Welkom in de shoutbox, gast
FC Den Haag!
radar schreef:
heeft iemand vi-stuk?
heeft iemand vi-stuk?
De ADO-spagaat: is het zó lastig om een Nederlandse club over te nemen?
Door Stef de Bont Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag hoopt begin deze week te horen of de Spaanse overname doorgang kan vinden. Maar een zekerheid is dat niet. Zo dacht Kakhi Jordania eerder FC Den Bosch te hebben gekocht, maar werd hij teruggefloten vanuit Zeist. Waarom is het eigenlijk zo lastig voor een buitenlandse partij om een Nederlandse club te kopen? En waar lopen ze in Den Haag tegenaan? VI ging op onderzoek.
Het is een belangrijke week voor ADO Den Haag. Vandaag (maandag) dan wel morgen (dinsdag) moet duidelijk worden of de club wordt overgenomen door het Spaanse Globalon Football Holdings.
Althans, dat denkt men in de Residentie.
Of nog beter: dat hoopt men.
Want niemand die het zeker weet.
CENTEN
Vorige week publiceerden we nog maar eens over de overnameperikelen in Den Haag. Dat was naar aanleiding van een homologatiezitting die plaatsvond op 8 februari. Voor de details verwijzen we graag naar dat stuk. De rechtbank kwam die middag met een even opvallende als harde conclusie: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
Aanbevolen: Waarom ADO Den Haag nog altijd niet is overgenomen
De Haagse afvaardiging én de rechtbank waren het er over één ding zeker eens: de Nederlandse voetbalbond bepaalt of ADO Den Haag overgenomen wordt. Het lot van de Haagse voetbalreus ligt in de handen van een paar mannen en vrouwen in pak met een KNVB-logo op de borst.
De Spaanse overname moet worden goedgekeurd. Dat doet niet de KNVB maar de licentiecommissie. Dat is een groep van onafhankelijke mannen en vrouwen. Zij toetsen in het geval van ADO of de aandelenovername door Globalon binnen de huidige regelgeving past. Deze commissie staat in feite los van de KNVB, is onbereikbaar voor de media én staat erom bekend weinig deadlines te delen met de clubs. Een gesloten clubje.
Het is niet zo dat deze personen op basis van een onderbuikgevoel bepalen of een club al dan niet wordt overgenomen. Er is een zogenaamde Richtlijn Wijziging Zeggenschap, die voor iedereen toegankelijk is op de site van de KNVB. Er wordt gewerkt volgens het Know Your Owner-principe. ‘Conform dit principe moet de identiteit van eigenaren van betaaldvoetbalorganisaties bekend zijn, alsook hun belangen, activiteiten en de herkomst van hun vermogen’, lezen we.
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen
In de bijlagen wordt per punt uitgelegd wat een club aan documenten aan moet leveren, wil iemand meer dan 25 procent van de aandelen kopen. Van een mondelinge toelichting op de plannen, tot een kopie van bankafschriften en jaarrekeningen van de laatste drie boekjaren.
Er gaat aardig wat werk in zitten. Daarom heeft ADO Den Haag advocaat Dolf Segaar in de hand genomen, iemand die bekend is met licentiezaken en veel voetbalgerelateerde zaken heeft gedaan. Het proces werd na een aanscherping van de regels, een paar jaar terug, alleen maar complexer.
Dit gebeurde op verzoek van de clubs én de voetbalbond. De Nederlandse Bank had eerder al eens laten weten dat de voetballerij kwetsbaar was voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Bovendien was bij de overname van Vitesse lange tijd onduidelijk wie nu eigenlijk de aandelen had gekocht. De herkomst van bepaalde geldstromen riep vragen op en er waren directe lijnen met het Chelsea van Roman Abramovich. En dus geldt er nu al een paar jaar een stevige integriteitsnorm.
‘Een aandeelhouder van een betaaldvoetbalorganisatie mag zijn geld niet hebben verdiend (of verdienen) met illegale activiteiten, zoals drugshandel of corruptie, en ook mag de financiering geen deel uitmaken van een witwastraject’, zo lezen we.
JORDANIA
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen. Vraag het FC Den Bosch. In 2018 kwam Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-zetbaas Merab naar De Vliert. Hij bereikte een akkoord met de clubleiding en begon geld in de club te pompen. Naar eigen zeggen stopte hij drie miljoen euro in de Bossche Eerstedivisionist, die plots meedeed voor promotie.
Er werden twaalf spelers aangetrokken en opmerkelijke bonussen toegezegd. Er was echter één probleem: de licentiecommissie moest nog een akkoord geven. De Georgiër dacht dat het een formaliteit was en bleef investeren in de club. Maar uiteindelijk zette de licentiecommissie een streep door de deal.
`Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen`
FC Den Bosch vocht de uitspraak nog aan bij de beroepscommissie. Deze gaf De Bosschenaren op enkele punten gelijk. De twee belangrijke punten: het had te lang geduurd én de licentiecommissie zat wel heel erg op de letters van de wet.
Wat dat eerste punt betreft: het duurde om en nabij een jaar alvorens de club een definitief antwoord kreeg. Veel clubs die worden overgenomen verkeren in zwaar weer en moeten snel doorschakelen om het hoofd boven water te houden. Dat geldt ook voor ADO.
Daarnaast werden de leden van commissie weggezet als muggenzifters. De interne alsook de externe controle verliep wel heel erg minutieus. Of zoals ze in Den Bosch na afloop zeiden: ‘Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen.’
De beroepscommissie boog lichtjes mee met Den Bosch, maar het eindoordeel bleef hetzelfde. Jordania kon de club niet overnemen. Met als gevolg dat beide partijen met knallende ruzie uit elkaar gingen. Sterker nog, de twee staan nog altijd tegenover elkaar in de rechtbank.
HOEPEL
Maar FC Den Bosch is nu toch alsnog overgenomen? Door Amerikanen? Dat klopt. Maar geen van hen heeft meer dan 25 procent van de aandelen. En dus was die deal met een paar weken beklonken…
Bij ADO Den Haag gaat het om bijna honderd procent van de aandelen. En dus gaat er tijd zitten in het proces. Rondom de homologatiezitting werd door de ADO-directie al gewezen naar de licentiecommissie. Dat het allemaal zo lang duurde, dat de nieuwe voorzitter van die commissie wel erg streng was. Hadden ze in Zeist dan niets geleerd van FC Den Bosch?
In detail weten we dat niet. We kunnen het immers niet aan de licentiecommissie zelf vragen. Maar dat het allemaal erg lang duurt in Den Haag, valt te bezien. De rechtbank vroeg op 8 februari naar een tijdslijn. Wanneer was de licentiecommissie aangelijnd aangaande Globalon?
Segaar kwam met de volgende tijdlijn:
Op 22 december waren alle stukken aangeleverd bij de Licentiecommissie
Op 23 december volgde een eerste beoordeling met aanvullende vragen
Op 5 januari kwam ADO met antwoorden
Op 13 januari volgde een antwoord van de licentiecommissie. ‘Sindsdien zijn we met elkaar in overleg over aanvullende stukken, er is intensief telefonisch contact’, aldus Segaar.
Kort voor de zitting, op 8 februari, werden wederom aanvullende vragen gesteld.
`Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen`
We kunnen dus stellen dat ADO de eerste stukken ongeveer twee maanden geleden heeft aangeleverd. Ja, er was in de tussentijd intensief contact met de KNVB en de licentiecommissie, maar het doorlichten van een potentiële koper vergt nu eenmaal tijd.
Het akkoord met Globalon ligt er echter al sinds begin november. De rechter vroeg zich dan ook hardop af of er in de tussenliggende periode geen kostbare tijd verloren was gegaan. ADO gaf aan dat het de tijd nodig had om alles op orde te krijgen. Bovendien sprak het van een formaliteit.
Globalon is al actief in onder meer België, Spanje en Portugal. ‘Vanuit de UEFA wordt er regelgeving gegeven, maar iedere bond vult deze op eigen wijze in’, liet advocaat Dolf Segaar de rechter weten. ‘Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen. Op basis van die Europese regels zou het mij bevreemden als de Nederlandse bond bij deze transactie, die qua structuur gelijk is, lastig zou doen.’
De rechter wilde vervolgens weten welke concrete vervolgvragen er nog lagen. ‘Kunt u iets zeggen over de aard van de informatie die nu nog gevraagd wordt door de KNVB? Globalon is al in drie landen geaccepteerd. Dan zou je verwachten: het mapje met informatie ligt al klaar’, aldus de rechtbank.
`De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders`
Segaar: ‘De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders. En dan met name het herkomstvermogen. Een onderzoek dat nog verfijnd moet worden na wat wij al hebben aangeleverd. En dat is, wat u terecht zegt, in die andere landen al gedaan door de bonden. Maar ook door bijvoorbeeld de Spaanse bank. Maar toch vraagt de KNVB aanvullende informatie en dat vertraagt op dit moment de discussie.’
Met andere woorden: de Amerikanen die achter Bolt zitten, het moederbedrijf van Globalon, moeten met de billen bloot. En zoals tijdens de zitting ook werd aangegeven: deze mensen zijn niet voor niks zo vermogend geworden. Ze doen aan risico-inschatting en laten vreemden liever niet in hun kaarten kijken.
Dat is de reden waarom overnames vrij lang kunnen duren. De regelgeving is bekend. Clubs weten wat ze aan moeten leveren. Maar wil de potentiële eigenaar alle kaarten op tafel leggen? Bij eerdere overnamepogingen in Nederland was er vaak sprake van een kat-en-muis-spel. Waar de potentiële kopers er alles aan deden om zo min mogelijk in hun kaarten te laten kijken, wilde de licentiecommissie de onderste steen boven. En dan krijg je aanvullende vragen op aanvullende vragen.
Bij ADO zijn ze in ieder geval hoopvol gestemd. Althans, dat zei Segaar in rechtbank. ‘Er worden geldstromen inzichtelijk gemaakt. Wij gaan ervan uit dat op 21 februari de KNVB een definitief antwoord kan geven. De KNVB werkt daar hard aan. Normaal gesproken is de Licentiecommissie een maand of drie, vier bezig om zo’n traject van een goedkeuringsbesluit te geven en nu is dat allemaal wat naar voren gehaald. Ik ben positief gestemd over het proces.’
ADO MAAKT EEN FLINK VOORBEHOUD VOOR DE RECHTBANK
ADO Den Haag hoopt komende week te weten of het Spaanse Globalon Football Holdings de club over kan nemen. Daarbij is het, zoals gememoreerd, afhankelijk van de Licentiecommissie van de KNVB. De club doet voorkomen alsof er 22 februari definitief een oordeel moet komen. Maar voor de rechtbank werd dit toch wat voorzichtiger aangekondigd.
‘We zijn doorlopend in gesprek met de KNVB’, aldus herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘De geluiden die mij als laatste hebben bereikt, afgelopen weekend, waren dat er wellicht binnen tien tot vijftien werkdagen duidelijkheid zou kunnen komen.’
Dat zijn behoorlijk wat voorbehouden. Dolf Segaar vult aan. ‘De Licentiecommissie streeft ernaar om op 21 februari een besluit te kunnen nemen zodat wij op 22 februari te horen krijgen wat de Licentiecommissie van de aangeleverde informatie vindt en of het goedkeuring wenst te geven, enerzijds in de zeggenschap en anderzijds de overdracht van de licentie.’
Door Stef de Bont Stef de Bont
ACHTERGROND
ADO Den Haag hoopt begin deze week te horen of de Spaanse overname doorgang kan vinden. Maar een zekerheid is dat niet. Zo dacht Kakhi Jordania eerder FC Den Bosch te hebben gekocht, maar werd hij teruggefloten vanuit Zeist. Waarom is het eigenlijk zo lastig voor een buitenlandse partij om een Nederlandse club te kopen? En waar lopen ze in Den Haag tegenaan? VI ging op onderzoek.
Het is een belangrijke week voor ADO Den Haag. Vandaag (maandag) dan wel morgen (dinsdag) moet duidelijk worden of de club wordt overgenomen door het Spaanse Globalon Football Holdings.
Althans, dat denkt men in de Residentie.
Of nog beter: dat hoopt men.
Want niemand die het zeker weet.
CENTEN
Vorige week publiceerden we nog maar eens over de overnameperikelen in Den Haag. Dat was naar aanleiding van een homologatiezitting die plaatsvond op 8 februari. Voor de details verwijzen we graag naar dat stuk. De rechtbank kwam die middag met een even opvallende als harde conclusie: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
Aanbevolen: Waarom ADO Den Haag nog altijd niet is overgenomen
De Haagse afvaardiging én de rechtbank waren het er over één ding zeker eens: de Nederlandse voetbalbond bepaalt of ADO Den Haag overgenomen wordt. Het lot van de Haagse voetbalreus ligt in de handen van een paar mannen en vrouwen in pak met een KNVB-logo op de borst.
De Spaanse overname moet worden goedgekeurd. Dat doet niet de KNVB maar de licentiecommissie. Dat is een groep van onafhankelijke mannen en vrouwen. Zij toetsen in het geval van ADO of de aandelenovername door Globalon binnen de huidige regelgeving past. Deze commissie staat in feite los van de KNVB, is onbereikbaar voor de media én staat erom bekend weinig deadlines te delen met de clubs. Een gesloten clubje.
Het is niet zo dat deze personen op basis van een onderbuikgevoel bepalen of een club al dan niet wordt overgenomen. Er is een zogenaamde Richtlijn Wijziging Zeggenschap, die voor iedereen toegankelijk is op de site van de KNVB. Er wordt gewerkt volgens het Know Your Owner-principe. ‘Conform dit principe moet de identiteit van eigenaren van betaaldvoetbalorganisaties bekend zijn, alsook hun belangen, activiteiten en de herkomst van hun vermogen’, lezen we.
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen
In de bijlagen wordt per punt uitgelegd wat een club aan documenten aan moet leveren, wil iemand meer dan 25 procent van de aandelen kopen. Van een mondelinge toelichting op de plannen, tot een kopie van bankafschriften en jaarrekeningen van de laatste drie boekjaren.
Er gaat aardig wat werk in zitten. Daarom heeft ADO Den Haag advocaat Dolf Segaar in de hand genomen, iemand die bekend is met licentiezaken en veel voetbalgerelateerde zaken heeft gedaan. Het proces werd na een aanscherping van de regels, een paar jaar terug, alleen maar complexer.
Dit gebeurde op verzoek van de clubs én de voetbalbond. De Nederlandse Bank had eerder al eens laten weten dat de voetballerij kwetsbaar was voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Bovendien was bij de overname van Vitesse lange tijd onduidelijk wie nu eigenlijk de aandelen had gekocht. De herkomst van bepaalde geldstromen riep vragen op en er waren directe lijnen met het Chelsea van Roman Abramovich. En dus geldt er nu al een paar jaar een stevige integriteitsnorm.
‘Een aandeelhouder van een betaaldvoetbalorganisatie mag zijn geld niet hebben verdiend (of verdienen) met illegale activiteiten, zoals drugshandel of corruptie, en ook mag de financiering geen deel uitmaken van een witwastraject’, zo lezen we.
JORDANIA
Een schone voetballerij. Daar moet iedereen voorstander van zijn. Maar het maakt het wel complex om een Nederlandse club over te nemen. Vraag het FC Den Bosch. In 2018 kwam Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-zetbaas Merab naar De Vliert. Hij bereikte een akkoord met de clubleiding en begon geld in de club te pompen. Naar eigen zeggen stopte hij drie miljoen euro in de Bossche Eerstedivisionist, die plots meedeed voor promotie.
Er werden twaalf spelers aangetrokken en opmerkelijke bonussen toegezegd. Er was echter één probleem: de licentiecommissie moest nog een akkoord geven. De Georgiër dacht dat het een formaliteit was en bleef investeren in de club. Maar uiteindelijk zette de licentiecommissie een streep door de deal.
`Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen`
FC Den Bosch vocht de uitspraak nog aan bij de beroepscommissie. Deze gaf De Bosschenaren op enkele punten gelijk. De twee belangrijke punten: het had te lang geduurd én de licentiecommissie zat wel heel erg op de letters van de wet.
Wat dat eerste punt betreft: het duurde om en nabij een jaar alvorens de club een definitief antwoord kreeg. Veel clubs die worden overgenomen verkeren in zwaar weer en moeten snel doorschakelen om het hoofd boven water te houden. Dat geldt ook voor ADO.
Daarnaast werden de leden van commissie weggezet als muggenzifters. De interne alsook de externe controle verliep wel heel erg minutieus. Of zoals ze in Den Bosch na afloop zeiden: ‘Als de licentiecommissie blijft toetsen zoals bij ons, dan wordt er nooit meer een club overgenomen.’
De beroepscommissie boog lichtjes mee met Den Bosch, maar het eindoordeel bleef hetzelfde. Jordania kon de club niet overnemen. Met als gevolg dat beide partijen met knallende ruzie uit elkaar gingen. Sterker nog, de twee staan nog altijd tegenover elkaar in de rechtbank.
HOEPEL
Maar FC Den Bosch is nu toch alsnog overgenomen? Door Amerikanen? Dat klopt. Maar geen van hen heeft meer dan 25 procent van de aandelen. En dus was die deal met een paar weken beklonken…
Bij ADO Den Haag gaat het om bijna honderd procent van de aandelen. En dus gaat er tijd zitten in het proces. Rondom de homologatiezitting werd door de ADO-directie al gewezen naar de licentiecommissie. Dat het allemaal zo lang duurde, dat de nieuwe voorzitter van die commissie wel erg streng was. Hadden ze in Zeist dan niets geleerd van FC Den Bosch?
In detail weten we dat niet. We kunnen het immers niet aan de licentiecommissie zelf vragen. Maar dat het allemaal erg lang duurt in Den Haag, valt te bezien. De rechtbank vroeg op 8 februari naar een tijdslijn. Wanneer was de licentiecommissie aangelijnd aangaande Globalon?
Segaar kwam met de volgende tijdlijn:
Op 22 december waren alle stukken aangeleverd bij de Licentiecommissie
Op 23 december volgde een eerste beoordeling met aanvullende vragen
Op 5 januari kwam ADO met antwoorden
Op 13 januari volgde een antwoord van de licentiecommissie. ‘Sindsdien zijn we met elkaar in overleg over aanvullende stukken, er is intensief telefonisch contact’, aldus Segaar.
Kort voor de zitting, op 8 februari, werden wederom aanvullende vragen gesteld.
`Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen`
We kunnen dus stellen dat ADO de eerste stukken ongeveer twee maanden geleden heeft aangeleverd. Ja, er was in de tussentijd intensief contact met de KNVB en de licentiecommissie, maar het doorlichten van een potentiële koper vergt nu eenmaal tijd.
Het akkoord met Globalon ligt er echter al sinds begin november. De rechter vroeg zich dan ook hardop af of er in de tussenliggende periode geen kostbare tijd verloren was gegaan. ADO gaf aan dat het de tijd nodig had om alles op orde te krijgen. Bovendien sprak het van een formaliteit.
Globalon is al actief in onder meer België, Spanje en Portugal. ‘Vanuit de UEFA wordt er regelgeving gegeven, maar iedere bond vult deze op eigen wijze in’, liet advocaat Dolf Segaar de rechter weten. ‘Maar er is dus regelgeving omtrent financiering van voetbalclubs in Europa. Door die hoepel zijn ze dus in België, Spanje en Portugal gesprongen. Op basis van die Europese regels zou het mij bevreemden als de Nederlandse bond bij deze transactie, die qua structuur gelijk is, lastig zou doen.’
De rechter wilde vervolgens weten welke concrete vervolgvragen er nog lagen. ‘Kunt u iets zeggen over de aard van de informatie die nu nog gevraagd wordt door de KNVB? Globalon is al in drie landen geaccepteerd. Dan zou je verwachten: het mapje met informatie ligt al klaar’, aldus de rechtbank.
`De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders`
Segaar: ‘De aard van de vragen zit hem heel erg op de identiteit van de Amerikaanse topaandeelhouders, de individuele investeerders. En dan met name het herkomstvermogen. Een onderzoek dat nog verfijnd moet worden na wat wij al hebben aangeleverd. En dat is, wat u terecht zegt, in die andere landen al gedaan door de bonden. Maar ook door bijvoorbeeld de Spaanse bank. Maar toch vraagt de KNVB aanvullende informatie en dat vertraagt op dit moment de discussie.’
Met andere woorden: de Amerikanen die achter Bolt zitten, het moederbedrijf van Globalon, moeten met de billen bloot. En zoals tijdens de zitting ook werd aangegeven: deze mensen zijn niet voor niks zo vermogend geworden. Ze doen aan risico-inschatting en laten vreemden liever niet in hun kaarten kijken.
Dat is de reden waarom overnames vrij lang kunnen duren. De regelgeving is bekend. Clubs weten wat ze aan moeten leveren. Maar wil de potentiële eigenaar alle kaarten op tafel leggen? Bij eerdere overnamepogingen in Nederland was er vaak sprake van een kat-en-muis-spel. Waar de potentiële kopers er alles aan deden om zo min mogelijk in hun kaarten te laten kijken, wilde de licentiecommissie de onderste steen boven. En dan krijg je aanvullende vragen op aanvullende vragen.
Bij ADO zijn ze in ieder geval hoopvol gestemd. Althans, dat zei Segaar in rechtbank. ‘Er worden geldstromen inzichtelijk gemaakt. Wij gaan ervan uit dat op 21 februari de KNVB een definitief antwoord kan geven. De KNVB werkt daar hard aan. Normaal gesproken is de Licentiecommissie een maand of drie, vier bezig om zo’n traject van een goedkeuringsbesluit te geven en nu is dat allemaal wat naar voren gehaald. Ik ben positief gestemd over het proces.’
ADO MAAKT EEN FLINK VOORBEHOUD VOOR DE RECHTBANK
ADO Den Haag hoopt komende week te weten of het Spaanse Globalon Football Holdings de club over kan nemen. Daarbij is het, zoals gememoreerd, afhankelijk van de Licentiecommissie van de KNVB. De club doet voorkomen alsof er 22 februari definitief een oordeel moet komen. Maar voor de rechtbank werd dit toch wat voorzichtiger aangekondigd.
‘We zijn doorlopend in gesprek met de KNVB’, aldus herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger. ‘De geluiden die mij als laatste hebben bereikt, afgelopen weekend, waren dat er wellicht binnen tien tot vijftien werkdagen duidelijkheid zou kunnen komen.’
Dat zijn behoorlijk wat voorbehouden. Dolf Segaar vult aan. ‘De Licentiecommissie streeft ernaar om op 21 februari een besluit te kunnen nemen zodat wij op 22 februari te horen krijgen wat de Licentiecommissie van de aangeleverde informatie vindt en of het goedkeuring wenst te geven, enerzijds in de zeggenschap en anderzijds de overdracht van de licentie.’
![]() |
Maandag 21 februari 2022 om 10:22 uur |
PD
Al maanden schrijven we over een mogelijke verkoop van ADO Den Haag. Toch is de club nog altijd niet verkocht. Hoe zit het nu precies met die overname? Wat zijn de plannen van het Spaanse Globalon en wat als het onverhoopt misgaat aankomende week? VI geeft antwoord.
Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Het is inmiddels een soap van ongekende omvang. In medialand gaat het al bijna een jaar over ADO Den Haag en een mogelijke verkoop. Er werd gesproken en geschreven over verschillende overnamekandidaten, de rol van eigenaar United Vansen, een bijna faillissement en rechtszaken. De gemiddelde voetbalsupporter ziet door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl er een cruciale fase is aangebroken. Want zoals afgelopen dinsdag in de rechtbank van Den Haag hardop uit werd gesproken. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care.’
HOE GROOT ZIJN DE PROBLEMEN VAN ADO DEN HAAG?
Die zijn flink. De club heeft de laatste jaren structureel te veel geld uitgegeven. In totaal bedraagt de schuld zo’n twintig miljoen euro. Zo heeft de Belastingdienst nog een kleine drie miljoen euro tegoed. Jarenlang werden de eindjes aan elkaar geknoopt en voldeed het ternauwernood aan de licentie-eisen van de KNVB. Cruciaal hierbij was de rol van grootaandeelhouder United Vansen (UVS) dat volgens afspraak jaarlijks een paar miljoen overmaakte naar de Residentie. Maar die overboekingen stopten in 2021 abrupt.
De Chinese regering stond niet langer toe dat er geld werd overgemaakt naar Europese sportprojecten. Het zorgde voor een acuut liquiditeitsprobleem bij ADO. UVS zag nog maar één uitweg en dat was de club verkopen. Dat was in het voorjaar van 2021.
MAAR EEN JAAR LATER IS DE CLUB NOG ALTIJD NIET VERKOCHT. WAAROM NIET?
Omdat het geen gewone verkoop werd. De toenmalige ADO-directie liet UVS meermaals weten dat het water tot aan de lippen stond en zij zich genoodzaakt zag een WHOA-traject te starten. En juist dat maakte de verkoop van ADO Den Haag een heel stroperig en onoverzichtelijk proces.
De WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is in het leven geroepen voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren, maar nog wel levensvatbaar zijn. Door middel van de WHOA moet een faillissement worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er, net als in het geval van ADO, direct een afkoelingsperiode wordt afgekondigd. In die periode kan geen enkele schuldeiser een faillissement aanvragen.
Binnen de WHOA moet er een akkoord worden gesloten met alle schuldeisers. Hen wordt gevraagd akkoord te gaan met een fractie van de uitstaande schuld. Zodoende kan het bedrijf of in dit geval de voetbalclub, een gezonde doorstart maken. Het is kiezen of delen: stemmen de schuldeisers niet in met het akkoord, dan gaat de organisatie failliet en krijgen ze helemaal niks meer. Bij ADO Den Haag is het WHOA-traject inmiddels afgerond. De schuldeisers zijn akkoord. Onderdeel van dit akkoord is dat het Spaanse Globalon Football Holdings de club overneemt. Zij hebben de club zelfs al helemaal doorgelicht. De rechter zal op 25 februari laten weten of de WHOA-procedure kan worden afgerond.
ER LIGT DUS EEN AKKOORD ÉN ER IS EEN MOGELIJKE KOPER. WAT IS DAN NU NOG HET PROBLEEM?
Er zijn kleine en grotere beren op de weg. Laten we beginnen met wat achterhoedegevechten. United Vansen is woedend. De Chinese grootaandeelhouder is niet gehoord in de zoektocht naar een overnamekandidaat en blijft berooid achter. Onderdeel van het WHOA-akkoord is dat de aandelen worden afgepakt van UVS. De Chinezen krijgen geen rode cent, nog niet eens een bedankbriefje. De Chinezen bereikten eerder zelf een akkoord met de Groep Lentze/Jol. Deze Haagse partij wil in ieder geval nog vijfhonderdduizend euro voor de aandelen betalen. Maar de zittende clubleiding koos voor Globalon. In een document van liefst 42 pagina’s schrijft UVS over sabotage, discriminatie, leugens, bedrog en impliceert het zelfs dat er gefraudeerd is door de zittende ADO-bestuurders. De rechtbank heeft het lijvige document in bezit. Meer daarover leest u hier.
Daarnaast zou een voormalig advocatenkantoor beslag hebben laten leggen op de aandelen van UVS. Zij zouden nog zo’n vijftigduizend euro van de Chinezen tegoed hebben. Tijdens de zitting van vorige week werd niet duidelijk wat dit voor een invloed kan hebben op de WHOA-procedure. ADO lijkt zich in ieder geval geen zorgen te maken.
`Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen`
Een groter probleem kan de licentiecommissie van de KNVB worden. Zoals gezegd, ADO heeft een akkoord met Globalon. Inmiddels is duidelijk dat de Spanjaarden minimaal 7,5 miljoen euro in de club willen steken, dat het rekent op promotie binnen twee seizoenen én dat er flink gereorganiseerd gaat worden. De Spanjaarden vervullen nu een cruciale rol. Voor het WHOA-traject is ruim anderhalf miljoen euro nodig om de schuldeisers te betalen. Geld dat ADO zelf niet heeft en moet worden opgehoest door Globalon. Dit bedrag staat al ergens op een bankrekening geparkeerd, maar wordt pas vrijgegeven als de Spanjaarden zeker weten dat de ADO-deal rondkomt. Daarvoor moet de WHOA-procedure succesvol worden afgerond én moet de KNVB instemmen met een overname. En die goedkeuring is er nog altijd niet. Zoals de voorzitter van de rechtbank het treffend samenvatte: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
DAN MOET DE LICENTIECOMMISSIE DUS OPSCHIETEN.
Dat is wel in het belang van ADO. Iedereen, inclusief de voorzitter van de rechtbank, wil weten wanneer er duidelijkheid komt vanuit Zeist. Maar deze groep van wijze mannen en vrouwen laat zich niet graag opjagen. Een paar dagen voor de zitting werden er opnieuw aanvullende vragen gesteld over Globalon Football Holdings. En dat was niet voor het eerst. Nederland voert een streng beleid waar het gaat om overnames. De KNVB wil precies weten welke buitenlanders achter Globalon en het aan deze partij gelieerde Bolt Football Holdings zitten. Wie zijn het, hoe vermogend zijn ze en hoe hebben ze hun geld verdiend? ADO hield in de rechtbank vol geen problemen te voorzien. Als belangrijkste argument werd aangedragen dat Globalon ook in andere Europese landen actief is en daar door de ballotage was gekomen. Zelfs de Spaanse bank zou onderzoek hebben gedaan.
In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn
Vanuit supportersperspectief wordt al snel gezegd dat de KNVB onnodig lastig doet, maar dit nauwkeurige onderzoek is juist bedoeld om ons voetbal te beschermen tegen zwart geld en andere ongeregeldheden. Bovendien zou ADO precies moeten weten wat er gevraagd wordt, in het document Richtlijn Zeggenschap Clubs staat precies vermeld welke informatie moet worden overlegd. Van een mondelinge toelichting op de plannen tot een kopie van bankafschriften. De Nederlandse licentiecommissie neemt geen enkel risico en wil heel veel persoonlijke documenten inzien. Iets waar vermogende buitenlanders niet altijd even enthousiast van worden. In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn. De voorzitter van de rechtbank counterde dit door te stellen dat de Spanjaarden om het proces te versnellen, net zo goed nu alvast het WHOA-traject konden voorfinancieren. Toch bleek dat geen optie.
De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar
HOE NU VERDER?
Het wordt spannend. De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar. De rechtbank zal niet instemmen met een akkoord zonder financiële onderbouwing. En die financiële onderbouwing komt er alleen als de licentiecommissie van de KNVB instemt. Niemand die precies kan vertellen of en, zo ja, wanneer dit gebeurt.
ADO is gevraagd om deze week aanvullende stukken aan te leveren. Op 21 februari zou de licentiecommissie weer samenkomen. ADO hoopt dat er vervolgens op 22 februari groen licht komt. Het was reden voor de rechtbank om pas op 25 februari met een vonnis aangaande het WHOA-traject te komen. De rechter wil eerst weten of de voetbalbond instemt.
In het meest gunstige geval voor ADO, komt de licentiecommissie op 22 februari met goed nieuws en volgt de rechtbank drie dagen later. Dan kan ADO onder Globalon een nieuwe start maken. Mocht de licentiecommissie opnieuw met aanvullende vragen komen óf Globalon afwijst, dan vervalt normaliter drie dagen later de WHOA-procedure. Hetzelfde geldt als de Spanjaarden zich nu alsnog terug zouden trekken. Als dat scenario opgaat, kan in theorie elke schuldeiser vanaf 25 februari het faillissement van ADO aanvragen. De situatie voor ADO Den Haag wordt dan wel héél penibel.
Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Het is inmiddels een soap van ongekende omvang. In medialand gaat het al bijna een jaar over ADO Den Haag en een mogelijke verkoop. Er werd gesproken en geschreven over verschillende overnamekandidaten, de rol van eigenaar United Vansen, een bijna faillissement en rechtszaken. De gemiddelde voetbalsupporter ziet door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl er een cruciale fase is aangebroken. Want zoals afgelopen dinsdag in de rechtbank van Den Haag hardop uit werd gesproken. ‘ADO is een patiënt aan het infuus op de intensive care.’
HOE GROOT ZIJN DE PROBLEMEN VAN ADO DEN HAAG?
Die zijn flink. De club heeft de laatste jaren structureel te veel geld uitgegeven. In totaal bedraagt de schuld zo’n twintig miljoen euro. Zo heeft de Belastingdienst nog een kleine drie miljoen euro tegoed. Jarenlang werden de eindjes aan elkaar geknoopt en voldeed het ternauwernood aan de licentie-eisen van de KNVB. Cruciaal hierbij was de rol van grootaandeelhouder United Vansen (UVS) dat volgens afspraak jaarlijks een paar miljoen overmaakte naar de Residentie. Maar die overboekingen stopten in 2021 abrupt.
De Chinese regering stond niet langer toe dat er geld werd overgemaakt naar Europese sportprojecten. Het zorgde voor een acuut liquiditeitsprobleem bij ADO. UVS zag nog maar één uitweg en dat was de club verkopen. Dat was in het voorjaar van 2021.
MAAR EEN JAAR LATER IS DE CLUB NOG ALTIJD NIET VERKOCHT. WAAROM NIET?
Omdat het geen gewone verkoop werd. De toenmalige ADO-directie liet UVS meermaals weten dat het water tot aan de lippen stond en zij zich genoodzaakt zag een WHOA-traject te starten. En juist dat maakte de verkoop van ADO Den Haag een heel stroperig en onoverzichtelijk proces.
De WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is in het leven geroepen voor bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren, maar nog wel levensvatbaar zijn. Door middel van de WHOA moet een faillissement worden voorkomen. Bijkomend voordeel is dat er, net als in het geval van ADO, direct een afkoelingsperiode wordt afgekondigd. In die periode kan geen enkele schuldeiser een faillissement aanvragen.
Binnen de WHOA moet er een akkoord worden gesloten met alle schuldeisers. Hen wordt gevraagd akkoord te gaan met een fractie van de uitstaande schuld. Zodoende kan het bedrijf of in dit geval de voetbalclub, een gezonde doorstart maken. Het is kiezen of delen: stemmen de schuldeisers niet in met het akkoord, dan gaat de organisatie failliet en krijgen ze helemaal niks meer. Bij ADO Den Haag is het WHOA-traject inmiddels afgerond. De schuldeisers zijn akkoord. Onderdeel van dit akkoord is dat het Spaanse Globalon Football Holdings de club overneemt. Zij hebben de club zelfs al helemaal doorgelicht. De rechter zal op 25 februari laten weten of de WHOA-procedure kan worden afgerond.
ER LIGT DUS EEN AKKOORD ÉN ER IS EEN MOGELIJKE KOPER. WAT IS DAN NU NOG HET PROBLEEM?
Er zijn kleine en grotere beren op de weg. Laten we beginnen met wat achterhoedegevechten. United Vansen is woedend. De Chinese grootaandeelhouder is niet gehoord in de zoektocht naar een overnamekandidaat en blijft berooid achter. Onderdeel van het WHOA-akkoord is dat de aandelen worden afgepakt van UVS. De Chinezen krijgen geen rode cent, nog niet eens een bedankbriefje. De Chinezen bereikten eerder zelf een akkoord met de Groep Lentze/Jol. Deze Haagse partij wil in ieder geval nog vijfhonderdduizend euro voor de aandelen betalen. Maar de zittende clubleiding koos voor Globalon. In een document van liefst 42 pagina’s schrijft UVS over sabotage, discriminatie, leugens, bedrog en impliceert het zelfs dat er gefraudeerd is door de zittende ADO-bestuurders. De rechtbank heeft het lijvige document in bezit. Meer daarover leest u hier.
Daarnaast zou een voormalig advocatenkantoor beslag hebben laten leggen op de aandelen van UVS. Zij zouden nog zo’n vijftigduizend euro van de Chinezen tegoed hebben. Tijdens de zitting van vorige week werd niet duidelijk wat dit voor een invloed kan hebben op de WHOA-procedure. ADO lijkt zich in ieder geval geen zorgen te maken.
`Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen`
Een groter probleem kan de licentiecommissie van de KNVB worden. Zoals gezegd, ADO heeft een akkoord met Globalon. Inmiddels is duidelijk dat de Spanjaarden minimaal 7,5 miljoen euro in de club willen steken, dat het rekent op promotie binnen twee seizoenen én dat er flink gereorganiseerd gaat worden. De Spanjaarden vervullen nu een cruciale rol. Voor het WHOA-traject is ruim anderhalf miljoen euro nodig om de schuldeisers te betalen. Geld dat ADO zelf niet heeft en moet worden opgehoest door Globalon. Dit bedrag staat al ergens op een bankrekening geparkeerd, maar wordt pas vrijgegeven als de Spanjaarden zeker weten dat de ADO-deal rondkomt. Daarvoor moet de WHOA-procedure succesvol worden afgerond én moet de KNVB instemmen met een overname. En die goedkeuring is er nog altijd niet. Zoals de voorzitter van de rechtbank het treffend samenvatte: ‘Zonder centen geen akkoord en zonder KNVB geen centen.’
DAN MOET DE LICENTIECOMMISSIE DUS OPSCHIETEN.
Dat is wel in het belang van ADO. Iedereen, inclusief de voorzitter van de rechtbank, wil weten wanneer er duidelijkheid komt vanuit Zeist. Maar deze groep van wijze mannen en vrouwen laat zich niet graag opjagen. Een paar dagen voor de zitting werden er opnieuw aanvullende vragen gesteld over Globalon Football Holdings. En dat was niet voor het eerst. Nederland voert een streng beleid waar het gaat om overnames. De KNVB wil precies weten welke buitenlanders achter Globalon en het aan deze partij gelieerde Bolt Football Holdings zitten. Wie zijn het, hoe vermogend zijn ze en hoe hebben ze hun geld verdiend? ADO hield in de rechtbank vol geen problemen te voorzien. Als belangrijkste argument werd aangedragen dat Globalon ook in andere Europese landen actief is en daar door de ballotage was gekomen. Zelfs de Spaanse bank zou onderzoek hebben gedaan.
In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn
Vanuit supportersperspectief wordt al snel gezegd dat de KNVB onnodig lastig doet, maar dit nauwkeurige onderzoek is juist bedoeld om ons voetbal te beschermen tegen zwart geld en andere ongeregeldheden. Bovendien zou ADO precies moeten weten wat er gevraagd wordt, in het document Richtlijn Zeggenschap Clubs staat precies vermeld welke informatie moet worden overlegd. Van een mondelinge toelichting op de plannen tot een kopie van bankafschriften. De Nederlandse licentiecommissie neemt geen enkel risico en wil heel veel persoonlijke documenten inzien. Iets waar vermogende buitenlanders niet altijd even enthousiast van worden. In de rechtbank deed ADO er alles aan om de rechter ervan te overtuigen dat de goedkeuring van Globalon een formaliteit zou zijn. De voorzitter van de rechtbank counterde dit door te stellen dat de Spanjaarden om het proces te versnellen, net zo goed nu alvast het WHOA-traject konden voorfinancieren. Toch bleek dat geen optie.
De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar
HOE NU VERDER?
Het wordt spannend. De ADO-overname is een kaartenhuis geworden. Valt er een schakeltje weg, dan stort de complete toren in elkaar. De rechtbank zal niet instemmen met een akkoord zonder financiële onderbouwing. En die financiële onderbouwing komt er alleen als de licentiecommissie van de KNVB instemt. Niemand die precies kan vertellen of en, zo ja, wanneer dit gebeurt.
ADO is gevraagd om deze week aanvullende stukken aan te leveren. Op 21 februari zou de licentiecommissie weer samenkomen. ADO hoopt dat er vervolgens op 22 februari groen licht komt. Het was reden voor de rechtbank om pas op 25 februari met een vonnis aangaande het WHOA-traject te komen. De rechter wil eerst weten of de voetbalbond instemt.
In het meest gunstige geval voor ADO, komt de licentiecommissie op 22 februari met goed nieuws en volgt de rechtbank drie dagen later. Dan kan ADO onder Globalon een nieuwe start maken. Mocht de licentiecommissie opnieuw met aanvullende vragen komen óf Globalon afwijst, dan vervalt normaliter drie dagen later de WHOA-procedure. Hetzelfde geldt als de Spanjaarden zich nu alsnog terug zouden trekken. Als dat scenario opgaat, kan in theorie elke schuldeiser vanaf 25 februari het faillissement van ADO aanvragen. De situatie voor ADO Den Haag wordt dan wel héél penibel.
![]() |
Dinsdag 15 februari 2022 om 10:33 uur |
FFL
FC Den Haag!
radar schreef:
heeft iemand elia verhaal uit de vi?
heeft iemand elia verhaal uit de vi?
The last dance van Eljero Elia
Door Stef de Bont Stef de Bont
INTERVIEW
In februari viert Eljero Elia zijn 35ste verjaardag. Een paar dagen later speelt hij met ADO Den Haag in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. En hij heeft er nog zin in ook. Het verhaal van een WK-finalist die met een grote glimlach voetbalt in de Keuken Kampioen Divisie. `Ik ben nu eenmaal een liefhebber.`
Dit interview is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
De teen van Iker Casillas en het schot van Andrés Iniesta. De WK-finale van 2010 zit – of we dat nu willen of niet – in ons collectief geheugen. Iedereen weet nog waar hij was of wat hij deed toen Oranje in Johannesburg moest buigen voor Spanje. Inmiddels is het merendeel van de veertien Nederlandse spelers die op 11 juli 2010 op het veld stonden, met voetbalpensioen. Mannen als Mark van Bommel, John Heitinga en Giovanni van Bronckhorst bezitten het hoogste trainersdiploma, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt zijn toegetreden tot het gilde van analytici. Van een aantal spelers is het onduidelijk of ze ooit nog terugkeren op het veld. Doelman Maarten Stekelenburg is herstellende van een zware blessure en de inmiddels 37-jarige Nigel de Jong zit al een tijdje zonder club. Formeel heeft hij, net als Gregory van der Wiel, nooit afscheid genomen. Hetzelfde geldt overigens voor Edson Braafheid (3
, die nog altijd op de website van Palm Beach Stars prijkt.
De enige die we nog wekelijks aan het werk zien is Eljero Elia. Op 13 februari wordt hij 35. Twee dagen eerder neemt hij in het Den Haag op tegen MVV Maastricht, vijf dagen later speelt hij in een waarschijnlijk leeg Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven. De WK-finalist en landskampioen van Nederland, Italië en Turkije speelt sinds enkele weken zijn wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Voor de centen hoeft hij het niet te doen. Elia heeft sportief en zakelijk goed geboerd.
`Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`
Bovendien, zo vertelt hij vandaag, verdient hij bij ADO niet meer dan het wettelijk minimumloon. Hij had ook nu ergens op een strandbedje kunnen liggen met een cocktail in zijn hand, maar Elia prefereert busreizen naar Helmond en Emmen. Zelf spreekt hij van pure liefde. Voor zijn club ADO Den Haag en het spelletje waar hij als vijfjarige verliefd op werd. `Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`, klinkt het gepassioneerd. `Ik wil nog één keer laten zien wat erin zit.`
FC UTRECHT
Want dat is hem vorig seizoen niet gelukt. Na een avontuur in Istanbul wilde Elia terug naar Nederland. Hij liet een huis bouwen onder de rook van Den Haag en koos daarmee bewust voor zijn jonge gezin. FC Twente en ADO Den Haag hengelden naar zijn diensten, maar de aanvaller koos voor het verhaal van Frans van Seumeren. FC Utrecht zou in het jubileumjaar de vaderlandse top gaan aanvallen en Elia zou net dat laatste zetje kunnen geven. Zoals bekend viel dat plan in het water. Trainer John van den Brom werd ontslagen, Utrecht eindigde als zesde en haalde opnieuw geen Europees voetbal. De dertigvoudige international speelde niet meer dan een bijrol. Hij was geblesseerd, had flinke naweeën van een COVID-besmetting en sliep enige tijd in het ziekenhuis bij zijn zieke dochtertje. Met als gevolg dat hij maar tien keer in de basis stond en slechts twee keer scoorde. Het werd hem zwaar aangerekend. Van alle kanten kwam er kritiek. `Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind`, zegt hij daar nu over. `Dat wist ik al toen ik in Utrecht tekende. Het was gewoon een waardeloos jaar.`
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
© PRO SHOTS
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
Zijn contract in Utrecht liep nog een seizoen door. En dus nam Elia zich afgelopen zomer voor om nog één keer te schitteren in de Eredivisie. Zijn eigen Last Dance. Maar een goede maand later werd datzelfde contract doormidden gescheurd. `Het was een vreemde situatie. Aan het einde van het seizoen heb ik met trainer René Hake gesproken. Hij zei dat hij graag met mij doorwilde. Ik begon fit aan de voorbereiding, maar voor het eerste oefenduel kwam hij opnieuw naar me toe. Hij vertelde dat ik niet in de plannen voorkwam, dat ik geen wedstrijden zou gaan spelen. Ik mocht nog wel mee op trainingskamp, maar zou dan alleen kunnen trainen. Toen ben ik thuisgebleven en heb ik voor mezelf getraind. Ik hoopte nog op een oplossing, maar die kwam er niet. Uiteindelijk is mijn contract ontbonden. De club wilde kennelijk van me af. Ik vind het nog altijd een vreemde situatie.`
`Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`
DUINEN
Dat was op 30 juli. De volgende dag was Eljero Elia een werkloze voetballer. Eentje van 34 jaar met een volle prijzenkast en een goede spaarrekening. Voor velen een goed moment om er een punt achter te zetten en te bouwen aan een maatschappelijke carrière. Ook bij de Hagenaar sloeg de twijfel toe. `Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`, vertelt Elia. `Natuurlijk denk je daar wel even over na. Maar als ik ergens teken moet het complete verhaal kloppen. Ik had geen zin om mijn leventje, maar ook dat van mijn gezin, weer volledig op z’n kop te zetten. De kinderen gaan hier weer naar school. Bovendien twijfelde ik over voetbal. Eerst ben ik op vakantie gegaan om mijn hoofd leeg te maken. Marbella, Dubai; ik ben overal en nergens geweest. Die periode heb ik gebruikt om na te denken. Ik heb serieus overwogen te stoppen. De mensen om me heen verklaarden me voor gek. Ze zeiden: "Je bent nooit geblesseerd geweest, je bent nog topfit. Ook vind je het spelletje nog veel te leuk". Maar ik had geen zin meer in – sorry voor het woord – gezeik. Het misgunnen van het voetbalwereldje. Ik had van mijn zestiende tot mijn 34ste in die wereld rondgelopen. Ik vond het eigenlijk wel goed zo. Geloof me, ik was dicht bij mijn pensioen.`
`Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond`
`Maar dan word je geconfronteerd met het normale leven. ’s Ochtends vroeg gingen mijn kinderen naar school, mijn vrouw naar het werk. En ik? Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond. Ik werd er niet gelukkig van. Ik ben gaan wandelen, in de duinen. Gewoon even alles op een rijtje zetten. De uiteindelijke conclusie was dat ik maar één ding wilde en dat was lekker, zorgeloos voetballen. Op het veld staan, lekker met die bal bezig. Mijn vrouw zei het ook: "Je bent nog een veel te grote liefhebber om nu te stoppen".`
ADO DEN HAAG
Zoals gezegd, iemand met het curriculum vitae en de prijzenkast van Eljero Elia, hoeft geen contactadvertentie te plaatsen om een nieuwe werkgever te vinden. Ook in de periode dat hij even uit de sportlights verdween, bleven clubs contact zoeken met hem en zaakwaarnemer Frank Schouten. Toch was er maar één club waarmee hij écht serieus in gesprek ging: ADO Den Haag. Daar waar het op negenjarige leeftijd voor hem was begonnen en waar hij in 2004 debuteerde in het betaalde voetbal. Een jaar eerder hadden toenmalig algemeen directeur Mohammed Hamdi en teammanager Dave Sietaram al geprobeerd hem naar de Residentie te lokken. Laatstgenoemde bleef deze zomer samen met Albert van der Dussen aandringen.
`Ze bleven bellen. "Ellie, kom nu maar naar ons. Kom terug naar je cluppie". Ze stelden voor dat ik eerst gewoon eens mee zou trainen, kijken hoe dat voelde. Daar was ik wel gevoelig voor. ADO blijft mijn club. Die eerste weken waren wel zwaar, man, dat vertel ik je eerlijk. Ik had natuurlijk al een tijd geen groepstrainingen of wedstrijden meegedaan. Ik moest fit worden en trainde apart. Dat betekende vooral lopen, lopen en lopen. Ik werd helemaal gek. Verderop waren die jongens lekker aan het trainen en ik mocht alleen maar lopen. Dat gedeelte had ik dan weer niet gemist. Pas na vier weken, toen ik volledig met de groep mee kon doen, voelde ik me weer voetballer. Dat was het beste gevoel in maanden.`
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
© Pro Shots/Wouter Dill
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
Het werd een succesvolle snuffelstage. ADO-trainer Ruud Brood wilde Elia dolgraag toevoegen aan zijn wedstrijdselectie en bij de ex-international begon het steeds meer te kriebelen. Er was echter één probleem: ADO zat nog midden in een herstructureringstraject. De club had grote financiële problemen. Er was een herstructureringsdeskundige aangesteld om een akkoord te sluiten met de ongeveer honderdvijftig schuldeisers. Zou dit niet lukken, dan kon ADO Den Haag zomaar failliet gaan. Het maakte het lastig om Elia een contract aan te bieden. Het was gezien de financiële situatie van de club praktisch onmogelijk en bovendien zou het een heel slecht signaal afgeven als midden in een saneringsproces een dertigvoudig international op de foto zou gaan met een glas champagne. Elia moest geduld hebben.
`Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen`
`Ze konden mij in eerste instantie geen contract aanbieden. Ook kon ik vanwege bepaalde regels niet op amateurbasis spelen. Ik moest wachten. Alles veranderde toen de club een sluitende begroting in kon leveren bij de KNVB. Met dank aan de gemeente Den Haag. Als gevolg daarvan kwam er een piepklein budgetje vrij en konden ze mij een arbeidscontract aanbieden. Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen. Ik voetbal voor het minimumloon. Daar maak ik vooral zelf veel grappen over. Ik ben allang weer blij dat ik mag spelen. Ik ben nu eenmaal een liefhebber. Het gaat mij niet om het geld, het gaat om ADO Den Haag.`
FC TWENTE
In januari, als de aandelenoverdracht met het Spaanse Globalon definitief rond moet zijn, gaat hij nog een keer zitten met de clubleiding. Mogelijk dat zijn contract dan een upgrade krijgt. Want voor iemand die net zoveel verdient als een vakkenvuller bij de Albert Heijn, is Elia erg waardevol voor de Hagenezen. Hij wordt gezien als het geheime wapen in de strijd om promotie. Als de gesprekken met de nieuwe clubleiding worden opgestart, zal het ook gaan over een tweede carrière. De voetballoze periode van afgelopen zomer heeft Elia aan het denken gezet. Er komt een dag dat hij zijn kicksen aan de wilgen hangt en dan moet er wel een plan B zijn.
`Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding`
`Het gaat om the bigger picture`, zegt hij daar zelf over. `Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding. Ik hoop bij ADO trainersdiploma’s te kunnen halen en op technisch gebied het nodige te leren. Ik ben ook bewust bezig met de talenten in de selectie. Weet je, dit is voor het eerst in al die jaren dat ik jonge spelers tegenkom die écht leergierig zijn. En dat is zo leuk! Ze gaan niet direct de discussie met je aan maar willen vooral van je leren. Ik wil ze helpen, beter maken en advies geven. Ze hoeven niet dezelfde fouten te maken die ik heb gemaakt. Waar ik dan aan denk? Dat je soms geduld moet hebben bijvoorbeeld.`
`Toen ik bij FC Twente speelde had ik de toezegging van Joop Munsterman dat ik een transfer mocht maken. En dus was ik daar 24 uur per dag mee bezig. Ik wilde naar het buitenland en zo snel mogelijk ook. Het liefst nog in de voorbereiding. Dat werd uiteindelijk Hamburger SV. Een prachtige club, maar ik had misschien beter even kunnen wachten. Dan was HSV misschien wel Tottenham Hotspur geweest. Het zijn keuzes die uiteindelijk je hele carrière bepalen.`
`Hier bij ADO loopt echt veel talent. Ze krijgen een prachtig podium om te groeien. We moeten eerst weer stabiel worden en terug naar de Eredivisie. De club wil er alles aan doen om die jonge talenten langer aan ADO te binden. Dat vind ik heel verstandig, zo gaat dat bij AZ ook. Die jongens vormen de toekomst van de club. Samen moeten we terug naar de Eredivisie. Want ja, kom op! Dit is de derde stad van het land. ADO Den Haag hoort natuurlijk niet thuis in de Keuken Kampioen Divisie. We gaan ze terugbrengen. Dit jaar al.`
Hij klinkt strijdbaar, heel de middag al. Tegenover ons zit geen volgevreten vedette die uit verveling nog tegen een balletje trapt bij zijn eerste liefde. We luisteren naar een liefhebber die het in de basis niet uitmaakt of hij met Robin van Persie, Andrea Pirlo of Sem Steijn op het veld staat. Hij vindt het spelletje gewoon nog te leuk. Het is dan ook niet uitgesloten dat we hem volgend seizoen gewoon weer terugzien in de Eredivisie.
Elia heeft nog geen knopen doorgehakt. Misschien plakt hij er nog wel een jaar aan vast. Voorlopig koestert hij, na een moeilijk jaar, vooral wat hij heeft. `Ik ben heel rustig. Thuis is iedereen gezond en gelukkig, ik woon op vijf minuten rijden van het trainingscomplex. Ik word steeds fitter en weet dat ik nog mooie dingen ga laten zien`, klinkt het weloverwogen. `Ik heb nog steeds die drive. Als die er niet was geweest, had ik de handdoek allang in de ring gegooid. Maar ik ben nog niet klaar als voetballer. Dat voel ik.`
Door Stef de Bont Stef de Bont
INTERVIEW
In februari viert Eljero Elia zijn 35ste verjaardag. Een paar dagen later speelt hij met ADO Den Haag in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. En hij heeft er nog zin in ook. Het verhaal van een WK-finalist die met een grote glimlach voetbalt in de Keuken Kampioen Divisie. `Ik ben nu eenmaal een liefhebber.`
Dit interview is afkomstig uit de nieuwste VI. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
De teen van Iker Casillas en het schot van Andrés Iniesta. De WK-finale van 2010 zit – of we dat nu willen of niet – in ons collectief geheugen. Iedereen weet nog waar hij was of wat hij deed toen Oranje in Johannesburg moest buigen voor Spanje. Inmiddels is het merendeel van de veertien Nederlandse spelers die op 11 juli 2010 op het veld stonden, met voetbalpensioen. Mannen als Mark van Bommel, John Heitinga en Giovanni van Bronckhorst bezitten het hoogste trainersdiploma, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt zijn toegetreden tot het gilde van analytici. Van een aantal spelers is het onduidelijk of ze ooit nog terugkeren op het veld. Doelman Maarten Stekelenburg is herstellende van een zware blessure en de inmiddels 37-jarige Nigel de Jong zit al een tijdje zonder club. Formeel heeft hij, net als Gregory van der Wiel, nooit afscheid genomen. Hetzelfde geldt overigens voor Edson Braafheid (3

De enige die we nog wekelijks aan het werk zien is Eljero Elia. Op 13 februari wordt hij 35. Twee dagen eerder neemt hij in het Den Haag op tegen MVV Maastricht, vijf dagen later speelt hij in een waarschijnlijk leeg Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven. De WK-finalist en landskampioen van Nederland, Italië en Turkije speelt sinds enkele weken zijn wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Voor de centen hoeft hij het niet te doen. Elia heeft sportief en zakelijk goed geboerd.
`Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`
Bovendien, zo vertelt hij vandaag, verdient hij bij ADO niet meer dan het wettelijk minimumloon. Hij had ook nu ergens op een strandbedje kunnen liggen met een cocktail in zijn hand, maar Elia prefereert busreizen naar Helmond en Emmen. Zelf spreekt hij van pure liefde. Voor zijn club ADO Den Haag en het spelletje waar hij als vijfjarige verliefd op werd. `Ik kon gewoon nog niet stoppen. Het vrat aan me`, klinkt het gepassioneerd. `Ik wil nog één keer laten zien wat erin zit.`
FC UTRECHT
Want dat is hem vorig seizoen niet gelukt. Na een avontuur in Istanbul wilde Elia terug naar Nederland. Hij liet een huis bouwen onder de rook van Den Haag en koos daarmee bewust voor zijn jonge gezin. FC Twente en ADO Den Haag hengelden naar zijn diensten, maar de aanvaller koos voor het verhaal van Frans van Seumeren. FC Utrecht zou in het jubileumjaar de vaderlandse top gaan aanvallen en Elia zou net dat laatste zetje kunnen geven. Zoals bekend viel dat plan in het water. Trainer John van den Brom werd ontslagen, Utrecht eindigde als zesde en haalde opnieuw geen Europees voetbal. De dertigvoudige international speelde niet meer dan een bijrol. Hij was geblesseerd, had flinke naweeën van een COVID-besmetting en sliep enige tijd in het ziekenhuis bij zijn zieke dochtertje. Met als gevolg dat hij maar tien keer in de basis stond en slechts twee keer scoorde. Het werd hem zwaar aangerekend. Van alle kanten kwam er kritiek. `Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind`, zegt hij daar nu over. `Dat wist ik al toen ik in Utrecht tekende. Het was gewoon een waardeloos jaar.`
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
© PRO SHOTS
Solerend voorbij Cesc Fàbregas in de WK-finale van 2010 tegen Spanje.
Zijn contract in Utrecht liep nog een seizoen door. En dus nam Elia zich afgelopen zomer voor om nog één keer te schitteren in de Eredivisie. Zijn eigen Last Dance. Maar een goede maand later werd datzelfde contract doormidden gescheurd. `Het was een vreemde situatie. Aan het einde van het seizoen heb ik met trainer René Hake gesproken. Hij zei dat hij graag met mij doorwilde. Ik begon fit aan de voorbereiding, maar voor het eerste oefenduel kwam hij opnieuw naar me toe. Hij vertelde dat ik niet in de plannen voorkwam, dat ik geen wedstrijden zou gaan spelen. Ik mocht nog wel mee op trainingskamp, maar zou dan alleen kunnen trainen. Toen ben ik thuisgebleven en heb ik voor mezelf getraind. Ik hoopte nog op een oplossing, maar die kwam er niet. Uiteindelijk is mijn contract ontbonden. De club wilde kennelijk van me af. Ik vind het nog altijd een vreemde situatie.`
`Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`
DUINEN
Dat was op 30 juli. De volgende dag was Eljero Elia een werkloze voetballer. Eentje van 34 jaar met een volle prijzenkast en een goede spaarrekening. Voor velen een goed moment om er een punt achter te zetten en te bouwen aan een maatschappelijke carrière. Ook bij de Hagenaar sloeg de twijfel toe. `Clubs bleven bellen. Dat is altijd zo geweest. Er lagen aanbiedingen uit de zandbak`, vertelt Elia. `Natuurlijk denk je daar wel even over na. Maar als ik ergens teken moet het complete verhaal kloppen. Ik had geen zin om mijn leventje, maar ook dat van mijn gezin, weer volledig op z’n kop te zetten. De kinderen gaan hier weer naar school. Bovendien twijfelde ik over voetbal. Eerst ben ik op vakantie gegaan om mijn hoofd leeg te maken. Marbella, Dubai; ik ben overal en nergens geweest. Die periode heb ik gebruikt om na te denken. Ik heb serieus overwogen te stoppen. De mensen om me heen verklaarden me voor gek. Ze zeiden: "Je bent nooit geblesseerd geweest, je bent nog topfit. Ook vind je het spelletje nog veel te leuk". Maar ik had geen zin meer in – sorry voor het woord – gezeik. Het misgunnen van het voetbalwereldje. Ik had van mijn zestiende tot mijn 34ste in die wereld rondgelopen. Ik vond het eigenlijk wel goed zo. Geloof me, ik was dicht bij mijn pensioen.`
`Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond`
`Maar dan word je geconfronteerd met het normale leven. ’s Ochtends vroeg gingen mijn kinderen naar school, mijn vrouw naar het werk. En ik? Ik bleef alleen achter. Dan speelde ik wat op de PlayStation of staarde ik naar het plafond. Ik werd er niet gelukkig van. Ik ben gaan wandelen, in de duinen. Gewoon even alles op een rijtje zetten. De uiteindelijke conclusie was dat ik maar één ding wilde en dat was lekker, zorgeloos voetballen. Op het veld staan, lekker met die bal bezig. Mijn vrouw zei het ook: "Je bent nog een veel te grote liefhebber om nu te stoppen".`
ADO DEN HAAG
Zoals gezegd, iemand met het curriculum vitae en de prijzenkast van Eljero Elia, hoeft geen contactadvertentie te plaatsen om een nieuwe werkgever te vinden. Ook in de periode dat hij even uit de sportlights verdween, bleven clubs contact zoeken met hem en zaakwaarnemer Frank Schouten. Toch was er maar één club waarmee hij écht serieus in gesprek ging: ADO Den Haag. Daar waar het op negenjarige leeftijd voor hem was begonnen en waar hij in 2004 debuteerde in het betaalde voetbal. Een jaar eerder hadden toenmalig algemeen directeur Mohammed Hamdi en teammanager Dave Sietaram al geprobeerd hem naar de Residentie te lokken. Laatstgenoemde bleef deze zomer samen met Albert van der Dussen aandringen.
`Ze bleven bellen. "Ellie, kom nu maar naar ons. Kom terug naar je cluppie". Ze stelden voor dat ik eerst gewoon eens mee zou trainen, kijken hoe dat voelde. Daar was ik wel gevoelig voor. ADO blijft mijn club. Die eerste weken waren wel zwaar, man, dat vertel ik je eerlijk. Ik had natuurlijk al een tijd geen groepstrainingen of wedstrijden meegedaan. Ik moest fit worden en trainde apart. Dat betekende vooral lopen, lopen en lopen. Ik werd helemaal gek. Verderop waren die jongens lekker aan het trainen en ik mocht alleen maar lopen. Dat gedeelte had ik dan weer niet gemist. Pas na vier weken, toen ik volledig met de groep mee kon doen, voelde ik me weer voetballer. Dat was het beste gevoel in maanden.`
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
© Pro Shots/Wouter Dill
Namens ADO tegen FC Dordrecht op snelheid langs Nikki Baggerman.
Het werd een succesvolle snuffelstage. ADO-trainer Ruud Brood wilde Elia dolgraag toevoegen aan zijn wedstrijdselectie en bij de ex-international begon het steeds meer te kriebelen. Er was echter één probleem: ADO zat nog midden in een herstructureringstraject. De club had grote financiële problemen. Er was een herstructureringsdeskundige aangesteld om een akkoord te sluiten met de ongeveer honderdvijftig schuldeisers. Zou dit niet lukken, dan kon ADO Den Haag zomaar failliet gaan. Het maakte het lastig om Elia een contract aan te bieden. Het was gezien de financiële situatie van de club praktisch onmogelijk en bovendien zou het een heel slecht signaal afgeven als midden in een saneringsproces een dertigvoudig international op de foto zou gaan met een glas champagne. Elia moest geduld hebben.
`Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen`
`Ze konden mij in eerste instantie geen contract aanbieden. Ook kon ik vanwege bepaalde regels niet op amateurbasis spelen. Ik moest wachten. Alles veranderde toen de club een sluitende begroting in kon leveren bij de KNVB. Met dank aan de gemeente Den Haag. Als gevolg daarvan kwam er een piepklein budgetje vrij en konden ze mij een arbeidscontract aanbieden. Ik verdien nu net zoveel als de mensen op trainingscomplex De Aftrap die de shirtjes wassen. Ik voetbal voor het minimumloon. Daar maak ik vooral zelf veel grappen over. Ik ben allang weer blij dat ik mag spelen. Ik ben nu eenmaal een liefhebber. Het gaat mij niet om het geld, het gaat om ADO Den Haag.`
FC TWENTE
In januari, als de aandelenoverdracht met het Spaanse Globalon definitief rond moet zijn, gaat hij nog een keer zitten met de clubleiding. Mogelijk dat zijn contract dan een upgrade krijgt. Want voor iemand die net zoveel verdient als een vakkenvuller bij de Albert Heijn, is Elia erg waardevol voor de Hagenezen. Hij wordt gezien als het geheime wapen in de strijd om promotie. Als de gesprekken met de nieuwe clubleiding worden opgestart, zal het ook gaan over een tweede carrière. De voetballoze periode van afgelopen zomer heeft Elia aan het denken gezet. Er komt een dag dat hij zijn kicksen aan de wilgen hangt en dan moet er wel een plan B zijn.
`Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding`
`Het gaat om the bigger picture`, zegt hij daar zelf over. `Ik wil jeugdtrainer worden of misschien zelfs wel hoofd opleiding. Ik hoop bij ADO trainersdiploma’s te kunnen halen en op technisch gebied het nodige te leren. Ik ben ook bewust bezig met de talenten in de selectie. Weet je, dit is voor het eerst in al die jaren dat ik jonge spelers tegenkom die écht leergierig zijn. En dat is zo leuk! Ze gaan niet direct de discussie met je aan maar willen vooral van je leren. Ik wil ze helpen, beter maken en advies geven. Ze hoeven niet dezelfde fouten te maken die ik heb gemaakt. Waar ik dan aan denk? Dat je soms geduld moet hebben bijvoorbeeld.`
`Toen ik bij FC Twente speelde had ik de toezegging van Joop Munsterman dat ik een transfer mocht maken. En dus was ik daar 24 uur per dag mee bezig. Ik wilde naar het buitenland en zo snel mogelijk ook. Het liefst nog in de voorbereiding. Dat werd uiteindelijk Hamburger SV. Een prachtige club, maar ik had misschien beter even kunnen wachten. Dan was HSV misschien wel Tottenham Hotspur geweest. Het zijn keuzes die uiteindelijk je hele carrière bepalen.`
`Hier bij ADO loopt echt veel talent. Ze krijgen een prachtig podium om te groeien. We moeten eerst weer stabiel worden en terug naar de Eredivisie. De club wil er alles aan doen om die jonge talenten langer aan ADO te binden. Dat vind ik heel verstandig, zo gaat dat bij AZ ook. Die jongens vormen de toekomst van de club. Samen moeten we terug naar de Eredivisie. Want ja, kom op! Dit is de derde stad van het land. ADO Den Haag hoort natuurlijk niet thuis in de Keuken Kampioen Divisie. We gaan ze terugbrengen. Dit jaar al.`
Hij klinkt strijdbaar, heel de middag al. Tegenover ons zit geen volgevreten vedette die uit verveling nog tegen een balletje trapt bij zijn eerste liefde. We luisteren naar een liefhebber die het in de basis niet uitmaakt of hij met Robin van Persie, Andrea Pirlo of Sem Steijn op het veld staat. Hij vindt het spelletje gewoon nog te leuk. Het is dan ook niet uitgesloten dat we hem volgend seizoen gewoon weer terugzien in de Eredivisie.
Elia heeft nog geen knopen doorgehakt. Misschien plakt hij er nog wel een jaar aan vast. Voorlopig koestert hij, na een moeilijk jaar, vooral wat hij heeft. `Ik ben heel rustig. Thuis is iedereen gezond en gelukkig, ik woon op vijf minuten rijden van het trainingscomplex. Ik word steeds fitter en weet dat ik nog mooie dingen ga laten zien`, klinkt het weloverwogen. `Ik heb nog steeds die drive. Als die er niet was geweest, had ik de handdoek allang in de ring gegooid. Maar ik ben nog niet klaar als voetballer. Dat voel ik.`
![]() |
Woensdag 5 januari 2022 om 10:54 uur |
Superfc
Superfan schreef:
Dit soort ongenuanceerde stukken met verkondigde ‘feiten’ zijn natuurlijk al vele jaren oud. Vaak zit er een kern van waarheid in en van mij mag het prikkelen maar het probleem is dat er tegenwoordig groepen zijn die dit maar klakkeloos als waarheid aannemen en in alle veranderingen een verslechtering zien.
Van mij mag flink de bezem er doorheen. Ik denk dat elke nieuwe eigenaar dat zou doen.
Dit soort ongenuanceerde stukken met verkondigde ‘feiten’ zijn natuurlijk al vele jaren oud. Vaak zit er een kern van waarheid in en van mij mag het prikkelen maar het probleem is dat er tegenwoordig groepen zijn die dit maar klakkeloos als waarheid aannemen en in alle veranderingen een verslechtering zien.
Van mij mag flink de bezem er doorheen. Ik denk dat elke nieuwe eigenaar dat zou doen.
Helemaal eens. Gevaar is alleen dat " de geest" van dit soort haagse mannen steeds binnen de club blijft zingen. Heb je niks aan.
Overigens de nieuwe eigenaar zou Jol moeten vragen of hij voortaan voor zijn kaartje wil wil betalen ( net als de rest van de zuid tribune) moet je is opletten wat voor " nieuws" er dan naar buiten lekt.
Overigens ik noem jol als voorbeeld om aan te geven dat er op zuid heel veel niet betalende mensen zitten. Allemaal liefde voor de club
Overigens de nieuwe eigenaar zou Jol moeten vragen of hij voortaan voor zijn kaartje wil wil betalen ( net als de rest van de zuid tribune) moet je is opletten wat voor " nieuws" er dan naar buiten lekt.
Overigens ik noem jol als voorbeeld om aan te geven dat er op zuid heel veel niet betalende mensen zitten. Allemaal liefde voor de club

![]() |
Zaterdag 11 december 2021 om 19:00 uur |
slash070
Club Achter de Duinen schreef:
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Wordt Aad ooit vergeten? Nevâh nooit niet!
Het is morgen dertig jaar geleden dat de grote Aad Mansveld (1944-1991) overleed.
Lees het nieuwsbericht
Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:
Wordt Aad ooit vergeten? Nevâh nooit niet!
Het is morgen dertig jaar geleden dat de grote Aad Mansveld (1944-1991) overleed.
Lees het nieuwsbericht
Ingang Zuiderpark langs de beelden, flauwe lichtmasten aan in de nevel. Profc verkopers, opdringerige mannen die `strikjes met speldje` aan je probeerde te slijten. De kassa`s,, weeïge rookworst lucht, volle tribune met sigaren- en zware shag lucht en blaastoeter geluiden, en toeters op fietspomp je vastgeplakt. Muziekkorps op het veld, supporters met rood/groene dikke lange sjaals,. ADO` was voor iedereen nog de naam, ondanks dat we al lang FC Den Haag heette. Spelers kwamen in rijtje het veld op, ik zag Aad Mansveld, Ton Thie . . .
Echt, als kind kon niks mij gelukkiger maken als ik met mijn vader en oom mee mocht naar ADO, naar Aad Mansveld en Ton Thie.
R.i.p.
Echt, als kind kon niks mij gelukkiger maken als ik met mijn vader en oom mee mocht naar ADO, naar Aad Mansveld en Ton Thie.
R.i.p.

![]() |
Zaterdag 4 december 2021 om 10:46 uur |
Superfc
schreef:
Ik dacht al waar blijft VI weer met een blad vullend stuk en ja hoor daar zijn ze dan met 0 nieuwe informatie zoals iedere keer weer. Het enige wat duidelijk is dat onze bestuurders totaal geen contact hebben met die Chinese oplichters ook al omdat ze nooit de telefoon opnemen (zullen wel weer hun rekening niet betaald hebben). In dit geval is het misschien niet helemaal zoals het hoort maar goed ze hebben ook na 2 gewonnen rechtszaken recht op de niet betaalde 2 miljoen van onze Chinese vrienden en zolang zij niet netjes betalen worden ze ook genegeerd ondanks dat die nep advocaat van deze oplichters loopt te dreigen met nog een rechtszaak maar die gaan ze uiteraard ook weer verliezen.Die Amerikanen hoeven van mij ook niet maar ja er is nu eenmaal geen andere serieuze overname kandidaat meer. Ook de groep Lentze heeft al 10 keer de kans gehad om met de gemeente een deal te sluiten en de aandelen over te nemen ze hadden zelfs een akkoord met de huidige eigenaar maar ze laten geen cent zien alleen maar meer onrealistische eisen. Het is dan ook zeer jammer dat Vanad is afgehaakt door al dat geroddel en het expres laten uitlekken van vertrouwelijke informatie.
Ik dacht al waar blijft VI weer met een blad vullend stuk en ja hoor daar zijn ze dan met 0 nieuwe informatie zoals iedere keer weer. Het enige wat duidelijk is dat onze bestuurders totaal geen contact hebben met die Chinese oplichters ook al omdat ze nooit de telefoon opnemen (zullen wel weer hun rekening niet betaald hebben). In dit geval is het misschien niet helemaal zoals het hoort maar goed ze hebben ook na 2 gewonnen rechtszaken recht op de niet betaalde 2 miljoen van onze Chinese vrienden en zolang zij niet netjes betalen worden ze ook genegeerd ondanks dat die nep advocaat van deze oplichters loopt te dreigen met nog een rechtszaak maar die gaan ze uiteraard ook weer verliezen.Die Amerikanen hoeven van mij ook niet maar ja er is nu eenmaal geen andere serieuze overname kandidaat meer. Ook de groep Lentze heeft al 10 keer de kans gehad om met de gemeente een deal te sluiten en de aandelen over te nemen ze hadden zelfs een akkoord met de huidige eigenaar maar ze laten geen cent zien alleen maar meer onrealistische eisen. Het is dan ook zeer jammer dat Vanad is afgehaakt door al dat geroddel en het expres laten uitlekken van vertrouwelijke informatie.
Van groep Lentze komt weinig positiefs af. Behalve nee geen commentaar en nee niks gehoord komt er weinig. Super goed gevoel krijg je van zo een partij die alleen of via "advocaat" of pers communieert. De emmer ellende in een brief aan de raad, die naar buiten is gebracht, via het ad, woerts etc destijds wat was daar ook al weer mee gebeurd? Ik weet niet eens meer of al naar buiten is gebracht wat daar in stond. De timing was keurig vlak voor een wedstrijd. Ik verwacht dit weekend weer iets moois uit die hoek.
De amerikanen pakken het wat dat aangaat misschien slimmer aan.
Maar ja ik ken de ins en outs niet maar alles uit de koker van de club (lees reijntjes) kleeft sowieso wat aan en zal vanuit haagssche mannen uit " liefde " voor de club keurig worden gepareerd.
De amerikanen pakken het wat dat aangaat misschien slimmer aan.
Maar ja ik ken de ins en outs niet maar alles uit de koker van de club (lees reijntjes) kleeft sowieso wat aan en zal vanuit haagssche mannen uit " liefde " voor de club keurig worden gepareerd.
![]() |
Donderdag 11 november 2021 om 17:24 uur |
Superfc
Ik moet het nog maar even zien. We hebben al eerder dergelijke koppen gezien.
Als het klopt ben ik blij met de overname. Ongeacht de partij het is goed voor de rust in de tent.
Dat het geen Haagsche iconen/partijen zijn geworden is natuurlijk jammer maar die hebben hun kans echt wel gehad.
Uiteraard zullen er geluiden komen dat het pluche/bestuur/leiding ze heeft tegengewerkt. Dat is doet het voor de bühne goed maar de grote vraag is.... waarom yanks wel en Haagsche mannen niet.
Benieuwd naar de plannen van Bolt en de uitvoering daarvan. Zonder die te kennen ga ik ze niet meteen afschrijven. Wie weet komt er een interview met Bolt en de plannen.
Als het klopt ben ik blij met de overname. Ongeacht de partij het is goed voor de rust in de tent.
Dat het geen Haagsche iconen/partijen zijn geworden is natuurlijk jammer maar die hebben hun kans echt wel gehad.
Uiteraard zullen er geluiden komen dat het pluche/bestuur/leiding ze heeft tegengewerkt. Dat is doet het voor de bühne goed maar de grote vraag is.... waarom yanks wel en Haagsche mannen niet.
Benieuwd naar de plannen van Bolt en de uitvoering daarvan. Zonder die te kennen ga ik ze niet meteen afschrijven. Wie weet komt er een interview met Bolt en de plannen.
![]() |
Donderdag 4 november 2021 om 12:08 uur |
Advertentie
Leetje
Barend
Aad schreef:
Het gros van de vrouwen kan geen hersenschudding krijgen
Het gros van de vrouwen kan geen hersenschudding krijgen

Daar lijkt het wel op. Voetbalvrouwen missen harses.
Klakkeloos imiteren van het spelletje bij de mannen. Bang niet voor vol aangezien te worden.
Terwijl juist ZIJ een nieuw begin hadden kunnen maken.
Klakkeloos imiteren van het spelletje bij de mannen. Bang niet voor vol aangezien te worden.
Terwijl juist ZIJ een nieuw begin hadden kunnen maken.
![]() |
Dinsdag 26 oktober 2021 om 17:53 uur |
Nu online
broodjebal070, Priapus Rex, lulijzer, FFL en 92 gasten.
Zoek in shoutbox
Spelersklassement
Laatste wedstrijd
Volgende wedstrijd
Advertentie
Keuken Kampioen Divisie
1 | Volendam * | 38 | - | 82 |
2 | Excelsior * | 38 | - | 74 |
3 | Cambuur NC | 38 | - | 71 |
4 | ADO D.H. NC | 38 | - | 70 |
5 | Dordrecht NC | 38 | - | 68 |
6 | Graafsch. NC | 38 | - | 65 |
7 | Telstar NC | 38 | - | 61 |
8 | FC Emmen | 38 | - | 56 |
9 | Den Bosch NC | 38 | - | 55 |
10 | Jong AZ | 38 | - | 52 |
11 | FC Eindhoven | 38 | - | 51 |
12 | Roda JC | 38 | - | 49 |
13 | Helmond Sp. | 38 | - | 46 |
14 | VVV-Venlo | 38 | - | 41 |
15 | MVV Maastr. | 38 | - | 40 |
16 | TOP Oss | 38 | - | 38 |
17 | Jong Ajax | 38 | - | 36 |
18 | Jong PSV | 38 | - | 30 |
19 | Jong Utrecht | 38 | - | 23 |
20 | Vitesse -39 | 38 | - | 5 |