Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 6
Volgende pagina

ADO Zuidplas

BLEISWIJK-1 schreef:

Vlak vind ik nou een voorbeeld van dat de trainer geen balans in zijn elftal weet te brengen. En dit is al heel het seizoen zo.

We hebben gewoon een beperkte trainersstaf.
We hebben blijkbaar ook een beperkte eigenaar met gelukkig diepe zakken maar helaas niet de juiste contacten en expertise (in Nederland).
Een trainer van Jong FC Utrecht, een technisch directeur die gedegradeerd is met zijn club en een gewezen commercieel directeur van Telstar en 19 mio te besteden?
Wat is de begroting van Telstar? De dorps SPAR zet meer om.
Het team is inderdaad totaal niet in balans.
6 mio meer uitgeven dan SPARTA en niet promoveren is heel slecht zeg.
Voor de verantwoordelijken misschien een mooi avontuur en je kans pakken maar voor mij een hele diepe teleurstelling.
1
Vrijdag 15 maart 2024 om 21:34 uur

GroenGeelHart070

vakkiel schreef:

Zijn er dan echt ludieke liederen te verzinnen.. hier brainstormen om wat ludieks iuit de mouwen te gooien. Lijkt mij wel toch?
Ludieke liedjes, ludiek spandoek..
De burgemeester van Tilburg is Theo Weterings
Algemeen directeur is Martin van Geel (of zijn vrouw? )

In de ogen van iedereen die Willem2 een warm hart toedraagt hebben ze de schurft aan de gemeente Tilburg, o.a. omdat het uit-vak een dichtgetimmerd hok met net ervoor is geworden, a la Breda. Verzin iets ludieks tegen die gemeente en het hele stadion doet mee haha
2
Woensdag 14 februari 2024 om 20:12 uur

Sprinkhaan070

Kees schreef:

Enorm tekort en wij geven handenvol geld uit. Mij boeien de financiën absoluut niet. Komt toch altijd goed bij onze club.

Maar oh oh oh, wat werden de voorgangers in de directie door velen hier neergesabeld vanwege uitgaven welke niet bepaald verantwoord waren. En nu is het hosanna .
Zoals je weet was er nog een potje vanuit o.a. de transferopbrengsten. Ik ga er vanuit dat Mathijsen heel goed weet wat hij doet. Mathijsen is een top technisch directeur. Mogen we onze handjes mee dichtknijpen.
0
Donderdag 1 februari 2024 om 13:07 uur

Kees

purnie&pino schreef:

Zojuist persmoment gehad. Kalezic heeft komst meerdere spelers bevestigd zonder namen te noemen !
Trainer i.p.v. Technisch Directeur als woordvoerder? Zal wel niks worden.
2
Woensdag 31 januari 2024 om 14:33 uur

lernst

Voorpagina

Misdaad

Entertainment

Sport

Nieuws

Bizar

Lifestyle


Home
Sport
PREMIUM
CEO van ADO Den Haag Natascha van Grinsven-Admiraal: ‘Als je ballen hebt, neem je mij’
Natascha van Grinsven-Admiraal is de baas van ADO Den Haag. Een vrouw ja. En ze is ook nog maar 39 jaar oud. En ze komt helemaal niet uit de stad van de heilige ooievaar, ofwel de hèlage steltlaupââh. Hoe zorgt de voormalig commercieel directeur van Telstar dat alles in goede banen loopt daar in die stad achter de duinen, waar iedereen over van alles wat vindt? “Wij werken elke dag in een vissenkom.”
Thomas Braun
21 jan. 2024 | 119

Van gymjuf tot ADO-baas
Natascha van Grinsven-Admiraal is geboren in Heiloo en getogen in het hoger in Noord-Holland gelegen Sijbekarspel. Ze begon na haar opleiding lichamelijke opvoeding als gymdocent op een middelbare school waarna ze, na het behalen van haar master internationaal sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute, salesmanager werd bij sportevenementenbureau PBN, waar ze haar man - en de vader van haar nu 5-jarige dochter - leerde kennen. Niet veel later werd ze bij Unleash 12 in Zwitserland sales- en marketingmanager en werkte in die rol voor PSV en Feyenoord. Toen stapte zo over naar de KNVB Campus, waar ze sales- en eventmanager werd. In juni 2018 tekende ze als commercieel manager bij Telstar, waar ze zich later commercieel directeur mocht noemen, als eerste in het betaalde voetbal in Nederland. Sinds juni dit jaar is de Haarlemse algemeen directeur van ADO Den Haag.


Zo, stevige hand.
“Ja, dat is belangrijk. Als ik weet dat ik veel handen ga geven op een dag, dan doe ik mijn ring niet om, anders heb ik een zere vinger aan het eind van de dag. Ik heb het mezelf aangeleerd, een stevige hand geven. Ik zeg het ook tegen jonge mensen. Laatst nog, ik gaf een sollicitatietraining voor studenten en dan geef ik aan de deur een hand aan al die jongens en meiden met hun slappe handjes. Dit maakt geen indruk jongens, zeg ik dan. De eerste indruk is zo belangrijk: hand geven, aankijken, glimlachen.”

‘Dan komt er iemand langs die mij een hand geeft, mij níet aankijkt en doorloopt met de woorden: Waar kan ik de directeur vinden? Ik kan daar wel om lachen’

Dus als mensen jou een hand geven, weten ze meteen wie de baas is.
“Nou, niet altijd. Dan komt er een genodigde, die geeft mij een hand, kijkt me niet aan en loopt door met de woorden: Waar kan ik de directeur vinden? Die moeten nog even wennen aan het idee dat de directeur een vrouw is van 39. Ik kan daar wel om lachen, maar na vijf keer wordt het vervelend.”

Ben je gevraagd of heb je zelf gesolliciteerd?
“Ik ben gevraagd.”

Waarom wilden ze jou?
“Als ik hen mag geloven, waren ze op zoek naar een nieuw gezicht, een nieuw elan, een ander gevoel. Er is heel veel onrust geweest bij de club, veel ontevredenheid, er kwam een trainerswissel, een nieuwe, Amerikaanse, eigenaar, een nieuwe technisch directeur en ze wilden echt iemand van buitenaf aan het roer. Een frisse start, een andere uitstraling, maar wel iemand met ervaring in de voetbalwereld, iemand die vanuit een kleine club ervaring aan het opdoen was, een volgende stap wilde maken en zo kwamen ze bij mij uit. Via LinkedIn.”

Hoe belangrijk was het voor ze dat je een vrouw bent?
“Dat zorgt natuurlijk ook voor een andere uitstraling. Niet alleen mijn vrouw-zijn, maar ook mijn leeftijd. 39 steekt wel af bij de voornamelijk oudere mannen die je hier in het voetbal hebt rondlopen, dus dat is wel een voordeel als je een andere koers wil.”

Was je verrast dat ADO juist jou wilde?
“Mm… hoe zal ik het zeggen, ik werd wel vaker benaderd door clubs, dat had ook wel een beetje met mijn vrouw-zijn te maken, omdat je dan opvalt in zo’n mannenwereld. Er zijn er ook maar twee in Nederland. Laura van Leeuwen, met wie ik samen een masteropleiding heb gedaan op het Johan Cruyff Institute, is net als directeur bij MVV begonnen. Maar ik zou zelf nooit bedacht hebben om bij ADO te solliciteren, wat dat betreft kun je wel spreken van een mooie verrassing die op mijn pad kwam.”

Vond de harde kern van ADO het ook een goed idee dat er een mevrâutju de baas werd?
“Ik kon me goed voorstellen dat, toen het eenmaal bekend werd, supporters sceptisch zouden zijn. Wij gingen daarom ook checken hoe het viel: een vrouw, jong, niet uit Den Haag, daar zouden ze vast wat van vinden. Maar de algehele tendens was: het is hier al zo vaak niet goed gegaan, nu hebben we in ieder geval heel iemand anders, misschien krijgt die het wel voor elkaar. Het werd positief opgepakt, terwijl je zou denken dat ik besta uit componenten waar ze minder vertrouwen in zouden hebben. Het tegenovergestelde was waar. Iedereen ziet ook dat er potentie in deze club zit en iedereen ziet dat die er maar niet uitkomt.”


Lijkt me niet eenvoudig om te werken met voetballers met ruig taalgebruik en gore grappen. Moet je wel tegen kunnen.
“Als mannen zich misdragen doen ze het onderling, niet tegen een vrouw, dus daar heb ik geen last van. Misschien is het wel goed dat ik als vrouw hier rondloop, dan is de drempel wellicht wat hoger. En ik kan wel wat hebben, hoor. Ik heb vijf jaar gewerkt bij Telstar in IJmuiden. Daar hebben ze het hart op de tong, net als hier. En ik ben zelf ook niet op mijn mondje gevallen. Daarom zou ik niet makkelijk kunnen werken in Brabant of Limburg. Ik heb daar best wat kennissen zitten en dat zijn heel lieve mensen, maar die zouden helemaal gek worden van mijn directheid. Die past beter in Den Haag of IJmuiden.”

Wat voor type ben je?
“Ik kan heel duidelijk zijn, dat komt door mijn achtergrond als leraar. Ik kan goed lijnen uitzetten en zorgen dat iedereen meegaat in dat proces. Dat is best wel belangrijk in het voetbal, dat je mensen meeneemt. Je merkt in het voetbal dat mensen erbij willen horen, ze willen genoemd worden. Je bent continu bezig met: wie vergeet ik niet, wie moet ik meenemen, wie heeft extra aandacht nodig? En als ik met hém een gesprek heb, moet ik háár daar even over informeren. Zo ben ik de hele dag bezig met zorgen dat ik iedereen in beeld heb en iedereen betrek in het groepsgevoel.”

De boel bij elkaar houden, zoals Job Cohen zijn werk als burgemeester in Amsterdam samenvatte.
“Ja, en de boel is best verdeeld. Letterlijk ook, fysiek. Wij zitten hier in het stadion, onze jongens zitten op De Aftrap in het Zuiderpark, onze mannen en vrouwen zitten in Rijswijk, de meiden op Scheveningen… Een van mijn eerste pijlers was dan ook: hoe kunnen we elkaar fysiek bij elkaar brengen? Want je merkt dat mensen meer contact hebben als ze echt bij elkaar zijn. En we willen de boel ook symbolisch bij elkaar brengen; zorgen dat we weer één ADO worden, dat de familie die een beetje verspreid is, weer het groepsgevoel krijgt, omdat we het met z’n allen moeten doen.”


Vroegâh werd er nogal gevreesd voor de ADO-aanhang. Trainers durfden niet te komen, uit angst voor dreigementen of erger. Dat is niet meer.
“Goed dat je dat zegt, veel mensen is dat nog niet opgevallen. Maar het is waar, de supporters zijn enorm rustig. Heel toevallig wilden we de fans onlangs uitgebreid complimenteren omdat er het hele jaar nog geen enkele staking, geen boete en geen stadionverbod was geweest, wat echt uniek is in Nederland. Maar toen kregen we ons eerste rookpotje, dus dat hebben we toch maar even uitgesteld. Het was echt het eerste incident van dit jaar. Er is ook wel veel veranderd met de komst van het nieuwe stadion, het veiligste stadion van Nederland. En ik moet eerlijk zeggen dat supporters natuurlijk ook rustig zijn omdat we veel winnen. We worden pas echt getest als het wat slechter gaat op het veld.”

Klappen die mensen als jij over het veld langs de tribunes loopt?
“Haha, nee.

Ze weten wel wie je bent?
“Sommigen wel, maar niemand gaat klappen voor de directeur. Ze roepen wel: Mevrâu, mevrâu! Meestal loop ik dan naar ze toe en dan worden ze zenuwachtig, want dan kom ik te dichtbij. Vind ik wel grappig.”

Sommigen noemen je de reddende engel van ADO.
“Nou ja, ik merk wel dat heel veel mensen heel positief zijn en dat is heel leuk om te zien. Maar het is de combi: Joris Mathijsen en ik zijn samen begonnen; hij als technisch directeur, ik als algemeen directeur. We komen beiden van buitenaf, ook bij Joris ging het om een ‘fris gezicht’. Onze grootste uitdaging is de onrust buiten de deur te houden en dat lukt aardig.”

‘Ik ben niet op mijn mondje gevallen. Daarom zou ik niet makkelijk kunnen werken in Brabant of Limburg. Heel lieve mensen, maar die zouden helemaal gek worden van mijn directheid’

Hij heeft een WK-finale gespeeld. Kom jij aan met je carrière bij Wartburgia.
“Oh, daar heb ik geen last van, hoor. Ben niet zo idolaat. Dat kan ook niet als je in de voetballerij werkt, want daar kom je de grootste voetballers tegen. Ik kijk niet tegen mensen op, heb niets met status. Ik ben een geboren West-Friese, die zijn nuchter. Ik ben opgegroeid in Sijbekarspel, net boven Wognum. Daar maakt het niet uit of je de burgemeester of de boer bent, doe maar lekker normaal. Dat ik zo ben opgegroeid, helpt wel, want je komt bijzondere mensen tegen in deze voetbalwereld.”

Wat is het eigenlijk voor wereld?
“Nooit een saai moment. Elke keer als je denkt, ik heb alles onder controle, dan gebeurt er weer iets geks. We werken in een vissenkom, iedereen zit de hele tijd van buitenaf te kijken wat ik aan het doen ben. Iedereen heeft commentaar op wat je doet, supporters, sponsors, vrijwilligers: de hele dag hoor je feedback. Alleen maar omdat ze club beter willen maken hoor, vanuit een goed hart, maar met beperkte kennis natuurlijk. Soms hoor ik goede dingen, soms hoor ik dingen waar ik niks mee kan, maar omdat ik niemand wil beledigen moet ik daar subtiel mee omgaan. En soms hebben ze echt gelijk en is wat zij voorstellen ook al uitgevoerd, maar mag ik dat nog niet naar buiten brengen. Dat maakt het ook weer uitdagend.”

Je was er wel klaar voor, algemeen directeur zijn? Ondanks je jonge leeftijd?
“Ik krijg die vraag wel vaker, en ik vind dat best denigrerend, om eerlijk te zijn. Ik hoor zo vaak: je bent best jong… Ze zeggen er nét niet bij: en je bent een vrouw, maar ik weet wat ze denken. Dan probeer ik het toch uit te leggen. Over het algemeen komen er vaak mannen van middelbare leeftijd bij een club, ondernemers, die willen ‘wat anders’ doen, hebben een passie voor een club en denken dan: dat kan ik wel. En die mannen hebben helemaal geen ervaring met voetbal; weten niet hoe dat is. Ook al heb je vijf Albert Heijns geleid, al ben je nóg zo’n ervaren directeur, je gaat echt schrikken in de voetballerij. Omdat mensen de hele tijd met jouw werk bezig zijn, je ligt constant onder een vergrootglas. AH heeft ook klanten, leveranciers en personeel. Die hebben wij ook, plus: de KNVB, de UEFA, de andere clubs met wie we moeten overleggen, media, gemeente, politie, vrijwilligers, en ga zo maar door. Wij hebben zoveel stakeholders waar we allemaal wat vanaf moeten weten. Die ondernemers die in het voetbal stappen, schrikken zich rot, na een half jaar gaan ze er gauw vandoor. Ik kan wel jong zijn en vrouw, ik weet wel hoe de hazen lopen. En ja, ik kom van een kleine club, maar dat maakt niet uit. Alles wat ik hier doe, is op schaal: bij Telstar was alles kleiner, maar het trucje is hetzelfde. Achter het sponsorbedrag staat een nulletje meer, de database heeft een nulletje meer.”


Je bent getrouwd?
“Ja.”

Hij is ook een voetballiefhebber?
“Ja, enorm. Ik ken hem van een sportevenementenbureau waar we beiden werkten. Hij was mijn werknemer en toen we besloten dat een van ons weg moest omdat we een relatie kregen, is hij gegaan. En inmiddels is ie enorm voor ADO. Onze dochter van 5 is trouwens helemaal ADO. Zij voelt zich hier helemaal thuis. Vroeger zat ze bij Telstar op de tribune en maar nu maakt ze op school alleen nog groengele knutseldingen. Want ADO wint veel vaker. En mijn man zit elke thuiswedstrijd op de tribune hier en de meeste uitwedstrijden gaan we samen.”

Over Telstar gesproken, toen je daar ruim vijf jaar terug solliciteerde, schreef je: Als jullie ballen hebben, nemen jullie mij aan.
“Ja, ik vind het wel leuk om woordspelingen te maken. Het is een mannenwereld, dus ik dacht: ben je een echte vent, dan neem je mij aan. Heb je ballen, dan durf je dat aan. Daar sloegen ze wel op aan.”

Omdat je niet van suiker bent?
"Precies. Als ik dat wel was, had ik ook niet gepast in deze wereld. Ik was op dat moment wel hoogzwanger, dus misschien wat kwetsbaarder. Pieter de Waard, de voorzitter, vond dat geweldig. Voor mij is hij ook een voorbeeld geweest. Hij heeft mij dingen geleerd over de diepere betekenis van een voetbalclub en wat je kunt bereiken met het platform dat je hebt. Hij zei altijd: Jij bent de enige normale die we hier hebben, maar omdat je vrouw bent, ben je toch weer een beetje bijzonder. Maar ik was al bijzonder voor hem omdat ie me hoogzwanger had aangenomen, dat vond ie mooi.”

‘Iemand zei: Ik heb al vijftien mensen begraven zien worden van deze club. De waarde die ADO voor al die mensen heeft, is ongekend. Deze club mag nooit weg. Hij heeft te veel betekenis voor Den Haag’

Wat was de diepere betekenis van een club als Telstar?
“Ja, dat was hij vooral. Pieter was het uithangbord van de club, en hij deed bijzondere dingen. Telstar was en is heel erg een knipoog naar serieuze clubs. Met opmerkingen als: Twee keer 45 minuten voetbal is een onderbreking van een prachtig avondje Telstar. We hadden een keer een marketingcampagne met de test: Ga staan als je voor Telstar bent. En dan een illustratie van een man in een rolstoel. Die man was onze communicatiemanager. Als je hem niet kent, vind je het niet kunnen, ken je hem wel, dan vind je het geweldig. Tegendraadse gekkigheid, niet bang zijn, gewoon durven. Ik heb er wel hard aan gewerkt om van die rariteitenshows kwaliteitscampagnes te maken. Zo wilde Pieter een parfum lanceren dat stonk naar rotte vis, want: IJmuiden. Een geweldig idee, maar uiteindelijk zijn we een samenwerking aangegaan met Marcel’s Green Soap, een topmerk op het gebied van parfums. We verpakten het met een stalen draad in vetvrij krantenpapier, zoals met vis gebeurt, en we noemden het Frank Nr Six, naar onze aanvoerder Frank Korpershoek. Het was nog steeds iets geks, maar ook een kwaliteitsproduct waar we een half jaar lang de media mee hebben gehaald. Pieter is na zeventien jaar gestopt bij Telstar, ik ben weg, maar we drinken nog geregeld een biertje samen.”

Ga je binnenkort een vrouw als hoofdtrainer aanstellen? Volgens Pierre van Hooijdonk gaat dat niet werken.
“Ja, ik hoorde zoiets. Is ie weer de fout ingegaan. Sherida Spitse heeft aangegeven dat ze graag ooit de mannen van Ajax wil trainen en ik denk ook wel dat ze dat zou kunnen. Sarina Wiegman zou het zeker kunnen. Weet je wat zo stom is van Pierre? Hij ging al eens de fout in met zijn kritiek op de eerste vrouwelijke scheidsrechter die hij door het slijk haalde en waarvoor hij excuses moest aanbieden. Een jaar ervoor was hij nota bene ambassadeur van de Leeuwinnen en stond hij boven in de bus mee te juichen toen ze Europees kampioen waren geworden. Het is jammer dat hij nu weer deze uitspraken doet. Als je om mijn mening vraagt: er zijn vrouwen die het niet kunnen en er zijn vrouwen die het wel kunnen. En als de rest van de wereld dat moeilijk kan accepteren, dan is dat maar zo. Er zijn al genoeg vrouwen die mannen trainen, alleen nog niet hoogste niveau. Al heb je in Duitsland wel Marie-Louise Eta, zij is assistent-trainer bij Union Berlin.”


Over tien jaar is het de normaalste zaak van de wereld?
“Dat weet ik niet. Maar bij ons is in de organisatie de verdeling man-vrouw al vijftig-vijftig. Ik moest ook altijd wel lachen als we namens Telstar naar Zeist gingen voor een KNVB-overleg. Onze delegatie bestond uit een jonge vrouw, een man in een rolstoel en een jongeman van Turkse afkomst. Terwijl daar verder alleen maar witte mannen waren van middelbare leeftijd en 25-jarige blonde boys. Ach, het is ook maar net in welke wereld, in welke bubbel je zit. Ik begeef me als vrouw al mijn halve leven in het voetbal, dus voor mij is het normaal.”

Je voetbalt zelf ook nog?
“Ja, in de zaal bij Geel-Wit. Maar ik heb zelden tijd. Dit seizoen is het er drie keer van gekomen.”

Waar speel je het liefst op het veld?
“Op 10. Kan ik me overal mee bemoeien. Liefst in een 4-4-2 systeem, zodat ik de diepte in kan duiken en kansen kan benutten. Ik hoef niet per se te scoren, een assist geven is ook leuk, liefst een steekballetje.”

Je hebt ook een favoriete voetballer?
“Nee, ook nooit een favoriete club gehad. Ik had ooit een bijbaantje bij AZ, ik heb veel in de Arena gewerkt als marketeer, dingen voor PSV en Feyenoord gedaan, heel veel voor de KNVB, later bij Telstar gewerkt, en nu dus ADO. Al die clubs zitten in mijn hart. Net als alle clubs van al die leuke mensen die ik dagelijks ontmoet. ”

Nu draait alles in jouw voetballeven om ADO. Prachtig stadion, prachtige club die eigenlijk in de eredivisie thuishoort.
“Ja, we moeten ook echt promoveren om de financiële uitdagingen aan te kunnen. Promotie gaat daar echt bij helpen. En de mensen verdienen het ook zo. Gisteren hadden we vrijwilligersavond, 250 mensen met zoveel passie voor de club. Die mensen zetten zich in voor een ontelbaar aantal goede doelen; zo helpen ze gedetineerden om na hun straf bij sponsors te mogen werken… Deze club is zo maatschappelijk betrokken met zoveel mooie acties en onder de vlag van ADOGroen zijn zoveel mensen zo actief met prachtige, duurzame initiatieven. Laatst sprak ik mensen bij het tienjarig bestaan van OldStars, onze seniorenclub voor 60-plussers die ook onderdeel zijn van deze tak van de club. Zei er één: Ik heb al vijftien mensen begraven zien worden van deze club. De waarde die ADO voor al die mensen heeft, dat is echt ongekend. Deze club mag nooit weg. Hij heeft te veel betekenis voor Den Haag. En ver daarbuiten.”
4
Maandag 22 januari 2024 om 18:11 uur

FC Den Haag!

Bizar dat er vorig jaar dus gewoon in de KKD op een omzet van 12,5 miljoen gewoon bijna 20 miljoen is uitgegeven. Dat is gewoon kostenniveau eredivisie!

En dat de aandeelhouder ff 11,5 miljoen stort voor een positief eigen vermogen en ook(ruim) garant staat voor de begrote 6 miljoen negatief voor het huidige seizoen!

Bolt bedankt is hier toch wel van toepassing

Wat een wanbeleid die hiertoe heeft geleid en dan wordt Reijntjes in het verslag nog bedankt ook .

Vraag me wel af hoe lang Bolt nog zoveel geld erin wil steken. Hoe denken ze dit ooit terug te verdienen? Van onze nieuwe directeur hier nog geen goed en transparant verhaal over gehoord.
2
Vrijdag 19 januari 2024 om 16:03 uur

grijze gek

3
Zaterdag 13 januari 2024 om 11:10 uur

Advertentie

FC Den Haag!

Eeuwig Den Haag schreef:

Iemand die dit PRO artikel in zn volledigheid kan plaatsen hier? Alvast thanksss

https://www.vi.nl/pro/waarom-deze-winter-alles-mogelijk-lijkt-bij-ado-den-haag
Waarom deze winter alles mogelijk lijkt bij ADO Den Haag

Door Sander Janssen
ACHTERGROND
ADO Den Haag wil dit seizoen toeslaan in de Keuken Kampioen Divisie. In de tweede seizoenshelft moet de ploeg van trainer Darije Kalezic volop meedoen om directe promotie. De beoogde kwaliteitsimpuls op de transfermarkt onderstreept die doelstelling.
De gebeden van Darije Kalezic worden gehoord bij ADO Den Haag. De trainer blikt op woensdagmiddag in gesprek met de pers vooruit op de hervatting van de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap komt vrijdag op bezoek in Den Haag. Naast het trainingskamp in Zuid-Spanje en het duel met de Superboeren gaat het dan ook over de transferplannen van ADO, dat in iedere linie een kwaliteitsspeler wil toevoegen. De club werkt aan de komst van Jordy Buijs en Alex Schalk en polst ook Jens Toornstra. Nick Marsman is dan al onderweg. ‘Ik hoop dat hij snel zijn handtekening zet’, laat Kalezic weten tegenover de media. En warempel: vier uur later volgt het persbericht van ADO met de aankondiging dat Marsman tot het einde van het seizoen tekent.
Bekijk ook:
ADO zet met aantrekken van Marsman eerste stap in promotieplan
Het gaat dit seizoen goed met ADO. De club gaat de winterstop in als nummer drie van de KKD met slechts twee punten minder dan Roda JC Kerkrade, dat op een directe promotieplek staat. Den Haag kan de Eredivisie ruiken. De clubleiding en Kalezic zijn het met elkaar eens dat de volgende stap in de winter gezet moet worden. De selectie van ADO is sterk gebleken, maar heeft ook valkuilen. In de zoektocht naar versterkingen richt technisch directeur Joris Mathijsen zich nadrukkelijk op ervaren spelers, getuige de komst van Marsman (33) en de interesse in Buijs (35), Toornstra (34) en Schalk (31). ADO weet ook dat de meeste concurrenten een dergelijke kwaliteitsinjectie zich niet kunnen veroorloven. Het gaat de club uit Den Haag juist voor de wind en dat moet in mei promotie naar de Eredivisie opleveren.
ONDUIDELIJKHEID

Hoe anders is de situatie bij ADO een half jaar eerder. Een dramatisch seizoen waarin Dirk Kuijt sneuvelt als trainer en Daryl Janmaat al vroeg opstapt als technisch manager eindigt met een twaalfde plaats en geen deelname aan de play-offs. Dick Advocaat, die Kuijt opvolgt op de bank, slaagt niet in zijn missie. Ondertussen is er voor het nieuwe seizoen nog niets duidelijk, iets waar Advocaat zich over beklaagt. De ervaren trainer heeft zijn vertrek al aangekondigd, maar ziet met lede ogen aan hoe ADO als een stuurloos schip ronddobbert terwijl de concurrentie zich al roert voor het nieuwe seizoen. Een nieuwe trainer is er niet, een technische leiding evenmin. Algemeen directeur Edwin Reijntjes heeft zijn vertrek eveneens aangekondigd en ondertussen is de selectie de onduidelijkheid ook zat. Spelers met een aflopend contract kiezen eieren voor hun geld. Pas eind mei stelt ADO een nieuwe directie aan. Natascha van Grinsven-Admiraal komt over van Telstar en wordt algemeen directeur, terwijl Joris Mathijsen de nieuwe technische man is.
Joris Mathijsen tijdens het trainingskamp van ADO in Spanje.
© Pro Shots
Joris Mathijsen tijdens het trainingskamp van ADO in Spanje.
Aan Mathijsen de taak om zo snel mogelijk een trainer, een staf en een vrijwel nieuwe selectie samen te stellen. Waar de gemiddelde technisch directeur daar al in de winter mee begint, heeft Mathijsen slechts een paar weken. Als Mathijsen in juni voor het eerst met de pers spreekt, maakt hij direct duidelijk dat ADO de ambities niet terugschroeft. Hij weerspreekt dat de Amerikaanse eigenaar Bolt minder wil investeren, iets wat Reijntjes in zijn laatste maanden beweerde. Wel moet de financiële huishouding gezonder worden. Mede daardoor neemt ADO afscheid van spits Thomas Verheydt, die ondanks zijn grote waarde voor het team met zijn salaris te zwaar op de begroting drukt. ADO voorspelde over het afgelopen seizoen een verlies van ruim acht miljoen euro, dat gedekt werd door Bolt. Toch valt dat verlies lager uit, mede dankzij de verkoop van Finn van Breemen aan FC Basel en het doorverkooppercentage op Milan van Ewijk, die SC Heerenveen verruilt voor Coventry City.
Mathijsen kan met een potje de markt op om een promotiewaardige selectie neer te zetten. ADO moet binnen twee seizoenen terugkeren naar de Eredivisie, zo heeft Bolt als doel gesteld. Geld voor versterkingen is er, maar dat betekent niet dat Mathijsen alles kan kopen wat los en vast zit. De td moet creatief zijn en profiteert van de uitzichtloze situatie van sommige spelers bij andere clubs. Bijvoorbeeld bij Jort van der Sande, Bart van Hintum, Matteo Waem, Henk Veerman en Daryl van Mieghem. Zij voorzien ADO van de broodnodige ervaring. Als trainer vindt Mathijsen in Darije Kalezic iemand die ervaring heeft met promoveren.
Bekijk ook:
In de KKD-top met ADO én serene rust: hoe doet Kalezic dat?
In de KKD-top met ADO én serene rust: hoe doet Kalezic dat?
VOOR OP SCHEMA

Mede doordat de voorbereidingstijd voor Kalezic en zijn mannen kort is, kent ADO een lastige start. Toch valt het al snel op zijn plek in Den Haag, waar veel van de door Mathijsen gehaalde nieuwelingen hun waarde tonen. Dat ADO halverwege het seizoen op de derde plek zou staan, had de td toen alleen kunnen dromen. In de winterstop bedraagt de achterstand op nummer twee Roda slechts twee punten. Oftewel: promotie ligt binnen handbereik. Niet voor niets vertelt Kalezic tijdens het trainingskamp in Spanje dat ADO voorligt op schema. Zijn ploeg valt in de eerste seizoenshelft vooral op door de weerbaarheid die wordt getoond. Geen club in de KKD pakt namelijk meer punten na een achterstand dan ADO.
We bevonden ons op een historisch moment. Een totale reorganisatie, een ommekeer.
Verbeterpunten zijn er ook, want op basis van de kwaliteiten van de kansen voor en tegen zou de ploeg van Kalezic niet eens op een play-offplaats staan. Nu zeggen statistieken niet alles, maar ADO neemt de waarschuwingen wel serieus. ‘Je kan het op twee manieren bekijken’, vertelt Kalezic. ‘Ja, we komen vaak terug van een achterstand. Daar zijn we ook trots op, dat we karakter tonen. We zijn zelfs een paar keer teruggekomen van een 2-0 achterstand. Aan de andere kant willen we juist minder op achterstand komen en vaker op voorsprong. Dat is iets om in de tweede seizoenshelft te verbeteren.’
Kalezic is niettemin zeer tevreden over wat zijn ploeg tot nu toe heeft gepresteerd. Zeker gezien de situatie waar ADO vandaan komt. ‘We bevonden ons op een historisch moment. Een totale reorganisatie, een ommekeer. Niet alleen vertrokken er twintig spelers, maar ook op bestuurlijk vlak veranderde er veel. Ik kwam, een nieuwe staf kwam en veertien spelers kwamen vanuit alle hoeken van de wereld. Dat was ons vertrekpunt. Ik wist: het wordt heel belangrijk om een goede teamgeest te creëren. Een team met karakter, met identiteit. Dat is uiteindelijk heel goed gegaan en daar zijn we heel tevreden mee. Ik wist dat het een uitdaging was bij ADO, maar ik ben uitdagingen wel gewend in mijn carrière. Je moet gewoon duidelijk zijn naar iedereen, dan wordt het ook vanzelf rustig bij een club.’
Tyrese Asante tijdens een oefenwedstrijd tegen het Italiaanse Como.
© Pro Shots
Tyrese Asante tijdens een oefenwedstrijd tegen het Italiaanse Como.
BIJNA FAILLIET

Als iemand weet hoe rustig het is geworden bij ADO, dan is het Tyrese Asante. De verdediger is een van de weinige overgebleven spelers uit het seizoen 2021/22, toen ADO op een haar na promotie naar de Eredivisie misliep in de play-offs tegen Excelsior. Het was zijn eerste jaar in Den Haag. ‘In dat jaar ging de club ook bijna failliet. Nu is het rustig, zo voelt het ook. Maar ik heb hier al veel meegemaakt. In mijn eerste seizoen kregen we voor mijn gevoel iedere week wel een bericht over wat er nu weer fout was gegaan. Als voetballer probeer je je niet zo bezig te houden met wat er bovenin de club gebeurt, maar onbewust krijg je het wel mee en gaat het misschien ook in je hoofd zitten. Nu is daar helemaal geen sprake van. We richten ons puur op het voetbal.’
Voor Asante is het tot nu toe een seizoen met pieken en dalen. De verdediger was vorig jaar nog onbetwiste basisspeler, maar raakte onder Kalezic zijn plek kwijt. Daartegenover staat wel dat Asante in oktober zijn debuut maakte in Jong Oranje. ‘Dat laatste was wel een hoogtepunt uit mijn carrière. Ik ben heel blij met die kans en hoop nog vaker te mogen spelen. Ik ben blij dat mijn kwaliteit toen werd erkend. Het was een signaal dat ik iets goed deed. Dat ik bij ADO mijn plek kwijtraakte, zie ik ook als iets leerzaams. Ik moet altijd hard blijven werken voor die plek. Het was een wisselvallige eerste seizoenshelft voor mij, maar ik ben redelijk tevreden. Ik hoop vooral dat ik mijn plek kan heroveren.’
We hebben nu maar één transferzomer gehad. Als je je droomelftal wil bouwen, hebben we meer nodig.
De kans is groot dat Asante er deze maand naast Marsman nog een aantal kwalitatief sterke ploeggenoten bij krijgt bij ADO. De beoogde impuls is in de ogen van Kalezic niet meer dan logisch. ‘Een team stel je eigenlijk niet in een transferperiode samen. We hebben nu maar één zomer gehad. Als je je droomelftal wil bouwen, hebben we meer nodig. We willen onze spelers nog meer kwaliteit bieden.’ De trainer lacht als de vraag wordt gesteld of het nu menens is voor ADO in de jacht op promotie. ‘Dat is in de ogen van de media misschien zo. Maar kijk eens naar welk elftal er stond toen we de eerste competitiewedstrijd tegen De Graafschap speelden. Dat waren zeven, misschien wel acht anderen dan nu. En ook toen communiceerden we duidelijk naar buiten toe dat we voor promotie gaan. Een club als ADO moet dat op dit niveau altijd als doelstelling hebben.’
SALARISSEN

De trainer van ADO weerspreekt dat de club deze winter een zak geld op tafel legt. ‘Maar ik ben ook niet zo goed met cijfers en budgetten, dat is gelukkig ook niet mijn werk’, glimlacht Kalezic. ‘Men vergeet misschien dat we in de zomer van twintig spelers afscheid hebben genomen. Daar zijn er maar veertien voor teruggekomen. En de salarissen die hier in de voorgaande jaren weleens werden betaald, zoals bij Thomas Verheydt, zijn nu verleden tijd. Ik denk eigenlijk dat we in de zomer vrij zuinig zijn geweest, zeker ten opzichte van vroeger. Daardoor is er nu ook wat ruimte om iets te doen.’
De komst van Marsman lijkt met de aanwezigheid van liefst vier andere keepers overbodig, maar het zit net anders. Hugo Wentges komt dit seizoen niet meer in actie door een zware knieblessure en Kilian Nikièma neemt met Burkina Faso deel aan het toernooi om de Afrika Cup. ADO zou daardoor de komende weken alleen de beschikking hebben over de in september aangetrokken Tim Coremans en jongeling David van de Riet. ‘We wilden onze selectie versterken met een ervaren doelman om het keepersteam weer compleet te maken. Met Marsman hebben we die gewenste versterking gevonden’, liet Mathijsen weten bij de presentatie van de doelman. Eerder op de dag liet de technisch directeur van ADO zich niet zien. Te druk met transferzaken, uiteraard. Duidelijk is dat Marsman niet de enige winterversterking moet zijn in Den Haag.
3
Donderdag 11 januari 2024 om 15:59 uur

Haagse Haas

Gerenommeerde makelaar raakt skybox bij ADO kwijt na beschuldigingen van ‘wanstaltig gedrag’

Een directeur van Dijksman Makelaars heeft zich volgens voetbalclub ADO Den Haag zó misdragen, dat hij zijn skybox kwijtraakt. De trouwe sponsor, die ontkent dat hij iemand heeft uitgescholden of geïntimideerd, vecht het besluit aan.

Al 25 jaar sponsort het gerenommeerde makelaarskantoor de Haagse profclub. De sponsor kan in het stadion ook gebruik maken van een skybox op een perfecte locatie, ter hoogte van de middenlijn. In die als bruine kroeg ingerichte ruimte ontvangt de sponsor allerlei zakenrelaties tijdens wedstrijden en op andere momenten.
Maar het afgelopen jaar daalt de relatie tussen de club en het bedrijf tot een dieptepunt. Uiteindelijk besluit ADO afgelopen december zelfs het huurcontract van de skybox op te zeggen. Tot onvrede van de sponsor, die vandaag een kort geding aanspande.

Flinke verwijten
Het bedrijf, maar vooral een directeur, worden flinke verwijten gemaakt, zo vat de advocaat van ADO samen. Hij zou met zijn ‘wanstaltige gedrag’ al ‘een heel jaar voor ellende’ zorgen. Daardoor werd het ‘structureel en stelselmatig grimmig en onstuimig’ in het Bingoal Stadion.
Volgens de beschuldigingen worden medewerkers en beveiligers bedreigd. ,,Dat zorgde maandenlang voor een unheimische sfeer rondom de skybox. Dat hoeft ADO niet meer te accepteren. De excessen nemen alleen maar toe en het is wachten op totale escalatie.”
Na de wedstrijd tussen ADO en Willem II (1-1) op 8 december is voor ADO de grens bereikt. Die avond zou een medewerker van de club op de borst zijn getikt, werd er ‘veel gescholden’ en zou gepoogd zijn de deur van de skybox dicht te houden voor beveiligers.

Het is voorgeko­men dat beveili­gers binnenkwa­men en direct aan de muziekin­stal­la­tie gingen draaien, of als uitsmijter iedereen eruit zetten
-Directeur makelaarskantoor

,,Er zijn weleens discussies geweest, ja", erkent de sponsor over meerdere incidenten. Die gingen voornamelijk over het verlaten van de skybox na een avondwedstrijd, vertelt hij. Het is gebruikelijk dat een sponsor om uiterlijk half een ’s nachts de deur in het slot draait.
,,Het is gezellig en dan wil je er eigenlijk niet uit. Het is voorgekomen dat beveiligers binnenkwamen en direct aan de muziekinstallatie gingen draaien, of als uitsmijter iedereen eruit zetten. Het is ook gebeurd dat ik buiten stond, terwijl men in andere boxen gewoon door kon gaan. Dat wordt toch als vervelend gezien.”

Maar fysiek geweld en bedreigingen hebben nooit plaatsgevonden, zeggen de advocaten van de sponsor, die ook regelmatig in de ruimte verblijven. De beslissing tot huurontbinding, die ook nog eens onrechtmatig zou zijn, is volgens hen ‘zonder deugdelijke grondslag’ en met een ‘eenzijdig feitenrelaas’ genomen. ,,De aandacht wordt nu gevestigd op twee momenten. Maar bij iedere skybox is weleens wat aan de hand.”

Ongenode gasten
Bovendien zou de beslissing voortkomen uit een vete tussen de directeur en een medewerker van ADO, argumenteren ze. ‘Falend veiligheidsbeleid’ zou er ten slotte toe hebben geleid dat er ongenode gasten in de box kwamen, die zich juist zouden misdragen.

Als een supporter zich zou gedragen als deze meneer, dan had hij direct een stadionver­bod gehad
-Natascha van Grinsven-Admiraal, Algemeen Directeur ADO

Volgens de club is het toch echt de skyboxhouder die ontoelaatbaar gedrag vertoont. Hij is als het aan ADO ligt niet meer welkom in de skybox, maar wel op de reguliere tribune. ,,Als een supporter zich zou gedragen als deze meneer, dan had hij direct een stadionverbod gehad", vindt Natascha van Grinsven-Admiraal, algemeen directeur van ADO Den Haag. ,,Wij kunnen deze beslissing niet lichtzinnig nemen. Dat ADO hierdoor substantiële inkomsten misloopt zegt genoeg over de ernst van deze situatie", vult de advocaat aan.

Uitspraak op vrijdag 19 januari.
4
Zaterdag 6 januari 2024 om 14:53 uur

Jacco

Trouwe sponsor raakt skybox kwijt door 'wanstaltig gedrag'

Een directeur van Dijksman Makelaars is zijn skybox bij ADO Den Haag kwijtgeraakt, zo meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. Hij zou zich 'wanstaltig' gedragen hebben en al een jaar voor 'ellende' zorgen, waardoor de club resolute maatregelen trof. De trouwe sponsor zelf ontkent dat hij iemand heeft uitgescholden of geïntimideerd heeft en vecht het besluit aan. De directeur is al 25 jaar sponsor van de Haagse club.
2
Zaterdag 6 januari 2024 om 11:36 uur

Nu online

071_ADO, tjapi01, Joost70, Marcie, BLEISWIJK-1 en 144 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 6
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo Excelsior Logo ADO Den Haag
7-1
25 mei 2024

Advertentie