Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Dorus de Vries

Dorus de Vries
Foto: Adodenhaag.nl

Geboren:

29/12/1980 in Beverwijk

Nationaliteit:

Nederlandse

Rugnummer:

1

Linie:

Doel

Positie:

Keeper

Advertentie

Loopbaan

Seizoen

Club

W

D

1999/2000 Telstar 1 0
2000/2001 Telstar 27 0
2001/2002 Stormvogels Telstar 27 0
2002/2003 Stormvogels Telstar 26 0
2003/2004 ADO Den Haag 18 0
2004/2005 ADO Den Haag 32 0
2005/2006 ADO Den Haag 20 0
Na 2005/2006 vertrokken bij ADO Den Haag

Totaal151

0

Biografie

22 jaar was hij toen hij zijn transfer maakte naar ADO Den Haag. Dorus de Vries, geboren in Beverwijk, keepte al vier seizoenen voor Telstar en verdiende daar een selectie voor jong Oranje mee. ADO Den Haag viel de ontwikkeling van de jeugdige keeper op en besloot om de Beverwijker te contracteren.

ADO Den Haag was net gepromoveerd naar de eredivisie toen De Vries zich aansloot bij de groep in de zomerstop van het seizoen 2003/2004. Op het hoogste niveau heb je vaak grote behoefte aan ervaring, zeker achterin het team en daarom nam de Haagse club ook Roland Jansen mee naar de eredivisie. De Vries moest het dan ook doen met een plek op de bank, achter deze ervaren doelman. Iedereen kon dit besluit begrijpen, want zo kon Dorus zich in de luwte ontwikkelen achter de ervaren Jansen en onder keeperstrainer Rene Stam.

Dit ging een tijdje zo door tot het moment dat ADO Den Haag thuis tegen RBC Roosendaal speelde en Jansen in de laatste minuten van de wedstrijd, bij een 1-1 stand, in de fout ging en zo zijn ploeg een nederlaag bezorgde. Bij deze blunder bleef het niet, want ook in de wedstrijden tegen NAC, Roda en Heerenveen deed Jansen gekke dingen. De roep om de entree van Dorus de Vries werd groter en uitgerekend toen de uitwedstrijd in de Kuip tegen Feyenoord zich aandiende vond Lex Schoenmaker, die toen net het roer van Rinus Israel had overgenomen, het genoeg en gooide De Vries voor de Leeuwen. Zoiets is natuurlijk een droomdebuut voor zo`n jonge keeper. De Vries startte goed aan de wedstrijd en hield zijn ploeg een tijd lang in de wedstrijden na een aantal goede reddingen. Toch kon hij niet voorkomen dat ADO Den Haag met 5-1 in de Kuip onderuit ging.

Tot de winterstop bleef hij alles keepen en tijdens het trainingskamp in Turkije hakte Schoenmaker de knoop door, wie de rest van het seizoen in het doel mocht staan. ADO Den Haag was nog niet helemaal zeker van De Vries en probeerde tevergeefs Harald Wapenaar los te weken bij Portsmouth, toen dit niet lukte koos Schoenmaker alsnog voor De Vries. De Beverwijker betaalde dat vertrouwen direct uit tijdens de eerste wedstrijd na de winterstop, uit tegen AZ. ADO Den Haag won met 0-1 en De Vries haalde de ene na de andere bal uit het doel.

De Vries bleef dus eerste keeper en de Haagse trots wist zich zonder nacompetitie te handhaven op het hoogste niveau. Ook het seizoen daarop, met de nieuwe trainer Frans Adelaar. bleef De Vries eerste keus onder de lat. Hij wist eerst de concurrentiestrijd met Jim van Fessem te winnen en ook Cees Paauwe kon hem vanaf de winterstop niet onder de lat weg krijgen. Op de thuiswedstrijd tegen Roda JC na, blunderde hij niet opzichtig en keepte een redelijk seizoen. Wel kwam zijn zwakke punt, corners en andere hoge ballen in het strafschopgebied, steeds meer aan het licht. Maar de meeste mensen waren tevreden over zijn prestaties en naar verwachting was de Vries, die een contract tot 2006 getekend had bij zijn overgang naar Den Haag, ook volgend seizoen gewoon weer eerste doelman.

En zo begon het nieuwe seizoen ook. In de voorbereiding wist hij Cees Paauwe voor de tweede keer te kloppen in de concurrentiestrijd en De Vries was gewoon weer nummer één. Toch keepte hij niet helemaal geweldig. Tegen PSV, Sparta en Ajax maakte hij opzichtige foutjes. In de wedstrijd tegen de Amsterdammers wist hij dat wel goed te maken na vele goede reddingen in het verloop van die wedstrijd en de wedstrijd tegen Sparta werd alsnog gewonnen. De schreeuw om een andere doelman was er nog niet, tot het moment dat Cees Paauwe ernstig geblesseerd raakte. Naar verwachting was de tweede doelman voor de rest van het seizoen uitgeschakeld en omdat Zwinkels en Van Der Kaaij nog te onervaren bevonden werden om als reservekeepers te dienen, zocht ADO Den Haag naar een nieuwe keeper. In de winterstop werd Jaroslav Drobný uit de hoge hoed getoverd. De Tsjech kwam over van Fullham en werd als vervanger van Paauwe gehaald. Doordat De Vries ook nog eens geblesseerd raakte mocht diezelfde Drobný ook snel na zijn aankomst in Den Haag zijn debuut maken in de wedstrijd tegen NAC.

Maar ook nadat de Vries weer fit was, bleef Drobný in het doel staan. Dit tot groot ongenoegen van De Vries, die meende dat Frans Adelaar iets anders beloofd had. Wie nou gelijk had is natuurlijk nooit bekend geworden, maar Dorus de Vries belandde op de reservebank en twijfelde openlijk aan zijn toekomst bij ADO Den Haag. Doordat Drobný uitstekend keepte keerde De Vries zelfs helemaal niet meer terug onder de Haagse lat en zo kwam het dat hij 29 januari, thuis tegen PSV, zijn laatste wedstrijd voor zijn club speelde. ADO Den Haag en de keeper zijn ook niet meer rond de tafel gaan zitten voor een contractverlenging en dit betekende het einde voor De Vries bij ADO Den Haag.

Maar Dorus is zeker niet de eerste de beste die de club verlaat. Zoals hierboven geschreven staat, had hij een groot aandeel in de handhaving in het eerste seizoen sinds de Haagse terugkeer in de eredivisie. Ook het seizoen er op en begin dit seizoen stond hij altijd trouw onder de lat en trainde altijd voor 100%. Dorus de Vries heeft drie seizoenen bij Den Haag gespeeld, waarin hij precies 170 wedstrijden onder de lat stond.

Spelersklassement

De top3:
Luuk Koopmans Crysencio Summerville Shaquille Pinas

Laatste wedstrijd

Logo AZ Logo ADO Den Haag
4-0
7 maart 2020

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Vitesse
22 augustus 2020 om 20:00 uur

Advertentie

Stand Eredivisie

1 Ajax vCL 25 - 56
2 AZ vCL 25 - 56
3 Feyenoord EL 25 - 50
4 PSV vEL 26 - 49
5 Will.II vEL 26 - 44
6 FC Utrecht 25 - 41
7 Vitesse 26 - 41
8 Heracles 26 - 36
9 FC Groningen 26 - 35
10 Heerenveen 26 - 33
11 Sparta R'dam 26 - 33
12 FC Emmen 26 - 32
13 VVV-Venlo 26 - 28
14 FC Twente 26 - 27
15 PEC Zwolle 26 - 26
16 Fortuna Sit. 26 - 26
17 ADO Den Haag 26 - 19
18 RKC Waalwijk 26 - 15