UEFA Pro-diploma op zak, toe ben aan een volgende uitdaging."

Als die er bij een profclub en misschien wel ADO komt, krijgt hij de kans de publieke beeldvorming rondom hem definitief achter zich te laten. ,,Er is een Giovanni Franken voor dat moment en na dat moment. Maar ik leg me er niet bij neer dat het harde werken vanaf de amateurs voor niks is geweest. Ik heb het al op profniveau bewezen en ben klaar opnieuw te laten zien wat ik in mijn mars heb. En dat ik niet een of andere gek ben."

 

bron: AD/Stan Wagtman

Lees meer over

Reacties

Vos

Groot talent en een goeie vent. Hoop hem nog als hoofdtrainer bij ons te zien.
Dinsdag 27 december 2022 om 10:01 uur

jayjay

wees blij dat je niet gepromoveerd bent want anders had je nu met 0 punten onderaan gestaan in de Eredivisie.
Franken is gewoon een topper in spe en dat gaat hij laten zien
Zondag 25 december 2022 om 19:09 uur

Jezus

Hij heeft geen tactisch inzicht. Dat is bij O21 ook weer te zien.
Zondag 25 december 2022 om 10:30 uur

10

Iemand die zijn emoties niet tot op zekere hoogte onder controle heeft is ongeschikt als trainer en boegbeeld van een onrustige club als de onze. Hoeveel passie en tactisch inzicht ook heeft.
Zondag 25 december 2022 om 02:32 uur

Tuurke63

het ging ook mis na die domme handsbal. wat eigenlijk geen rood had moeten zijn. de beslissingen daarna waren fataal
Zaterdag 24 december 2022 om 20:24 uur

Jezus

Bij O21 bakt hij er overigens ook helemaal niets van. Staan 1 puntje boven de degradatiestreep.
Zaterdag 24 december 2022 om 15:53 uur

Jezus

Fido: Het zak mij een zorg zijn in welk stadion jij zit. Ik zit al meer dan 30 jaar met een scc in het Den Haag stadion.
Zaterdag 24 december 2022 om 15:44 uur

radar

En dat voor oog van ze kinderen he
Zaterdag 24 december 2022 om 11:04 uur

radar

ow hij pakt het woordje k***** dus niet
Zaterdag 24 december 2022 om 11:00 uur

radar

herstel neger = neger
Zaterdag 24 december 2022 om 10:59 uur

radar

los van de wissels is het toch ongekend dat Franken door eigen 'supporter' wordt geslagen, bespuugd en voor neger wordt uitgemaakt. Is die randdebiel op de tribune ooit opgepakt eb vervolgd? Zal wel niet...
Zaterdag 24 december 2022 om 10:57 uur

Grimm

Maakt niet uit wat voor trainer of wat voor wissels,Als je 10 minuten voor tijd 3-0 voor staat,mag je dat nooit en never meer weggeven.
Zaterdag 24 december 2022 om 10:54 uur

Fido

@Jezus: ik vraag me oprecht af of jij en ik wel in hetzelfde stadion naar ADO hebben zitten kijken.
Zaterdag 24 december 2022 om 10:43 uur

Jezus

Allesbehalve iedereen stond achter hem, een groot deel van de supporters was vanaf het begin tegen hem en vonden hem toen ook al een debiel. Hij heeft directe promotie om zeep geholpen door wedstrijden weg te geven met lachwekkende wissels, en in die wedstrijd tegen Excelsior ging het wat dat betreft op dezelfde manier.
Zaterdag 24 december 2022 om 10:16 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
1-1
20 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo Jong FC Utrecht Logo ADO Den Haag
29 april 2024 om 20:00 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 35 - 74
2 Roda JC + 35 - 71
3 Groningen + 35 - 70
4 FC Dordrecht 35 - 66
5 ADO Den Haag 35 - 59
6 Graafschap 35 - 59
7 Jong AZ 35 - 52
8 NAC Breda 35 - 51
9 MVV Maastr. 35 - 50
10 FC Emmen 35 - 48
11 Helmond Sp. 35 - 47
12 SC Cambuur 35 - 45
13 VVV-Venlo 35 - 45
14 Jong Ajax 35 - 39
15 FC Eindhoven 35 - 39
16 Jong PSV 35 - 34
17 Telstar 35 - 33
18 TOP Oss 35 - 32
19 FC Den Bosch 35 - 30
20 Jong Utrecht 35 - 24