Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Spira Grujic

Spira Grujic
Foto: Adodenhaag.nl

Geboren:

07/12/1971 in Pristina, Servië-Montenegro

Nationaliteit:

Servische

Rugnummer:

15

Linie:

Verdediging

Positie:

Centrale verdediger

Advertentie

Loopbaan

Seizoen

Club

W

D

1992/1993 Radnicki Nis 12 0
1993/1994 Radnicki Nis 35 0
1994/1995 Radnicki Nis 10 0
1995/1996 RWD Molenbeek 31 0
1996/1997 RWD Molenbeek 33 1
1997/1998 Anderlecht 15 1
1998/1999 Anderlecht 0 0
1998/1999 FC Twente 14 0
1999/2000 FC Twente 34 1
2000/2001 FC Twente 16 1
2001/2002 FC Twente 32 0
2002/2003 FC Twente 32 0
2003/2004 FC Twente 18 0
2004/2005 ADO Den Haag 23 0
2005/2006 ADO Den Haag 16 0
Na 2005/2006 vertrokken bij ADO Den Haag

Totaal321

4

Biografie

Na het eerste seizoen sinds de terugkeer in de eredivisie, we hebben het over de jaargang 2003/2004, nam ADO Den Haag afscheid van een aantal spelers. De club had zich gehandhaaft op het hoogste niveau en wilde eigenlijk alleen met de basisspelers verder om zo ook het jaar erop een eredivisiewaardig elftal te hebben staan. Een van de spelers die geen nieuw contract kreeg was Jeffrey van As. De speler die twee seizoenen daarvoor vanaf NAC was overgekomen was in zijn eerste seizoen een belangrijke schakel in het kampioenschap van de eerste divisie en was in zijn tweede seizoen, het eerste half jaar zelfs aanvoerder.

Trainer Frans Adelaar wilde voor Van As een jongere verdediger, maar toen deze niet van het gewenste niveau gevonden werd, kaapte hij Spira Grujic voor de neus van de de Graafschap weg, nadat zijn contract bij FC Twente niet verlengd werd. Grujic was zelfs nog ouder dan Van As en stond net als de Leidenaar niet bekend om zijn snelheid. Was dit een verstandige aankoop? Grujic kwam bij ADO Den Haag binnen toen de competitie net begonnen was. Hij had al een tijdje niet gespeeld en was niet wedstrijdfit, daardoor moest het Haagse publiek even geduld hebben voordat ze hem in actie konden zien.

Nadat Grujic zijn wedstrijdritme weer gevonden had veroverde hij snel een basisplaats ten koste van Alberto Saavedra. De Serviër kwam naast Saeijs te spelen in het hart van de verdediging. Grujic kon niet alleen verdedigen, maar ook voetballen. Dit was iets waar veel Haagse supporters even aan moesten wennen, want hij jaagde de toeschouwers vaak de stuipen op het lijf door een tegen een de spits van de tegenstander uit te kappen om daarna een goede pass naar het middenveld te versturen. De bal wegrossen was er niet bij, steeds zocht hij de voetballende oplossing en hoe gevaarlijk het ook leek, hij kwam er altijd uit.

Verdedigend vormde hij ook een goed duo met Saeijs. Beide spelers zijn kopsterk en vullen elkaar goed aan. Waar Saeijs het van zijn snelheid moet hebben, is Grujic meer de speler die direct op zijn man speelt om hem zo het voetballen onmogelijk te maken. De meest perfecte uitvoering werd vertoond tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord in het Zuiderpark. Saeijs kreeg de opdracht om Kuijt bij te houden, en Grujic moest ervoor zorgen dat Kalou niet kon voetballen. Kalou was op dat moment de schrik van elke verdediger en een revelatie in de eredivisie. Maar de Servische killer zat 90 minuten aan Kalou vastgeplakt met als resultaat dat Feyenoord niet gevaarlijk kon worden en ADO Den Haag de wedstrijd met 2-0 won.

Grujic was een versterking, dat werd al snel duidelijk. Naast zijn voetballende en verdedigende vermogen zorgde hij ook voor de nodige routine achterin tussen de minder ervaren Swerts, Saeijs en El Akchaoui. Wel bleef zijn snelheid een minpunt. Wanneer een aanvaller van de tegenstander ruimte kreeg, liep Grujic als snel achter de feiten aan. Maar hij maakte in zijn eerste seizoen gelijk een einde aan de (weinige) twijfels en werd hij verkozen als speler van het seizoen 2004/2005 door het officiële ADO Den Haag - Hommerson Casino spelersklassement en dat was zeker niet onterecht.

Zijn aflopende contract werd met een jaar verlengd en ook in het seizoen 2005/2006 speelde hij weer in het geel en groen. Na een goede voorbereiding en start van het seizoen, leip het eind september wat minder voortvarend met hem. In het begin van de herfst raakte hij geblesseerd aan zijn knie waardoor hij onder het mes moest. Nadat hij een maand later weer bijna de training kon hervatten, kwam daar een hernia bij, waardoor hij tot de winterstop niet meer in actie kon komen.

Na de winterstop was zijn maatje Saeijs naar Roda JC verhuisd en kreeg Alberto Saavedra een plek naast de routiner in het centrum. Omdat zowel Saavedra als Grujic niet de snelsten zijn, was hier de chemie een stuk minder. Ook zorgde dit ervoor dat de Haagse defensie veel meer op buitenspel ging spelen, iets wat dankzij de grensrechters vaak goed ging, maar doordat de backs niet op tijd stapten ook wel eens fout. Nee, ook al toonde Grujic nog wel eens zijn goede spel, het duo Saavedra -Grujic, was niet het duo wat hij met Saeijs vormde. Dit lag niet alleen aan Saavedra maar gewoon aan het feit dat beide spelers het niet van hun snelheid moesten hebben.

Ook de contractonderhandelingen met ADO Den Haag liepen niet echt soepel en tot slot moest Grujic weer onder het mes, al gaan de geruchten dat hij deze ingreep heeft laten ondergaan om in het volgende seizoen weer helemaal wedstrijdfit te zijn voor een eventuele nieuwe club. De Haagse club en de speler kwamen er niet uit voor een nieuw contract en na een invalbeurt van een half uur na (hij kwam na de rust het veld in en werd in de 75e minuut weer om tactische redenen gewisseld) kwam hij ook niet meer in actie. Maar natuurlijk kreeg hij van alle aanwezigen in het Zuiderpark na de wedstrijd tegen Sparta een staande ovatie en mocht hij op de schouders van zijn medespelers.

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Willem II
6-2
15 mei 2019

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo FC Utrecht
4 augustus 2019 om 14:30 uur
Cars Jeans Stadion

Advertentie

Stand Eredivisie

1 -