Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Nieuwsbericht

Hoe een onzintweet leidt tot imagoschade ADO


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

16 februari 2020 6 reacties

Veel is er niet bekend over Robbie. Anders dan dat hij nauwelijks volgers heeft en een plaatje van een man die zijn schouders ophaalt als profielfoto. Wel kijkt hij zaterdagavond (vermoedelijk) naar ADO - PSV. 

 

Tijdens dat duel denkt hij ‘Mo waar is je vader nou’ te horen vanaf de tribunes in het ADO-stadion. Dat zou een vreselijke verwensing zijn richting PSV-speler Mohamed Ihattaren. Robbie plempt het daarom maar gelijk op Twitter. “Wat een hersenloze ook daar”, voegt hij er aan toe. 

 

Dat het niet klopt en een eigen gedachtespinsel is, weerhoudt hem niet van een druk op de verzendknop die grote gevolgen heeft.

 

Robbie gebruikt namelijk de hashtag #ADOPSV bij zijn bericht. Voetbal-twitteraars kunnen via die hashtag al het commentaar over de wedstrijd ADO - PSV op Twitter volgen. Het twitter-account Voetbalflitsen is er een van. Accounts als voetbalflitsen maken graag gebruik van dit soort hashtags om zo hun volgers van korte nieuwsberichtjes te voorzien tijdens het speelweekend.

 

Voetbalflitsen merkt het berichtje van Robbie op en maakt er een eigen post van. “Walgelijke spreekkoren ADO-fans tijdens #ADOPSV”.

 

Voetbalflitsen is van het snelle nieuws, memes en clickbait-artikelen. Feitenchecks vinden niet plaats. Views en clicks zijn veel belangrijker. Voetbalflitsen heeft door die werkwijze ruim 100.000 volgers verzameld!

 

Dan gaat het balletje echt rollen. Meerdere van de 100.000 volgers van Voetbalflitsen zien het bericht en spreken er schande van. Uiteraard hebben ook zij weer volgers die de berichten lezen en de spreekkoren veroordelen. Een twitterrel is geboren.

 

Ook de redacteuren van Fox Sports volgen Twitter. Waarschijnlijk ook Voetbalflitsen. Dat voetbalflitsen de TV-zender als bron voor hun content gebruikt, maakt daarbij niet uit. Nieuws is nieuws. 

 

De redactie van Fox ziet het bericht van voetbalflitsen en de ophef van Twitteraars. Wie wat met eigen oren heeft gehoord en wat er precies is gezongen in het Cars Jeans Stadion is minder relevant. Er is ophef, daar wil de redactie iets mee.

 

Daarom vraagt Fox Sports hun analisten na afloop van het duel om een reactie. Een van de Fox-analisten is Hugo Borst. Borst heeft zich de afgelopen jaren het imago aangemeten van eigenzinnige criticus en moraalridder.

Fox heeft een videofragment gevonden waarbij de bewuste teksten mogelijk te horen zijn. Het fragment wordt afgespeeld en Borst gaat direct vol op het orgel. Hij wil dit wedstrijdje ‘wie veroordeelt dit het hardste’, absoluut winnen. En dat rolt zo bij honderduizenden huishoudens de woonkamer in.

 

Dat de goede verstaander ‘homo’s vieren carnaval’ hoort, deert Borst niet. Dat geldt evenmin voor het feit dat de luisteraar die niet bekend is met het Haags dialect, er van alles uit kan halen, maar niks over de vader van Ihattaren. Mede-anlist Marco van Basten probeert nog te zeggen dat hij het niet hoort, maar dat weerhoudt Borst niet van zijn tirade.

 

Inmiddels zijn we bij de interviews beland. Spelers en trainers geven na afloop hun commentaar op het duel. Fox vraagt daarbij aan PSV-trainer Ernest Faber wat hij van de vermeende spreekkoren vindt. 

 

Dat zijn dus nog steeds de spreekkoren die niemand in het stadion heeft gehoord en alleen via een Twitter-hoax bij de redactie van Fox zijn beland.

 

Faber heeft de spreekkoren niet meegekregen, geeft hij toe. Ook heeft hij Ihattaren niet gesproken. Maar Faber heeft er wel een mening over: schandalig. 

 

Overigens slaat PSV-verdediger Dumfries in een ander interview onbedoeld de spijker op de kop: “ik kan niet geloven dat dit is geroepen”. “Maar”, voegt hij toe, “ik wordt hier verdrietig van.” Dumfries geeft aan de bewuste teksten evenmin te hebben gehoord.

 

Dat de PSV-trainer reageert op vermeende spreekkoren is inmiddels weer nieuws op zich. Ook voor de grotere kanalen. ADO wordt daarom om een reactie gevraag. “We gaan het onderzoeken”, is het logische antwoord vanuit de ADO-burelen.

 

Genoeg voer voor nieuwe artikelen. ‘ADO stelt onderzoek in naar vermeende spreekkoren’, aldus Nu Sport. Andere media volgen. 

 

Inmiddels wordt het zaterdag rond middernacht steeds meer duidelijk dat de kwetsende teksten over Ihattaren er niet waren. Op Twitter roeren twitteraars zich die het  fragment op Fox Sports goed hebben beluisterd. Ook is er veel commentaar van Haagse fans die zelf bij de wedstrijd aanwezig waren.

 

Dit soort berichten verspreiden zich echter niet zo snel als het nepnieuws van eerder op de avond. Voetbalflitsen doet er in elk geval niks mee en dat geldt ook voor Fox Sports.

 

Wel doet RTL Nieuws de volgende ochtend een nieuwe duit in het zakje. Het medium gebruikt het interview met PSV-trainer Faber en opent de zondagmorgen groots: ‘Faber: spreekkoren schandalig’. Pats. Wie in Nederland het nepnieuws nog niet had bereikt, krijgt het alsnog op zijn ontbijtbordje.

 

Rectificaties zijn er tot nu toe niet gekomen. Wel krijgt de fanclub van ADO bij een paar media de kans om het echte verhaal te vertellen. Mogelijk komt ADO op korte termijn zelf nog met een statement.

 

Maar wat er verder ook gebeurt, het kwaad is al geschied. De ADO-supporters zijn door het slijk gehaald en Ihattaren is met veel narigheid geconfronteerd. Dat wordt niet meer hersteld.

 

Robbie heeft zijn Twitter-account overigens verwijderd.

Lees meer over

Reacties

Haagsicoon

@Haagse Kelt Het is niet stil de club heeft vandaag gereageerd men heeft eerst onderzoek gedaan.
Maandag 17 februari 2020 om 16:43 uur

Lex5

Geweldig stuk. Vileine toonzetting met een prachtige schrijfstijl. De aanleiding is daarentegen minder fraai en misselijkmakend bovendien. Ben benieuwd hoelang dit nog staaltje smaad nog doorettert.
Maandag 17 februari 2020 om 01:15 uur

Bert

Verval van Sparta is ingezet onder Hugo Borst. En nou weer terug de eerste divisie in klojo.
Zondag 16 februari 2020 om 21:46 uur

Haagse Kelt

Nees helemaal mee eens, waarom is het zo oorverdovend stil bij de club? Ongelooflijke blunder weer, de zoveelste....
Zondag 16 februari 2020 om 20:37 uur

Nees

Ik mis ook totaal een statement vanuit de club. Er is was en is niets aan de hand. Vind het jammer dat de club zich zolang laat wachten met een bericht om ons als supporters van deze ellende te doen zuiveren.
Zondag 16 februari 2020 om 19:35 uur

ENW02

Grote schande dat het zo makkelijk overgenomen wordt.
Die borst helemaal, mooie griezel !!
Zondag 16 februari 2020 om 19:00 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Eindhoven
1-1
20 april 2024

Volgende wedstrijd

Logo Jong FC Utrecht Logo ADO Den Haag
29 april 2024 om 20:00 uur
Stadion Galgenwaard, Utrecht

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 36 - 75
2 Roda JC + 36 - 72
3 Groningen + 36 - 71
4 FC Dordrecht 36 - 67
5 Graafschap 36 - 62
6 ADO Den Haag 35 - 59
7 Jong AZ 36 - 53
8 NAC Breda 35 - 51
9 MVV Maastr. 36 - 50
10 FC Emmen 35 - 48
11 Helmond Sp. 35 - 47
12 SC Cambuur 36 - 46
13 VVV-Venlo 36 - 45
14 Jong Ajax 36 - 40
15 FC Eindhoven 35 - 39
16 Jong PSV 35 - 34
17 Telstar 35 - 33
18 FC Den Bosch 36 - 33
19 TOP Oss 36 - 33
20 Jong Utrecht 35 - 24