Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Advertentie

Welkom in de shoutbox, gast

Aad

070 schreef:

Niemand heeft gezegd dat we op 5 september 2014 in de subtop zouden staan en in een groter stadion zouden spelen. Wat een ongeduldige en verwende types hier zeg. Zeven maanden geleden stonden we achttiende in de competitie he, onder leiding van ome Blaaskaak? Zelfs al zou je onderin middenmoot (is 11/12e) worden dit seizoen, wat dan nog?
Ik ben niet ongeduldig of verwend. Maar ook ik houd mensen wel graag aan hun woorden. Er is wel degelijk gesproken over Chinese investeringen in spelers, nog voor het begin van het seizoen. Ik kan het daarom de technische staf, Fraser voorop, niet kwalijk nemen dat ze de selectie hebben gesaneerd. Ik neem het de hoogst verantwoordelijke (mister Wang maar meer nog van der Kallen) kwalijk dat ze dit hebben laten gebeuren.
0
Vrijdag 5 september 2014 om 16:29 uur

aadche

dutch schreef:

fout van supporters hier???? onzin! de torenhoge verwachtingen zijn uitgesproken door mensen van de club zoals vd kallen zelf toen er bekend werd dat de club werd overgenomen door rijke chinezen. er zou geinvesteerd worden in spelers we zouden naar de subtop gaan stadion werd te klein. nu word dat hele verhaal weer afgezwakt sinds fontijn die dat soort teksten ook maar aangereikt krijg van de bepalers. selectie is gewoon te smal na de chinezen is alleen dereijk erbij gekomen en zijn er fouten gemaakt door de rest al te verhuren voor er andere waren. 2 schorsingen en blessures en we zijn gewoon de lul en spelen onderin de middemoot. bovendien hoe zal fraser zijn als het tegen zit en er 4x achter elkaar is verloren, is het dan nog steeds de top trainer of komen er dan ook witte zakdoekis
Ja dat begrijp ik dat deze verwachtingen gecreeerd zijn door de beleidsmakers. Ik had ook liever gezien dat hierin anders gecommuniceerd was. Sterker nog ik zit nog in het clubje negatievelingen die hier uitgekotst wordt.
Ik denk dat Meneer Li zowel Wang als vdKallen als Fontein een lul verhaal heeft opgehangen. Helaas, maar dat is mijn mening, zijn die daar met open ogen ingetuind. Mijn mening zal pas veranderen als de deal 100 % rond is.
Iets van niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is.
Wat betreft de selectie die vind ik ook smal. Maar de basis is toch best fatsoenlijk. hopen dan maar dat het met de jeugd op de bank wat wordt.
En let wel, als dit chinezenverhaal er niet was, dan zou iedereen toch tevreden zijn met deze transferperiode.
Maar nee mensen verwachten nu iets anders omdat er geinvesteerd zou gaan worden. Dit terwijl er geen cent is overgemaakt.
En dan kan Fontein wel een verhaal ophangen dat dit soort transacties normaal veel langer duur met die chinese overheid.
Maar Wang en Li zijn toch gekomen met het verhaal dat alles wel rond zou zijn rond 1 sept.
0
Vrijdag 5 september 2014 om 13:55 uur

aadche

070 schreef:

Het blijft bizar dat jij in de afgelopen shitseizoenen zo gespeeld positief was terwijl iedereen zag wat een dramatrainer we hadden, en dat jij nu zo negatief doet. Of realistisch, zoals je het zelf noemt, maar in jouw geval zijn dat synoniemen.

Over Derijck kun je gewoon nog niet oordelen, al komt dat uitglijdertje tegen Cambuur je natuurlijk goed uit. En een heel seizoen opofferen, man waar heb je het over? We zijn vier wedstrijden bezig, hebben vier punten tegen niet de minste ploegen, hebben een topdirecteur, een toptrainer, een topkeeper, een prima verdediging, een uitstekend middenveld... En ja, voorin is het dun bezaaid inderdaad. Maar zelfs als iedereen in de voorhoede geschorst of geblesseerd zou zijn eindigen we nog in de middenmoot, let maar op. Het kan altijd beter, maar zo somber hoeft ook weer niet.
070 prima shout. Een veel gemaakte fout hier op het forum is hoe men de zaak bekijkt. Als je het hele verhaal bekijkt los van de chinese overname dan staan we er goed voor. Selectie beter, trainer beter en een goede directeur.

De verschillen van mening en verwarring ontstaat vooral omdat mensen de situatie bekijken met torenhoge verwachtingen. Zoals opeens moeten er toppers aangetrokken worden, opeens moet het salarisplafond omhoog. Opeens moeten er miljoenen investeringen klaar staan,opeens moet er top 5 gespeeld worden etc,

Wat er terecht komt van de verwachtingen en hoe die overname uitpakt,(ALS DIE UBERHAUPT DOOR GAAT) is voor iedereen een grote gok. En let wel niet alleen voor de fans...
OOK VOOR FONTEIN, OOK VOOR WANG IS HET EEN ENORME GOK OF DIT GOED UITPAKT.
0
Vrijdag 5 september 2014 om 13:32 uur

marcellino

lasoog1 schreef:

Eens hoor, de aandelen zijn verkocht..alhoewel..nog geen stuiver gezien maar goed. Per saldo heb je nog niks, alleen n andere eigenaar. De investeringen in spelers etc heb ik nog geen enkel iets van gelezen van Vansen pf hun investeerders, zijn die er al?
Een investringsmij zoals Vansen ook schijnt te zijn.zoekt investeerders die via hen de investeringen doen. Het is geen gezeik van mij of andere critici, het is de roep om duidelijkheid en daar is nog niks van te zien.
Je hebt niks?
Je.hebt als de deal niet door gaat .van der kallen en met de zelfde perspectieven dus er veranderd dan niks sterker nog wang moet een boete betalen wat van der kallen kan gebruiken om te investeren.mijn oplossing is het niet maar je doet nou net als de deal niet door gaat er iets veranderd in het beleid die van der kallen is ingezet.
0
Donderdag 4 september 2014 om 22:53 uur

Tommy

Kees schreef:

In mijn optiek is er heel veel vreemd als je als "gewone supporter" niet alle inns en outs kent. Bij werkelijk elke handeling van onze huidige en nieuwe eigenaar kun je je vraagtekens plaatsen.

Ik ga er vanuit dat beiden (Kallen en Wang) correct handelen en in het belang van onze club. Tsja, dat beiden er op wat voor wijze (geld/kennis/kunde etc.) beter van willen worden is voor mij geen enkel probleem.
Zij, en niet al die andere hoog van toren blazende Hagenaars/Hagenezen) hebben hun nek uitgestoken.

Ik heb alle vertrouwen in de toekomst en verwacht daarnaast dat de communicatie vanuit de club beter gaat worden. Vraag me af wie de "schuldige" was aan de gebrekkige communicatie van de laatste tijd?
Denk dat er al veel rust komt als dat geld eindelijk es in den haag aankomt.
dan is er tenminste duidelijk dat wang serieus is.
Zou trouwens ook helpen als die meteen ff duidelijk maakt wat het budget is waarmee gewerkt moet worden.
Zowel qua mogelijkheden van transfers en/of wat er gepomt wordt in de jeugdopleiding etc.
0
Donderdag 4 september 2014 om 19:30 uur

Kees

gillah schreef:

Ik sta vanaf het begin sceptisch tegenover de plannen van Wang. Wat is hij van plan met de club? Mijn eerste angst was dat onze club een opleidingsinstituut voor het Chinese voetbal zou worden, zodat de Chinezen eindelijk wat zouden kunnen gaan presteren op internationaal niveau. Een andere reden kon en kan ik nog steeds niet verzinnen om uitgerekend een Nederlandse club (voor een prikkie) over te nemen.

Maar als het klopt dat de Wang extra inkomsten zal genereren uit China en de bedrijfsvoering verder aan de club zelf overlaat (en uitermate capabele mensen aanstelt, zoals Fontein) dan is dit een ideale situatie. Al kon het allemaal wat gestroomlijnder.

Want ondertussen is er in de periode Van Der Kallen wél goed gesaneerd. De tekorten zijn weggewerkt, de salariskosten naar beneden gesteld en er staat een goede spelersgroep (wel wat smal) en trainer.

Wat ik nog opmerkelijk vind: volgens de berichten heeft Van Der Kallen ongeveer evenveel ontvangen voor de club als dat hij ervoor betaald heeft. Dat zou dan betekenen dat ADO als subtopper in de eerstedivisie met een miljoenenschuld evenveel waard zou zijn als nu. Dat is toch vreemd?
In mijn optiek is er heel veel vreemd als je als "gewone supporter" niet alle inns en outs kent. Bij werkelijk elke handeling van onze huidige en nieuwe eigenaar kun je je vraagtekens plaatsen.

Ik ga er vanuit dat beiden (Kallen en Wang) correct handelen en in het belang van onze club. Tsja, dat beiden er op wat voor wijze (geld/kennis/kunde etc.) beter van willen worden is voor mij geen enkel probleem.
Zij, en niet al die andere hoog van toren blazende Hagenaars/Hagenezen) hebben hun nek uitgestoken.

Ik heb alle vertrouwen in de toekomst en verwacht daarnaast dat de communicatie vanuit de club beter gaat worden. Vraag me af wie de "schuldige" was aan de gebrekkige communicatie van de laatste tijd?
0
Donderdag 4 september 2014 om 19:04 uur

Advertentie

gillah

Ooievaar schreef:

Ik ook. Ook al verliezen we 100 keer van FC Utrecht. Dat is een ongeveer gelijkwaardige tegenstander die je dus kan verliezen. Zeker uit.

Vorig jaar was het spel slecht, de trainer nog slechter, en voerde hapsnap wanbeleid de boventoon. Toen was er alle reden om bezorgd te zijn.

Deze selectie is beter dan vorig jaar. De trainer is 3 klassen beter. We hebben een uitstekende directeur, ook hij zal zich omringen met mensen met verstand van zaken. Twijfel geen moment over het slagen van de deal, met dank aan de gemeente Den Haag die dat stadion op die locatie heeft neergezet. Anders was die Wang van zijn levensdagen niet gekomen. Stadion en omliggende grond valt veel meer van te maken. Ook dat zullen die chinezen heel interessant vinden. Het heeft nu de entourage van een Albanese snelweg. Dus kan alleen maar beter.

Natuurlijk moet je wel resultaten boeken, maar we zijn pas 4 wedstrijden onderweg. Vier punten, gegeven het programma is dan echt zo slecht nog niet. Belangrijker is dat het spel bij vlagen heel behoorlijk oogt, en de organisatie dadelijk echt wordt uitgerold.

Kortom dat de club eindelijk zijn belofte gaat inlossen. Geen degradatievoetbal meer, en de weg omhoog gaat inslaan.

Alleen moet je dat wél met beleid doen. Dus geen al te overspannen verwachtingen hebben, op de hele korte termijn. Moet nog zo ontzettend veel gebeuren.

Fontein geeft een heel helder verhaal af, zou met de beste wil van de wereld niet weten waarom ik daaraan zou moeten twijfelen. Snap die scepsis dan ook in het geheel niet.

Overigens blij dat onze belg weer terug is. Daar gaan we nog heel veel plezier aan beleven.

Ik sta vanaf het begin sceptisch tegenover de plannen van Wang. Wat is hij van plan met de club? Mijn eerste angst was dat onze club een opleidingsinstituut voor het Chinese voetbal zou worden, zodat de Chinezen eindelijk wat zouden kunnen gaan presteren op internationaal niveau. Een andere reden kon en kan ik nog steeds niet verzinnen om uitgerekend een Nederlandse club (voor een prikkie) over te nemen.

Maar als het klopt dat de Wang extra inkomsten zal genereren uit China en de bedrijfsvoering verder aan de club zelf overlaat (en uitermate capabele mensen aanstelt, zoals Fontein) dan is dit een ideale situatie. Al kon het allemaal wat gestroomlijnder.

Want ondertussen is er in de periode Van Der Kallen wél goed gesaneerd. De tekorten zijn weggewerkt, de salariskosten naar beneden gesteld en er staat een goede spelersgroep (wel wat smal) en trainer.

Wat ik nog opmerkelijk vind: volgens de berichten heeft Van Der Kallen ongeveer evenveel ontvangen voor de club als dat hij ervoor betaald heeft. Dat zou dan betekenen dat ADO als subtopper in de eerstedivisie met een miljoenenschuld evenveel waard zou zijn als nu. Dat is toch vreemd?
0
Donderdag 4 september 2014 om 18:53 uur

Ooievaar

Tommy schreef:

zo transferperiode is zeker weer voorbij
Wat een rust hier weer op de box.

Wel een goed verhaal van Fonteijn.
duidelijk en toegeven dat door slechte comunicatie dingen niet goed zijn vertaald.
En vooral dat het nu afgelopen is met de slechte communicatie.
hopelijk houd hij woord, maar heb er vertrouwen in
Ik ook. Ook al verliezen we 100 keer van FC Utrecht. Dat is een ongeveer gelijkwaardige tegenstander die je dus kan verliezen. Zeker uit.

Vorig jaar was het spel slecht, de trainer nog slechter, en voerde hapsnap wanbeleid de boventoon. Toen was er alle reden om bezorgd te zijn.

Deze selectie is beter dan vorig jaar. De trainer is 3 klassen beter. We hebben een uitstekende directeur, ook hij zal zich omringen met mensen met verstand van zaken. Twijfel geen moment over het slagen van de deal, met dank aan de gemeente Den Haag die dat stadion op die locatie heeft neergezet. Anders was die Wang van zijn levensdagen niet gekomen. Stadion en omliggende grond valt veel meer van te maken. Ook dat zullen die chinezen heel interessant vinden. Het heeft nu de entourage van een Albanese snelweg. Dus kan alleen maar beter.

Natuurlijk moet je wel resultaten boeken, maar we zijn pas 4 wedstrijden onderweg. Vier punten, gegeven het programma is dan echt zo slecht nog niet. Belangrijker is dat het spel bij vlagen heel behoorlijk oogt, en de organisatie dadelijk echt wordt uitgerold.

Kortom dat de club eindelijk zijn belofte gaat inlossen. Geen degradatievoetbal meer, en de weg omhoog gaat inslaan.

Alleen moet je dat wél met beleid doen. Dus geen al te overspannen verwachtingen hebben, op de hele korte termijn. Moet nog zo ontzettend veel gebeuren.

Fontein geeft een heel helder verhaal af, zou met de beste wil van de wereld niet weten waarom ik daaraan zou moeten twijfelen. Snap die scepsis dan ook in het geheel niet.

Overigens blij dat onze belg weer terug is. Daar gaan we nog heel veel plezier aan beleven.

0
Donderdag 4 september 2014 om 15:20 uur

yesyes

Zeo schreef:

Simpel, laten tekenen bij chinese spelersfonds of chinese club en dan een huur doen aan ADO waardoor je het verplichte minimale non-EU salaris ontwijkt.

Ja misschien kan hij gelijk het geld van wang meenemen in ze koffertje
0
Donderdag 4 september 2014 om 15:05 uur

Zeo

Maarten Fontein: bruggen bouwen achter de duinen

Het is voor ADO Den Haag nog altijd wachten op het Chinese geld, maar de eerste hervormingen zijn in de tussentijd gestart. Maarten Fontein (62) is deze week begonnen als nieuwe algemeen directeur. De Hagenaar moet de koppeling vormen tussen de Hofstad en Azië, met als heilig doel de clubcultuur te bewaken.

Het is dinsdagmiddag en het werk in het kantoor van het Kyocera Stadion ligt even stil. Henk Jagersma, voorzitter van de raad van commissarissen, is aan het woord en spreekt het personeel toe. Hij introduceert Maarten Fontein, de nieuwe interim algemeen directeur van ADO Den Haag. Volgens hem de juiste man op het juiste moment, na een intensieve zoektocht, een lange vruchtbare samenwerking ligt in het verschiet en zo breit Jagersma meer standaardkreten aan elkaar. De trouwe medewerkers kijken toe, luisteren aandachtig, maar weten inmiddels beter. Hij komt lovende woorden tekort, maar dezelfde persoon was twee weken geleden nog ziedend toen hij via de media vernam dat Fontein een belangrijke kandidaat zou zijn om de vertrekkende Piet Jansen op te volgen. ‘Er zijn altijd heel veel geruchten rond deze club’, waren de woorden van Jagersma half augustus. ‘Ik sprak net een collega-commissaris, die liep in het sprookjesbos van De Efteling. Ik heb hem geadviseerd het verhaal over Fontein uit te printen en daar aan een boom te prikken...’ Goed, die Jagersma dus, staat nu met trotse volzinnen Fontein als de nieuwe directeur te introduceren. De zoveelste, waardoor de mensen van de werkvloer de presentatie van een nieuwe baas al ervaren als een jaarlijks ritueel.

Maarten Fontein vindt de verhalen over de Chinese bemiddelaar Chun Li onzin. ‘Hij heeft niets gestolen of via een ongeldige manier bij ADO geïmplementeerd.’
Een parallel tussen vrijwel al deze leidinggevenden is dat ze grootse plannen hadden, en het zeker anders zouden doen dan hun voorganger. ADO Den Haag als sleepin’ giant, in de derde stad van Nederland, met als achterland het Westland, de Bollenstreek en Zoetermeer. Daar moest en zou veel meer uit te halen zijn, net als de vele bedrijven in de regio Den Haag. Van Mattijs Manders, het befaamde Graydon-mannetje, tot Piet Jansen aan toe. Stuk voor stuk kwamen en gingen ze weer. Maarten Fontein is sinds afgelopen maandag de nieuwe en enige persoon in de club met tekenbevoegdheid. Verschil met alle voorgangers is dat de bestuurder zelf bewust heeft gekozen voor vier maanden, als periode om te kijken hoe de samenwerking verloopt. Maar de voortekenen zijn positief. Hoewel het personeel niet al zijn Engelse termen direct begrijpt, wekt zijn voorkomen sympathie. Nadat de medewerkers wekenlang speculaties en berichten over de Chinese overname via de media hadden moeten vernemen, lijkt Fontein op dit moment geknipt voor de functie. Namens Unilever had hij in het verleden veel succes in China. Hij was als president verantwoordelijk voor de ijs- en diepvriesproducten in Azië en leerde de cultuur kennen.

Met ADO begint Fontein aan zijn derde profclub. Eerder was hij als bestuurder actief voor Ajax en AZ, daarnaast zat hij in diverse commissies van de FIFA, UEFA en ECA (European Club Association).
Enkele dagen na zijn introductie schuift Fontein aan in het stadion. Hij moet nog officieel beginnen aan zijn nieuwe job, maar maakt even tijd vrij om zijn licht te laten schijnen over alle ontwikkelingen. ‘Ik ga er zeker van uit dat het goed komt met de overname door United Vansen, maar honderd procent garantie kun je niet geven. Het is hetzelfde met de aankoop van een auto. Het voelt pas echt als jouw auto als je er zelf in kan rijden. In die fase zit de club nu al een paar weken, maar ik ben de laatste die zich daarover heeft verbaasd.’

U had verwacht dat United Vansen de deadline niet zou halen?
‘Een overname met dergelijke bedragen vanuit China richting Europa neemt vaak meer dan een jaar in beslag, soms wel anderhalf jaar. Zes tot acht weken is heel ambitieus en hoopvol gepland. Het kan nog steeds, want officieel stonden er na de handtekeningen van 17 juli 38 werkdagen voor. Dan kom je uit op 11 september, meen ik, dus er is geen enkele reden opeens paniekerig te doen.’
Dat komt door de berichtgeving vanuit ADO zelf, waarbij werd gesproken over 30 augustus als uiterste datum waarop het geld moest worden overgemaakt.
‘Als je van zes tot acht weken in werkdagen uitgaat, is de eerste termijn eind augustus. Er zijn ook clausules in de overeenkomst opgenomen dat rente kan worden geheven na die datum. Maar meer waarde kan er niet aan worden gehecht.’

Waarom moet het zo lang duren?
‘Vergis je niet, er komt heel veel bij kijken. Allereerst moet alles worden omgezet in de Chinese taal. Dat kan niet even met een druk op de knop. Vervolgens moet alles worden gedaan via de centrale overheid. Die checkt alles: de herkomst van het geld, de partij waar het naartoe gaat... En in het geval van een transactie vanuit China richting het Westen gaan er nog extra weken overheen. Doordat het samenviel met de transferperiode, werd gehoopt op een snelle afhandeling, maar daar heeft de centrale overheid in China natuurlijk geen boodschap aan. We hebben er dus geen invloed op en kunnen niets anders dan wachten, totdat meneer Wang groen licht heeft en de transactie is voldaan. Dan gaan de aandelen binnen drie dagen richting United Vansen.’

Aan u vervolgens de taak een brug te slaan tussen Den Haag en China, tussen het oude en het nieuwe ADO.
‘Dit wordt geen satellietclub en ook geen speeltje van een rijk persoon. En er vindt al helemaal geen revolutie plaats’
‘Dat laatste klinkt wel heel ingrijpend. Het klopt dat mijn connectie met China een van de redenen is geweest voor deze uitdaging en dat een belangrijke rol is weggelegd om de overgang naar de nieuwe aandeelhouder goed te laten verlopen. Maar laat ik meteen alle twijfels wegnemen: ADO wordt geen satellietclub en ook geen speeltje van een rijk persoon. En er vindt al helemaal geen revolutie plaats. Ik zou nooit aan deze baan zijn begonnen als ADO geen baas in eigen huis zou zijn. Ik heb naar de plannen van United Vansen geluisterd, en die naast de visie van ADO gelegd. Mijn conclusie was dat beide partijen een heel mooie toekomst samen kunnen hebben. Nu is het aan mij dat in goede banen te leiden, waarbij drie dingen voor mij belangrijk zijn voor de korte termijn. De overgang moet spoedig verlopen, die moet zo goed mogelijk en grotendeels geruisloos verlopen en de ADO-cultuur moet voorop blijven staan.’

De eerste twee speerpunten moet u direct zien te herstellen. Door de dubieuze reputatie van bemiddelaar Chun Li zijn alle ogen op Den Haag gericht.
‘Ik twijfel geen moment aan Chun Li, daarom heb ik me ook gestoord aan de berichtgeving. Vaak eenzijdig, en vooral op basis wat mensen roepen zonder met bewijzen te komen. Chun Li is beschadigd, terwijl hij puur als bemiddelaar zijn taken goed uitvoerde. Meneer Wang zit in China en vond in overleg met meneer Van der Kallen hem als tussenpersoon. Chun Li is met zijn bedrijf sponsor van onze jeugdafdeling en dus heeft hij het opgepakt. Er werd van alles bijgehaald, maar als tussenpersoon heeft hij het goed gedaan.’

Waarom heeft hij nu een stap teruggedaan?
‘Dat komt door mijn aanstelling, ík ben nu de tussenpersoon. Maar als sponsor van de jeugdopleiding blijft hij van harte welkom, en waar nodig zullen we van zijn kennis gebruikmaken. Niets meer en niets minder.’
U twijfelt niet aan z’n schimmige reputatie?
‘Nee, want hij is slachtoffer geworden van een onduidelijke situatie. De overname werd bekend, maar er was niemand die de communicatie op zich nam. Wat krijg je dan? Onduidelijkheid, twijfels, vragen, sceptische blikken. Iedereen ging reageren op elkaar. Dat was allemaal niet nodig geweest, als er beter werd gecommuniceerd. Dat zal niet meer voorkomen, maar het was blijkbaar voer voor mensen om af te rekenen met Chun Li.’

De bewijzen stapelen zich op, van jeugdtrainers in China die niet worden betaald tot aan het kopiëren en implementeren van een beleidsplan van iemand anders.
‘Wat een onzin! In mijn tijd bij Ajax, meer dan zes jaar geleden, waren al die plannen al bekend en gereed om ermee aan de slag te gaan. Chun Li heeft helemaal niets gestolen of via een ongeldige manier bij ADO geïmplementeerd. En zo heb ik meer onwaarheden gehoord. Hij heeft zijn mening gegeven, maar wel op vragen die mensen vanuit ADO hem stelden. En niet andersom. Als hij vervolgens als kleine dictator wordt neergezet, dan stoort me dat, want hij heeft helemaal niets verkeerd gedaan. Sterker nog: we moeten hem als ADO dankbaar zijn voor zijn hulp.’

Tijdens ADO Den Haag-Feyenoord hangt het thuispubliek spandoeken op met Chinese tekens. Niet alle fans zitten te wachten op een Chinese overname.
U bent op dit moment als interim-directeur aangesteld voor vier maanden.
‘Zie het als een verlovingsperiode, want van beide kanten is de intentie uitgesproken langer met elkaar door te gaan.’

Weer even terug naar de basis: wat moet een Chinees bedrijf nou eigenlijk met een Nederlandse voetbalclub?
‘United Vansen wil het Chinese voetbal van de grond krijgen. De achterstand is enorm, van een voetbalpiramide zoals in Nederland is daar geen sprake. Er ligt geen basis, voetbal is populair, wordt komend jaar ook onderdeel van het lesprogramma op school, alleen ontbreekt het aan kennis en kunde. Voor een relatief laag bedrag krijgen ze nu de mogelijkheid dat te vergaren. Een financieel gezonde club, in de middenmoot van het hoogste competitie van Nederland, hét opleidingsland in de wereld en de nummer drie van het WK. Bovendien in een internationale stad als Den Haag.’

Er is nog nooit iemand rijk geworden van een voetbalclub.
‘Kruidvat is ook in Chinese handen, maar merkt iemand daar iets van? Verkopen zij alleen maar Chinese luchtjes?’
‘Dat zien zij ook wel in, en dat is ook zeker niet de intentie. Ik snap alle argwaan, de ervaringen in binnen- en buitenland zijn met overnames niet altijd positief. Maar ADO blijft ADO, dat is voor iedereen helder. In China beseffen de zakenmensen hoe je jezelf moet opstellen in een ander land. Net zoals ik me aanpaste aan de Chinese cultuur toen ik daar werkte, doen zij dat buiten China. Kruidvat is ook in Chinese handen, maar merkt iemand daar iets van? Verkopen zij alleen maar Chinese luchtjes? ADO wordt geen handelshuis. Toestanden zoals bij Vitesse zijn hier onmogelijk. Dat een andere club tijdens een seizoen spelers kan opeisen, terwijl je midden in een titelrace zit... Ondenkbaar.’

Net zo ondenkbaar als dat Chinezen met ADO-shirtjes gaan lopen?
‘Dat beeld werd gekscherend geschetst, maar is natuurlijk niet realistisch. Real Madrid-shirtjes met de naam Ronaldo achterop zijn razend populair in China, maar dat is Europese top. United Vansen weet ook dat ze op dat vlak geen grote zakken geld hoeven te verwachten. Wat het wél gaat opleveren? Veel kennis, over trainingsmethodes, uitwisselingsprojecten, over het runnen van een voetbalclub. Dat moet je niet onderschatten. Ik heb het zelf gemerkt met Ajax en Ajax Cape Town. En ja, jeugdspelers zullen de kans krijgen in Den Haag ervaring op te doen. Maar wel alles in overleg met de scouting en het technische hart van de club. Geen speler wordt er zomaar doorheen gedrukt. Zo denkt meneer Wang erover en zo denkt ADO erover. Een gezonde situatie dus.’

Toch wil United Vansen wel gaan investeren in ADO. Met welk doel?
‘Als ADO op een hoger niveau gaat spelen, met een betere jeugdopleiding, levert dat United Vansen meer kennis en ervaring op. Europees voetbal kan daaraan zeker bijdragen, ook aan de uitstraling van de club. Dat heb ik zelf met AZ ervaren. Op een gegeven moment was de club een vaste succesvolle kracht in Europa. Dat heeft ook waarde in China, dan kom je in landen en bij clubs waar je nog meer ervaring kan opdoen. Dat is dus iets anders dan zo snel mogelijk geld verdienen, want je moet met Europees voetbal niet verwachten dat het commercieel opeens heel veel oplevert. Alleen: het is wel een belangrijk doel, want een positieve groei van ADO levert een positieve vergaring van kennis op voor de Chinezen.’
Trainer Henk Fraser fronste zijn wenkbrauwen toen hij vernam dat u een plek in de top binnen een aantal jaren voor ogen had.
‘Over drie tot vijf jaar moet ADO vast rond de vijfde plaats kunnen spelen’
‘Hoho, wel op een realistische manier. Over drie tot vijf jaar moet ADO vast rond de vijfde plaats kunnen spelen. De club is nu een stabiele middenmoter, met toenemend kapitaal komen er mogelijkheden voor een volgende stap. Geen gekke dingen, niet opportunistisch, maar op een doordachte wijze. Eerst moet een stevige basis worden gecreëerd. Dus een sterkere organisatie, investeren in de jeugdopleiding, betere faciliteiten. Nu heeft de club twee spelers uit de eigen jeugd in de basis, en drie daarbij nog in de selectie. Op termijn moet dat aantal omhoog.’

Het maakt de Chinezen toch helemaal niets uit of er wel of geen Hagenees in de basis staat?
‘Maar ons wel, en dus United Vansen ook. De uitwedstrijd tegen Cambuur (afgelopen zaterdag, 3-2 verlies, red.) mis ik, omdat ik het niet kan combineren met de duels van de jeugd en ik daarbij aanwezig wil zijn. Dat zegt volgens mij voldoende. Net zoals het inmiddels wel duidelijk is dat we hier geen paniekaankopen gaan doen. Nu niet, in januari niet en volgend jaar niet. We zullen eerst moeten kijken hoe we willen groeien en wat daarvoor nodig is. Het stadion bijvoorbeeld, dat moet vol, wekelijks.’

Daar komt de bekende troef van een algemeen directeur van ADO weer voorbij.
‘Het Forepark herbergt 130 bedrijven, waarom zitten die niet in het Kyocera Stadion bij thuisduels? Den Haag heeft vijftienhonderd bedrijven, er valt volgens mij veel meer te halen. Eerst moeten we analyseren waarom het niet vol zit. Aan de reputatie ligt het niet, niet meer. In 2006 moest ik als bestuurslid van Ajax eerst vanuit Den Haag naar Amsterdam en vervolgens onder begeleiding naar de wedstrijd in Het Zuiderpark. Nu heeft ADO een superveilig stadion, groeit het imago met de dag. Het achterland is groot, daar moet veel meer te halen zijn. Ja, mijn voorgangers kunnen het ook hebben geroepen, maar dat is voor mij geen reden er niet mee aan de slag te gaan. Den Haag is namelijk nog altijd de derde stad van Nederland.’
0
Donderdag 4 september 2014 om 10:47 uur

Nu online

Anne van Schuurman, kipf, Max, JB96, adorob, Marko1969 en 129 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo De Graafschap
Vandaag om 20:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Keuken Kampioen Divisie

1 Willem II * 38 - 79
2 Groningen * 38 - 75
3 Roda JC NC 38 - 75
4 Dordrecht NC 38 - 69
5 ADO D.H. NC 38 - 63
6 Graafsch. NC 38 - 63
7 FC Emmen NC 38 - 57
8 NAC Breda NC 38 - 56
9 MVV Maastr. 38 - 56
10 Jong AZ 38 - 56
11 Helmond Sp. 38 - 51
12 VVV-Venlo 38 - 48
13 SC Cambuur 38 - 47
14 FC Eindhoven 38 - 43
15 Jong Ajax 38 - 40
16 Jong PSV 38 - 40
17 Telstar 38 - 35
18 TOP Oss 38 - 34
19 FC Den Bosch 38 - 33
20 Jong Utrecht 38 - 26