Club Achter de Duinen

Advertentie

Volg Cadd op X

Volg Cadd op X

Voorspellingen-ranking

Voorspellingen-ranking

ADO-statistieken

ADO-statistieken

Inloggen

Naam / e-mail:
Wachtwoord:

Welkom in de shoutbox, gast

<FCDH>

Ammi haalt opgelucht adem na kniescan
Geschreven op dinsdag, 2 september om 10:12

De knieblessure van Ahmed Ammi is minder ernstig uitgevallen dan aanvankelijk werd aangenomen, verhaalt AD/Sportwereld in de editie van dinsdag. De 27-jarige speler van ADO Den Haag moest afgelopen zondag in het duel tegen Sparta Rotterdam (5-2) nog vroegtijdig het veld verlaten. Nader onderzoek toonde aan dat de rechterverdediger alleen last heeft van een lichte beschadiging aan zijn mediale band. Trainer André Wetzel verwacht voor de volgende competitiewedstrijd, thuis tegen AZ (13 september), gewoon een beroep op zijn speler te kunnen doen.

Ammi kende met promovendus ADO afgelopen weekend een uitstekende start van het nieuwe Eredivisieseizoen. Op het Kasteel werd Sparta met klinkende cijfers verslagen.

0
Dinsdag 2 september 2008 om 11:42 uur

Brian

Jongens Lees 


Rankovic niet akkoord met voorstel
Gepost door alaindh op 2008-09-02 00:17:36 



ADO Den Haag en Aleksandar Rankovic zijn niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van een schorsing van vier wedstrijden voor de speler naar aanleiding van de overtreding van de middenvelder op Karim Touzani van Sparta.


"We gaan voor vrijspraak," aldus André Wetzel, die zelf één wedstrijd schorsing kreeg nadat hij naar de tribune was gestuurd.

Die accepteert de trainer wel. "Ik stond buiten mijn vakje en dat mag niet."

Bron:goal.com

0
Dinsdag 2 september 2008 om 00:27 uur

haguhenes

Rankovic niet akkoord met vier duels
DEN HAAG ADO Den Haag gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van vier duels uitsluiting voor Aleksandar Rankovic naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Sparta. "We gaan voor vrijspraak," aldus André Wetzel die zelf één wedstrijd schorsing kreeg nadat hij naar de tribune was gestuurd.
Die acepteert de trainer wel. "Ik stond buiten mijn vakje en dat mag niet." Zijn taken worden op 13 september, thuis tegen AZ, overgenomen door Bob Kootwijk
0
Maandag 1 september 2008 om 23:10 uur

<FCDH>

ADO keert terug op z`n Haags
Door DENNIS JANSEN

ROTTERDAM - ROTTERDAM - Dp de Open Dag van ADO Den Haag lag er een spandoek van 25 meter over het stadion. `Guess who`s back`, stond er op. De leus klonk gistermiddag op het volle Kasteel van Sparta herhaaldelijk uit de kelen van de Haagse fans.

Yuri Cornelisse scoort voor ADO. FOTO EVERT-JAN DANIËlS
Ze hadden alle reden tot uitbundigheid vanwege de verrassende, maar dik verdiende zege bij de rentree op het hoogste voetbalniveau: 2-5.

De terugkeer in de eredivisie was op z`n Haags: karaktervol, met dat kenmerkende vleugje (Haagse) bluf én, jawel, ook nog wat deining. Zo moest Aleksandar Rankovic na een klein uur vanwege een rode kaart naar de kleedkamer en stuurde scheidsrechter Blom kort daarna ook trainer Wetzel naar de tribune.

De oefenmeester van ADO Den Haag was geëmotioneerd het veld ingelopen na tumult rond een wissel in de zestigste minuut. Nog voor de vrije trap van Sparta werd genomen, liep Karim Soltani naar de kant om gewisseld te worden. Blom liet echter gewoon nemen en bij de carambolerende vrije schop stond Yuri Rose op de juiste plek: 2-3. "Dat kan niet," zei Wetzel. "Samir (El Moussaoui) stond klaar om in te vallen. De vierde man hield het bord met nummer elf omhoog en ik haalde Soltani naar de kant. We waren dus aan het wisselen."


Blom had dat idee niet. "Eerst werd Ammi gewisseld voor Schwiebbe. Daarna vroeg ik mijn vierde man of we door konden. Dat kan, zei hij, dus ik floot voor de vrije trap. Ik had niet het idee dat er nog een wissel kwam. Het bord heb ik niet gezien. Misschien door de zon. Het was op dat moment dus elf tegen tien. Ik zag later op tv ook dat Soltani wegliep," aldus de arbiter.


Sparta kroop naderbij, van 1-3 naar 2-3, maar een breekpunt werd de consternatie rond de wissel(s) niet. De Hagenaars deden veel fout (Wetzel: `Het was een foutenfestival, heel matig, niet eredivisiewaardig`), maar wat ze goed deden, bracht ADO Den Haagt de winst: scoren op de juiste momenten. Toen Sparta leek aan te zetten voor de jacht naar de 3-3, schoot uitblinker Richard Knopper een vrije trap achter Wapenaar: 2-4. Wedstrijd gespeeld.

Fabio Caracciolo beloonde zijn prima eredivisiedebuut vervolgens met de 2-5, een ouderwetse poeier. Overigens kon Wetzel het wegsturen naar de tribune wel accepteren. "Ik heb verder niks onvertogens gezegd, alleen in het veld gestaan. Dat mag niet. Dat snap ik."

Sparta bracht zichzelf in de problemen. Geen vuiltje aan de lucht was er voor de Rotterdammers die na vier minuten profiteerden van de blunder van Chris Kum. De centrale verdediger werd aan de linkerkant aangespeeld door keeper Robert Zwinkels, maar lette niet op.

De gretige Joshua John kon daardoor Kum de bal ontfutselen en scoren, 0-1. "Ik keek niet om me heen, zag dus die tegenstander niet. Héél dom," bekende Kum. "Dan heb je het wel even moeilijk als je zo aan een wedstrijd moet beginnen." Voor ADO dreigde een ellendige middag, maar de gasten werden na een kwartier in het zadel geholpen door Sparta zelf. Bij de Booy-brigade ontbrak een kwartet verdedigers (Adeleye, Knol, Promes, Van Gessel) en dat liet zich voelen.


Csaba Horváth was bij een hoekschop (van Knopper) meegekomen en kopte ongedekt 1-1 binnen, waarna de Hagenaars vanaf elf meter mochten aanleggen nadat Nathan Rutjes de bal had verspeeld en Krisztián Vermes en doelman Wapenaar tezamen de ontketende Soltani tegen het gras hadden gekwakt. Yuri Cornelisse vonniste vanaf elf meter: 1-2. Een kwartiertje later deed Knopper er een schepje bovenop en zaten de Hagenaars op fluweel met 1-3. "We komen op 1-0, maar wat er daarna allemaal fout ging is echt ongelooflijk,`` bromde Booy.


Wetzel (`We hebben pás drie punten`) was ook kritisch op zijn eigen ploeg, maar had ook positieve punten. De Hagenaars hadden als team gestreden, er staat weer een collectief en dat was de laatste jaren wel anders. "Bovendien," voegde Wetzel toe, ,,is de echte Haagse mentaliteit weer terug, want we hebben vandaag gevochten als leeuwen. Dat had ik in de voorbereiding een beetje gemist. Daarin hebben we vandaag kunnen pieken."


Wetzel liet weten in beroep te gaan tegen de rode kaart voor Rankovic die gisteren ook nog eens jarig was. De aanvoerder ging in de 58ste minuut fors in het duel met Karim Touzani. "Maar het zag er wilder uit dan het was," meende Wetzel. "Gestrekt been. Een gevaar voor de tegenstander, dus een rode kaart," meende Blom. Rankovic rekent echter op vrijspraak: "Het was geen overtreding. Ik heb de bal gespeeld. Ik had absoluut niet de intentie die jongen te raken."


Blom en Rankovic hebben een verleden. De Serviër werd al eerder uit het veld gestuurd door de geboren Gouwenaar. Op 19 januari 2007 tijdens ADO-AZ zou Rankovic Blom hebben bedreigd met de woorden `When I see you in the city I kill you`. Rankovic kreeg een schorsing van vijf duels. Rankovic liep niet weg voor die herinnering. "Ik mag hopen dat dat van toen nu niet speelt bij deze beslissing," zei Rankovic.


"Natuurlijk speelt dat niet mee. Ik heb Aleksandar sinds die rode kaart al diverse malen gesproken. Er is absoluut geen rancune," aldus Blom die Sparta bij de stand 2-4 een penalty onthield. Falkenburg schoot op doel, Kum maakte hands - gaf hij later ook toe. De bal ging duidelijk via zijn arm over de achterlijn. De Haagse fans joelden het uit en mengden vertier met opportunisme in hun liedjes: "We gaan Europa in!"


0
Maandag 1 september 2008 om 11:31 uur

Brian

Droomstart voor ADO Den Haag bij rentree in Eredivisie (31-08-2008)



Een start waar iedereen, die ADO Den Haag een warm hart toedraagt vooraf van gedroomd heeft. Niet zo zeer het halen van de drie punten op Spangen, maar wel de wijze waarop en ook nog eens met liefst vijf doelpunten.

Tekst: Ton Beije
Foto’s: Philip Bras

Veel ADO Den Haag-aanhangers hadden het reisje naar Het Kasteel gemaakt. Ondanks een niet al te opzienbarende oefenperiode, was men toch reuze benieuwd hoe de Hagenaars de rentree zouden maken op het hoogste niveau in Nederland.

mis

Op een volgepakt Kasteel ging het echter al na vier minuten vreselijk mis. Doelman Robert Zwinkels speelde bij een doeltrap Christian Kum op de rand van het strafschopgebied aan. Kum verspeelde de bal knullig aan Joshua John, die vervolgens Zwinkels omspeelde en de bal in het lege doel schoof: 1-0.


Ammi en Picque blijven de situatie de baas

Misschien is – achteraf gezien – die vroege treffer wel funest geworden voor de gastheren, die het vanaf dat moment wat te gemakkelijk gingen opnemen. ADO Den Haag daarentegen gooide er nog een schepje bovenop, op zoek naar ge gelijkmaker. Nadat eerst nog Leroy Resodihardjo naast had gemikt, was het na een kwartier toch raak.

onhoudbaar

Richard Knopper mocht op rechts een hoekschop nemen. In het volle strafschopgebied torende de meegekomen Csaba Horvath boven alles en iedereen uit en kopte onhoudbaar voor doelman Wapenaar raak (1-1).


Csaba Horvath – die voor 1-1 zorgde - houdt hier balbezit

Nog geen drie minuten later mocht de grote Haagse aanhang weer juichen. Nathan Rutjes beoordeelde een lange bal van doelman Zwinkels verkeerd, waardoor Karim Soltani op het Sparta-doel kon afstevenen. Vlak bij de achterlijn werd hij in de ‘mangel’ genomen door Kristian Vermes en doelman Harald Wapenaar. Scheidsrechter Kevin Blom was resoluut, gaf Wapenaar geel en legde de bal op de stip. Yuri Cornelisse wist daar wel raad mee en kon vervolgens zijn salto maken: 1-2.


Drukte in het strafschopgebied

ADO Den Haag had met goed voetbal een vroege achterstand in kort tijdsbestek omgebogen in een voorsprong. Maar het kon niet op voor de mannen van trainer Andre Wetzel. Na ruim een half uur spelen werd het zelfs 1-3. Een voorzet van de meegekomen rechterverdediger Ammi kwam uiteindelijk bij Karim Soltani. Zijn schot ketste af, maar kwam vervolgens voor de voeten van Richard Knopper, die dankbaar profiteerde en van dichtbij in de benedenhoek doel trof: 1-3.


Knopper loopt naar de aanhang na weer een Haagse treffer

Trainer Andre Wetzel had aan het einde van de eerste helft wel enkele mensen warm laten lopen, maar bracht na de thee wel de elf zelfde spelers in het veld. Zijn ploeg kreeg na een klein kwartier een domper te verwerken. Aleksandar Rankovic moest met rood het veld af. Hij speelde de bal iets te ver voor zich uit en trachtte dit te herstellen met een sliding. Hij speelde wel de bal, maar tegenspeler Karim Touzani ‘ging mee’.

wissel

Op dat moment was Andre Wetzel bezig een dubbele wissel door te voeren. Ammi was vlak daarvoor geblesseerd geraakt en werd vervangen door Levi Schwiebbe. Verder wilde de Haagse trainer Soltani naar de kant halen en Samir El Moussaoui inbrengen. Terwijl deze handeling nog gaande was (de vierde man stond nog met het bord in de hand en Soltani was nog in het veld, waardoor ADO Den Haag nog steeds met elf man liep terwijl Rankovic van het veld was gezonden) liet arbiter Blom Poepon de vrije trap nemen. De bal komt plots voor de voeten van Yuri Rose, die 3-2 aantekende.

Dit alles tot ongenoegen van trainer Andre Wetzel, die vervolgens arbiter Blom hierop attent maakte. Daarna moest de Haagse trainer naar de tribune omdat hij het speelveld had betreden!

kracht

ADO Den Haag toonde kracht met tien man. Er werd gewerkt voor iedere meter grond op het veld, geen speler uitgezonderd. Na een overtreding op Caracciolo mocht ADO Den Haag even buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen. Na een ‘ingestudeerde’ schoot Richard Knopper de bal langs de muur en doelman Wapenaar: 2-4.

Aan de andere kant moest Zwinkels nog handelend optreden bij een venijnig schot met een stuit erin. Met nog tien zware minuten voor de boeg haalde Wetzel de moegestreden jongeling Resodihardjo naar de kant en bracht de boomlange aanvaller Bogdan Milic in het veld.

afstand

De sterk spelende aanwinst Fabio Caracciolo maakte aan alle onzekerheid een einde en kreeg zijn verdiende doelpunt. Hij schudde fraai zijn directe tegenspeler van zich af en kogelde van afstand raak: 2-5.


Triomfantelijk loopt een blije Christian Kum – zwaaiend naar het Haagse publiek – van het veld

Een ongekende start van de competitie voor ADO Den Haag. Op de tribune ook een breed lachende Mark van der Kallen. Zo had hij zich de rentree inderdaad voorgesteld! Sportsignaal Voetbal Magazine sprak na afloop nog met trainer Andre Wetzel en de spelers Fabio Caracciolo en Leroy Resodihardjo. Die twee laatste interviews worden maandag gepubliceerd.

Sparta – ADO Den Haag 2-5 (1-3)

4e minuut 1-0 Joshua John
15e minuur 1-1 Csaba Horvath
18e minuut 1-2 Yuri Cornelisse (strafschop)
34e minuut 1-3 Richard Knopper
61e minuut 2-3 Yuri Rose
69e minuut 2-4 Richard Knopper
89e minuut 2-5 Fabio Caracciolo

Rode kaart:
Aleksandar Rankovic (ADO Den Haag)
Gele kaarten:
Sparta: Wapenaar, Touzani, Poepon en Rose
ADO Den Haag: Ammi, Pique, Resodihardjo

Toeschouwers: 10.000

Scheidsrechter: Kevin Blom

© Sportsignaal Voetbal Magazine

0
Maandag 1 september 2008 om 01:45 uur

Brian

Opgetogen Andre Wetzel na afloop: ‘Guess who’s back!’ (31-08-2008)



Natuurlijk was het een spannende dag voor trainer Andre Wetzel. Hoe zou zijn ploeg het eraf brengen in de eerste wedstrijd bij Sparta uit? Hij was veelvuldig aan de zijlijn te zien, maar moest op de tribune eindigen.

Tekst: Rob Blankenstein

Na een minder gelukkig verlopen oefenperiode, waren in ieder geval de eerste drie competitiepunten binnen. Sportsignaal Voetbal Magazine sprak na de wedstrijd met een gelukkige Haagse trainer.

Andre, gefeliciteerd met de overwinning en je staat gelijk drie punten los van Ajax!

‘Je lijkt Lex Immers wel, die zei dat ook! Wij hebben drie punten en wij hebben er dertig nodig en dan tel ik er nog 27.’

De eerste paar minuten van deze wedstrijd moet je geschrokken zijn!

‘Ik schrok natuurlijk van het moment. Ik vond niet dat wij zo slecht begonnen, maar Zwinkels en Kum brengen ons natuurlijk in de problemen en dan sta je met 1-0 achter. Achteraf is dat misschien net het duwtje geweest voor Sparta om net iets te gemakzuchtig te worden. Daarna hebben wij als leeuwen gevochten met z’n elven en daarna met z’n tienen. Prachtige goals gemaakt, fantastische spelhervattingen ingestudeerd waaruit twee keer gescoord wordt, dus dan ben je als coach alleen maar blij met een ploeg, die wil vechten en ervoor wil gaan en de Haagse bluf is terug. Dus ik zou zeggen: “Guess who’s back”! ‘

De gelijkmaker van Csaba Horvath. Dat is een van zijn kwaliteiten, mee gaan bij een corner. Hij realiseert zich vandaag ook, dat hij opbouwend, aanvallend niet te veel hooi op z’n vork moet nemen, maar de bal bij een medespeler moet inleveren die dat beter beheerst!

‘Ja, dat is je eigen kwaliteiten kennen zeg ik altijd maar of je eigen beperkingen kennen. In het Chinees hebben ze een spreekwoord dat zegt hij die zijn eigen beperkingen kent, die wordt groot. Hij heeft vandaag een heel nuttig doelpunt gemaakt, hij heeft heel simpel gespeeld en er mankeert nog van alles aan, niet alleen bij hem, maar ook in de ploeg en daar sluit ik mijn ogen echt niet voor, want het is echt nog niet goed, maar wij hebben wel geknokt.’


Scheidsrechter Kevin Blom tegen Andre Wetzel: ‘U kunt gaan!’

Geef eens voorbeelden waar het in jouw ogen nog aan ontbreekt?

‘Ik vind dat wij nog heel matig verdedigen in de samenwerking en ik vind dat wij slecht door communiceren als middenvelders doorkomen en al overgenomen zijn in het centrum van de verdediging. Ik vind de communicatie tussen de keeper en de laatste vier niet duidelijk af en toe en daar moet aan gewerkt worden. Wij moeten echt beter worden in dat opzicht.’

De doelpunten vielen op de goede momenten!

‘Ja, als je knokt en als je vecht en als je met z’n allen er voor gaat, dan heb je ook soms het geluk mee of vaak het geluk mee en dat hebben wij natuurlijk vandaag ook een beetje gehad.’

De situatie met de rode kaart. Was dat niet wat zwaar bestraft?

‘Het was een beetje een wilde sliding. Het was een sliding naar de bal en als je die bal graag wilt raken, dan strek je je voet natuurlijk uit en het was ook gericht op de bal. Rankovic raakte de bal ook, dus ik vond rood zwaar, maar laten wij er niet over zeuren. Hij (Kevin Blom - red.) moet dat in een split second beslissen en hij had ook rood kunnen geven in de eerste helft toen Caracciolo doorbrak en neergelegd werd. Blom geeft mij terecht rood, omdat ik in het veld sta en ik mag gewoon niet in het veld komen, maar ik wist eerlijk gezegd niet dat ik in het veld stond, want ik was zo verhit en zo opgewonden, dat toen hij het zei ik om me heen keek en dacht verrek hij heeft gelijk!’



De situatie met de wissels, waardoor er de nodige commotie ontstond. Verwijt jij jezelf of de technische staf iets in deze?

‘Nee waarom? Soltani had beter moeten kijken en opletten, maar laten wij wel wezen, als wij iemand inbrengen en er stond al iemand in die net ingebracht was (in dat geval Schwiebbe voor Ammi) en wij staan op dat moment nog met z’n elven, want Rankovic moest er nog uit. En als Soltani dan vijftien meter wegloopt uit de organisatie en je laat dan de vrije trap nemen dan staan wij volgens mij nog met z’n elven, wat niet mag en dan brengt hij ons in het nadeel, omdat de organisatie op dat moment niet meer klopt. Dat vind ik niet kunnen, maar de scheidsrechter had een andere uitleg.’

Wat voor uitleg?

‘Hij zei ‘ik had ook Ammi al het veld zien verlaten en daarvoor was Levi Schwiebben al voor teruggekomen’. Dus hij dacht dat het al in orde was.’

Al met al, een 5-2 overwinning, een perfectere start kun je je niet wensen!

‘Ja, als wij Rankovic nog vrij gepleit krijgen en daar ga ik echt een lans voor breken, dan denk ik dat het een heel goede dag is en moet Bob (Kootwijk - red.) misschien een wedstrijdje coachen, maar daar ben ik helemaal niet bang voor, dus dat interesseert me niets.’

Hoe lekker is het dat je nu relatieve rust hebt voordat je op 13 september thuis weer aan de bak moet tegen AZ?

‘Dat is heerlijk veertien dagen genieten en dat is leuker dan een weekje!’

0
Maandag 1 september 2008 om 01:44 uur

Advertentie

<FCDH>

ADO Den Haag vreet Sparta met huid en haar op

ADO Den Haag heeft zondag voor het eerst sinds 1977 een zege geboekt in de eerste speelronde van de Eredivisie. Het werd 2-5 bij Sparta Rotterdam. Het was een enerverend duel met veel goals, een rode kaart en een trainer die naar de tribune werd gestuurd. Toen ADO in 2007 degradeerde, had de club zeventien Eredivisieduels op rij niet gewonnen.

Joshua John bracht de wedstrijd al na vier minuten tot leven door Sparta op 1-0 te zetten. ADO stelde echter nog voor rust orde op zaken met doelpunten van Csaba Horváth (15`), Yuri Cornelisse (19`, strafschop) en Richard Knopper (34`, foto). Een kwartier na rust moesten de bezoekers echter met tien man verder toen aanvoerder Aleksandar Rankovic rood kreeg.

Sparta werd met een man meer gevaarlijker en scoorde ook via Yuri Rose. ADO voerde op dat moment echter een wissel door, maar scheidsrechter Kevin Blom kende de treffer wel toe. ADO-coach André Wetzel wond zich daar behoorlijk over op en werd naar de tribune gestuurd. Daar zag hij dat Knopper en Fabio Caracciolo er 2-5 van maakten.


0
Zondag 31 augustus 2008 om 18:48 uur

de eik

haguhnees schreef:

hahah die wetzel net op radio 1 ik heb een ploeg gezien die wou werken en die voor elke meter vocht en daar scheelde het soms nogal aan in de voorbereiding daar heb ik veel over geklaagd en GED hahha wat een man he
Wetzel: "Een foutenfestival"

ADO Den Haag-trainer André Wetzel zag zijn ploeg zondag met 2-5 winnen bij Sparta. Desondanks vond hij het een belabberde wedstrijd. "Het was heel matig van beide kanten."

"Een foutenfestival, een wedstrijd niet eredivisiewaardig. Ik vind het wel positief dat we hier voor de winst hebben gevochten", aldus Wetzel.

Sparta-coach Foeke Booy was het met Wetzel eens. "We komen op 1-0, maar wat er daarna allemaal fout ging was ongelooflijk."
0
Zondag 31 augustus 2008 om 18:03 uur

Wegaanbeginnen!

Alle begin is moeilijk voor Sparta en ADO Den Haag Voetbalnieuws - Datum: 31-aug-2008 09:44

Zondag gaan Sparta Rotterdam en ADO Den Haag in Rotterdam op zoek naar hun eerste Eredivisiezege. Winnen in de eerste speelronde is beide clubs al lang niet meer gelukt. De laatste keer dat het Sparta lukte was in 1987 en ADO moet terug naar 1977 voor de laatste zege in de eerste speelronde. Op het Kasteel vrezen de Hagenaars vooral Yuri Rose.

Rose scoorde in competitieduels (Ere- en Eerste Divisie) liefst zeven keer tegen ADO. Daarmee is de residentieclub verreweg zijn favoriete tegenstander. De nieuwe Haagse trainer André Wetzel hoopt het seizoen te beginnen met het doorbreken van een slechte reeks. ADO had toen het in 2007 degradeerde al zeventien duels op rij niet meer gewonnen, een negatief clubrecord.

Overige wetenswaardigheden:
> Sparta Rotterdam ontving ADO Den Haag 32 keer   eerder in de Eredivisie en won 18 keer. De bezoekers gingen 6 keer met een zege aan de haal en het werd 8 keer gelijk.
> De laatste ontmoeting op Het Kasteel was op 12 november 2006. Sparta won dat duel met 2-1 door een doelpunt in blessuretijd van Danny Schenkel.
> De laatste zege van ADO bij Sparta was op 4 december 2005 (2-3).
> De laatste keer dat ADO een Eredivisieseizoen begon met een zege was op 13 augustus 1977 thuis tegen Feyenoord (2-1). Toen heette de club nog FC Den Haag. Geen enkele huidige Eredivisieclub wachtte langer op winst in de eerste speelronde.
> De laatste overwinning in de Eredivisie dateert van 16 december 2006, thuis tegen Willem II (2-1).
> Aleksandar Rankovic viert op de dag van de wedstrijd zijn 30ste verjaardag.

0
Zondag 31 augustus 2008 om 12:54 uur

<FCDH>

FC Den Haag staat voor competitiestart
Aan de vooravond van de vaderlandse competitie praat Sportsignaal Voetbal Magazine met FC Den Haag-trainer Andre Wetzel. Hoe is het hem vergaan tot nu toe? Is de ploeg klaar? De opening tegen Sparta.

Tekst: Rob Blankenstein

Andre Wetzel ging bij FC Den Haag aan de slag als de technisch verantwoordelijke man. Dus niet alleen als trainer. In plaats van de starten bij een club in de Jupiler League, moet hij nu de Haagse ploeg in de eredivisie zien te houden. Wetzel heeft enkele ‘tropenmaanden’ achter de rug!

Vrijdag hebben Vitesse en FC Groningen het startschot gegeven van de competitie. In het Gelredome gingen de Arnhemmers lelijk met 0-4 onderuit. Zondag gaat voor FC Den Haag de competitie van start.


Eerste vraag aan Andre Wetzel of de club er klaar voor is, want die zorg wordt links en rechts wel uitgesproken?

‘Ik deel de zorg en die zorg heb ik ook wel, maar natuurlijk zijn wij er klaar voor. Wij zijn er fysiek klaar voor en ook mentaal klaar, maar het zal even afwachten worden of de ploeg op elkaar ingespeeld is. Ook als wij klaar zijn kunnen wij van Sparta verliezen, maar daar gaan wij natuurlijk niet voor naar Rotterdam. Je weet dat ik in alle wedstrijden altijd voor de winst ga en wij gaan ook proberen om zondag bij Sparta punten te pakken. In dat opzicht zijn wij er klaar voor.’

Terug naar 5 juli. Toen ben je gestart met de training. Wat is je ervaring in de periode vanaf de start tot nu toe?

‘Ik vind dat wij wel heel veel stappen gemaakt hebben met die groep. In de eerste drie weken ben ik behoorlijk geschrokken van de instelling, van de fysieke toestand, maar ook vooral van de mentale weerbaarheid. Ik heb dat aangepakt en gerepareerd door jonge mensen in te brengen, door bij een aantal mensen aan te geven, dat ik met hen niet verder wilde (Hans van de Haar, Mimoun El Kadi, Roel Stoffels en Guyon Fernandez - red.) en dat zijn allemaal heel harde en moeilijke beslissingen geweest, maar uiteindelijk voor het groepsproces waren dat goede beslissingen denk ik.

Daarna is er een stukje teambuilding ingezet, waarbij wij iedere keer werden geconfronteerd met een nieuwe speler die erbij kwam. Daar was ik natuurlijk wel iedere keer blij mee, maar dat verstoort wel je groepsproces. Uiteindelijk zijn wij nu een dag voor de competitie met Boy Waterman geëindigd en is die selectie rond. Ik denk, als wij morgen tegen Sparta een fatsoenlijk resultaat neerzetten, dat wij dan nog twee weken nodig hebben om die groep echt helemaal aan elkaar te laten wennen. Maar dat is geen excuus voor zondag, want ook zondag moeten wij proberen de punten te pakken. Iedere wedstrijd is belangrijk en die competitie wordt niet alleen aan het einde beslist, maar ook in het begin.’


Binnen de mogelijkheden die FC Den Haag biedt op financieel vlak en op organisatorisch gebied, was dan de selectie, zoals die er nu staat, het maximaal haalbare?

‘Wij hebben echt een uiterste inspanning gedaan met het geld dat wij voor Daryl Janmaat hebben ontvangen. Dat is voor het volle bedrag gebruikt om het elftal te versterken, maar ook om de organisatie te versterken en ik had nog wel iets verder willen gaan, maar ik denk dat ik echt niet mag klagen met de stappen die ik heb kunnen maken na de verkoop van Janmaat. Ik denk dat wij tevreden mogen zijn over de afgelopen vier weken, maar het heeft wel enkele jaren van mijn leven gekost vrees ik!’

Was het zo erg dan?

‘Het was echt bizar vaak ’s Nachts half een, ik kon niet fatsoenlijk gaan zitten eten zonder m’n telefoon bij de hand. Je kunt natuurlijk wel zeggen werken als technisch directeur en trainer tegelijk is mogelijk als het over een eerste divisie club gaat, maar in de eredivisie is dat toch wel een ander verhaal. Zeker als je tijdens je voorbereiding nog heel veel moet handelen. Normaal gesproken moet je natuurlijk in de maand mei klaar zijn met je selectie en dan kan er nog wel eens een incidentje plaatsvinden, maar ik moest gewoon nog een elftal samenstellen en dat heeft echt wel heel veel energie gekost.’

Dan naar zondag tegen Sparta. Dat is een van de tegenstanders waar FC Den Haag juist de punten tegen moet halen. Zie jij dat ook zo?

‘Wij moeten gewoon proberen heel veel punten thuis te pakken en de ploegen uit het ‘rechterrijtje’ - en daar behoort Sparta waarschijnlijk bij - daar hebben wij ook uit een kans tegen, maar garantie tot aan de deur natuurlijk. Ik bedoel, wij zullen misschien wel punten pakken bij ploegen uit het linkerrijtje en wij zullen ook wel verliezen van ploegen die in het rechterrijtje spelen - en misschien zelfs ook wel in thuiswedstrijden - maar wij moeten gewoon kijken of wij door de gehele competitie heen tien keer kunnen winnen en nog een paar keer gelijk kunnen spelen, dan zijn wij er!’

Je begint met Sparta uit, daarna komt AZ op bezoek, ben jij niet bang zolang de punten uitblijven, dat daardoor de druk op jou groot wordt en de bekende supporters tussen aanhalingstekens zich weer gaan roeren?

‘Op een of andere manier heb ik toch de indruk - en ik weet welke supporters jij bedoelt en dat klopt ook - dat ook heel breed in de Haagse regio FCDH op een andere manier gedragen wordt, mensen wel heel goed zien waar ik mee bezig ben en met welke inzet wij dat aan het neerzetten zijn. Dat mensen ook wel door hebben, dat het allemaal niet zo gemakkelijk is, maar natuurlijk in de voetballerij blijft het altijd zo, als je drie of vier keer achter elkaar verliest, dan heb je een probleem.’


Kijkend naar het beschikbare spelersarsenaal. Kunnen wij zondag nog verrassingen verwachten?

‘Degenen die FC Den Haag heel goed gevolgd hebben de laatste tijd - en daar zijn jullie van Sportsignaal Voetbal Magazine er één van - die zullen niet veel verrassingen tegen komen. Ik twijfel nog over één positie op het middenveld en ik weet nog niet hoe ik het aan de buitenkant zal doen, maar ik weet wel dat Bogdan Milic nog niet helemaal fit is om te starten, dus het zal zeker Fabio Caracciolo worden en in de achterhoede lijkt mij het heel duidelijk. Maar zoals normaal gesproken zijn negen posities bekend en de laatste twee worden vandaag (zaterdag – red.) ingevuld.’

Afsluitend, jij bent technisch verantwoordelijk voor het beleid binnen de club, Harm de Boer - de ad interim algemeen directeur - stopt er komende maandag 1 september definitief mee. Hij heeft gezegd dat ‘scenario B’, dat hij deze week heeft gepresenteerd aan de Raad van Commissarissen bij hun goedkeuring in werking zal treden. Kun je daar iets over zeggen?

‘Wat is scenario B?’

Scenario A was het binnenhalen van Martin van Geel als algemeen directeur en scenario B is volgens mijn informatie het doorschuiven van de sinds mei in dienst getreden commercieel directeur Frans Boogaard.

‘Voor zover ik weet, gaan wij de competitie gewoon in met een Raad van Commissarissen, die er wat dichter op gaat zitten met een aantal directeuren die de boel gaan runnen. Daar is Frans Boogaard er één van en dan zal er verder een stadiondirecteur zijn, een financieel directeur en een technisch directeur en dat ben ik. Ik denk dat de club niet echt meer een algemeen directeur zal aanstellen en dat men het op deze manier in zal vullen met heel korte lijnen. Ik denk ook, dat het zonde van het geld zou zijn om nog een heel grote naam binnen te halen, want ik denk dat wij meer energie moeten steken in de mensen die er onder zitten, in de organisatie op kantoor en dat wij meer energie moeten steken in werken naar de toekomst toe voor het elftal, in de scouting en in de organisatie op het Zuiderpark.’

Bron: www.sportsignaalvoetbalmagazine.nl


0
Zaterdag 30 augustus 2008 om 13:38 uur

Nu online

Edwin Post, James, Fido, Sebastiaan, DH070, ADO079 en 216 gasten.

Zoek in shoutbox

Naam:
Tekst:
Vanaf datum: Verwijder datum Kies een datum
Tot en met datum: Verwijder datum Kies een datum

Laatste wedstrijd

Volgende wedstrijd

Logo ADO Den Haag Logo KMSK Deinze
Vandaag om 14:00 uur
Besloten

Advertentie