Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Volg CADD op Threads

Volg CADD op Threads

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 7
Volgende pagina

grijze gek

Wahter schreef:

Natascha van Grinsven-Admiraal over haar eerste half jaar bij ADO: ‘Er zijn skeletten uit de kast gekomen’

Via Het Algemeen Dagblad maar heb geen Premium
Wie kan delen?
2023 was het jaar waarin Natascha van Grinsven-Admiraal (39) algemeen directeur van ADO Den Haag werd. Als opvolger van Edwin Reijntjes kwam ze terecht bij een club met problemen op het gebied van financiën, veiligheid, vergunningen en voetbalprestaties. Ze bracht de rust terug en vertelt in een uitgebreid interview over wat ze aantrof bij ADO, het huidige succes, de toekomstplannen en haar positie als vrouw in een mannenwereld.

,,Zo, ja. De tijd gaat zo best wel snel.” Zelf telt Natascha van Grinsven-Admiraal de dagen niet op een kalender. Maar als we door het Bingoal Stadion richting de senaatskamer lopen en ze hoort dat deze site het na een kleine tweehonderd dagen toch wel tijd vond voor een interview, realiseert ze zich dat ze ondertussen al ruim een half jaar de algemeen directeur van ADO Den Haag is.

Natascha, hoe gaat het?
Natascha van Grinsven-Admiraal: ,,Goed. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij ADO. Ik voelde me hier snel thuis, dus voor mijn gevoel ben ik ook al best wel lang aan de slag.”

Hoe kijk je terug op je eerste maanden?
,,Ik zie het als een heel leuke tijd. Ik kende de club natuurlijk wel al vanuit de voetbalwereld. Maar vanaf buiten is het toch anders dan vanaf binnen. Ik ben echt onder de indruk van de organisatie en hoeveel mensen hier werken met liefde en passie.”

Dat klinkt als een heel positief verhaal, terwijl ADO altijd wordt genoemd als flinke uitdaging voor een directeur...
,,Dat zegt iedereen, ja. En daar waarschuwde ook iedereen voor. Van hé, succes en sterkte.”

Trainer Darije Kalezic zei dat hij eerst moest ‘zuchten en steunen’ toen ADO belde...
,,Ik ben een optimist, maar ik ben ook wel een realist. Het is natuurlijk gebleken dat het wel een uitdagende club is. Dit jaar gaat het hartstikke goed en dat hopen we graag zo te houden. Natuurlijk zijn er wat skeletten uit de kast gekomen. Dat pak je aan met beide handen. En dan gaan we gewoon stap voor stap verder.”

Wat voor skeletten zijn er uit de kast gekomen?
,,De eerste paar waren natuurlijk op het gebied van veiligheid. Dat we geen veiligheidsmanager hadden, bijvoorbeeld. En dat we aan de slag moesten met de nieuwe vergunning voor thuiswedstrijden. Daar lagen de grootste uitdagingen.”

Wat is het belangrijkste dat jullie tot nu toe hebben neergezet?
,,Dat we een heel nieuw team hebben bij de mannen. Daar draait het uiteindelijk om. We zijn heel erg blij met de staf waarvoor we gekozen hebben. Maar als je kijkt naar de niet-voetbalkant, dan zijn we ook trots dat we stappen hebben gemaakt met onze maatschappelijke stichting ADO Groen. En we hebben gelijk de eerste stap op het gebied van duurzaamheid gezet. Deze winter wordt de stadionverlichting LED-verlichting. Dat is een enorme energiebesparing.”

En als je naar het financiële plaatje kijkt? Er was een verlies van 8,2 miljoen euro begroot. Hoe staat het daarmee?
,,De jaarrekening is ingediend en wordt binnenkort gepresenteerd. Die is positiever uitgevallen en het grootste verschil zit hem eigenlijk in wat extra sponsorinkomsten en de transfer van Finn van Breemen, die in vorig jaar valt. Veel betaald voetbalclubs zijn toch in de problemen geraakt. Wij niet. En dat komt eigenlijk alleen maar omdat we een eigenaar hebben die gewoon alles direct gestort heeft. En daar zijn we hem ontzettend dankbaar voor.”

Mocht ADO nog een paar jaar niet promoveren, is de club dan financieel stabiel genoeg om nog een aantal seizoenen in de KKD door te draaien?
,,Sowieso, want deze eigenaar legt dat bij. Dus we komen niet in de problemen. Maar het liefst sta je als club natuurlijk op eigen benen en ben je daar niet van afhankelijk. Om dat te realiseren moeten we wel echt promoveren.”

Maak je je daar zorgen over?
,,Nee, daar maken we ons geen zorgen over. En los van de financiële voordelen van promoveren: we horen gewoon in de eredivisie. Laten we eerlijk zijn, iedereen vindt dat.”

Hoe ziet de club er volgens jou over een paar jaar uit?
,,Waar we nu actief mee bezig zijn, is het meerjarenplan. Ik denk ook dat het heel belangrijk is, juist bij een complexe club als ADO, dat we een plan krijgen waar iedereen achter staat, onafhankelijk van wie op dat moment de directie is.”

,,Laten we hopen dat ik er de komende vijf jaar nog zit, maar je weet ook hoe het in de voetbalwereld gaat. Het is heel erg belangrijk voor deze club dat er continuïteit komt. Tot nu toe moest elke nieuwe directie een nieuw plan schrijven. Dan kom je nooit verder. Het ziet er nu naar uit dat we voor een vijfjarenplan gaan. En dat we daarna het volgende plan kunnen maken.”

Dus jij gaat er niet vanuit dat je sowieso het hele plan uit gaat dienen?
,,Ik ben er wel helemaal bij betrokken, maar of je hem uit gaat dienen, dat weet je natuurlijk niet. Dat moet mij gegund worden natuurlijk.”

Voormalig Telstar-algemeen directeur Pieter de Waard voorspelde dat iedereen bij ADO na honderd dagen onder jouw bewind zou denken: dat hadden we tien jaar eerder moeten doen. Is dat gelukt?
,,Dat moet je aan andere mensen vragen. Maar de mensen die ik heb gesproken binnen de club, die zijn er wel positief over.”

Waar merk je dat aan?
,,Zowel Joris Mathijsen (technisch directeur, red.) als ik krijgen heel veel complimenten. En het gaat natuurlijk ook hartstikke goed. Dus de vraag is wat er geroepen wordt als het even wat minder gaat. Je weet dat die fase in het voetbal altijd een keer gaat komen. Laten we hopen niet dit jaar, maar we gaan het zien. En dan worden we natuurlijk pas echt getest.”

Heb je het gevoel dat je wel echt getest bent?
,,Ja, we hebben wel wat uitdagingen gehad, hoor.”

Waarmee ben je het meest getest?
,,Ik denk op het gebied van vergunningen en veiligheidsgebied. Daar zijn we goed doorgekomen.”

Zijn er momenten geweest dat je dacht: waar ben ik aan begonnen?
,,Nee. Ik hou wel van uitdagingen. Die hebben we hier genoeg. Ik ben ook ambitieus, maar het is niet alsof ik hier altijd van gedroomd heb. Ik kies altijd werk dat ik superleuk vind en waar ik uitgedaagd word, dat vind ik het belangrijkste. Ik zie dat er potentie is om deze club vooruit te helpen. Niet alleen het halen van promotie, maar ook om de rest van de organisatie stabiel maken.”

Maar als je het hebt over ambitie, wordt er ook vaak gepraat over volgende stappen en doelen in een carrière...
,,Ja. En daar ben ik helemaal niet mee bezig. Dat heb ik ook nooit gehad. Of het hier nu één, vijf of tien jaar duurt: ik zie dat er genoeg te groeien valt. Dus dan heb ik het ook naar mijn zin.”

De vorige keer dat wij spraken, wilde je liever niet te veel nadruk leggen op het feit dat je een van de eerste vrouwelijke algemeen directeuren in het betaald voetbal bent. Waarom wil je dat beeld niet benadrukken?
,,Het is best wel vervelend dat het vaak daarover gaat, omdat het voor mezelf natuurlijk geen issue is. Er wordt wel eens gevraagd hoe het is als vrouw in een mannenwereld. Voor mij is het niet nieuw, maar voor de mensen om me heen misschien wel. Dus de rest van de wereld is ermee bezig, maar ik niet. Voor mij is het gewoon mijn dagelijkse realiteit.”

,,En aan de ene kant vind ik het natuurlijk heel goed dat ik wel een voorbeeld kan zijn voor andere jonge vrouwen. Want het zou natuurlijk mooier zijn als het iets gewoner wordt, dat het geen uitzondering meer is. Aan de andere kant, als je er de hele tijd over gaat hebben, blijft het ook het benadrukken van een uitzondering. En dat wil ik eigenlijk niet.”

Lastig om een balans te vinden, dus?
,,Dat is het. Het beeld dat ik wil uitstralen is positief. Niet het beeld dat de ontwikkeling van vrouwen in het voetbal het niet snel genoeg gaat of dat de mannen allerlei dingen moeten. Dat soort negatieve dingen wil ik niet. Ik blijf lekker doen wat ik doe en ik hoop dat dat iets verandert, waardoor het in de toekomst normaal is.”

,,Want we zijn juist hartstikke hard bezig met elkaar om te zorgen dat het normaal wordt. En dat is niet alleen op basis van geslacht, maar diversiteit in de breedste zin van het woord. Een paar jaar geleden waren het in voetbal allemaal witte mannen van middelbare leeftijd die allemaal heteroseksueel waren. En bij mij is het dan het geslacht, maar ik hoop dat we op alle fronten meer diversiteit krijgen in ons voetballandschap.”

Ben je trots tot nu toe?
,,Ik ben wel trots op de stappen die we gemaakt hebben tot nu toe. Maar het kan mij niet hard genoeg gaan, hoor. Zoals Louis van Gaal zei: temporiseren. Je moet een beetje temporiseren en niet in een dag de club wil fiksen. We moeten onszelf de tijd gunnen.”
5
Dinsdag 2 januari 2024 om 09:21 uur

BLEISWIJK-1

purnie&pino schreef:

Wel respect ook voor onze directeur dat ze de 1e helft op de trap stond bij fansupport op vak G.. heb ik nog geen 1 andere zien doen
Respect vind ik iets te groot. Maar het is wel heel fijn om te zien dat zij in tegenstelling tot Reijntjes wel snapt dat jet het met elkaar doet.

Als ze ook de sponsors en de gemeente meekrijgt, dan is ze gewoon een hele goede algemeen directeur.
1
Zaterdag 16 december 2023 om 14:15 uur

ypenburg070

purnie&pino schreef:

Wel respect ook voor onze directeur dat ze de 1e helft op de trap stond bij fansupport op vak G.. heb ik nog geen 1 andere zien doen
Jammer dat daar niet even een foto van is gemaakt en deze tactisch is “uitgelekt” door onze clubfotograaf.

Niet dat je het daardoor niet minder spontaan wordt, maar het is goed en leuk voor de supporters om te zien dat de directeur deze moeite neemt.

Inderdaad wel erg stoer van dr om er te gaan staan, ook laatst openlijk compliment geven richting de supporters, doet ze goed!
1
Zaterdag 16 december 2023 om 12:19 uur

purnie&pino

Wel respect ook voor onze directeur dat ze de 1e helft op de trap stond bij fansupport op vak G.. heb ik nog geen 1 andere zien doen
3
Zaterdag 16 december 2023 om 11:07 uur

slash070

Johannes schreef:

Zullen we dan toch ook even kijken naar wat Dirk en Dick allemaal mochten uitgeven aan spelers? Dubbele bezetting was essentieel, op tijd de selectie bij elkaar, in de winterstop nog gericht versterken, etc. Dat kostte toch best een bom duiten, of niet soms?

Dan heeft Mathijsen toch e.e.a. goed begrepen door gewoon keihard iedereen die niet meer wilde of kon presteren bij ADO te laten gaan (en zonder nare verhalen in de pers). En daarna aan te trekken wat we nu op de 4e plek zien meedoen om promotie, met als laatste resultaat een punt behaald tegen de koploper. Hadden er zelfs 3 kunnen/moeten zijn.
Ik zie die winterstop en de aanstaande acties van Mathijsen met belangstelling en vertrouwen tegemoet!
OP de Aftrap wordt gefluisterd over 3 of 4 ervaren spelers erbij. Voor wat dat gerucht waard is dan.
Nou, ik denk juist dat de club het nu goed begrepen heeft door een Technisch Directeur aan te stellen, in plaats van alles door een passant trainer te laten beslissen.

Voor de rest bemoei ik mij er niet mee. Denk dat iedereen wel had verwacht dat we voetballend meer konden brengen als dat in de tweede helft. Was ADO en deze selectie onwaardig.
6
Zondag 10 december 2023 om 21:28 uur

Club Achter de Duinen

Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:

Van Grinsven reageert niet inhoudelijk
ADO-directeur Natascha van Grinsven reageert niet inhoudelijk op de kwestie-Schoenmaker.
Lees het nieuwsbericht
1
Woensdag 15 november 2023 om 09:25 uur

slash070

Facebook: Supportersvereniging Haagsche Bluf.

Op vrijdag 3 november zaten Diego (Voorzitter), Geer (Vicevoorzitter) en Peter (Secretaris) van de Supportersvereniging Haagsche Bluf (SVHB) met Natascha van Grinsven-Admiraal (Algemeen Directeur ADO Den Haag) en Koos Roeg (Supporter Liaison Officer) aan tafel.

Het grootste onderwerp van gesprek was het vertrouwen tussen de supporters en onze geliefde club, evenals de communicatie tussen SVHB en ADO Den Haag. Aan het einde van het gesprek kwamen we tot een belangrijke overeenkomst: vanaf nu zullen we elke maand samenkomen voor een vergadering. Dit toont aan dat zowel de supporters als de club serieus bezig zijn met het versterken van hun band.

Het is geweldig om te zien dat er stappen worden gezet naar een betere samenwerking, waarbij verbinding centraal staat. Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel, maar de wil om samen te werken is duidelijk aanwezig. Laten we samen onze club blijven steunen en de positieve energie verspreiden. Samen maken we ADO Den Haag sterker dan ooit tevoren!

💪⚽🔰 #SamenSterk #ADOForever #VerbindingBovenAlles
5
Donderdag 9 november 2023 om 10:34 uur

Advertentie

Vos

Johan vakkie M schreef:

We zijn eigenlijk pas sinds dit jaar echt Bolt. Daarvoor hebben ze het een jaar aangekeken. Zitten nu pas officieel onder de Holding en daarom komt de voetbal ondersteuning ook pas op gang.
Hoe weet je dat zo zeker dan Johan?
De laatste keer dat ik keek verdween elk spoor in Delaware USA.
Nu al een tijdje niet gekeken op de KVK inschrijving.

Ben momenteel ook zeer positief en aangezien je er toch niets aan kunt doen boeit het me eerlijk gezegd ook niet.

En over Reijntjes. Heel logisch om een directeur nog een jaar aan te houden. Dat gebeurd bij heel veel overnames. Hij was zeker niet de enige die mede kon bepalen wie de aandelen kreeg van de club. Denk aan STA, RVC, HFC. Dus dat is zeker niet gebeurd voor dat extra jaartje directeurschap. Dat is peanuts en zal echt geen geld zijn geweest wat ie hard nodig heeft.
1
Vrijdag 20 oktober 2023 om 13:48 uur

Rob2002

Verhaal uit de VI - interview met Kalezic.

Van enorme leegte naar KKD-top: hoe Kalezic zorgt voor rust bij ADO

09.00 uur,
Vandaag
Opslaan

Door Freek Jansen Freek Jansen
INTERVIEW
Na een periode vol sportieve en bestuurlijke onrust is dit seizoen alles anders bij ADO Den Haag. Aan de hand van trainer Darije Kalezic (53) nestelt de Residentieclub zich weer in de top van de Keuken Kampioen Divisie. Het verhaal van een Bosnische pragmaticus over de Haagse wederopbouw, een sterk aanpassingsvermogen en bevlogen vakmanschap.
Dit verhaal is afkomstig uit het VI-weekblad. Bekijk hier wat er nog meer in de laatste editie staat!
Vanavond (vrijdag) een topper in de KKD: FC Emmen-ADO Den Haag. Het is snel gegaan met ADO.
‘We kunnen met zijn allen heel tevreden zijn over de start van dit seizoen. Helemaal als je de achtergronden kent, want de eerste duels moesten we noodgedwongen nog de nodige aanpassingen doen. Maar dat wisten we vooraf en hebben daar ook niet te lang bij stilgestaan. De ontwikkeling van het team stond in de afgelopen periode voorop, maar wel in combinatie met presteren, aangezien we niet achterop wilden raken bij de grote groep clubs in de Keuken Kampioen Divisie die om promotie spelen. Dat is gelukt en we komen nu in de volgende fase van onze wederopbouw. Daar past een topduel bij zoals komende vrijdag in Emmen, een mooi meetmoment weer voor ons waar we staan.’
Wat trof u aan begin juli op uw eerste werkdag als trainer van ADO Den Haag?
‘Een enorme leegte. De directie, met technisch directeur Joris Mathijsen en algemeen directeur Natascha van Grinsven-Admiraal, was net geïnstalleerd, maar er waren geen assistent-trainers, geen scouting en slechts vijf spelers van de eerste selectie, van wie er afgelopen seizoen twee minuten maakten als basisspeler. Twintig spelers waren vertrokken.’
'De directie, de technische staf, de spelersgroep: bij ADO is na afgelopen seizoen het roer omgegooid en alles anders ingericht. De club is gewoon helemaal opnieuw begonnen'
Dat klinkt even bizar als rigoureus.
‘Het was gewoon de realiteit. De directie, de technische staf, de spelersgroep: bij ADO is na afgelopen seizoen het roer omgegooid en alles anders ingericht. De club is gewoon helemaal opnieuw begonnen. Maar dit is mij in de gesprekken duidelijk kenbaar gemaakt en triggerde mij ook om deze uitdaging aan te gaan. Na twee jaar Jong FC Utrecht verlangde ik weer naar het hoofdtrainerschap van een eerste elftal. Dat verlangen kwam samen met de wens van ADO om op zoek te gaan naar een trainer met een heel duidelijk profiel. Dat gaf Joris Mathijsen aan in het eerste gesprek. Hij en Scott McLachlan waren op zoek naar een trainer die ervaring heeft met kampioen worden in de Eerste Divisie, die ervaring heeft in de Eredivisie, die een team kan bouwen en jonge spelers ontwikkelen, met beperkte middelen maximaal kan presteren, en dit voor elkaar krijgt met zowel Nederlandse als buitenlandse spelers in de selectie.’
‘Ze kwamen bij mij uit, de gesprekken waren goed en eerlijk. Natuurlijk had ik zelf ook de nodige vragen, want ik heb de afgelopen jaren de ontwikkelingen bij ADO ook wel meegekregen. Joris Mathijsen en Scott McLachlan schetsten een helder beeld en dat de wederopbouw deze zomer zou beginnen. Met als doel om binnen twee jaar te promoveren naar de Eredivisie. De combinatie van een nieuw project, waarbij vrijwel alles vanaf de grond moet worden opgebouwd met een duidelijk doel trok mij aan.’
U noemt de naam van Scott McLachlan. Hij is het hoofd voetbalzaken van de groep Global Football Holding (GFH), waar jullie Amerikaanse eigenaar ook grootaandeelhouder van is, en tevens jullie aanspreekpunt op technisch vlak vanuit de eigenaar Bolt ADO Den Haag Holding LLC. Hoe groot is zijn invloed?
‘Scott McLachlan is heel erg betrokken bij ADO, op een goede manier. Joris Mathijsen heeft het meeste contact met Scott, maar met zijn drieën praten we sowieso elke week een keer met elkaar om van alles te bespreken. Dat ervaar ik als zeer prettig. Scott is al dertig jaar actief in het topvoetbal, jarenlang topscout geweest bij Chelsea en heeft een rijk netwerk. Vanuit Global Football Holdings is hij naar voren geschoven om meerdere clubs in Europa op technisch vlak te leiden. Zo zijn Brøndby IF, Estoril en SK Beveren in handen van de investeringsmaatschappij, terwijl ze ook een aandeel hebben in Crystal Palace en FC Augsburg. Scott is bij alle clubs op technisch vlak aanwezig en na afgelopen seizoen vanuit onze eigenaar ook nadrukkelijker bij ADO geposteerd omdat er veel moest gebeuren. De wisselwerking is goed en natuurlijk hebben we het daar in de gesprekken ook uitvoerig over gehad. Welk raamwerk is er en wie pakt welke rol op? Daar is heel open over gesproken en dat moet ook, want onderling vertrouwen is voor mij een cruciale voorwaarde om succesvol samen te werken.’
Blije gezichten bij de spelers van ADO Den Haag na de 4-1 overwinning op Jong AZ.
© Pro Shots/Toon Dompeling
Blije gezichten bij de spelers van ADO Den Haag na de 4-1 overwinning op Jong AZ.
Wie bepaalt het selectiebeleid?
‘Dat gebeurt in goede harmonie. Aangezien we vrijwel geen spelers hadden, konden we heel gericht functieprofielen per positie opstellen. Die profielen zijn door mij en Joris samengesteld en vervolgens zijn wij drieën dat heel gericht gaan invullen met spelers vanuit ons netwerk. Daarin hebben we allemaal ons aandeel gehad. Om voorbeelden te geven: Joris was wekenlang bezig met spelers als Daryl van Mieghem en Henk Veerman, ik ging Matteo Waem en Kürsad Surmeli aanbevelen. Toen ik hoorde dat Jort van der Sande opeens vrijkwam, heb ik dat direct bij Joris bekend gemaakt. Hij pakte meteen door, want hij wilde hem destijds ook al naar Willem II halen. Spelers als Justin Ché en Henri Koudossou kwamen bijvoorbeeld dan weer uit het netwerk van Scott. Die legde hij aan Joris voor, en dan gingen wij uitvoerig beelden bekijken.’
‘Niets werd ons opgelegd en andersom ook niet. Met elkaar zijn we secuur te werk gegaan en is tot de laatste dag van de transferperiode de tijd genomen om de selectie in te richten. We wisten daarom ook dat we in de eerste competitieduels niet over de volledige spelersgroep konden beschikken. Dat was als trainer soms wel irritant, want je wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar een vast elftal toewerken. Maar het was een duidelijk onderdeel van de wederopbouw, dus hebben we het zo goed mogelijk proberen in te vullen. Dat is volgens mij wel gelukt en nu hebben we met veertien nieuwe spelers de selectie op orde om voor de prijzen mee te doen. En geen enkele speler is gekomen waar Joris en ik niet overtuigd van waren.’
Na jaren met grote financiële verliezen viel op dat ADO zich met spelers als Veerman, Van Mieghem en Van der Sande kon versterken op de transfermarkt.
‘Dat klopt, alleen vergeet niet dat we financieel ook uitstekende zaken hebben gedaan. Finn van Breemen, een eigen talent, is voor ongeveer één miljoen euro verkocht aan FC Basel. Van de verkoop van Milan van Ewijk van SC Heerenveen naar Coventry City vloeide een mooi bedrag terug naar ADO en dan heb je het nog over twintig spelers die van de loonlijst afgingen met aflopende contracten, waaronder ook Thomas Verheydt. Naar mijn inzien is nog altijd een deel gebruikt om schulden af te lossen, maar er kon ook een groot deel worden geherinvesteerd in de selectie. En dat was natuurlijk ook nodig, want er moesten goede spelers bij komen.’
'ADO moet een stabiele Eredivisie-club worden'
Wat is voor dit seizoen realistisch om van ADO Den Haag te verwachten?
‘ADO moet een stabiele Eredivisie-club worden. Als je kijkt naar de stad, de historie, het stadion, de fans, dan verdient deze club een mooie plek in de subtop de Eredivisie.’

© Pro Shots/Toon Dompeling
Het eeuwige verhaal van de Sleeping Giant achter de duinen.
‘Dan moet je wel presteren en dat moet gaan gebeuren. Het doel is om binnen twee jaar te promoveren en daar loop ik niet voor weg. Dit seizoen zijn we helemaal opnieuw begonnen, dus zal het niet allemaal in één rechte lijn omhoog gebeuren. Maar we willen wel meedoen om de bovenste plekken, met een grote groep clubs met FC Groningen, Willem II, FC Emmen, NAC Breda, SC Cambuur, De Graafschap, Roda JC. Stuk voor stuk grote clubs, die ook willen promoveren, waarbij het verschil is dat zij een betere basis voorafgaand aan dit seizoen hadden staan. Daar zijn wij nu mee bezig en het begin is goed. Tegelijkertijd zijn de supporters realistisch qua verwachtingspatroon, vanuit hun kant wordt zelfs gesproken over een tussenjaar. Want zij beseffen als geen ander waar we vandaan komen.’
'Overal waar ik trainer ben, zijn kraakheldere afspraken, heerst duidelijkheid en ontstaat rust'
We horen zelfs geluiden dat het rustig is bij ADO. Het moet niet gekker worden.
‘Overal waar ik trainer ben, zijn kraakheldere afspraken, heerst duidelijkheid en ontstaat rust. Toen ik bij De Graafschap trainer was, kwam Raymond Willemsen van De Gelderlander geregeld naar me toe: “Het is hier nog nooit zo rustig geweest Darije, ik weet haast niet meer waar ik over moet schrijven!?” We speelden met De Graafschap stabiel boven de degradatiestreep in de Eredivisie. Met Roda JC, hetzelfde verhaal. De journalisten van L1 spraken me er op een gegeven moment ook op aan dat het zo opvallend rustig was bij de club.’
‘Dat die geluiden nu bij ADO doorsijpelen, verbaast mij dan ook niet. Het draait weer om voetbal en mijn visie en aanpak zijn voor iedereen helder. Ik zorg dat mijn omgeving, zowel spelers, de staf als andere mensen binnen de club, weten wat er wordt verlangd en ben continu in contact met die mensen. Er zal nooit ruis op de lijn zitten en daarmee voorkom ik ook onduidelijkheid, die weer voor onrust zorgt. Zo heb ik altijd gewerkt en door mijn ervaringen als hoofdtrainer in de afgelopen vijftien jaar is dat alleen maar gegroeid.’
Maar hoe gaat een trainer te werk met een volledig nieuwe selectie?
‘We begonnen in juli met vijf/zes spelers van de A-selectie, aangevuld met allemaal spelers van Jong ADO Den Haag. Die kregen de kans om zichzelf te laten zien, in afwachting van de nieuwe versterkingen. Tegelijkertijd moet je bouwen aan eenheid, aan een duidelijke speelwijze met spelprincipes, die weer trainbaar maken om de ploeg te laten groeien en daarbij ook rekening houden met dat het beoogde nieuwe elftal door veel nieuwe spelers nog samengesteld gaat worden.’
‘De zomermaanden waren hectisch en intensief. Het kwam geregeld voor dat ik na een lange dag nog even een deel van de nacht doortrok achter de laptop, om potentiële nieuwe spelers te bekijken. Alles met als doel om de spelers die er al waren beter laten worden, maar ook nieuwe betere spelers naar ADO te halen. Het uitgangspunt was voor Scott, Joris en mij ook heel simpel: alle nieuwe spelers moesten beter zijn dan de spelers die we al hadden. We gingen dus heel kritisch te werk.’
‘Op het trainingsveld was ik elke dag met de spelers bezig die ik tot mijn beschikking had. In mijn wekelijkse blok trainingsschema’s heb ik vaste trainingsoefeningen week in week uit juist herhaald. Dat was enerzijds gericht op het ontwikkelen van onze speelstijl en de principes, maar ook met oog op de wekelijkse binnenkomst van nieuwelingen. Op het moment dat een nieuwe speler instroomde werd hen al snel duidelijk wat er werd verwacht bij ADO, aangezien de rest van de groep vertrouwd was met de oefeningen. Met toevoer van betere spelers ging het niveau van de trainingen omhoog, waardoor de spelers een extra tandje bij moesten schakelen. Zo heb ik mijn trainingsbeleid en teamontwikkeling heel gericht moeten aanpassen naar wat de situatie op dat moment het meest nodig had en ik voelde op een gegeven moment dat we stappen maakten. Met de groep, maar ook met de staf. Levi Schwiebbe werd in het begin vanuit de jeugd erbij gezet als tijdelijke assistent-trainer, want die functies waren niet bezet. Met Levi ontstond een goede klik en hij is er nu vast bij, net zoals ik na een maand Regilio Vrede als assistent erbij kreeg, met wie ik in het verleden al goed heb samengewerkt bij Roda JC en MVV. Op meerdere vlakken viel de puzzel dus steeds meer in elkaar.’
Het bestaan van voetbaltrainer heeft u gebracht tot Saoedi Arabië, Nieuw-Zeeland en Indonesië, maar ook tot trainer van de beloften van De Graafschap, PSV en FC Utrecht. Het hele pakket?
‘Zo voelt dat zeker. Als speler bij De Graafschap beleefde ik een natuurlijke overgang naar een bestaan als trainer, waarna een boeiende reis begon. Met Zulte Waregem en Stockport County ervaringen in België en Engeland, maar de grote avonturen vonden in Azië en Australië plaats. In 2016 was Saoedi-Arabië al een voetballand in opkomst en dat heb ik bij Al-Taawoun ervaren. Tegelijkertijd was het qua gewoonten en gebruiken ook een aparte gewaarwording. Zo mochten spelers bijvoorbeeld alleen met verzorgde kapsels het veld op. Met tondeuses stonden de officials voor de wedstrijd klaar om de spelers te verzorgen, pas dan mochten ze meedoen.’
‘In Nieuw-Zeeland maakte ik met Wellington Phoenix in de Australische A-League weer hele andere dingen mee. Daar was het vooral reizen. Een uitwedstrijd was al snel vier uur vliegen, op bezoek bij Perth zat je negen uur in het vliegtuig. Dat zorgde ervoor dat je als trainer met de staf om je heen continu aan het afwegen was wat qua intensiteit mogelijk was, maar ook zaken als rust, blessurepreventie en voeding heb ik daar op een hele andere manier leren kennen. In Indonesië, een land met een grote tegenstelling van armoede en rijkdom, maakte ik bij PSM Makassar de totale voetbalgekte mee. We speelden wedstrijden voor tachtigduizend man in een stadion en overal werd je aangeklampt. In de stad Makassar, met twee miljoen inwoners, kon ik geen moment even normaal over straat lopen. Als ik even ergens koffie wilde drinken, deed ik dat wat later op de avond en vaak met een petje op, anders was er gewoon echt geen beginnen aan. Heel bijzonder om te ervaren wat voetbal los kan maken.’
Wat heeft u als trainer vooral meegenomen uit al die avonturen?
‘Dat je als trainer onder alle omstandigheden moet kunnen werken. Het aanpassingsvermogen is een onderschat goed als trainer, daar kan geen trainerscursus aan tippen. Je moet je eigen visie en aanpak hebben, maar wel flexibel kunnen zijn naar je omgeving. Niet alleen met alle afwijkende factoren in het buitenland, maar dit geldt ook voor omstandigheden in Nederland. Op een trainerscursus leer je het bestaan als trainer onder vaak gewenste omstandigheden, maar in de praktijk komt dat zelden voor. Neem de voorbereiding met ADO dit seizoen. Dan moet je jezelf voortdurend kunnen aanpassen, situatief managen, en tegelijkertijd wel vanuit je visie het beste nastreven.’
‘Waar ik ook ben, ik pas mij aan mijn toegediende functieomschrijving aan, ben loyaal, werk taakgericht en bevlogen. Het belang van mijn werkgever staat altijd op de eerste plaats. Dat heb ik altijd gehad. Toen ik vanuit Bosnië als speler bij RKC Waalwijk kwam, was er geen taalcursus vanuit de club. Maar ik ging er zelf naar op zoek, in mijn vrije tijd ging ik met mijn eerst verdiende geld een Nederlandse taalcursus volgen. Pas na een half jaar kwamen ze er bij de club achter dat ik de taal aan het leren was. Zo heb ik mezelf ontwikkeld, waarbij Nederland mijn voetballand is, maar ik de buitenlandse invloeden nooit ben vergeten. Die combinatie heeft mij gevormd tot de trainer die ik ben.’
Pragmatisch in de aanpak, maar met het resultaat voorop.
‘De Hollandse school is mooi, ook met ADO hebben wij tot nu toe laten zien dat wij liefst aanvallend en dominant willen voetballen, maar dat moet wel de winst opleveren. Bij alles wat we dit seizoen doen, moet dat voorop staan. En die spirit voel ik ook om me heen binnen ADO. Als club moeten en kunnen wij nog veel beter, alleen voor dit moment mogen we tevreden zijn. Dat merk ik ook aan de supporters. Ik voel de waardering, de spelers voelen de steun, en na elke overwinning wordt het samen gevierd. Zij zijn geweldig. Dat is misschien wel de belangrijkste basis die we aan het leggen zijn met de club: samenbouwen aan een nieuw ADO. Met promotie als het ultieme doel.’
Wat vind je van dit artikel?
7
Vrijdag 20 oktober 2023 om 09:33 uur

Club Achter de Duinen

Nieuwsbericht op Club Achter de Duinen:

Mathijsen: Het was extreem
Joris Mathijsen blikt terug op zijn eerste maanden als technisch directeur bij ADO Den Haag.
Lees het nieuwsbericht
0
Woensdag 18 oktober 2023 om 19:58 uur

Nu online

lernst, Joost70, JvDH, tjapi01, pwr, CrazieD, Marcie, purnie&pino, fcdh-denhaag, BLEISWIJK-1 en 166 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Kies een pagina

Vorige pagina
Pagina 7
Volgende pagina

Spelersklassement

De top3:
Henk Veerman Jort van der Sande Daryl van Mieghem

Laatste wedstrijd

Logo Excelsior Logo ADO Den Haag
7-1
25 mei 2024

Advertentie