Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Kies een pagina

Pagina 1
Volgende pagina

James

BLEISWIJK-1 schreef:

Precies Rd. Jij hebt het scherp.

Dus Franken wordt assistent. Misschien ook het meest verstandig. Of Franken wordt hoofdtrainer.

Maar wat ik intteressanter vind. Waarom roepen we allemaal Grim hoofdtrainer? Ik zie de realtie met Mathijsen. Maar zo kunnen we toch nog een lijstje maken. Wormuth, Penders, Groenendijk, Buijs, Echteld, Grunholz en ga zo maar door. Joris zal zich toch niet alleen blind staren op Grim. Zo goed heeft hij het ook niet gedaan bij Willem II.

Grim heeft goed werk geleverd bij RKC met een minimaal budget en bij Willem 2 ook goed werk gedaan. Maar het wordt Buijs, is vandaag ook gezien bij het stadion. Was er zeker niet om het nieuwe shirt te kopen
Woensdag 31 mei 2023 om 22:04 uur Quote

BLEISWIJK-1

rd.. schreef:

En Franken... Dat verhaal met Amevor kwam niet uit de lucht vallen.
Precies Rd. Jij hebt het scherp.

Dus Franken wordt assistent. Misschien ook het meest verstandig. Of Franken wordt hoofdtrainer.

Maar wat ik intteressanter vind. Waarom roepen we allemaal Grim hoofdtrainer? Ik zie de realtie met Mathijsen. Maar zo kunnen we toch nog een lijstje maken. Wormuth, Penders, Groenendijk, Buijs, Echteld, Grunholz en ga zo maar door. Joris zal zich toch niet alleen blind staren op Grim. Zo goed heeft hij het ook niet gedaan bij Willem II.

Woensdag 31 mei 2023 om 22:01 uur Quote

ADOZoetermeer

Klasgenoten Issac (19) en Enoch (20) verruilen Quick voor ADO: ‘Jij de voorzetten, ik de goals’
ADO Den Haag weet de weg naar sportpark Nieuw Hanenburg de laatste jaren goed te vinden. Tyrese Asante en Xander Severina maakten de overstap van Quick naar de Haagse profclub en zijn inmiddels doorgebroken. Komende zomer sluiten ook Issac Dijkhuizen (19) en Enoch George (20) van de ‘Haantjes’ bij ADO aan. Wie zijn deze aanstormende talenten, vrienden en klasgenoten?
Hans Kulk 28-05-23, 122
Als Issac Dijkhuizen donderdagavond rond de klok van kwart voor zeven het clubgebouw van Quick binnenloopt, is Enoch George nog nergens te bekennen. Waar hij is weet ook zijn goede vriend Dijkhuizen niet. ,,Hij zal zo wel komen,” zegt de buitenspeler.
Lees ook
Quick-revelatie Issac Dijkhuizen (1 leert van Ronaldinho: ‘Ik knal er elke week onbevangen in’
PREMIUM
Quick-revelatie Issac Dijkhuizen (1 leert van Ronaldinho: ‘Ik knal er elke week onbevangen in’
Beiden maken in de zomer de overstap naar ADO Den Haag en treden hiermee in de voetsporen van Tyrese Asante en Xander Severina, die ook een verleden bij Quick hebben. Dijkhuizen oogt trots. ,,Ja, dat ben ik ook. Ik vind het een eer om voor ADO te gaan spelen. Ik heb er alles aan gedaan om zover te komen”, vertelt Dijkhuizen, die zijn voetbalcarrière bij Graaf Willem II VAC begon. ,,Vervolgens heb ik in Quick onder 17 en onder 19 gespeeld. De onder 23 heb ik overgeslagen, ik begon dit seizoen direct in het eerste.”
Geen kans bij FC Dordrecht
Inmiddels is ook George op Nieuw Hanenburg gearriveerd. De boomlange spits, afgelopen dinsdag 20 jaar geworden, zit gelijk op zijn spreekstoel. ,,In tegenstelling tot Issac is dit pas mijn eerste én tevens laatste seizoen bij Quick. Ik ben bij Hercules uit Den Haag begonnen en vervolgens via Haaglandia bij FC Dordrecht terechtgekomen. Omdat ik daar geen kans bij het eerste elftal kreeg, heb ik voor mezelf de keuze gemaakt om weg te gaan. Ik wilde me verder ontwikkelen en heb uiteindelijk gekozen voor Quick, een club uit mijn eigen stad. Toen ik hier kwam, heb ik wel direct aangegeven dat ik nog steeds belangstelling had om naar een betaald voetbalclub te gaan. Maar dat het zó snel zou gaan, had ik niet verwacht”, aldus George.
De tekst gaat verder onder de foto.
Enoch George is met zijn lengte en balvastheid een gevaar voor elke achterhoede
Enoch George is met zijn lengte en balvastheid een gevaar voor elke achterhoede © Marnix Schmidt
Beide spelers zijn blij met de ‘hulp’ die zij van hun ploeggenoten hebben gekregen. ,,Ik heb tips gekregen waardoor ik mijzelf flink heb kunnen ontwikkelen”, geeft Dijkhuizen aan. ,,Natuurlijk was het in het begin moeilijk. In een seniorenselectie trainen is heel iets anders dan in een jeugdselectie. Ik heb veel geleerd, ook van onze trainer Paul van der Zwaan.”
George: ,,Ik heb me vooral laten inspireren door de ervaren jongens zoals Frank van der Heiden, Steven de Kruijff en Rachid Bouyaouzan. Die hielpen mij met kleine details. Daarvoor ben ik hier ook gekomen. Om mij op seniorenniveau verder te ontplooien.”
Dijkhuizen en George kunnen het uitstekend met elkaar vinden. ,,Issac is mijn maatje”, zegt George. ,,Ik zit ook nog eens met hem in de klas op het MBO. Eind juni hopen wij onze studie af te ronden. Daarna kunnen wij ons volledig gaan focussen op het voetbal. Issac rechts voorin, ik in de spits. ‘Jij geeft volgend seizoen de ballen voor en ik kop ze erin.” Dijkhuizen knikt bevestigend. ,,Dat zou mooi zijn, ja.”
Champions League
De jonkies hopen op een doorbraak bij ADO, waar ze in eerste instantie aansluiten bij de onder 21, en durven zelfs verder te dromen. Ze zien de Haagse club niet als eindstation, eerder als beginpunt. ,,Voor mij zou spelen in de Premier League de ultieme droom zijn”, verklapt Dijkhuizen. George gaat hierin zelfs nog een stapje verder. ,,Ik wil op het allerhoogste niveau voetballen. Of dat nou in Engeland of Duitsland is, dat maakt mij niets uit. Als ze maar in de Champions League spelen.”
Maar eerst een een plek in het eerste team van de Haagse club veroveren, net als hun voorgangers Severina en Asante.
‘ADO een Haags signatuur geven’
Albert van der Dussen, hoofd jeugdopleiding bij ADO Den Haag, is blij met de komst van Issac Dijkhuizen en Enoch George. ,,Weer twee jongens die wij in de ‘Quick-vijver’ aan de haak hebben geslagen. Quick is een Haagse club en wij willen ADO een Haagse signatuur geven. In ons beleid past dat wij op zoek zijn, gaan én blijven naar talentvolle spelers uit de regio die in de top van het amateurvoetbal spelen. Dát is de reden dat wij bij Issac en Enoch zijn uitgekomen. Bij hen zien wij de potentie die wij zoeken.”
Beide spelers starten komend seizoen in ADO Den Haag onder 21. Van der Dussen: ,,De eerste fase is acclimatiseren. Overigens heeft elke speler die instroomt sowieso de potentie om door te stromen naar het eerste elftal. Of ze het uiteindelijk gaan redden hangt van heel veel factoren af. Wat Dijkhuizen en George betreft, zij zijn wél spelers met specifieke kwaliteiten.”
Zondag 28 mei 2023 om 14:59 uur Quote

guru

Volgende jaar Willem 2 away! Top!
Zaterdag 27 mei 2023 om 19:54 uur Quote

ADOZoetermeer

ADO doet geen stap terug, maar heeft eredivisie als doel: Joris Mathijsen geeft Haagse burger moed
ADO Den Haag leek na het mislukte seizoen ook volgende jaargang een pas op de plaats te moeten maken, maar de woorden die kersvers technisch directeur Joris Mathijsen bij zijn presentatie gebruikte, geven de Haagse burger moed.
Stan Wagtman 26-05-23, 202 Laatste update: 20:16
0 REACTIES
Als de supporters van ADO voor de komende jaren ergens rekening mee moesten houden, dan was het dat de club een pas op de plaats zou moeten maken. En dat men bij de Haagse club na dit rampseizoen niet meer zou gaan roepen dat het vol voor promotie zou gaan. Algemeen directeur Edwin Reijntjes zei het ruim drie weken geleden in een interview met deze krant: ,,Daar hebben we na vorig seizoen van geleerd.”
Lees ook
Wie is Natascha van Grinsven, de nieuwe algemeen directeur van ADO? ‘Ze laat zich de pis niet lauw maken’
PREMIUM
Wie is Natascha van Grinsven, de nieuwe algemeen directeur van ADO? ‘Ze laat zich de pis niet lauw maken’
Promoveren
Maar op de vraag van ADO TV wat de doelstelling voor volgend seizoen is, zei de nieuwe technisch directeur Joris Mathijsen donderdag bij zijn presentatie: ,,Promoveren.” Het zijn woorden die haaks staan op die van Reijntjes, die stelde dat richting het nieuwe seizoen er financieel minder mogelijk is en er niet te veel van ADO moet worden verwacht. De vraag is hoe de woorden van Mathijsen te interpreteren.
Bij de voormalig WK-finalist straalt de ambitie er vanaf. Dat moet ook. De Haagse club kan het zich niet veroorloven om nog een seizoen te verdrinken in het Keuken Kampioen Divisie-moeras. Zeker niet omdat de club komend seizoen qua begroting vermoedelijk opnieuw tot de top van de competitie zal behoren, iets dat verwachtingen schept. En eigenaar Bolt wil na tien tot vijftien miljoen verdampte euro’s ook wel eens resultaat zien.
Voltreffers bij Willem II
Mathijsen heeft in elk geval de ervaring om iets neer te zetten. Bij Willem II ging het in het in zijn laatste seizoen mis, toen hij werd ontslagen naar aanleiding van de slechte resultaten. Maar daarvoor hield hij de Tilburgers vijf seizoenen op het hoogste niveau en haalde hij onder anderen huidig AZ-spits Vangelis Pavlidis en Alexander Isak, die afgelopen zomer voor rond de 70 miljoen euro naar Newcastle United vertrok, binnen. Dat deed Mathijsen met een beperkt budget en mede dankzij zijn kennis van de Duitse spelersmarkt.
De tekst gaat verder onder de foto.
Voormalig Willem II-speler Alexander Isak (links), die in het seizoen 2018-2019 een half seizoen voor Willem II speelde, in het shirt van Newcastle United.
Voormalig Willem II-speler Alexander Isak (links), die in het seizoen 2018-2019 een half seizoen voor Willem II speelde, in het shirt van Newcastle United. © Reuters
Maar bij Willem II stond er een stabielere basis dan op dit moment in Den Haag. Met nog een maand tot de eerste training van het seizoen wacht een berg werk. Er is bijvoorbeeld (nog) geen scouting en de vertroebelde samenwerking tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal van de Haagse club moet worden hersteld.
Maar prioriteit één is op korte termijn een trainer aanstellen. Dan pas kunnen er plannen voor de selectiesamenstelling worden gemaakt. Daarna moet de spelersgroep in recordtempo worden aangevuld, aangezien er anders bij de eerste training van het seizoen slechts negen veldspelers en drie keepers van ADO 1 op het veld staan. Contracten van spelers moeten worden verlengd. Of in het geval van ADO, dat vermoedelijk flink zal doorselecteren, moeten talloze nieuwe spelers worden binnengehengeld.
Contactpersoon Bolt
Voormalig Chelsea-scout Scott McLachlan wordt vanuit Bolt de contactpersoon van Mathijsen, waarmee hij nauw in verbinding zal staan. Dat Mathijsen in tegenstelling tot de vorig jaar opgestapte Daryl Janmaat tekenbevoegd wordt, zal de snelheid van de processen ten goede komen. Die duidelijkheid moet helpen zaken sneller af te kunnen ronden. De vraag is echter in welke vijver aan spelers ADO qua budget kan gaan vissen. En welke spelers zitten op ADO te wachten na zo’n onrustig seizoen?
Op dit moment is nog onduidelijk met welke basis ADO het nieuwe seizoen in gaat. Daardoor klinkt de doelstelling om voor promotie naar de eredivisie te willen gaan ambitieus, maar blijkt misschien pas na een drukke zomer bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen hoe realistisch die is.
Vrijdag 26 mei 2023 om 20:38 uur Quote

Advertentie

Renearmand56

Seizoenkaart verlengd.
In goede en slechte tijden supporter
En kan alleen maar beter worden nu .
Mathijssen heeft het goed gedaan bij Willem 2
Alle krediet voor de nwe directeur, twee posities die gekozen zijn door de eigenaar, dat maakt hem verantwoordelijk, dat was met wang cs wel anders.
Talenten binden en laten groeien en er sportief van genieten voordat ze voor een goed bedrag de deur uitlopen.
Als we toch een beetje bij het AZ model zouden uitkomen, dan kan het nog leuk worden.
Misschien naïef dagdromen, maar ik heb er vooralsnog een goed gevoel over
Donderdag 25 mei 2023 om 16:18 uur Quote

DHFC070

Super blij met de aanstelling van v.Grinsven en Mathijsen.
Heb Telstar niet op de voet gevolgd maar een behoorlijk indrukwekkend CV en hoewel ik niet zo van de hedendaagse gender/diversiteit discussie ben, ben ik toch wel blij met een vrouw op een topfunctie. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het werkt om niet alleen met een mannenteam samen te werken maar hier ook vrouwen bij te hebben dat zorgt voor een veel natuurlijkere en fijnere dynamiek. Vrouwen zitten gewoon heel anders in elkaar en zorgen er ook voor dat "haantjes" wat meer in hun hok gaan wat in de opportunistische voetballerij denk ik wel een goede combi is en zeker bij een overschot aan haantjes zoals bij ons.

Mathijsen heeft met Willem II natuurlijk een aantal indrukwekkende seizoenen plus aan -en verkopen gedaan. Enige smet(je) is het vroegtijdig ontslag en de teloorgang van 5e plek eredivisie binnen bijna een seizoen naar degradatie. Hoeveel je hieraan op kan hangen aan Mathijsen is vanaf buiten lastig te zeggen maar als technisch directeur ben je hier wel in grote mate verantwoordelijk voor dus dat is wel een punt. Maar dat hij kijk heeft op spelers aankopen en een behoorlijk netwerk heeft mag wel duidelijk zijn. Iets waar het bij ons precies aan ontbreekt de laatste jaren. Wordt hoogtijd dat de makelaars en zaakwaarnemers het niet meer voor het zeggen hebben bij ons en het weinige geld wat er niet is niet verdampt naar dat soort % jagende gasten.

Onderaan de streep hoop ik bovenal op continuïteit en dat beide er in ieder geval een paar jaar gaan zitten om echt iets op te bouwen en hier de tijd voor krijgen. Dan maar geen luchtkastelen bouwen en geld uitgeven wat er niet is want we hebben gezien waar ons dat heeft gebracht.
Donderdag 25 mei 2023 om 10:31 uur Quote

opper

ADO Den Haag is verheugd om te kunnen vermelden dat Joris Mathijsen is aangesteld als technisch directeur.

Joris Mathijsen is een bekende naam in het Nederlandse voetbal. Als oud-speler van Willem II, Hamburger SV, Malaga, AZ en Feyenoord speelde Joris totaal 519 officiële duels en daarnaast heeft de geboren Goirlenaar 84 interlands voor het Nederlands elftal en had een belangrijk aandeel tijdens het WK van 2010 inclusief de finale. Na zijn actieve spelersloopbaan keerde Mathijsen terug bij Willem II als technisch manager en vervolgens als technisch directeur. Gedurende zijn zes seizoenen bij Willem II zag hij de Tilburgse club onder andere vijfde eindigen in de Eredivisie.

Joris heeft ervaring in alle aspecten van voetbalmanagement. Van spelerswerving tot het samenstellen van een technische staf, medische staf, jeugdopleiding en scouting en zal hij de verantwoordelijkheid nemen over alle voetbalafdelingen van de club.
Donderdag 25 mei 2023 om 10:03 uur Quote

BLEISWIJK-1

Volgens De Telegraaf

PREMIUM lezen vanaf €0,99 p/w

Abonneer nu

MENU
Abonneer
Inloggen
VOORPAGINA
NIEUWS
SPORT
ENTERTAINMENT
FINANCIEEL
VROUW
LIFESTYLE
WAT U ZEGT
Zoeken
De Krant
Video
Podcast
Puzzels
Nieuwsbrieven
Klantenservice
SPORT/VOETBAL
Joris Mathijsen nieuwe technisch directeur ADO Den Haag
Door WILBER HACK

1 uur geleden
in VOETBALAMSTERDAM - Joris Mathijsen wordt de nieuwe technisch directeur van ADO Den Haag. De club maakt woensdagavond de aanstelling van de 43-jarige Goirlenaar bekend, die eerder deze week een akkoord bereikte. Daarmee is een van de drie belangrijke functies bij de club vervuld.

Tegelijk maakt de club bekend dat Natascha van Grinsven is aangetrokken als algemeen directeur. Zij komt over van Telstar waar ze commercieel directeur was.

ADO Den Haag is nog op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De club zoekt een ervaren trainer als opvolger van Dick Advocaat, die er bij voorkeur al eens in slaagde om een club naar de Eredivisie te loodsen. Danny Buijs is een van de kandidaten.

Bij zijn laatste club Willem II werkte Mathijsen samen met Fred Grim, die na diens ontslag bij de Tilburgers nog steeds clubloos is. Maar gezien het Ajax-verleden van Grim lijkt een verbintenis met de Haagse club gevoelig te liggen.
Woensdag 24 mei 2023 om 19:11 uur Quote

grijze gek

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/al-50-jaar-stress-in-de-play-offs-ik-moest-voor-elke-wedstrijd-overgeven-van-de-zenuwen~a50488e7/

Al 50 jaar stress in de play-offs: ‘Ik moest voor elke wedstrijd overgeven van de zenuwen’

De play-offs om promotie en degradatie, die maandag van start gingen met FC Eindhoven - Almere City, bestaan dit seizoen precies vijftig jaar. Over een halve eeuw vol mirakels, intens verdriet en extreme stress. ,,Ik moest voor elke wedstrijd overgeven van de zenuwen.”

Het is 12 juni 1991 en in een van de kleedkamers van het NAC-stadion bonkt het hart van VVV-aanvaller Maurice Graef in zijn keel. Buiten, hemelsbreed luttele meters van zijn stoel, heeft zich een woedende menigte van Bredase aanhangers verzameld. De supportersschare uit Venlo heeft het dan al op een lopen gezet, uit vrees voor diezelfde furieuze NAC-fans op het voorplein. Kort daarvoor heeft de Limburgse club zich ondanks een 2-1 nederlaag verzekerd van promotie naar de eredivisie.

Maar feestvieren zit er hier, aan de Beatrixstraat, voorlopig niet in. Te gevaarlijk, nu klinkers, fietsbellen en putdeksels door de lucht vliegen. ,,Ik zie mezelf daar zó weer zitten”, zegt Graef (53), destijds een aanstormend talent. ,,Hard juichen durfden we niet. Met ingehouden adem keken we elkaar aan. ‘VVV naar de eredivisie!’ Echt, zulke intense emoties heb ik nadien nooit meer meegemaakt.”
Maandag begonnen de play-offs om die nog ene vacante eredivisie-plek. Welke club eist die op? Het valt nauwelijks te voorspellen, zo heeft het verleden wel uitgewezen. Wat vaststaat: amusement en spanning zijn verzekerd. Dat is al zo sinds seizoen 1972/1973, toen het De Graafschap van Guus Hiddink de eerste winnaar was van het ‘toetje’, destijds nog nacompetitie geheten.


Ja, het bedenksel van Dokter Ab Wit, ooit clubarts en voorzitter van eerstedivisieclub WVV Wageningen, veranderde in 50 jaar tijd geregeld van opzet. Maar de essentie is ook nu nog onveranderd: veel meer dan kwaliteit bepalen vorm, stressbestendigheid, dom geluk of botte pech welke club zich kroont tot koning van de play-offs. ,,Voor neutrale tv-kijkers zijn het prachtige wedstrijden’’, stelt Graef, die ook eens degradeerde via de barrageduels. ,,Maar om ze als voetballer te spelen? Ik moest voor elke wedstrijd overgeven van de zenuwen. Voor de doorsnee voetballer voelt de nacompetitie als het spelen van een Europacupfinale.”

De Andere Tijden Sport-waardige oogst van een halve eeuw nacompetitie is groot. Wie herinnert zich niet de zinderende ADO Den Haag-Excelsior van afgelopen seizoen, waarin de Rotterdammers een 3-0 achterstand goedmaakten tot 4-4 en via strafschoppen naar het hoogste niveau gingen? Minstens zo memorabel: de 4-5 bij Go Ahead Eagles– RKC uit 2019. Of de sensationele penaltyserie bij Cambuur – Roda JC in 2009, uiteindelijk gewonnen door de Limburgers.

En wat te denken van Roda JC – Sparta in 2013, toen Mark-Jan Fledderus met twee vrije trappen in de slotseconden de promotiedroom van de Spangenaren doorboorde? Mario Bilate, destijds speler van Sparta, weet nog goed hoe hij en zijn ploeggenoten tot een paar minuten voor tijd vrij moeiteloos overeind bleven in Kerkrade. ,,Man, Roda oogde zo machteloos. Nou ja, tot die vrije trappen dan, die Fledderus er nooit meer zo in zou schieten... Zo dichtbij en toch met lege handen staan. Geloof me: hoe dat stadion toen ontplofte, dat vergeet ik nooit meer. Nachtmerries had ik ervan. In wezen is die wedstrijd nog steeds de ultieme blauwdruk van nacompetitievoetbal. Alles wat logisch is gebeurt niet, al het onmogelijke komt uit.”

En dat ‘onmogelijke’ is volgens Bilate een rekbaar begrip. Het kan, zoals bij het Sparta in 2013, keeper Nico Pellatz zijn die plots onder een bal door duikt. Het kan een ploeggenoot zijn die, zoals Stijn Spierings namens ‘zijn’ RKC, op nooit vertoonde wijze de beslissende treffer maakt in Deventer. Of juist een tegenstander die dit doet, zoals Jonathan Okita in 2021 namens NEC tegen NAC

De play-offs zijn angstaanja­gend. Het lijntje tussen voor eeuwig de schlemiel zijn of juist voor altijd onsterfe­lijk, is dunner dan dun.

,,Het klinkt gek misschien”, zegt Bilate, destijds speler van de Bredase club. ,,Maar er zijn dagen bij dat ik nog steeds aan die wedstrijd denk. Juist omdat die wedstrijd zo’n hoog ‘make or break’-gehalte had. In plaats van promoveren - iets wat op basis van die wedstrijd verdiend zou zijn geweest - bleven we in de Keuken Kampioen Divisie. Gevolg: trainer Maurice Steijn weg, alle aandeelhouders weg, woede bij supporters die ons de dag ervoor nog met duizenden hadden aangemoedigd op de snelweg. Het sentiment draaide 180 graden. Waar had NAC nu gestaan als Okita níet het doelpunt van zijn leven had gemaakt? Hoe was het met mijn eigen loopbaan gegaan als ik de kans had gekregen in de eredivisie? De play-offs zijn angstaanjagend. Het lijntje tussen voor eeuwig de schlemiel zijn of juist voor altijd onsterfelijk, is dunner dan dun.”

Precies dat contrast geeft de play-offs zo’n bijzondere lading. Enerzijds roept de nacompetitie romantiek op bij voetballiefhebbers. Het gevoel van met een biertje in de hand genieten, onder doorgaans zomerse omstandigheden. Het gevoel van, met de vakantie in het verschiet, eindelijk écht om de prijzen spelen. Iets wat clubs als Willem II, FC Emmen of MVV in de eredivisie gewoonlijk niet gegund is.

Anderzijds is er ook die bovengemiddeld grote kans op deceptie, dat het ‘toetje’ een wrange smaak geeft. De kille feiten: van de zeven clubs die dit seizoen beginnen aan de tombola, zal er straks toch echt maar eentje naar de eredivisie gaan. En de overlevingskans daarin is op basis van de statistieken in deze eeuw ook nog eens weinig hoopgevend. Twee derde van de play-offwinnaars is binnen drie jaar alweer gedegradeerd; voor ruim de helft is het na twee seizoenen al zover. En voor een derde geldt zelfs dat ze na één seizoen weer veroordeeld zijn tot De Braak, het Frans Heesen Stadion en al die andere typische KKD-paleisjes.

,,Het gevoel van móeten komt nergens zo tot uitdrukking als in de play-offs, daar moet je als speler echt tegen bestand zijn”, stelt Ruud Brood, die er met Roda en RKC succesvol in was als coach en later als assistent-trainer bij PSV in de top werkte. ,,Ik kan me Sanharib Malki nog herinneren uit onze gezamenlijk Roda-tijd. Waar hij in de competitie alle ballen binnenschoot, raakte hij in de nacompetitie geen knikker. Geloof me: Champions League voetballen met PSV is makkelijker dan als potentiële eredivisieclub nacompetitie spelen.’’

Het is een heerlijk gezicht hoor, al die volle stadions met al die verwach­tings­vol­le fans. Maar neem van mij aan: voor spelers en trainers is het een hel.

Dat is juist omdat er zo onnoemelijk veel van afhangt, aldus Brood. ,,Jouw toekomst als voetballer, je salaris dat met veertig procent kan stijgen of dalen, het lot van allerlei trouwe clubmensen, enzovoort. Het is een heerlijk gezicht hoor, al die volle stadions met al die verwachtingsvolle fans. Maar neem van mij aan: voor spelers en trainers is het een hel. Nergens balt tragiek zich zo samen als in de play-offs om promotie en degradatie. Reken maar dat we ook in deze editie weer veel tranen te zien krijgen.”

Van vreugde, zoals bij Heerenveen in 1990, toen die club als nummer nummer 16 van de eerste divisie promoveerde. Of bij RBC in 2000, toen dat als door een wonder hetzelfde flikte. Middenvelder Marcel van Helmond, destijds over wat hij ‘een mirakel’ noemde: ,,Bij ons in de buurt heb je De Efteling, daar heb je een sprookjesbos. Nou, daar zijn wij stiekem uit gekropen.” Maar het gros van de deelnemers zal dat nooit zo ervaren.

Vandaar dat Maurice Graef vooral maar de zonnige kanten koestert, opgedaan op die voor VVV dierbare juni-avond in Breda. Het liep destijds in 1991 al tegen middernacht, toen voor hem en zijn ploeggenoten de kust eindelijk veilig was en ze voor het stadion in de spelersbus konden stappen. ‘Er zal wel niemand meer staan straks, als we in Venlo arriveren’, mompelden de spelers tijdens de terugreis tegen elkaar. Hoe anders was de werkelijkheid, anderhalf uur later.

Duizenden fans waren bijeengekomen in het stadscentrum, waar het vooruitzicht van de komst van Feyenoord en Ajax naar De Koel groots werd gevierd. ,,Ik krijg er ruim dertig jaar later spontaan weer kippenvel van”, besluit Graef. ,,Hoe klein de kans mathematisch ook is om als winnaar te eindigen: alleen al vanwege de mogelijke ontlading moeten de play-offs voor altijd blijven. Voor wie ze wint, is het de mooiste competitie op aarde.”
Woensdag 24 mei 2023 om 08:46 uur Quote

Plaats een shout

Je kan alleen shouten als je bent ingelogd.

Nu online

Aad, Franky, Rob_dh, Madmax, zuiderwijk, R*M*O, Baco070, Superfan, purnie&pino, Langebach2, lulijzer en 152 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Pagina 1
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Titouan Thomas Boy Kemper Tyrese Asante

Laatste wedstrijd

Logo Jong AZ Logo ADO Den Haag
0-2
19 mei 2023

Advertentie

Stand Eerste divisie

1 Heracles * 38 - 85
2 PEC Zwolle * 38 - 85
3 Almere NC 38 - 70
4 Willem II NC 38 - 68
5 MVV NC 38 - 59
6 NAC NC 38 - 59
7 VVV NC 38 - 58
8 Eindhoven NC 38 - 58
9 Telstar 38 - 53
10 Graafschap 38 - 52
11 Jong AZ 38 - 51
12 ADO Den Haag 38 - 51
13 Jong Ajax 38 - 46
14 Jong PSV 38 - 45
15 Roda JC 38 - 43
16 Helmond Sp. 38 - 43
17 TOP Oss 38 - 37
18 FC Dordrecht 38 - 35
19 FC Den Bosch 38 - 35
20 Jong Utrecht 38 - 28