Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Welkom in de shoutbox, gast

Tag: december

Kies een pagina

Pagina 1
Volgende pagina

FC Den Haag!

De Curatele Kampioen Divisie: flinke geldproblemen op het tweede niveau

Door Tom Knipping Tom Knipping

De Keuken Kampioen Divisie heeft een nogal ongezond jaar achter de rug. Slechts enkele clubs schreven zwarte cijfers. Steeds meer ploegen liggen aan het infuus bij een internationale investeringsmaatschappij.

VVV-Venlo dat bekendmaakte technisch failliet te zijn, MVV dat uitstel van betaling aanvroeg bij de gemeente, FC Den Bosch dat spoedarbitrage aanspande tegen zijn eigen aandeelhouders; de afgelopen tijd kwamen er alarmerende berichten uit de Keuken Kampioen Divisie. Geldproblemen zijn daar bepaald geen incident, zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen over 2022/23, die inmiddels door vijftien van de zestien clubs zijn gepubliceerd.

De verslagen doornemende, ontstaat het beeld van een financieel slagveld. Tien clubs eindigden in de rode cijfers. Dat is best opmerkelijk, omdat een van de belangrijkste argumenten om geen degradatie naar de amateurs in te voeren juist is om gezond beleid te bevorderen. Als het valluik open zou gaan, dan zou dat leiden tot onverantwoorde financiële risico’s, zo redeneren clubdirecties vaak. Die risico’s nemen ze echter nu ook al, want de zekerheid van eeuwige deelname aan betaald voetbal leidt niet tot sluitende begrotingen. Acht clubs verloren minstens een miljoen. ADO Den Haag, de nummer twaalf van vorig seizoen, is de aanjager van de ratrace op het tweede niveau en verloor zelfs zeven miljoen euro (zie kader met uitslagen).

WINNAARS
Eerst maar even het goede nieuws belichten. Zo verraste Roda JC Kerkrade met een netto winst van 1,2 miljoen. Een uitslag die nogal detoneert met de andere Limburgse voetbalbolwerken. VVV-Venlo en MVV kwamen in de problemen, terwijl buurman Fortuna Sittard in de Eredivisie een peperdure rekening voor het beruchte Burak Yilmaz-seizoen kreeg gepresenteerd. Dat wil niet zeggen dat Roda JC nu meteen is gepromoveerd tot voorbeeldclub, want de winst was te danken aan de gemeente die een huurschuld van 2,6 miljoen kwijtschold. Had de gemeente dit niet gedaan, dan was Roda JC net zoals veel divisiegenoten diep in de min geëindigd. Aangezien de eenmalige meevaller dit seizoen weer is weggevallen, calculeren de Kerkradenaren in 2023/24 weer een verlies in.

Het zilver in het winst- en verliesklassement ging vorig seizoen naar Heracles Almelo, dat best wel een opmerkelijke prestatie neerzette. Niet alleen werd een jaar na de degradatie van 2022 direct het kampioenschap gegrepen, maar ook gebeurde dat met een keurig rendement van dik een miljoen. Dat is nogal ongebruikelijk, omdat clubs die terugvallen uit de Eredivisie altijd met een gapend gat worstelen. Vooral omdat de tv-inkomsten grotendeels verdwijnen. Vaak moet er dan ook personeel worden ontslagen. Bij Heracles gebeurde dat niet. Weliswaar was er een tekort van vier miljoen, maar dankzij de uitstekende transferzomer van 2022 wist Heracles al vrij snel dat dit helemaal goedgemaakt zou worden met verkooopwinsten op onder anderen Delano Burgzorg (FSV Mainz) en Giacomo Quagliata (Cremonese).

Verder voorkwamen ook Helmond Sport, FC Eindhoven en het gepromoveerde Almere City een strop, al is bij Almere niet te duiden in hoeverre de huishouding nou echt rendabel was. De Flevolanders spelen jaar in jaar uit quitte. Voor het zesde seizoen op rij werd een resultaat van precies nul euro gepresenteerd. In de loop der jaren ging er steeds meer geld uit om de ambities waar te kunnen maken, maar de omzet groeide steeds exact hard genoeg mee (van vier naar tien miljoen in zes jaar) om op break-even uit te komen. Dat is wel erg toevallig natuurlijk. Aangezien Almere City in tegenstelling tot andere clubs geen specifieke gegevens deelt over de herkomst van de inkomsten, valt niet te zeggen waar de voor Eerste Divisie-begrippen nogal spectaculaire omzetgroei vandaan is gekomen. Mogelijk voert eigenaar/sponsor Lesley Bamberger de inkomsten op.

VERLIEZERS
Dan door naar de rest. Wonderlijk is uiteraard de geldsmijterij bij ADO Den Haag. In 2022 werd via een speciale procedure bij de rechtbank nog afgedwongen dat schuldeisers afzagen van bijna al hun geld dat ze tegoed hadden. Alleen zo kon een faillissement worden voorkomen.

Toen de rekeningen eenmaal waren verscheurd, stond er een Amerikaanse miljardair klaar die doodleuk twintig miljoen in één seizoen uitgaf. Dat was meer dan Eredivisie-clubs zoals Sparta Rotterdam en NEC te besteden hadden. In de Eredivisie is twintig miljoen zonder Europees voetbal al niet terug te verdienen, laat staan in de Eerste Divisie. Eigenaar David Blitzer pompte in zijn debuutjaar de salarisrekening spectaculair op.

Slechts tien profclubs in Nederland hebben een duurdere loonlijst dan ADO, dat in januari Nick Marsman, Alex Schalk en Jari Vlak nog even aan de selectie toevoegde. Na de episode met de Chinezen die nooit wilden betalen, spuit het geld aan het Haags Kwartier nu opeens als fonteinen uit de grond, want ook dit seizoen dekt Blitzer weer een verwacht verlies van zes miljoen af.

Voor nogal scheve verhoudingen binnen de competitie zorgt het wel. De clubs jagen elkaar op en steeds grotere risico’s zijn nodig om op de spelersmarkt op te kunnen boksen tegen de met privaat geld opgevoerde ploegen. VVV-Venlo kon die race niet volhouden en bloedde leeg. De geldzorgen werden dermate groot dat de club op een faillissement afstevende. Halverwege 2023 was het eigen vermogen negatief en het banksaldo te laag om alle rekeningen te kunnen betalen. De Venlonaren startten daarom net als eerder ADO een procedure bij de rechtbank om een akkoord af te dwingen met de schuldeisers. Vorige week kwam de rechter met goed nieuws voor de club: een groot deel van de schuld wordt kwijtgescholden.

Zeven clubs kwamen uit op tekorten tussen één en twee miljoen euro. Dat lijkt wellicht niet zo schokkend, aangezien Paris Saint-Germain en FC Barcelona het nieuws haalden met verliezen van wel honderden miljoenen, maar dat moet uiteraard wel in het perspectief gezien worden van de economische omvang van de clubs. MVV, FC Den Bosch en FC Dordrecht verdienen maar tweeënhalf tot drieënhalf miljoen in een heel seizoen. Relatief gezien zijn hun tekorten extremer dan bij PSG en Barça.

De vraag is hoe dit royale leefpatroon de komende jaren gefinancierd gaat worden. Veel clubs hebben zich overgeleverd aan aandeelhouders en menigeen blijkt niet zo vrijgevig als Blitzer van ADO. FC Den Bosch heeft zelfs een acuut probleem omdat de Amerikaanse Pacific Media Group de betalingsafspraken niet nakomt. Van alle grote ambities – binnen een paar jaar AZ achterna – is niets terechtgekomen. In december spande FC Den Bosch spoedarbitrage aan tegen zijn eigenaar en won, maar onduidelijk is of FC Den Bosch het geld intussen ook heeft kunnen innen bij de Amerikanen.

MVV heeft tot nu toe 24 procent van de aandelen verkocht aan Dutch Soccer Holdings – ook alweer een Amerikaanse groep. Als investeerders minder dan 25 procent kopen, hoeven ze niet langs de controlecommissie in Zeist. In juli werd aangekondigd dat het fonds een meerderheidsbelang wilde nemen, maar er is nog altijd geen groen licht van de licentiecommissie, die net als bij Vitesse exact wil weten waar het geld vandaan komt en wie de uiteindelijke financier is. Dutch Soccer Holdings heeft tot nu toe ongeveer een miljoen in MVV gestoken en wil niet verder investeren zolang onzeker is of de Limburgse club kan worden overgenomen. Vandaar dat MVV vorige maand moest bedelen bij de gemeente, dat 425 duizend euro aan stadionhuur heeft uitgesteld.

FC Dordrecht heeft een Turkse investeringsgroep die eveneens is begonnen met een aandeel van minder dan 25 procent en al enige tijd probeert de volledige controle te bemachtigen. Gezien het verlies van 1,3 miljoen op een omzet van 2,5 miljoen zal het Turkse geld hard nodig zijn. De directies van MVV en FC Dordrecht leggen nu de druk neer bij de KNVB en onderstrepen het belang van snelle goedkeuring gezien hun penibele financiële situatie, maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Ze hebben zelf het uitgavenpatroon alvast enorm opgevoerd terwijl helemaal niet zeker is of de aandelenverkoop überhaupt wordt goedgekeurd. Gezien de eerdere blokkade van de komst van Kakhi Jordania bij FC Den Bosch en slepende procedures bij Vitesse (Common Group) en Fortuna Sittard (waar de beoogde eigenaar Principion zich uiteindelijk terugtrok) hadden ze kunnen voorzien dat de KNVB een uitverkoop van de clubaandelen niet ziet als formaliteit.

Tot slot valt op dat een handvol clubs nieuwe verliezen niet zelf kan opvangen, omdat ze een negatief eigen vermogen hebben. Halverwege 2023 hadden Roda JC, FC Den Bosch, FC Dordrecht, De Graafschap en VVV-Venlo geen buffer om op in te teren.

ROEKELOOS
De licentiecommissie heeft zijn handen vol aan de redelijk roekeloze financiële koers, want behalve alle aanvragen van investeringsfondsen die openstaan, neemt ook het aantal clubs onder KNVB-curatele toe. De bond heeft een beoordelingssysteem om casinobeleid te detecteren. Clubs kunnen maximaal veertig punten scoren en scoren ze er vijftien of minder, dan komen ze voor langere tijd onder toezicht. Momenteel geldt dat voor FC Dordrecht, FC Den Bosch, De Graafschap, MVV en VVV-Venlo. Vijf KKD-clubs scoren dus onder de norm. Vorig jaar waren dat er nog twee. Conclusie: er wordt behoorlijk gegokt in de Curatele Kampioen Divisie.
1
Donderdag 8 februari 2024 om 12:36 uur

FC Den Haag!

Fikse aderlating voor FC Emmen: aanvoerder Jari Vlak op weg naar concurrent ADO Den Haag

Jonathan Ploeg • Vandaag, 13:37 • Sport
Jari Vlak staat in de belangstelling van ADO Den Haag. Foto: Dijks Media

Wekenlange gesprekken lijken vlak voor het sluiten van de markt dan toch in een spraakmakende overgang te resulteren. Jari Vlak, aanvoerder van FC Emmen, is op weg naar concurrent ADO Den Haag.

Vlak is dit zijn seizoen een van de meest stabiele en waardevolle spelers in de selectie van FC Emmen. De begin dit seizoen door Fred Grim tot aanvoerder gebombardeerde Volendammer beleefde weliswaar een lastige start, maar groeide in zijn rol naarmate de weken vorderden. Hij scoorde zeven doelpunten, gaf twee assists, en is daarmee de huidige topscorer van de Drentse eerste divisionist.

Dat is niet onopgemerkt gebleven. Vlak staat in de belangstelling van diverse clubs, waaronder ADO Den Haag. De gesprekken tussen ADO en FC Emmen dateren al van december, maar tot een akkoord kwam het tot nu toe niet. Daar lijkt vlak voor het sluiten van de markt verandering in te komen. De middenvelder ontbrak donderdag op de training om een overgang naar de Hofstad af te ronden.

Ook buitenlands interesse
Volgens diverse bronnen zijn FC Emmen en ADO Den Haag nagenoeg akkoord, daarna is het aan Vlak en ADO. Komen beide partijen eruit, dan tekent de middenvelder naar verluidt een contract tot ten minste 2027. Vlak heeft in Emmen nog een contract tot de zomer van 2025, dus er zal een aanzienlijke vergoeding tegenover moeten staan. Het is vooralsnog onbekend wat ADO Den Haag heeft geboden.

Er waren ook clubs uit het buitenland (onder meer Engeland en Spanje) die naar de diensten van de Volendammer hengelden, maar die konden niet voldoen aan de financiële eisen van FC Emmen. ADO Den Haag, dat sinds enige tijd in handen is van de Amerikaanse miljardair David Blitzer, kan dat wél. De club uit de Hofstad versterkte zich eerder deze maand al met Nick Marsman en Alex Schalk.

Seinen toch op groen
Woensdag zei Fred Grim nog zijn steunpilaar absoluut niet kwijt te willen. De trainer/technisch manager liet al wel doorschemeren dat uiteindelijk alles te koop is. Vlak zelf weigerde woensdag alle verzoeken van de pers. Donderdag zijn de seinen dan toch op groen gezet door FC Emmen. Het moet gek lopen als hij na vandaag niet het shirt van ADO draagt.

De 25-jarige Volendammer speelde in totaal drie seizoenen voor Emmen, nadat hij in de winterstop van het seizoen 2020/2021 overkwam van FC Volendam. Hij kwam tot 119 wedstrijden voor de Drentse club, waarmee hij in het afgelopen seizoen degradeerde uit de eredivisie. Daartegenover staat hij het seizoen ervoor met FC Emmen kampioen van de eerste divisie werd.
0
Donderdag 1 februari 2024 om 13:43 uur

Langebach2

grijze gek schreef:

VUURWERK IS ONDERWEG 🧨🎇🎆🧨🔥❤️‍🔥💪😎
Alvast voor 31 december?
1
Woensdag 31 januari 2024 om 04:01 uur

Haagse Haas

Gerenommeerde makelaar raakt skybox bij ADO kwijt na beschuldigingen van ‘wanstaltig gedrag’

Een directeur van Dijksman Makelaars heeft zich volgens voetbalclub ADO Den Haag zó misdragen, dat hij zijn skybox kwijtraakt. De trouwe sponsor, die ontkent dat hij iemand heeft uitgescholden of geïntimideerd, vecht het besluit aan.

Al 25 jaar sponsort het gerenommeerde makelaarskantoor de Haagse profclub. De sponsor kan in het stadion ook gebruik maken van een skybox op een perfecte locatie, ter hoogte van de middenlijn. In die als bruine kroeg ingerichte ruimte ontvangt de sponsor allerlei zakenrelaties tijdens wedstrijden en op andere momenten.
Maar het afgelopen jaar daalt de relatie tussen de club en het bedrijf tot een dieptepunt. Uiteindelijk besluit ADO afgelopen december zelfs het huurcontract van de skybox op te zeggen. Tot onvrede van de sponsor, die vandaag een kort geding aanspande.

Flinke verwijten
Het bedrijf, maar vooral een directeur, worden flinke verwijten gemaakt, zo vat de advocaat van ADO samen. Hij zou met zijn ‘wanstaltige gedrag’ al ‘een heel jaar voor ellende’ zorgen. Daardoor werd het ‘structureel en stelselmatig grimmig en onstuimig’ in het Bingoal Stadion.
Volgens de beschuldigingen worden medewerkers en beveiligers bedreigd. ,,Dat zorgde maandenlang voor een unheimische sfeer rondom de skybox. Dat hoeft ADO niet meer te accepteren. De excessen nemen alleen maar toe en het is wachten op totale escalatie.”
Na de wedstrijd tussen ADO en Willem II (1-1) op 8 december is voor ADO de grens bereikt. Die avond zou een medewerker van de club op de borst zijn getikt, werd er ‘veel gescholden’ en zou gepoogd zijn de deur van de skybox dicht te houden voor beveiligers.

Het is voorgeko­men dat beveili­gers binnenkwa­men en direct aan de muziekin­stal­la­tie gingen draaien, of als uitsmijter iedereen eruit zetten
-Directeur makelaarskantoor

,,Er zijn weleens discussies geweest, ja", erkent de sponsor over meerdere incidenten. Die gingen voornamelijk over het verlaten van de skybox na een avondwedstrijd, vertelt hij. Het is gebruikelijk dat een sponsor om uiterlijk half een ’s nachts de deur in het slot draait.
,,Het is gezellig en dan wil je er eigenlijk niet uit. Het is voorgekomen dat beveiligers binnenkwamen en direct aan de muziekinstallatie gingen draaien, of als uitsmijter iedereen eruit zetten. Het is ook gebeurd dat ik buiten stond, terwijl men in andere boxen gewoon door kon gaan. Dat wordt toch als vervelend gezien.”

Maar fysiek geweld en bedreigingen hebben nooit plaatsgevonden, zeggen de advocaten van de sponsor, die ook regelmatig in de ruimte verblijven. De beslissing tot huurontbinding, die ook nog eens onrechtmatig zou zijn, is volgens hen ‘zonder deugdelijke grondslag’ en met een ‘eenzijdig feitenrelaas’ genomen. ,,De aandacht wordt nu gevestigd op twee momenten. Maar bij iedere skybox is weleens wat aan de hand.”

Ongenode gasten
Bovendien zou de beslissing voortkomen uit een vete tussen de directeur en een medewerker van ADO, argumenteren ze. ‘Falend veiligheidsbeleid’ zou er ten slotte toe hebben geleid dat er ongenode gasten in de box kwamen, die zich juist zouden misdragen.

Als een supporter zich zou gedragen als deze meneer, dan had hij direct een stadionver­bod gehad
-Natascha van Grinsven-Admiraal, Algemeen Directeur ADO

Volgens de club is het toch echt de skyboxhouder die ontoelaatbaar gedrag vertoont. Hij is als het aan ADO ligt niet meer welkom in de skybox, maar wel op de reguliere tribune. ,,Als een supporter zich zou gedragen als deze meneer, dan had hij direct een stadionverbod gehad", vindt Natascha van Grinsven-Admiraal, algemeen directeur van ADO Den Haag. ,,Wij kunnen deze beslissing niet lichtzinnig nemen. Dat ADO hierdoor substantiële inkomsten misloopt zegt genoeg over de ernst van deze situatie", vult de advocaat aan.

Uitspraak op vrijdag 19 januari.
4
Zaterdag 6 januari 2024 om 14:53 uur

opper

Eeuwig Den Haag schreef:

Denk dat we niet moeten beginnen aan spelers die al meer dan halfjaar niet gevoetbald hebben. Daarnaast hebben we denk ik vooral controleurs nodig op het middenveld
Maakte zijn laatste minuten op 21 december en zijn contract werd in onderling overleg ontbonden. Ken je feiten.
1
Donderdag 4 januari 2024 om 09:18 uur

frans swa

slash070 schreef:

Is vanaf morgen voor alle geregistreerde accounts. Vandaag is de laatste dag voor SCC houders.
tnx. op site staat wel:

"Reguliere kaartverkoop start 11 december;
Volledig geregistreerd?!
Ben je (eemalig) geregistreerd en geverifieerd dan kun je vanaf 11 december gemakkelijk een kaart bestellen via de Officiële ADO Den Haag Ticketshop"

we zien t wel :-P
1
Maandag 11 december 2023 om 12:22 uur

grijze gek

slash070 schreef:

Morgenavond is er geen internet mensen, door klimaatverontvuilingen, stikstof, fijnstof, asbest in de kabels, in- en uitstoot dingen en zo.

https://adodenhaag.nl/nl/tickets/kaartverkoop/wedstrijden/ticketinfo?id=1055:ado-den-haag-willem-ii-1055

Dus. . ' Nóóóit mééér náh hûisss. . . '
ADO - Willem II
— vrijdag 8 december, 19:50 —
Dit is een aankomend evenement en is nog niet begonnen.

0
Donderdag 7 december 2023 om 15:34 uur

Edwin Post

De opdracht is simpel vrijdag moet er gewonnen worden en Willem 2 is voor ons over het algemeen een lekkere tegenstander in december wat dat betreft heeft de trainer een makkie deze week tijdens de trainingen.
1
Woensdag 6 december 2023 om 09:02 uur

Advertentie

grijze gek

Peter de Wit schreef:

Mooie foto Slash, maar je had wel aan bronvermelding moeten doen.
Hoezo? Iedereen weet toch dat Aad Mansveld op 5 december 1991 is overleden
7
Dinsdag 5 december 2023 om 13:03 uur

Sprinkhaan070

BLEISWIJK-1 schreef:

De bewierookte Mathijsen heeft ook een probleem. Want wat als missie 23/24 niet slaagt? Welke spelers blijven nog? Die nog beter kunnen worden? Koudoussou en Che heb je volgend jaar niet meer. Ook Veerman zal verdwijnen. Want die heeft waarschijnlijk een onmogelijke afkoopsom. En een speler als v. Mieghem en Surmeli worden ook niet beter.

Van de basis zit er alleen nog rek in een Niekema, Waem en Ideho. De rest zal weer opgebouwd moeten worden.

Ik hoop dan ook dat evenuele aanwinsten ook na dit seizoen nog wat kunnen betekenen.
Wat een negatief bericht zeg. We zitten begin december en nog niet eens op de helft van dit seizoen.

Waarom zou Mathijsen een probleem hebben? Hij heeft zelf aangegeven dat bovenin mee doen het doel is en wanneer promoveren niet lukt, we dat volgend seizoen weer gaan proberen.

We hebben meer dan voldoende spelers die er volgend seizoen ook zijn. Een Veerman zijn contract loopt af bij Volendam. Volgend seizoen kan er ook gewoon een andere spits komen mocht het niet met Veerman lukken.

En als het nirt gelukt is om te promoveren, ja dan moeten er betere spelers komen. Je kan t beter omdraaien. Absalem en Werker zijn dan sowieso verdwenen. Voor dat salaris kan Mathijsen weer betere spelers halen.

Negatieve gedoe hier op de shoutbox word ik een beetje moe van. Mathijsen heeft op 0 moeten beginnen. Hij heeft gewoon puike werk geleverd. Het verschil met vorig jaar is dag en nacht.
7
Zaterdag 2 december 2023 om 11:24 uur

Nu online

CrazieD, guru, Este es el momento d'ADO!, Vak_W, Aad, yesyes, GroenGeelHart070, Jacco en 83 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Pagina 1
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Jort van der Sande Henk Veerman Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Jong Ajax
2-1
1 maart 2024

Volgende wedstrijd

Logo Roda JC Logo ADO Den Haag
8 maart 2024 om 20:00 uur
Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II + 28 - 57
2 Roda JC + 28 - 54
3 ADO Den Haag 28 - 53
4 FC Dordrecht 28 - 49
5 Graafschap 28 - 49
6 FC Groningen 27 - 48
7 NAC Breda 28 - 43
8 Jong AZ 28 - 40
9 FC Emmen 27 - 39
10 SC Cambuur 28 - 39
11 VVV-Venlo 28 - 39
12 MVV Maastr. 28 - 37
13 Helmond Sp. 28 - 35
14 FC Eindhoven 28 - 34
15 Jong Ajax 28 - 30
16 Jong PSV 28 - 28
17 Telstar 28 - 24
18 TOP Oss 28 - 23
19 Jong Utrecht 28 - 23
20 FC Den Bosch 28 - 20