Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Van wieg tot graf: in Zuiderpark ontstond liefde voor het leven


Bron: Club Achter de Duinen (http://www.clubachterdeduinen.nl)

23 januari 2023

Met vrienden en een aardrijkskunde-docent van het Dalton leerde Marco van Dalen FC Den Haag kennen.

 

De club werd zijn tweede familie die hij steunde door dik en dun.
 

Marco (16 december 1966 - 11 januari 2023) was auteur en administrateur van het Haags voetbalerfgoed. Voor de verhalen op zijn drukbezochte online platform 'Haagse Aanhang' kon hij putten uit zijn archief met krantenartikelen, radio-opnames en zijn eigen geheugen. Alsof het gisteren was deed hij verslag van de roemruchte, en geweldige, voetbaljaren van FC Den Haag.

Z'n vader had een administratiekantoor, z'n moeder werkte bij de Bijenkorf. Oudste zoon Marco was een slim en verantwoordelijk mannetje. Omdat hij nogal serieus van aard was duurde het even voordat hij de geneugten van de Westwood en de Marathon leerde kennen. Z'n jongere broer dreigde hem daarin voorbij te streven maar Marco werd op sleeptouw genomen door vrienden uit de Vruchtenbuurt, waar hij met z'n ouders, z'n broer en z'n zus op de Laan van Meerdervoort woonde.

De liefde voor FC Den Haag lag, gezien de buurt, niet direct voor de hand. Zelf voetbalde Marco bij Westerkwartier, maar toen hij met vrienden op de houten tribune in het Zuiderpark kwam te staan, ontstond er een liefde voor het leven. Hij had al snel een seizoenkaart en wist een aardrijkskundedocent van het Dalton aan de Aronskelkweg zo gek te krijgen om met een groep leerlingen ook de uitwedstrijden van de Haagse club te bezoeken. Een voorwaarde van de docent was dat er niet gescholden werd. Het is onbekend of de havisten zich daaraan hielden.

 

Rellen

 

De jongens hadden een geweldige tijd. Ze zagen hun club knokken en het spel was spectaculair. De leraar moet echter ook met samengeknepen billen hebben gezeten, want het was op de tribunes niet altijd rozengeur en maneschijn. Meer dan eens stonden de leerlingen te midden van rellen. Ook in 1983 toen er in het stadion in Amsterdam een bom ontplofte. Hoewel het er af en toe heftig aan toeging kwam Marco altijd veilig, en razend enthousiast, weer thuis.

Na het vervullen van zijn dienstplicht ging Marco werken voor z'n vader. Eerst aan huis, later in een statig pand in de Vogelwijk. Er kwam salaris, dat niet volledig besteed werd aan geelgroen materiaal. Ook aan muziek en kaartjes voor 'Rave the city'. Dat waren dansfeesten in de Houtrusthallen en de Statenhal. Marco hield van acid house en Italo. Toen hij een meisje, Cornella, ontmoette die deze passie deelde ontstond er prille liefde en een vriendschap, die echter verwaterde.

 

Adoratie

 

Marco trouwde en werd in Rijswijk vader van een dochter en een zoon die regelmatig met hem meeging naar het stadion. Hij werd actief voor de jeugdafdeling van de supportersvereniging en begon zijn online platform met voetbalverhalen. Z'n teksten werden per week beter. Hij leverde steeds vaker stukken voor Adoratie, het supportersblad, waar hij ook in de redactie zitting nam.

Van iedere editie werd een stapel op kantoor bezorgd die hij persoonlijk bij de abonnees langs bracht. 'Dat is een contactmoment, dat is belangrijk', zei Marco, die ook in tijden dat het slecht ging, pal voor de belangen van ADO Den Haag stond.

Er volgde een echtscheiding en wat later een online speurtocht naar Cornella, die inmiddels ook een dochter had. Ze troffen elkaar op een terrasje aan de boulevard van Kijkduin en lieten elkaar niet meer los. Cornella vergezelde hem op z'n speurtochten naar langspeelplaten. Het internet, en platenwinkels door heel Europa, werden afgezocht naar acid house en Italo disco op vinyl. Omdat ze het voor hun kinderen beter vonden om te latten, woonden ze nog niet samen. Maar sinds de kinderen volwassen waren, begon Marco toch wat aan te dringen en werden er plannen voor de nabije toekomst gemaakt. Hij was 's avonds bezig met het boeken van een gezamenlijke trip naar de lokale platenzaken van Malmö en Kopenhagen. Marco verheugde zich.

Die nacht echter stopte z'n hart plotseling met kloppen en belden in de ochtend twee agenten bij Cornella aan. 'Gaat u zitten, we hebben slecht nieuws', kreeg ze te horen.

De familie en ADO Den Haag waren in shock want Marco was sterk en had geen klachten. Er werden spandoeken en vlaggen gemaakt in z'n lievelingskleuren en in de 66ste minuut, Marco's geboortejaar, klonk in de thuiswedstrijd tegen MVV een oorverdovend applaus ter ere van Marco van Dalen (56) die er wellicht als twaalfde man in de hemel voor zorgde dat z'n club sinds lange tijd weer ouderwets drie punten scoorde.

 

Marco van Dalen (1966-2023)

 

Bron: AD/Nicolette van der Werff

Reacties

Anne van Schuurman

Mooi stuk dit. RIP
Maandag 23 januari 2023 om 11:50 uur

Vane 01

Rust zacht Marco, heb genoten van je verhalen en deze brachten mij dikwijls terug naar de roemruchte jaren van FC. Den-Haag
Sterkte voor iedereen YNWA
Maandag 23 januari 2023 om 11:35 uur

Spelersklassement

De top3:
Tyrese Asante Gregor Breinburg Thomas Verheydt

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo NAC Breda
2-1
3 februari 2023

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Go Ahead Eagles
9 februari 2023 om 21:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Stand Eerste divisie

1 PEC Zwolle + 22 - 53
2 Heracles + 22 - 47
3 FC Eindhoven 22 - 39
4 Almere City 23 - 39
5 VVV-Venlo 23 - 36
6 MVV Maastr. 21 - 35
7 Jong AZ 23 - 35
8 Willem II 22 - 33
9 Telstar 23 - 32
10 Roda JC 22 - 31
11 NAC Breda 23 - 31
12 Jong PSV 23 - 30
13 ADO Den Haag 23 - 28
14 Graafschap 23 - 27
15 FC Dordrecht 23 - 26
16 Jong Ajax 22 - 24
17 FC Den Bosch 23 - 23
18 Helmond Sp. 23 - 22
19 TOP Oss 23 - 21
20 Jong Utrecht 23 - 17