Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Nieuwsbericht

Toen bij ADO alles nog top was


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

27 mei 2021 1 reactie

Bij het ADO van John van den Brom gebeurden ontelbare dingen die nu onvoorstelbaar zijn.

 

Het AD heeft de tien meest wonderlijke op een rijtje gezet. Waarschuwing: het contrast met vandaag is zo sterk dat je beter eerst je zonnebril op zet.

 

1. De valse start

Het seizoen ervoor eindigde ADO als vijftiende. Het seizoen erop ook. Maar tussendoor, in 2010/2011, bereikte de ploeg plots via de play-offs Europees voetbal. Dit na de eerste twee competitiewedstrijden (Vitesse uit en Roda JC thuis) verloren te hebben. Achteraf was de verklaring eenvoudig: superspits Dmitry Bulykin deed pas het derde duel mee. Uit tegen VVV werd het 2-3. Hij scoorde tweemaal. Nog meer bijzonder dan de valse start was het dito slotakkoord: ADO verloor de laatste vier competitieduels.

 

2. De valse traagheid

Onvoorstelbaar, hoe iemand die zo zwaar leek (en alweer 31 jaar was), eenmaal op gang door geen verdediger was bij te houden. Met zijn universitaire graad pedagogiek/beweegkunde wist de 15-voudige Russische international zich effectief voort te bewegen. Bovendien ging hij altijd éérst lopen en kwam dán pas die pass; niet andersom. Met 21 doelpunten was Bulykin ‘The King’.

 

3. Rijen voor de kassa’s

Scherpe aanwijzing dat de club aan een bijzondere exercitie bezig was, was op 5 maart 2011. Toen ging thuis tegen N.E.C. voor het eerst de wave door het stadion. En tien dagen voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente op vrijdag 22 april stonden er bij het stadion al mensen voor kaarten in de rij.

 

4. Top tegen de top

Uit winnen van Ajax, voor het eerst in 24 jaar. Uit winnen van PSV, voor het eerst in 40 jaar. De spelers zaten in zo’n flow dat ze in Eindhoven op de tonen van ‘Groen geel hart’ van John Medley in polonaise uit de spelersbus waren gekomen. Thuis hadden de groen-gelen al gelijkgespeeld tegen PSV. Thuis tegen Feyenoord werd het 2-2. En dan thuis nóg een keer van Ajax winnen. Tweemaal in een seizoen, een primeur.

 

5. Gangsta style

In februari beeldde voorafgaand aan Feyenoord thuis een bijna vierhonderd vierkante meter groot spandoek de selectie uit als de gangsters van de film Goodfellas. Wingman Wes, Timmy the Tongue, Killer Kum, Tornado Toornstra, Buly the Butcher en trainer ‘Don’ van den Brom. Briljante uitvoering, maar vooral ‘spot-on’ qua onderwerpkeuze, want de selectie van 2010-2011 nam geen gevangenen.

 

6. Middenveld in handen

De grote Ernst Happel zei nooit veel, maar als-ie wat zei, ging het vaak over het middenveld. Had je die linie niet in handen, bleef je net zo goed thuis. Dat seizoen heerste ADO op het middenveld. Wat wil je ook met knokker Danny Buijs en de tactisch prima onderlegde maar vooral met een strijdershart gezegende Aleksandar Radosavljevic. Plus Lex Immers, Ramon Leeuwin en Jens Toornstra, die bléven gaan.

 

7. Opkomend getij

Bij opkomend getij stijgen alle schepen mee en opvallend was hoe de invallers steeds de ploeg er niet slechter op maakten. Pascal Bosschaart startte als captain, verloor zijn basisplaats, maar knokte zich terug in de basis. Doelman Gino Coutinho begon niet in de basis, maar werd een steunpilaar. Hij deed waar je bij een keeper op hoopt: punten pakken.

 

8. Volop verrassingen

Wisten rechtsback Ahmed Ammi en linksbuiten Frantisek Kubik zelf altijd wat ze deden? Maakte het uit, hun tegenstanders wisten het ieder geval ook niet en werden volkomen verrast. Sowieso veelvuldig virtuoos vleugelspel. Ook Charlton Vicento liet tegenstanders regelmatig zijn hielen zien.

 

9. Tien goals in één tweeluik

Na de zevende eindklassering wachtten de play-offs voor de Europa League. De laatste twee duels (finale) waren tegen het FC Groningen van Virgil van Dijk en Dusan Tadic. Thuis 5-1 winnen. Op 29 mei uit 5-1 verliezen. Verlengen, toen na de bal op de lat van Tim Matavz de penaltyreeks winnen en hoppakee: na ‘het wonder van de Euroborg’ voor het eerst in 24 jaar weer in Europa in! 12.000 mensen die de wedstrijd op een groot scherm op het Haagse Heldenplein hadden bekeken, verwelkomden hun helden. Volwassen mannen huilden. Eerder stond al op een spandoek: ‘Bedank voâh ’n supâh seizoen’. En zo was het.

 

10. iPads voor iedereen!

In 2010 was de introductie van de iPad. Mark van der Kallen beloofde zijn spelers er allemaal één als ze Europees voetbal zouden halen. Ze kregen die iPad ook. Maar niet nadat rechtsbuiten en assist-koning Wesley Verhoek de clubeigenaar daar eerst nog even aan had herinnerd. Verhoek was dat seizoen zo scherp als een mes. Maar goed, voor wie uit de topploeg van het onvergetelijke seizoen 2010/2011 gold dat eigenlijk niet?

 

Bron: AD/Martin van Zaanen

Lees meer over

Reacties

radar

eens gaat zo iets weer gebeuren ...
Donderdag 27 mei 2021 om 10:15 uur

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo Excelsior Logo ADO Den Haag
7-1
25 mei 2024

Advertentie