Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op Twitter

Volg Cadd op Twitter

Tussenstand

Tussenstand

Seizoensstatistieken

Seizoensstatistieken

Inloggen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Zoeken

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 2
Volgende pagina

Club Achter de Duinen

Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:

Dirk Kuyt gaf ja-woord aan komst Britse manager
Dirk Kuyt had zijn ja-woord gegeven aan de komst een Britse oud-prof en manager als nieuwe assistent trainer.
Lees het nieuwsbericht
Donderdag 26 januari 2023 om 17:08 uur Quote

PD

Over de slechte prestaties ging het vaak tijdens zijn eerste klus als hoofdtrainer. Over de werkomstandigheden niet. Van een niet vervangen assistent tot rare appjes van de directeur: hoe Dirk Kuijt al na zes maanden sneuvelde bij ADO Den Haag.

I. DE PRESENTATIE
‘Welkom Dirk Kuijt’, staat er op het grote videoscherm bij de receptie van het stadion. Het is donderdagochtend 2 juni en terwijl nog vurig wordt nagepraat over de rellen tegen Excelsior van vier dagen eerder, kijken ze bij ADO Den Haag ook weer vooruit. Na de mislukte promotie is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Compleet met alle egards, lachende gezichten en de mooie woorden waarmee de aanstelling van een nieuwe trainer doorgaans gepaard gaat.

Dit verhaal is afkomstig uit het VI-weekblad. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat.
‘ADO is een sleeping giant en dat spreekt mij aan’, zegt Kuijt als hij voor de twaalf cameraploegen in de Ernst Happel Lounge heeft plaatsgenomen. Hij wil promoveren, horen de aanwezigen hem zeggen, wat opvallend is, omdat ADO hem die opdracht niet heeft gegeven. Kuijt heeft zichzelf dit doel gesteld.

Naast hem zit Edwin Reijntjes, het enige directielid van ADO. De algemeen directeur is zoals verwacht lovend over zijn nieuwe trainer. Kuijt heeft alles meegemaakt in de voetballerij, zegt Reijntjes, met de grootste trainers gewerkt en heeft de ‘passie, ambitie en werklust’ die ADO wil uitstralen.

Vermoed kan worden dat de twee elkaar al goed kennen. Dat ze uitgebreid hebben kennisgemaakt in aanloop naar Kuijts aanstelling. Dat is niet zo. Reijntjes en Kuijt zien elkaar voor het eerst die dag. In de periode ervoor had vooral Kuijts zaakwaarnemer Rob Jansen contact met de club. De trainer zelf voerde veel gesprekken met Ignacio Beristain, de voetbaladviseur van de Amerikaanse aandeelhouders van ADO, de Bolt Groep, waarmee hij direct een goede klik had. Snel hadden ze op één lijn gezeten.

Niet met Reijntjes, zal later blijken. Wat die dag mooi begint, zal zes maanden later eindigen met klare taal van de directeur richting de eigenaars van de club. Tegen die tijd, eind november, is Reijntjes duidelijk tegenover Bolt. Of de club gaat door met Kuijt. Of met Edwin Reijntjes én Dick Advocaat. De keuze die de eigenaars vervolgens hebben gemaakt, is bekend. Wat er allemaal aan voorafging, een stuk minder. Evenmin waarom de directeur zijn eigen functie op het spel zette om Kuijt te wippen.

Zeker is wel dat het al die tijd onrustig was binnen de club. Een onervaren technisch manager die naar houvast zocht, rare appjes, interne zaken die uitlekten, boze spelers die door ADO dreigden te worden geschorst, een arbitragezaak waarin Kuijt moest getuigen, een assistent-trainer die maar niet werd vervangen. Geen excuses voor slechte resultaten, maar bijdragen aan de prestaties en werksfeer deed het niet.

Waar ging het allemaal mis in Dirk Kuijts 176 dagen bij ADO Den Haag?

II. VAKER TRAINEN
Dirk Kuijt maakt die zomer zijn entree op een moment dat ze bij ADO nog de wonden likken na de meest sensationele play-off-finale ooit. De neutrale kijker was ermee gezegend, maar voor de club was het thuisduel met Excelsior (verloren na strafschoppen) de hel. Zo dicht bij de Eredivisie en dan de ineenstorting, gevolgd door een veldbestorming van woedende supporters. ADO blijkt de veiligheid niet op orde te hebben. Als maatregel zal de club nog lang geen losse kaartjes voor wedstrijden mogen verkopen. Kuijt merkt hoe diep de pijn en de teleurstelling zit. Toch moet de knop om. Er moet een nieuwe start worden gemaakt.

Dirk Kuijt met assistent Chris van der Weerden.
Dirk Kuijt met assistent Chris van der Weerden.
Kuijt heeft daarvoor zijn eigen staf mogen samenstellen. Omdat hij voor het eerst op eigen benen staat in het profvoetbal – eerder trainde hij twee jaar de Onder-19 van Feyenoord – wilde hij een assistent die ook een mentorrol kan vervullen. Zo kwam hij uit bij de 22 jaar oudere John Metgod. De 64-jarige oud-verdediger heeft ook een verleden bij Feyenoord, spreekt Spaans en Engels en werkte al eerder bij ADO. Metgod is niet topfit. Maar dat hij door een heupkwetsuur minder actief kan zijn op het veld, deert niet. Chris van der Weerden (50), zijn andere assistent, kan dat wel. Die valt qua leeftijd precies tussen Kuijt en Metgod in. Ideaal. Van der Weerden, ex-assistent bij PSV, heeft wel een disclaimer ingebouwd. Hij is altijd assistent van Phillip Cocu geweest. Vindt die onverhoopt een nieuwe club, dan kiest Van der Weerden voor hem.

Kuijt brengt ook andere stafleden binnen. Een performance-manager, een voedingsdeskundige, data-analisten. Die professionaliseringslag is nodig, weet hij

Kuijt brengt ook andere stafleden binnen. Een performance-manager, een voedingsdeskundige, data-analisten. Die professionaliseringslag is nodig, weet hij. ADO was tot dan toe een club waar de GPS-trackers ongebruikt in de kast lagen, waar bij het eten nog de chocoladepasta op tafel staat. Kuijt laat een heel nieuw systeem aanschaffen om de inspanningen van spelers te meten.

Ook wordt er weer gezamenlijk gegeten. ’s Ochtends samen ontbijten, na de training lunchen. ’s Middags kunnen de spelers dan nog het krachthonk in. Voor Kuijt, die gedurende zijn spelerscarrière als voorbeeldprof werd gezien, is dat heel gewoon. Voor de spelers van ADO nog niet. Zij waren voorheen soms maar een halve dag op de club. Sommigen gingen nog voor de vrijblijvende lunch naar huis.

Kuijt wil ook graag op zaterdag trainen, de dag na de wedstrijd. Dan kunnen de spelers samen herstellen, iets waarvan hij weet hoe belangrijk het is. Hij wil ze helpen bij die bewustwording. Prima dat sommige spelers na wedstrijden een bacootje willen drinken, maar hij hoopt wel dat ze weten welk effect het op hun herstel heeft. Twee of vijf glazen alcohol: dat maakt verschil.

Toch komt een zaterdagtraining er niet van. De spelers zijn liever thuis

Toch komt een zaterdagtraining er niet van. De spelers zijn liever thuis. Kuijt spreekt af dat ze dan thuis hun hersteloefeningen doen, via een puntensysteem. Drinken ze herstelshakes, dan levert dat punten op, net als een rondje uitlopen. Wie pijntjes heeft, moet wel naar de club.

Sommige spelers vragen zich af of dit allemaal nodig is. Het vorige seizoen zijn ze toch ook ver gekomen? Niet ver genoeg, blijkt uit de reactie van de trainer. Ze stonden in de play-off-finale, ja, maar wonnen ’m niet. Als aan spits Thomas Verheydt wordt gevraagd waar hij de laatste tien minuten van die wedstrijd was, antwoordt de aanvaller dat hij kapot was. Wel, dan is er nog een wereld te winnen, maakt Kuijt duidelijk.

Thomas Verheydt (midden) gaat voorop in strijd tegen Roda JC Kerkrade.
Thomas Verheydt (midden) gaat voorop in strijd tegen Roda JC Kerkrade.
Toch heeft Kuijt ook door wat dit van hem vraagt. In plaats van te verwachten dat de spelers altijd een stap vooruit doen, kan hij er zelf beter een terugzetten. Daarna kunnen ze samen weer vooruit.

III. ONDER EEN VERGROOTGLAS
‘Dirk Kuijt beleeft rampzalige start als hoofdtrainer met ADO’, kopt De Telegraaf op vrijdag 5 augustus. De openingswedstrijd bij Heracles gaat met 4-0 verloren. ‘Ik had het me anders voorgesteld’, zegt Kuijt na afloop tegen ESPN. Het woord ‘rampzalig’ zal vaker vallen in de weken erna. Ook duel twee en drie, tegen FC Den Bosch en MVV, gaan verloren. Drie wedstrijden, nul punten. Het is niet goed, vinden ook de spelers. Tegelijk hebben ze het gevoel dat ADO en Kuijt onder een vergrootglas liggen. Alsof de mensen erom gniffelen dat het niet loopt.

Er is iets veranderd. Zijn imago. Werd Kuijt tijdens zijn carrière nog bewonderd om zijn tomeloze ijver, erna werd hij steeds vaker bespot

Kuijt proeft dat sentiment zelf ook, weten ze in zijn omgeving. Er is iets veranderd. Zijn imago. Werd hij tijdens zijn carrière nog bewonderd om zijn tomeloze ijver, erna werd hij steeds vaker bespot. Was het om zijn documentaire en boek na het kampioenschap bij Feyenoord? Zijn scheiding? Het feit dat hij getuige was in een strafzaak? Hij zou hebben gegokt via een illegale site van een criminele bende, schreef het AD destijds. Dat klopte. Maar niet om zoveel geld als werd gesuggereerd. De anonimiteit van die site trok hem aan – op dat moment. Maar met de wijsheid van achteraf zou hij het niet weer doen.

Dat hij ruim twee jaar terug een ooglidcorrectie heeft ondergaan, was ook niet ongezien gebleven. Maar nooit heeft Kuijt begrepen waarom dit aanleiding voor spot was. Raar vindt hij dat. Toch wordt hij er ook in zijn ADO-tijd mee geconfronteerd. Onder meer tijdens een arbitragezaak in Zeist, nota bene door de zaakwaarnemer van een van zijn beste spelers.

Dit gebeurde op maandag 29 augustus. Kuijt, die de dag ervoor voor het eerst heeft gewonnen, van Jong Ajax, moest zich die avond in Zeist melden als getuige in de zaak van zijn verdediger Elano Yegen. De speler meende recht te hebben op een transfervrij vertrek, en stelde dat hem een transfer naar Turkije door de neus was geboord.

Volgens Yegens zaakwaarnemer Danny Ris, ook de intermediair van ADO-spits Thomas Verheydt, had Kuijt mondelinge toezeggingen gedaan. ‘Als jij mij helpt met het blijven van Verheydt dan help ik jou met Elano Yegen, want hij gaat bij mij niet spelen’, zo had Kuijt volgens Ris gezegd. Kuijt ontkent dit onder ede en zegt tegen de commissie: ‘Ik vind het super vervelend dat Elano door zijn intermediair wordt meegenomen in deze situatie. Ik wil graag met Elano werken, maar wens niet meer met zijn zaakwaarnemer samen te werken.’

Na de uitspraak, die in voordeel van ADO was gevallen, reageerde Ris zijn woede af op Kuijt. Hij schold hem uit over zijn uiterlijk en zei: ‘Jij komt nog wel.’

Directeur Edwin Reijntjes, ook aanwezig, zei niks. Kuijt baalde van de situatie. Hoe kon het dat de club het zover had laten komen dat hij in Zeist moest opdraven om publiekelijk te getuigen en deze tirade moest ondergaan? Later kreeg Ris nog wel een mail van de club dat hij voorlopig niet in het stadion welkom was. Dit verbod werd enkele dagen later weer ingetrokken. Voor Kuijt voelde het als een gebrek aan ruggensteun – niet voor het eerst.

IV. WAAR BLIJFT DE ASSISTENT?
Oktober begint voor Dirk Kuijt met een tegenvaller. Phillip Cocu heeft getekend bij Vitesse. En dus gaat ook zijn assistent Chris van der Weerden naar Vitesse. Hoewel Kuijt dit heeft ingecalculeerd, kan hij dan nog niet bevroeden dat Van der Weerdens vertrek nog voor een hoop gedoe gaat zorgen in de maanden erna.

Aanvankelijk is er niks aan de hand. Kuijt schakelt door. Hij had al een lijstje met vervangers gemaakt. Een van de namen daarop is die van oud-verdediger Dirk Heesen, die 249 duels voor ADO speelde en er ook al eens assistent-trainer was. Heesen is beschikbaar, en belangrijker: hij wil graag.

Ook de aandeelhouders zien het zitten, zo krijgt Kuijt te horen. Hij praat met Heesen over de voorwaarden en heeft het helemaal geregeld voor zichzelf. Van der Weerden blijft tot en met de eerstvolgende competitiewedstrijd (Jong PSV), waarna Heesen twee dagen later begint. Zo hoeft Kuijt niet één trainingsdag zonder tweede assistent te werken.

Algemeen directeur Edwin Reijntjes.
Algemeen directeur Edwin Reijntjes.
Dénkt hij. Want onverwachts ontstaat toch een kink in de kabel. Directeur Reijntjes ziet het niet zitten. Een bezwaar dat zou voortkomen uit de manier waarop Heesen eerder bij ADO is vertrokken. Kuijt zegt daarop tegen Reijntjes dat hij dat dan zelf moet vertellen aan Heesen. Reijntjes spreekt vervolgens af met Heesen. Daarna komt de directeur met een opmerkelijk bericht terug: hij ziet het wél zitten, Heesen mag toch komen.

Staan dan alle seinen op groen? Nee, toch niet. De Amerikanen vinden het gek dat Reijntjes is omgekeerd als een blad aan een boom. De aanstelling van Heesen wordt on hold gezet. Heesen wordt erna nooit meer officieel afgebeld.

V. HET APPJE
De spelers zien wat het vertrek van Chris van der Weerden betekent. Kuijt heeft het drukker gekregen. Neemt meer hooi op zijn vork. Van der Weerden had een uitgebreid takenpakket. Bekeek wedstrijden van de Onder-21, deed de videoanalyses, voerde individuele gesprekken. Taken die nu door Kuijt en de andere stafleden worden opgepakt. Niet ideaal, zeker niet voor assistent John Metgod, die inmiddels zoveel last heeft van zijn heup dat hij mank de trainingen uitzet. Hoewel Metgod terechtkan voor een operatie, stelt hij die ingreep noodgedwongen uit om Kuijt te blijven helpen.

Wie een training moet missen, heeft niks te vrezen. Familiezaken, benadrukt de trainer, gaan altijd voor

Sportief zit het tegen. De spelers missen zelfvertrouwen, maar zijn ook schuld-bewust. Er zijn wedstrijden bij dat ze alle elf vervangen zouden kunnen worden, zeggen sommigen tegen elkaar. Toch blijft Kuijt positief. ‘Ik weet dat je het kan’, zegt hij dan tegen spelers. De spelers waarderen zijn opstelling. Ook bij privézaken. Wie daardoor een training moet missen, heeft niks te vrezen. Familiezaken, benadrukt de trainer, gaan altijd voor.

Slechts één keer is Kuijt echt kwaad. Dat is na de nederlaag tegen Helmond Sport op 28 oktober. Hij is zo kwaad dat hij de kleedkamer mijdt om niet iets te roepen waar hij spijt van krijgt. De spelers hebben voor zijn gevoel niet alles gegeven, zegt hij na afloop bij ESPN. ‘Dat accepteer ik niet, van niemand niet.’

ADO staat dan zeventiende. Hoewel dat tegenvalt, kijkt Kuijt de volgende ochtend toch verbaasd op van een appje op zijn telefoon. Afzender: directeur Edwin Reijntjes. Die schrijft dat het Kuijt vast niet zal verbazen dat enorm wordt gespeculeerd over zijn positie. Daarna volgt een apart zinnetje. Reijntjes schrijft dat hij de aandeelhouder heeft geadviseerd om Kuijt te vragen om mogelijk zelf conclusies te trekken.

Het appje maakt de trainer des te strijdbaarder. Hij stapt niet op, maakt hij die ochtend duidelijk aan Reijntjes. Van zijn leven niet

Is dit een motie van wantrouwen? Een omfloerste manier om te vragen of de trainer zijn spullen komt inleveren? Het appje, waarvan meerdere mensen weten binnen de club, maakt de trainer des te strijdbaarder. Hij stapt niet op, maakt hij die ochtend duidelijk aan Reijntjes. Van zijn leven niet.

VI. VERTROUWELIJKE GESPREKKEN
Witte zakdoekjes en anti-Kuijt-leuzen op de tribune. Als ADO de week na Helmond ook van VVV verliest, wordt de positie van de hoofdtrainer er niet beter op. Het is reden voor de club om twee dagen later, zondag 6 november, de spelersraad bijeen te roepen. Centrale vraag: wat is er allemaal aan de hand? De spelersraad vertelt eerlijk over de situatie. Ze voetballen zelf ondermaats, maar enkele irritaties zijn er ook wel. Zo is op tactisch vlak niet altijd duidelijk wat Kuijt wil. Ze vinden zijn opdrachten soms moeilijk te begrijpen en snappen het soms pas ná de wedstrijd.

De spelers krijgen te horen dat Kuijt voorlopig nog hoofdtrainer blijft. Er zijn nog twee duels te spelen tot de WK-break en pas dan volgt een evaluatie. Tenzij, zo wordt gezegd, de spelers nú zeggen dat ze niet zo verder willen. Maar, wordt daarbij benadrukt: dan zal de club dat ook zo naar buiten brengen: dat de groep niet door wilde met Kuijt.

Ho, ho, denken de spelers. Lekker makkelijk, om de verantwoordelijkheid bij hen te leggen. Dat weigeren ze. Wel gaat de spelersraad erna in gesprek met Kuijt. Ze vertellen wat beter kan, wat anders moet. Kuijt stelt zich kwetsbaar op, erkent dat hij als beginnend hoofdtrainer nog dingen moet leren. Afgesproken wordt dat het goed is om met de hele groep in gesprek te gaan. Zónder Kuijt, zodat alle spelers hun hart kunnen luchten. Zoiets heeft hij ook eens in zijn tweede periode bij Feyenoord gedaan, nadat ze zeven wedstrijden op rij hadden verloren – dat klaarde de lucht.

De spelersraad voert die dag nog een gesprek met Kuijt. Ze vertellen wat beter kan, wat anders moet. Kuijt stelt zich kwetsbaar op

Het groepsgesprek vindt drie dagen later plaats, op woensdag 9 november. ‘Wat hier wordt gezegd, blijft hier’, zeggen de spelers tegen elkaar. De voetballers en de clubmensen die later over de inhoud worden geïnformeerd, zijn dan ook stomverbaasd als ze nog diezelfde dag bij Omroep West de voornaamste conclusies uit hun gesprek teruglezen. Hebben de muren oortjes? Wordt er weer gelekt? Een voormalige directeur van de club zei eens dat bij ADO iedereen zijn lijntjes heeft – zelfs de receptionistes. Een dergelijk gevoel ontstaat die avond ook bij de spelers.

Wat Omroep West die avond meldt, is dat de spelers Giovanni Franken erbij willen als assistent. Franken, trainer van Jong ADO, was vorig seizoen hun hoofdtrainer op interim-basis. Hij was de coach toen ADO verloor van Excelsior. De spelers voelen zich fijn bij hem. Franken is makkelijk in de omgang, weet ze vaak te prikkelen.

Kuijt staat hiervoor open. Dan wel. Eerder in het seizoen, toen Franken ook werd genoemd als opvolger van Chris van der Weerden, had hij zijn bedenkingen gehad. Toen leek het hem niet verstandig om de vorige hoofdtrainer als assistent binnen te halen. Maar nu, als de spelers dit graag willen, wil hij dat standpunt heroverwegen. Met Franken maakt hij de afspraak dat ze na de komende uitwedstrijd bij Telstar koffie gaan drinken. Op zondag 13 november.

VII. EEN BRITS KLANKBORD
Ook dan weer wijst alles erop dat Kuijt op korte termijn extra handjes kan verwelkomen. Maar die zaterdag, de dag na Telstar (0-0), gebeurt iets geks. Franken belt Kuijt op. Hij zegt dat hij is gebeld door Edwin Reijntjes en dat die heeft gezegd dat hij niet twee kapiteins op één schip wil hebben. Franken wordt niét bij het eerste elftal gehaald, krijgt Kuijt te horen. Van Franken. Pas later hoort hij dit van Reijntjes.

Diezelfde zaterdag gebeurt nog iets anders opmerkelijks. Na nog geen vijf volledige maanden legt technisch manager Daryl Janmaat zijn taken neer. De voormalige verdediger was in juni aangesteld voor twee seizoenen. Opmerkelijk, maar insiders zagen het aankomen. Die zagen al langer dat Janmaat zich niet prettig voelde.

Net als Kuijt bekleedde ook Janmaat een functie die hij niet eerder had. Eerst was dan ook het plan dat hij het vak zou leren aan de hand van een ervaren technisch directeur. Alleen: die directeur kwam niet. Janmaat stond er daardoor al snel alleen voor. Hij was amper aangesteld of hij moest op de foto met spelers die bij ADO een contract hadden getekend. Spelers die hij soms niet eens kende. Makelaars dachten vervolgens dat ze bij hem moesten zijn. Maar: Janmaat had weinig te beslissen, was niet tekenbevoegd. ‘Het grootste punt waar ik mee zat is dat er mensen beslissen die drieduizend kilometer verderop zitten en geen idee hebben wat er überhaupt speelt binnen de club’, zei Janmaat later over zijn vertrek. De technisch manager werd soms ook niet in beslissingen gekend.

Een van die beslissingen zou de komst zijn geweest van een man wiens naam nog niet eerder is gevallen in de media: Paul Tisdale. Deze Britse oud-prof en manager, die eens de langst zittende trainer was in het Engeland na Arsène Wenger (bij Exeter City), is in november door de eigenaars naar voren geschoven als klankbord voor Kuijt. Dit gebeurde vlak voor het vertrek van Janmaat. Kuijt en Tisdale kunnen het goed vinden met elkaar. Het geopperde idee om Tisdale toe te voegen aan zijn staf, ziet Kuijt wel zitten. Zal hij dan eindelijk weer een tweede assistent krijgen?

VIII. BOZE SPELERS EN EEN SCHORSING
Hoewel het intern al broeide, escaleert de situatie bij ADO pas echt op de maandag na de wedstrijd tegen Telstar. Op 14 november. Aanleiding is een interview van directeur Edwin Reijntjes bij Omroep West. Intern is geadviseerd nog even te wachten met dit vraaggesprek, bijvoorbeeld tot na de midweekse wedstrijd tegen Roda, maar dat doet Reijntjes niet.

In het gesprek vertelt de directeur nog vertrouwen in Kuijt te hebben. ‘Een professional als Kuijt past in onze visie. Dat er iets moet gebeuren in de staf, lijkt ons duidelijk. Alleen we gaan niet voor een paniekoplossing’, zegt Reijntjes, die in hetzelfde interview vertelt dat Giovanni Franken gewoon moet doorgaan bij Jong ADO. Kuijt en Franken zou niet meer dan een ‘verstandshuwelijk’ zijn, zegt hij erbij.

Nadien zullen een aantal zaken de verhoudingen nog verder aanscherpen. Te beginnen bij de reactie van Ricardo Kishna en Thomas Verheydt, de meest ervaren spelers van het team. Zij zijn woedend vanwege het interview. Niet voor het eerst voelen zij zich niet serieus genomen door de directeur. Hoezo wordt hun wens om Franken aan te stellen genegeerd? Ze vertellen dit ook aan Kuijt, en zeggen hem dat ze een statement overwegen. Kuijt toont begrip. Wel oppert hij of ze niet zouden wachten tot na de wedstrijd tegen Roda.

Dirk Kuijt overlegt met Ricardo Kishna tijdens de wedstrijd tegen Telstar.
Dirk Kuijt overlegt met Ricardo Kishna tijdens de wedstrijd tegen Telstar.
Vergeefs. De dag erna komen Kishna en Verheydt met een statement. Ze willen weg bij ADO. ‘Wij kunnen ons totaal niet vinden in het beleid en het statement dat gisterochtend door de directeur is medegedeeld’, aldus het tweetal. ‘Wij herkennen ons cluppie niet meer terug. De Haagse mentaliteit is het hart op de tong dragen en zeggen hoe het is (…) Het constant verspreiden van leugens, het gebrek aan respect richting de spelersgroep en het valse spel met het tegen elkaar opzetten binnen de organisatie is ons te veel geworden.’

Op zijn beurt reageert directeur Reijntjes furieus. Hij laat Kuijt weten dat de trainer beide spelers moet schorsen tegen Roda. Kuijt is getergd. Twee belangrijke spelers aan de kant houden in misschien wel een cruciale wedstrijd voor zijn eigen toekomst: hij is niet gek. Kuijt adviseert Reijntjes er nog eens over na te denken. Die doet dat en meldt de dag erna dat hij de spelers inderdaad gaat schorsen. Kuijt belt daarop met de Amerikaanse eigenaars om te vertellen wat er gebeurt. Zes uur voor de wedstrijd trekt Reijntjes de schorsing alsnog in en wenst hij Kuijt veel succes met de wedstrijd.

IX. DE DRUPPEL
De spelers willen per se winnen van Roda. Vóór Kuijt. Ze weten dat de club hem na deze wedstrijd zal evalueren. ‘Boys’, zeggen ze tegen elkaar, ‘deze man heeft echt vertrouwen in ons, we moeten winnen.’ Ziek zijn ze ervan als Roda in de 85e minuut alsnog de winnende maakt. Ze hebben hun trainer laten zitten. Zo voelt het.

‘De situatie waarin we werken is heel onveilig’

Na het verlies zegt Kuijt iets opmerkelijks voor de camera. Niet over de wedstrijd, maar over de club. ‘De situatie waarin we werken met spelers, trainers en staf is heel onveilig’, zegt hij. ‘Alles wat wij doen, soms in vertrouwen, ligt heel snel op straat. Je weet niet wie je kan vertrouwen bij de club.’

Onveiligheid – dat is wat hij vaker blijkt te hebben gedacht in zijn tijd bij ADO. Onder meer door vijandigheid in het stadion. Dat hij eens supporters te woord moest staan op het trainingsveld kon hij wel hebben. Maar dat mensen op de hoofdtribune openlijk de ergste dingen kunnen roepen waar zijn familie naast zit?

Ondanks de nederlaag lijkt de trainer niet te hoeven vrezen. Zeker niet als hij twee dagen later bij de NOS kan lezen dat directeur Reijntjes niet van plan is de koers te veranderen. ‘We gaan kijken hoe we de staf opnieuw gaan inrichten, zodat we na de winterstop wél prestaties kunnen neerzetten’, vertelt Reijntjes de NOS. ‘Dat is in principe ook met Dirk, ja.’

Duidelijk is ook dat de Engelsman Paul Tisdale daadwerkelijk zal aansluiten om Kuijt te helpen. De Amerikanen denken dat dit Kuijt kan helpen. Met de komst van Tisdale in het verschiet wil Kuijt meteen een gesprek plannen met alle mensen tussen wie frictie is ontstaan in de dagen ervoor. Onder anderen met directeur Reijntjes en Kishna en Verheydt. Dan kunnen zaken worden uitgepraat.

Gek genoeg speelt er nog wel iets anders. Terwijl de Amerikanen op Tisdale mikken, blijkt ook Reijntjes bezig met een assistent. Zonder overleg met Kuijt heeft hij clubcoryfee Dick Advocaat gepolst om te komen helpen. Kuijt hoort dit via via. De Amerikanen blijken hier dan nog niks van te weten. Ze horen het pas als Kuijt bij hen informeert of dit klopt. Het brengt de trainer in vertwijfeling. Hij heeft veel respect voor Advocaat, maar hij heeft ook zijn ja-woord aan Tisdale gegeven. Bovendien heeft hij geen contact met Advocaat. Wat nu?

Op dinsdag 22 november, na vijf vrije dagen, komen de spelers weer samen. Nu hij nog altijd hoofdtrainer is, richt Kuijt zich op de laatste competitieduels voor Kerst. Wel ontvangt hij een appje van de Spaanse voetbaladviseur Ignacio Beristain die in Nederland is. Of hij woensdagavond koffie wil drinken. Die avond komt het hoge woord eruit: hij is ontslagen. Het is woensdag 23 november, die middag heeft Kuijt nog gepadeld met zijn spelers – voor de teamgeest.

X. SENSATIONELE OPVOLGER
Al de volgende avond kan ADO melden wie zijn opvolger wordt: Dick Advocaat. Het is een sensationele aanstelling voor de achterban, maar wel een die vragen oproept. Zeker als directeur Edwin Reijntjes later in het AD opmerkt dat hij de Amerikanen voor een keuze had gesteld. ‘En daarin was ik duidelijk: het was door met mij én Dick of alleen met Dirk.’ Een opmerking die impliceert dat hij wist dat Advocaat hoofdtrainer wilde worden, nog voor Kuijt was ontslagen.

Of dit zo is, wil Reijntjes niet vertellen aan VI. Noch waarom hij de Amerikanen liet kiezen tussen hem of Dirk Kuijt. Evenmin wil hij toelichting geven op de vraag waarom Kuijt geen vervangende assistent kreeg nadat Chris van der Weerden was vertrokken. ADO vindt het niet het goede moment om op deze vragen in te gaan, midden in het seizoen.

'Met een beetje meepraten kan je de boel niet veranderen. Toen heb ik gezegd dat ik het alleen als hoofdtrainer zou doen'

Dick Advocaat, die acht punten haalde uit zijn eerste vijf duels bij ADO, wil desgevraagd wel uitleggen hoe zijn aanstelling verliep. ‘Ik was in eerste instantie benaderd voor een adviseursrol. Maar nadat ADO bleef verliezen, heb ik gezegd dat ik het niet zou doen. Met een beetje meepraten kan je de boel niet veranderen. Toen heb ik gezegd dat ik het alleen als hoofdtrainer zou doen. Met die informatie is Edwin naar de Amerikanen gestapt. Dat vond ik slim. En zo is het gegaan zoals het is gegaan.
Donderdag 26 januari 2023 om 09:55 uur Quote

Club Achter de Duinen

Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:

Nog 'unfinished business' voor Said Bakkati
Voor Said Bakkati was zijn terugkeer als assistent-trainer bij ADO een gevoel van thuiskomen.
Lees het nieuwsbericht
Donderdag 26 januari 2023 om 09:29 uur Quote

Edwin Post

Zo zie je maar weer aan PSV wat je een ellende hebt met een onervaren trainer. Ik hoop dat Bolt dat ook beseft en zorgt dat het onze club nooit meer overkomt. Al die beginnende trainers gaan eerst maar eens een paar jaar bij de top van de amateurs beginnen en misschien dat er dan daarna langzaam indien de prestaties opvallen er een plekje komt in de kkd. Dat geld dus ook voor die grote voetbal namen eerst maar eens het vak leren op een lager niveau. Eddie Howe van Newcastle is hier een mooi voorbeeld van bij het trainen op laag niveau kwamen zijn grote kwaliteiten vanzelf naar boven met mooi verzorgd voetbal en kijk nu eens wat hij presteert.
Woensdag 25 januari 2023 om 10:14 uur Quote

Thehague070

Johan vakkie M schreef:

Best ongelofelijk eigenlijk dat dat altijd op de bank zat weg te kwijnen bij Kuyt
Tja..dat zien we in principe altijd toch al wel...bij welke trainer dan ook...denk je ja waarom haal je m nou? Waarom speelt die nu niet...ligt vaak ook aan dubbele agenda's...dick heeft die niet...degene die t beste lijkt speelt bij hem...
Zaterdag 21 januari 2023 om 16:25 uur Quote

slash070

Vink schreef:

Misschien ben ik daar een vreemde in, wat bedoeld hij met het Ado gevoel. Is dat het Ado wat de HFC voor ogen heeft?

Rauwe randje van de club er af, dus een DH zonder Midden Noord etc..

Het kan allemaal geen toeval zijn. Edwin komt met Dick, Dick komt Lex Jr en geeft Edwin (onze directeur die veelal onwaarheden verteld) de complimenten. En wat hebben zij als gemene deler de HFC.

Er heerst nu rust euforie, de rust komt grotendeels door Advocaat als de nieuwe trainer en tot op heden de resultaten. Tegen Edwin in gaan en eisen dat hij vertrek gaat gepaard of Dick blijft, hierdoor is men ineens vergeten dat Edwin een groot aandeel in het leed vd club heeft en lijkt hij er mee weg te komen.

Cor Pot gaf al aan dat Bolt ook scout, wat is dan de meeewaarde van Lex Jr. Kent hij de Nederlandse markt veel beter dan andere scouts.

Een bepaalde kliek houdt zichzelf in stand als je het mij vraagt. Het is niet wat je kan, maar wie je kent bij de club.. En zo blijft het korte termijn visie, terwijl het eens tijd wordt dat het de lange termijn visie wordt.
Een sluwe zet van Reintjes voor zijn eigen positie om Advocaat te bellen, maar ook een hele slimme zet voor ADO. Advocaat en zijn staf zorgen in één klap voor een hele nieuwe positieve sfeer door heel de club en daar omheen.

Over een maand of vijf is alles waarschijnlijk weer anders, andere directie en trainer, spelers.
Woensdag 18 januari 2023 om 14:18 uur Quote

Vink

Misschien ben ik daar een vreemde in, wat bedoeld hij met het Ado gevoel. Is dat het Ado wat de HFC voor ogen heeft?

Rauwe randje van de club er af, dus een DH zonder Midden Noord etc..

Het kan allemaal geen toeval zijn. Edwin komt met Dick, Dick komt Lex Jr en geeft Edwin (onze directeur die veelal onwaarheden verteld) de complimenten. En wat hebben zij als gemene deler de HFC.

Er heerst nu rust euforie, de rust komt grotendeels door Advocaat als de nieuwe trainer en tot op heden de resultaten. Tegen Edwin in gaan en eisen dat hij vertrek gaat gepaard of Dick blijft, hierdoor is men ineens vergeten dat Edwin een groot aandeel in het leed vd club heeft en lijkt hij er mee weg te komen.

Cor Pot gaf al aan dat Bolt ook scout, wat is dan de meeewaarde van Lex Jr. Kent hij de Nederlandse markt veel beter dan andere scouts.

Een bepaalde kliek houdt zichzelf in stand als je het mij vraagt. Het is niet wat je kan, maar wie je kent bij de club.. En zo blijft het korte termijn visie, terwijl het eens tijd wordt dat het de lange termijn visie wordt.
Woensdag 18 januari 2023 om 12:51 uur Quote

Advertentie

slash070

Law schreef:

Je heb gelijk en dat geld voor best wat spelers. Asante verdient alleen niet zo veel daar kan echt wel mee gesproken worden. Contract opwaarderen en verlengen
Daarom is een echte td belangrijk. Nu wordt steeds elk jaar het geld aan de verkeerde spelers besteed omdat elke nieuwe trainer het weer anders ziet om 'zijn seizoen' door te komen. Makelaars lachen zich een breuk als ze hun gage tellen.

Er zijn de laatste jaren spelers gekomen en gegaan die ik op straat niet eens zou herkennen.
Zondag 15 januari 2023 om 12:32 uur Quote

FC Den Haag!

Een interessant artikel uit het AD van vandaag over datascouting. Wellicht ook iets voor onze club om bij aan te sluiten:

Inkijkje in de datascouting van SciSports: ‘Een opvolger van Fredrik Aursnes haal je zo uit onze data’
Voetbalclubs zoeken anno 2023 naar potentiële versterkingen zoals mensen een vakantie-accommodatie regelen op Booking.com of naar kleding speuren op Zalando: net zo lang blijven filteren tot de juiste speler is gevonden. En voor elk budget wat wils.

Sebastiaan Pot schiet in de lach. Zijn vader Cor is onlangs bij ADO Den Haag neergestreken en de Rotterdammer heeft vast wel wat tips voor de trouwe assistent van hoofdtrainer Dick Advocaat om zijn ploeg te versterken. Pot junior werkt immers bij SciSports en vrijwel elke spelersnaam in de voetballerij doet een belletje bij hem rinkelen.

,,Laat ik het simpel zeggen: het succes van bijvoorbeeld Go Ahead Eagles of Sparta is geen toeval. De scouting is daar op orde en ze gebruiken data’’, zegt Pot. Dat zou je kunnen afdoen als preken voor eigen parochie: beide clubs zijn immers klant van het bedrijf dat zichzelf omschrijft als ‘het snelstgroeiende sportanalysebedrijf ter wereld en toonaangevend leverancier van voetbaldata’.

Die omschrijving schept nogal wat verwachtingen. Pot, zelf ooit speler van Sparta en Telstar, zegt er niet voor terug te deinzen. ,,We werken inmiddels voor 75 clubs. Onder andere Union Berlin, Ajax, Feyenoord, Leeds United, Rapid Wien, Legia Warschau, Rode Ster Belgrado, Club America in Mexico en Cerezo Osaka uit Japan’’, zegt Pot en hij laat bewust even een stilte vallen.

Alles in kaart brengen, dát is eigenlijk de toverformule. Spelers vergelijken met elkaar. Clubs zoeken die bij spelers passen en andersom. En wie niet meedoet met die ontwikkeling, raakt achterop, voorspelt Pot. ,,Neem Dinamo Tbilisi’’, zegt hij. ,,Ook zij weten welke speler waar te vinden is. Het is niet meer zo dat wij in West Europa alle wijsheid in pacht hebben, helemaal niet. Het verschuift, clubs in Hongarije of Georgië weten ook alles.’’

Een speler die nu niet meer ontdekt wordt, kan dus blijkbaar niet zo goed voetballen. Of is dat te simpel? ,,Je kwaliteiten worden dan echt wel ontdekt’’, zegt Pot. ,,Maar je hebt met allerlei factoren te maken. Misschien zet een trainer een speler wel voortdurend linksback, terwijl hij veel beter zou kunnen als linksbuiten.’’

Maar zelfs dat valt nog te filteren, zegt Pot. Zijn collega David van Nijenhoff, commercieel directeur bij SciSports, schiet te hulp bij het programma dat inzicht zal geven in de kwaliteiten, prestaties en toekomstige mogelijkheden van spelers. ,,Ons platform is gebouwd als een onmisbare aanvulling op het klassieke scoutingsapparaat’', zegt Van Nijenhoff. ,,Je kunt er alles in vinden. Je hoeft geen heel team meer in dienst te hebben om spelers op te sporen.’'

We kunnen een voorspel­ling doen van iemands mogelijkhe­den in de toekomst. Daar zijn wij echt uniek in

Sebastiaan Pot
Maar als pakweg Sparta en PEC Zwolle, Galatasaray en Fenerbahçe en Juventus en AC Milan met hetzelfde programma werken, vissen ze dan niet allemaal in dezelfde vijver? ,,Clubs scouten ook zonder dit programma in dezelfde vijver. Maar VVV kijkt inderdaad naar andere spelers dan Galatasaray’’, zegt Pot.

Natuurlijk. Maar scouts uit Venlo stonden toch altijd al naast hun collega’s van NAC langs dezelfde velden? Het enige verschil is dan dus dat ze nu zitten te speuren op hetzelfde platform? ,,Dat haal je niet per se weg’’, zegt Van Nijenhoff. ,,Maar je kunt in het platform heel diep gaan. Een linksback van Feyenoord moet anders spelen dan die van Sparta. Wij hebben zulke specifieke data. We kunnen in verdedigende acties op twintig niveaus onderscheiden hoe iemand presteert. En je kunt kijken of dat past in de filosofie van bijvoorbeeld VVV. Of in die van TOP Oss. Kijk, TOP zoekt waarschijnlijk alleen in Nederland en België en VVV loert ook naar bijvoorbeeld Finland. Daar haalden ze Rick Ketting op, die drie jaar lang de best presterende centrale verdediger van Finland was bij Inter Turku. Die statistieken hadden ze met één druk op de knop.’’

Een opvolger van Fredrik Aursnes, die bij Feyenoord speelde, die haal je zo uit onze data.

Sebastiaan Pot
Op basis van de speeltijd die een voetballer krijgt, kan SciSports de nodige inzichten geven. Wie minimaal vijf volle wedstrijden op dezelfde positie speelt, kan als speler tot in de kleinste details worden geanalyseerd. ,,We kunnen spelers goed vergelijken met andere spelers in diezelfde competitie of in vergelijkbare competities’’, zegt Pot. ,,En nog mooier: we kunnen een voorspelling doen van zijn mogelijkheden in de toekomst. Daar zijn wij echt uniek in.’’

In het verleden zagen we die cijfers ook op de redactie van AD Sportwereld weleens voorbij komen. Een centrale verdediger die veertig keer de bal afspeelde en nooit balverlies leed. Maar wat waren het voor passes? Balletjes breed naar de andere centrale verdediger of crosses naar een buitenspeler? Hoe vertaal je dat verschil in de statistieken? ,,Wij trekken die passes uit elkaar, lange bal, korte pass, breedtepass, een bal in de diepte. En we kunnen zien hoe een speler bijdraagt bij het creëren van kansen of het voorkomen van doelpunten. En dat vergelijken we met andere centrale verdedigers in dezelfde competitie.’’

De strijd tussen ‘datajongens’ en praktijkmensen is volgens Pot naar de achtergrond verdwenen. ,,Met minder budget kun je toch het verschil maken, door data juist te gebruiken’’, stelt Pot. ,,Een opvolger van Fredrik Aursnes, die bij Feyenoord speelde, die haal je zo uit onze data. Maar ook spelers met een grote toekomst. Neem Milos Kerkez van AZ, dat overigens niet met ons werkt. Die jongen had zo’n mooi dataprofiel, daar kon je als club meteen verliefd op worden. Zijn huidige niveau vangen we in een cijfer: 55,5. Maar zijn toekomstige waarde is 93,8. Ook die voorspelling kunnen wij doen. En 93,8, dat is niveau Serie A. Het hoogste cijfer in de voetbalwereld? Lewandowski had op een gegeven moment 155 achter zijn naam staan. Dat berekenen we door prestaties in wedstrijden te wegen. Het algoritme dat wij hebben ontwikkeld, is iets wat aandacht trekt.’'

Maar hoe nauwkeurig is dat precies? We klikken op de naam Gernot Trauner, de geblesseerde Feyenoord-verdediger. Hij staat op 66. Ploeggenoot Jacob Rasmussen heeft ondanks zijn geringere status en staat van dienst een hoger cijfer, tenminste: als potentieel. Hoe kan dat dan? ,,Trauner is 30 jaar en zit al op de piek van zijn loopbaan’’, legt Pot uit. ,,Rasmussen is jonger (25) en heeft al in de Serie A gespeeld. Dat scheelt. We kunnen ook aantonen hoe spelers zich verhouden tot andere competities. De speler van Feyenoord met de hoogste potentiewaarde? Orkun Kökçü, zijn SciSkills-getal is 110. ,,Dat is echt hoog. En volledig objectief’’, zegt Pot. ,,Hij zal die waarde echter nooit bereiken in de eredivisie. Dan moet hij naar een grote competitie. En die potentie heeft hij zeker.’’

Maar als de technisch directeur van pakweg Sevilla aan Kökçü denkt, dan wil hij toch ook de Kökçü van Slovenië, Albanië, Oostenrijk en België bekijken? ,,Die vergelijkingen kunnen wij allemaal maken’’, zegt Pot. De Rotterdammer drukt op een knop om te laten zien hoe Kökçü afsteekt bij andere middenvelders, in dit geval zijn collega’s in de eredivisie. En pats, daar komt opeens Tijjani Reijnders van AZ als allerbeste uit de bus. Maar ook dat valt weer uit te filteren, zegt Pot. ,,Na Joey Veerman van PSV maar nog voor Reijnders is Kökçü wél de tweede middenvelder van de eredivisie als het gaat om het creëren van kansen. Daarvoor analyseren wij elf soorten verschillende passes.’’

Nou, kom maar op dan met de spelers die in de nabije toekomst naam gaan maken, maar nu nog onbekend zijn. Zou je zeggen. Maar met beschikbare data van jeugdelftallen ligt dat niet zo eenvoudig. Als op dat vlak alles openbaar zou zijn, kan Real Madrid met één druk op de knop de ‘onder 15’ van Ajax leegplukken, bij wijze van spreken. ,,We hebben dan ook te maken met dataprivacy’’, zegt Pot.

Als je zoekt naar een nieuwe Joey Veerman, dan voldoen Thomas van den Belt van PEC en Lewis Schouten van Jong AZ aan dat profiel

Maar hij noemt alsnog iemand. De Noor Aune Selland Heggebø, van SK Brann uit de Noorse tweede divisie. ,,Heel interessant profiel’’, zegt Pot. ,,Ja, het tweede niveau in Noorwegen is niet indrukwekkend. Maar het gaat om potentie. Said Hamulic bijvoorbeeld, die jongen komt uit Leiderdorp. Die jongen speelde ergens in Litouwen en scoorde veel. Nu in de Poolse hoogste afdeling bij Stal Mielec maakt hij weer goals aan de lopende band en kost hij misschien wel een miljoen. In Nederland was dat een goede aanvaller geweest, maar niemand had hem in kaart. Het in kaart krijgen van zulke spelers, dat kan met onze data. En als je zoekt naar een nieuwe Joey Veerman, dan voldoen Thomas van den Belt van PEC en Lewis Schouten van Jong AZ aan dat profiel. Of zij dat niveau ooit halen, weet je nu niet. Maar hun spel lijkt erg op de manier van spelen van Veerman. De profielen van Mees Hilgers en Daan Rots van FC Twente, heel hoge potentie allebei. Net als Amin Sarr van Heerenveen, die gaat echt geld opleveren.’’

En ADO? Kan vader Pot deze keer wel rekenen op zijn zoon? Feyenoord haalde ooit de Argentijnse spits Lucas Pratto, van wie al vrij snel bleek dat hij geen wereldtopper was. Had Pot junior die tussentijdse transfer destijds niet kunnen afraden bij zijn vader? ,,Ik had wel andere opties voor ze’’, zegt hij lachend. ,,Maar dat deed ik op persoonlijke titel. Wie? Victor Boniface, destijds 20 jaar, spits van het Noorse Bodø/Glimt en nu bij Union in België. Niemand kende hem. Is nu niet meer te betalen.’’
Vrijdag 13 januari 2023 om 09:56 uur Quote

Madmax

rd.. schreef:

Maar goed, Danny Buijs was dus op het complex! Moeten we daarvan iets denken? En wat dan?

Ik zie hem als coach wel zitten eerlijk gezegd. Jonge trainer, bevlogen... En nog mooier zou het zijn als hij Advocaat als 'mentor' zou krijgen. Droomscenario weet ik niet, de spelers op het veld moeten het nog steeds doen.
Danny Buijs een van de genodigden als oud Speler van ADO den haag en oud Trainer van Kozakken Boys.
Daarom was hij daar waarschijnlijk, verder zal ik er nog niets achter zoeken.
Woensdag 11 januari 2023 om 08:37 uur Quote

Plaats een shout

Je kan alleen shouten als je bent ingelogd.

Nu online

ADOZoetermeer, GroenGeelHart070, Madmax, haagseluis, Marcie, Bleek, Max, carbayon, JB96, Amar Catic, Eeuwig Den Haag, Larslief, yesyes, Matt2, decubaan en 104 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 2
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Tyrese Asante Gregor Breinburg Hugo Wentges

Laatste wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo NAC Breda
2-1
3 februari 2023

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo Go Ahead Eagles
9 februari 2023 om 21:00 uur
Bingoal Stadion

Advertentie

Stand Eerste divisie

1 PEC Zwolle + 22 - 53
2 Heracles + 22 - 47
3 FC Eindhoven 22 - 39
4 Almere City 23 - 39
5 VVV-Venlo 23 - 36
6 MVV Maastr. 21 - 35
7 Jong AZ 23 - 35
8 Willem II 22 - 33
9 Telstar 23 - 32
10 Roda JC 22 - 31
11 NAC Breda 23 - 31
12 Jong PSV 23 - 30
13 ADO Den Haag 23 - 28
14 Graafschap 23 - 27
15 FC Dordrecht 23 - 26
16 Jong Ajax 22 - 24
17 FC Den Bosch 23 - 23
18 Helmond Sp. 23 - 22
19 TOP Oss 23 - 21
20 Jong Utrecht 23 - 17