Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

'Hij wakkert met duidelijkheid en humor vuurtje aan'


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

1 december 2022 Nog geen reacties

Dick Advocaat stapt bij ADO weer midden in het seizoen in bij een club.

 

Roy Beerens, Mounir El Hamdaoui en Sander Fischer maakten Advocaat in eenzelfde situatie als de ADO-spelers van nu mee, schrijft het AD.

 

Roy Beerens herinnert zich het moment dat Dick Advocaat eind 2013 zijn trainer werd nog goed. AZ kende op dat moment een mindere fase en de Hagenaar moest de boel na het ontslag van Gertjan Verbeek redden. ,,Ik dacht in eerste instantie: wat moet een man van zijn leeftijd, die zoveel heeft bereikt en zwemt in het geld, bij ons doen? Maar daarin heb ik me enorm vergist. Hoe hij het vuurtje kan aanwakkeren, is uniek”, zegt Beerens.

 

Niet voor niets weten zoveel clubs al die jaren de weg naar Advocaat te vinden als ze in moeilijkheden verkeren. Meermaals stapte de 75-jarige trainer halverwege het seizoen bij een club in om de boel te redden. Dat ging wel eens mis, zoals bij Borussia Mönchengladbach en Sparta, waarmee hij in het seizoen 2017-2018 uit de eredivisie degradeerde.

 

Maar bij onder andere AZ (twee keer), Sunderland en Feyenoord slaagde Advocaat er wél in de club er bovenop te helpen. Waarom de Haagse oefenmeester zo geschikt is voor dit soort korte klussen? Mounir El Hamdaoui, die onder de Hagenaar bij AZ in het seizoen 2009-2010 speelde, weet het wel. ,,Hij zorgt voor duidelijkheid, wat voor succes op de korte termijn zorgt”, zegt El Hamdaoui.

 

,,En hij is heel fanatiek. Als er iets verkeerd gaat of je iets niet goed doet, kan hij echt gaan schreeuwen. Maar tegelijkertijd heeft hij humor, waardoor hij de gunfactor heeft. Die combinatie maakt het fijn om onder hem te spelen en werkt goed. Onder hem stegen we vanuit de middenmoot naar de plekken die recht geven op Europees voetbal.”

 

Ook Fischer kreeg, bij Sparta, midden in een seizoen met de komst van Advocaat te maken. Dat leidde tot degradatie. Toch is Fischer lovend over de Haagse trainer. ,,Ik had met Advocaat telkens het gevoel dat we het zouden redden. Hij was altijd recht voor zijn raap en kon soms briesen. Zo erg dat je denkt: trainer, je bent al op leeftijd, let op jezelf. Maar hij zette ons wel altijd op scherp, zelfs iedere training”, aldus Fischer.


De spelers van ADO hebben het in hun eerste twee dagen onder de Hagenaar vermoedelijk al aan den lijve ondervonden. Beerens, die met Advocaat in het seizoen 2013-2014 de kwartfinale van de Europa League haalde, kan zich wel een inschatting maken van wat er op die trainingen van de Haagse spelers zal zijn verlangd. ,,Dat ze hun mouwen opstropen”, aldus Beerens.

 

,,Het is bij Advocaat tactisch niet eens altijd ‘wauw’, maar je moet bij hem wél elke meter maken die je kunt maken. Geloof me: dat heb je als speler bij Advocaat snel genoeg door, want anders is het gauw klaar. Verslappen kan niet. Soms doet hij bijvoorbeeld op de training, ondanks zijn leeftijd, net alsof hij achter je aan komt rennen. Gewoon, om je scherp te houden.”

 

Belangrijk voor de ADO Den Haag-spelers is om Advocaat snel te overtuigen, omdat de ervaring leert dat de Hagenaar bij zijn korte klussen vaak teruggrijpt naar een vaste kern spelers. Beerens: ,,Ikzelf zat er bij Advocaat altijd bij, maar hij wisselt in zijn opstellingen vaak maar tussen dertien of veertien spelers. De ADO-spelers zullen hun plaats moeten verdienen, anders wordt het een lastig seizoen. De komende weken zijn daarin cruciaal.”

 

Beerens, El Hamdaoui en Fischer hebben in ieder geval vertrouwen in Advocaat, die volgens El Hamdaoui ‘resultaatvoetbal’ gaat spelen. ,,Maar denk dan niet aan saai voetbal. Hij gaf in mijn tijd bij AZ de creatieve spelers, met name voorin, een vrije rol. Dus het spel kan ook zomaar leuker om naar te kijken worden. Ik denk dat hij is wie ADO nodig heeft.”

 

Bron: AD/Stan Wagtman

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo SC Telstar Logo ADO Den Haag
3-1
15 maart 2024

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Groningen
Vandaag om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 31 - 66
2 Roda JC + 31 - 61
3 FC Groningen 30 - 57
4 ADO Den Haag 31 - 55
5 FC Dordrecht 31 - 54
6 Graafschap 31 - 52
7 NAC Breda 31 - 49
8 Jong AZ 31 - 46
9 FC Emmen 30 - 42
10 SC Cambuur 31 - 42
11 VVV-Venlo 31 - 42
12 Helmond Sp. 31 - 41
13 MVV Maastr. 31 - 40
14 FC Eindhoven 31 - 38
15 Jong Ajax 31 - 36
16 TOP Oss 31 - 29
17 Jong PSV 31 - 28
18 Telstar 31 - 27
19 FC Den Bosch 31 - 23
20 Jong Utrecht 31 - 23